Utilizatorii pasionati de subiecte de infrastructura de pe forumurile skyscrapercity.comsi forum.peundemerg.ro au publicat noi filmulete realizate din avion cu tronsoanele in constructie a autostrazii Sibiu - Orastie (82 km). Filmarile au fost realizate de catre forumisti din fonduri proprii, ca urmare a unor chete organizate pe net, in conditiile in care autoritatile au renuntat inca din mai 2012, la venirea la guvernare a cabinetului Ponta, la practica de a realiza si a publica filmari aeriene cu autostrazile aflate in constructie.

Autostrada Sibiu - Orastie (tronsonul Sebes - Orastie) - 28 mai 2013Foto: Captura YouTube

Autostrada Orastie - Sibiu (colorata pe loturi)

Autostrada Orastie - Sibiu (colorata pe loturi)

Foto: Hotnews

Patru noi filmari din avion cu cele patru tronsoane ale autostrazii Sibiu - Orastie (82km) au fost postate pe forumurile skyscrapercity.comsi forum.peundemerg.ro. Filmarile au fost realizate ca urmare a unor chete realizate de catre forumisti, dupa ce Ministerul Transporturilor a renuntat inca din mai 2012 sa mai faca astfel de filmulete.

Filmarile au fost realizate incepand din capatul autostrazii dinspre Sibiu (lotul 4) si continua pe traseul autostrazii pana la Orastie (lotul 1), in continuarea caruia joi tocmai a fost deschis circulatiei cel de-al doilea tronson (18 km) din autostrada Deva - Orastie (32,5 km).

Filmarile au fost realizate de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

  • Autostrada Orastie - Sibiu (82 km) in ordinea loturilor prezentate in clipurile video de mai sus

*Termenele de finalizare au fost transmise de catre CNADNR, la inceputul lunii mai, la solicitarea HotNews.ro

Lotul 4 - Saliste - Nod Sibiu Vest - km 65+965 - km 82+070

- 16,61 km, valoare 484,83 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: asocierea Astaldi SpA - Euro Construct Trading 98 SRL (Romania) - Astalrom SA

- sase pasaje, doua poduri, doua noduri rutiere (Saliste, Sibiu vest), tunel (dealul Sacel), un spatiu de servicii, un centru de intretinere si monitorizare

- Termen nou estimat pentru finalizare: noiembrie 2013

- Stadiul lucrarilor (7 mai): 63,60%

Lotul 3 - Cunta - Saliste - km 43+855 - km 65+965

Este tronsonul care a fost puternic afectat de alunecari de teren, o probleme pe care, spun constructorii, nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor. Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara.

Ce probleme au intampinat constructorii

Viaductul de la Aciliu

Viaductul de la Aciliu

Foto: Forum peundemerg.ro

"Problemele intampinate au fost cauzate de intarzieri in exproprierea de teren, conditii fizice nefavorabile, intarzieri in realocarea utilitatilor, alunceari de teren. In prezent, propunerile emise de catre Antreprenori sunt in analiza la inginer, urmand sa fie stabilit modul de solutionare in conformitate cu prevederile contractuale", au precizat reprezentantii CNADNR pentru HotNews.ro.

- 22,11 km, valoare 604,7 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: Impregilo SpA

- trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

- Termen nou estimat pentru finalizare: 18 luni de la data obtinerii Autorizatiei de Construire pentru lucrarile datorate alunecarilor de teren, restul lucrarilor - septembrie 2013

- Stadiul lucrarilor (7 mai): 70,30%

Lotul 2 - Sebes vest - Cunta - km 24+110 - km 43+855

- 19,74 km, valoare 377,78 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: asocierea Straco Grup SRL (Romania) - Studio Corona SRL Civil Engineering

- 13 poduri, trei pasaje pe autostrada, un viaduct, un tunel peste CF, trei noduri rutiere (Lancram, Sebes, Cunta), un spatiu de servicii

- Termen nou de finalizare: noiembrie 2013

- Stadiul lucrarilor (7 mai): 54,70%

Lotul 1 - Orastie - Sebes Vest - km 0+000 - km 24+110

- 24,11 km, valoare 551 mil. lei, fara TVA

- antreprenor general: Strabag SRL

- patru poduri peste cursuri de apa, patru poduri peste cai de comunicatie terestre, 7 subtraversari, 2 noduri rutiere (Orastie si Sebes), un spatiu de servicii, un centru de intretinere, parcare inteligenta la Sebes

- Termen nou de finalizare: august 2013

- Stadiul lucrarilor (7 mai): 53,03%

HotNews.ro a scris in trecut despre situatia filmarilor din avion realizate de Ministerul Transporturilor si de ce acestea au fost stopate.

Timp de aproape un an, pana in luna mai 2012, Ministerul Transporturilor (MTI) a publicat constant pe site-ul propriu inregistrari video realizate din avion cu tronsoanele de autostrada aflate in constructie. De la schimbarea guvernarii si pana in prezent, Ministerul nu a mai realizat nicio astfel de inregistrare.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a explicat pentru HotNews.ro ca filmarile erau realizate fara niciun cost de catre Aeroclubul Roman, in timpul zborurilor de antrenament, si ca filmarile, pe langa a fi un instrument de transparenta publica, reprezentau si o presiune publica pe constructor, dar si un adevarat ajutor pentru oamenii din minister care, astfel, puteau vedea mult mai bine exact care este stadiul lucrarilor la fiecare tronson de autostrada.

In plus, Nazare mai sustinea ca filmarile din avion erau folosite si la discutiile si negocierile cu diversi constructori.

HotNews.ro a insistat in 2012 timp de aproape o luna la MTI pentru a afla de ce au fost sistate inregistrarile. Raspunsul: Toate avioanele Aeroclubului au fost implicate in diverse concursuri si activitati. Din acest motiv nu s-au mai facut filmari.

"Aeroclubul Romaniei a fost implicat in ultima perioada in foarte multe actiuni sportive, cantonamente de pregatire a sportivilor legitimati la Aeroclubul Romaniei, concursuri nationale si internationale, cat si demonstratii aeriene. In cadrul acestor evenimente a fost utilizata toata flota de aeronave disponibila, precum si tot personalul navigant profesionist si tehnic al Aeroclubului.

Din motivele enumerate mai sus realizarea acestor filmari nu a mai fost posibila", se arata in raspunsul oferit HotNews.ro de catre reprezentantii Ministerului.

Un obicei bun oprit de autoritati, dar continuat de forumisti

Din cauza ca aceste filmari au fost stopate, comunicatea celor pasionati de subiecte de infrastructura de pe cele doua forumuri mai sus mentionate a inceput sa organizeze chete pe internet si cu banii adunati au realizat, pe cont propriu, filmari aeriene cu tronsoanele de autostrada aflate in executie

in Romania.

Mai multe despre acest demers puteti citi aici sau pe pagina de Facebook a comunitatii - "Construim Romania".