Bacalaureatul 2013, sesiunea iunie-iulie, continua marti cu examenul de limba straina. De pe 25 iunie si pana vineri, 28 iunie, absolventii de liceu vor sustine proba de Evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C. In cadrul acestui examen, elevii vor sustine o proba scrisa, una orala si o proba de intelegere a unui text audiat.

BacalaureatFoto: Agerpres

La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, elevii pot alege orice limba moderna studiata in liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata in regim normal, intensiv, bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.

Accesul candidatilor in centrul de examen

La accesul candidatilor in centrul de examen se procedeaza astfel:

  • un profesor si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate si verifica daca fotografiile corespund;
  • candidatii sunt indrumati spre salile de examen;
  • candidatii sunt atentionati sa nu stationeze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidatii care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.

Absolventul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaraie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Dupa ce au trecut de punctul de legitimare si de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise in sala de examen), candidatii se deplaseaza spre sala de examen, unde sunt repartizati conform tabelelor afisate pe usi.

Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Cum se sustine examenul

Evaluarea competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:

a) proba scrisa;

b) proba orala;

c) proba de intelegere a unui text audiat;

La proba orala, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute. Dupa sustinerea probei, candidatul preda ciorna semnata si biletul de examen.

Examinarea se realizeaza de catre doi profesori examinatori de specialitate, membri ai comisiei. Acestia pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile. Examinarea se desfasoara in prezenta a cel putin 3 candidati.

La proba de intelegere a unui text audiat, candidatii sunt repartizati in sali, in ordine alfabetica, cate unul in banca. Inainte de aducerea subiectelor in sali, asistentii le vor explica elevilor modul de desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.

Inainte de aducerea subiectelor in sali, fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.

La ora stabilita pentru inceperea probei, textul inregistrat pe o caseta sau pe un CD este audiat de doua ori. Pe masura ce audiaza textul, elevii incep rezolvarea subiectelor.

Dupa ce isi incheie lucrarile, candidatii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar cateva randuri, partea nescrisa fiind barata de catre asistenti.

Dupa incheierea numerotarii, candidatii predau asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini. Coltul colii tipizate va fi lipit, in prezenta candidatului, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor si dupa ce acestia semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata.

La expirarea timpului acordat pentru rezolvarea subiectelor, candidatii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari.

In cazul in care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine eliminarea candidatului din examen.

Subiectele sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare, astfel incat sa permita stabilirea, pentru fiecare candidat, a nivelului corespunzator Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi.

Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat se stabileste de catre cei doi examinatori, dupa sustinerea tuturor tipurilor de probe. Rezultatul evaluarii competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi. Acesta se trece pe diploma de bacalaureat si pe certificatul de competenta lingvistica in limba de circulatie internationala.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2013 - sesiunea iunie-iulie

10 - 12 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

12 - 14 iunieEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

17 - 21 iunieEvaluarea competentelor digitale - proba D

25 - 28 iunieEvaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

1 iulieLimba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

2 iulieLimba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

3 iulieProba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

(Matematica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar si profilul pedagogic - specializarea invatatori-educatoare, din filiera vocationala / Istorie - pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor de la specializarea invatatori-educatoare)

5 iulieProba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

(Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul militar din filiera vocationala / Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie si, dupa caz, Sociologie - pentru profilul umanist din filiera teoretica, pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar)

8 iulieAfisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

8 iulieDepunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

9 - 11 iulieRezolvarea contestatiilor

12 iulie Afisarea rezultatelor finale

Citeste si: