Masurile de reorganizare a sistemului sanitar intentionate de guvernul Ponta se bazeaza in primul rand pe cresterea finantarii Fondului National de Sanatate (FNUASS), dar nu prin alocari suplimentare de la buget, ci prin introducerea unor noi

documente

Scrisoarea de intentie cu FMI - varianta din 29 iulie

(6 Aug 2013) PDF, 143KB

taxe care sa alimenteze acest fond. In acest scop, de la inceputul lui 2014 va intra in actiune o taxa obligatorie pe veniturile obtinute din chirii, iar baza de impozitare a veniturilor din diferite surse (PFA, drepturi de autor, activitati de natura salariala) va fi unificata. Totodata, vor fi atrase fonduri pentru sanatate de la populatie prin introducerea unei asigurari de sanatate suplimentare facultativa si a asigurarilor medicale private.

  • Puteti citi pe larg angajamentele guvernului Ponta privind sistemul sanitar in scrisoarea de intentie convenita cu FMI la paginile 7, 8 si 9 din documentul atasat.

Guvernul Ponta a promis FMI, conform unei variante a scrisorii de intentie datand din 29 iulie si consultata de HotNews, ca pana la sfarsitul lunii august va face public pe site-ul Ministerului Sanatatii planul reformei in sanatate, impreuna cu termenele stabilite. Pachetul de servicii medicale de baza va fi definit pana la finalul lui septembrie 2013. Prin pachetul de baza se va stabili care vor fi serviciile medicale care vor fi acoperite in viitor prin asigurari medicale private si ce servicii vor fi asigurate in baza asigurarii medicale de stat.

Aceasta asigurare medicala de stat va fi finantata dintr-o taxa obligatorie si o contributie voluntara prin care se va putea achizitiona o asigurare medicala suplimentara (despre care nu se dau amanunte suplimentare in documentul consultat). La inceputul anului vor fi anuntate si noile medicamente intrate pe lista medicamentelor compensate si gratuite, lista care va fi stabilita pe baza criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale.

Guvernul se angajeaza ca, pana in septembrie 2013, sa gaseasca o rezolvare a conflictului cu medicii de familie care nu accepta sa distribuie cardul electronic de sanatate. Despre conflictul dintre CNAS si medicii de familie puteti citi mai multe aici.

De la inceputul anului viitor, pe retete se vor imprima drepturile pacientilor in ceea ce priveste obligatia farmaciilor de a oferi informatii complete despre alternativele generice, mai ieftine, la medicamentele prescrise.

Pana in prezent, Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica trei proiecte importante pentru reforma sanatatii, prezentate si analizate de HotNews.ro, pe care le puteti citi la link-urile de mai jos: