- In cazul dosarelor solutionate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand de la 1 ianuarie 2014.
Potrivit proiectului de lege, intaietate vor avea despagubirile in natura, mai ales la nivel local, acolo unde fostii proprietari pot primi terenuri sau imobile aflate in proprietatea statului. Proiectul prevede si despagubirile in bani celor care au dosarele solutionate inainte de intrare in vigoare a acestei legi.
Astfel, "Plata sumelor de bani reprezentand despagubiri in dosarele solutionate de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi, precum si a sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti, ramase definitive si irevocabile pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand cu 1 ianuarie 2014", iar "cuantumul unei transe nu poate fi mai mic de 5000 de lei".
Cererile de despagubire vor fi solutionate cel tarziu pana iunie 2017
Legea prevede ca "Entitatile investite de lege au obligatia de a solutiona cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi si de a emite decizie de admitere sau de respingere a acestora, dupa cum urmeaza:
- in termen de 12 luni, entitatile investite de lege care mai au de solutionat un numar de pana la 2500 de cereri;
- in termen de 24 luni, entitatile investite de lege care mai au de solutionat un numar cuprins intre 2500 si 5000 de cereri;
- in termen de 36 luni, entitatile investite de lege care mai au de solutionat un numar de peste 5000 de cereri.
Despagubirile in natura au prioritate. La nivel local vor fi facute pana in 2016
Proiectul de lege prevede ca la nivelul fiecarei unitati administrativ - teritoriale sa se constituie o comisie locala pentru inventarierea terenurilor disponibile in vederea retrocedarii. Dupa aceasta invetariere la nivel local si apoi central, pana la data de 1 martie 2014, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara va realiza, pentru fiecare judet si la nivel national, situatia comparativa a cererilor si disponibilului de teren.
Ulterior, "Comisiile locale si judetene de fond funciar au obligatia de a solutiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile in posesie si a elibera titlurile de proprietate pana la data de 01 ianuarie 2016".
Dupa 2016, compansare cu imobile din Fondul National. Puncte de compensare si licitatii pentru imobile
Acolo unde compensarea nu se poate face prin restituirea in natura, la nivel central se va face o evaluarea a imobilului de despagubit prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi de catre secretariatul Comisiei Nationale (infiintat pe langa Cancelaria Primului Ministru) si se exprima in puncte. Potrivit proiectului, "un punct are valoarea de un leu".
Proiectul de lege prevede o exceptie prin care Secretariatul Comisiei Nationale poate propune, dupa analizarea dosarelor, "validarea sau invalidarea masurilor reparatorii la nivelul stabilit prin decizia entitatii investita de lege, care se actualizeaza cu indicele de inflatie".
La pasul urmator, proiectul de lege prevede ca titularii deciziilor de compensare pot valorifica punctele prevazute in decizie prin participarea la licitatiile nationale de imobile din Fondul National, incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
Aceste licitatii de imobile se organizeaza saptamanal la sediul central al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara si se desfasoara in regim de videoconferinta.
Valorificarea in numerar a punctelor de compensare: abia din 2017 si in transe anuale de 14%
In cazul proprietarilor care nu isi pot valorifica punctele primite, proiectul de lege prevede si o modalitate in care acestea pot fi transformate in numerar, dar numai de la 1 ianuarie 2017.
"In termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, titularul care face dovada ca a participat la cel putin 2 licitatii nationale de imobile si nu a valorificat punctele in cadrul acestora poate opta pentru plata echivalentului acestora si in numerar.
Astfel, un proprietar poate solicita, anual, ANRP emiterea unui titlu de plata pentru cel mult 14% din numarul punctelor nevalorificate. Proiectul prevede ca ultima transa va fid e 16%.
Proiectul legislativ prevede si un impozit de 85% pentru cei care cumpara punctele de compensare de la fostii proprietari.
Astfel, "veniturile obtinute de persoane fizice, juridice si orice alte entitati, altele decat fostii proprietari, mostenitori legali sau testamentari ai acestora, din realizarea creantelor asupra statului roman prin valorificarea punctelor sub forma achizitionarii de imobile la licitatia publica sau valorificarea puntelor in numerar, sunt venituri impozitabile" cu 85%.
Baza impozabila reprezinta diferenta dintre valoarea punctelor acordate si pretul platit fostilor proprietari sau mostenitori ai acestora pentru achizitionarea creantei.
Proiectul de lege mai prevede amenzi intre 10.000 si 100.000 de lei pentru nerespectarea termenelor prevazute.
Spre deosebire de draftul legii prezentat de HotNews.ro in urma cu o saptamana, maximul de amenda a scazut de la 500.000 de lei la 100.000 de lei.
Citeste si:
Am uitat de ... tara lui mazare. Aia s/o numi... pastaie?!
ce ai scris tu acolo, e o aberatie!
Mai treci pe langa o scoala, poate se mai lipeste ceva de tine!
ce magarie de lege... sper ca asociatiile proprietarilor sa nu stea sa se uite la stele. altfel o sa-si primeasca banii post mortem...
Si iar nu mi-e clar, daca eu as avea niste litigii dar nu am putere financiara sa ma lupt cu statul in justitie, n-o sa pot sa vand (ca nu imi ia nimeni cu impozit 85%) si n-o sa pot nici sa ma apar de stat ca n-am bani de procese. Super tare.
- inechitabila – in raport direct cu diferentierea modului si valorii de plata intre beneficiarii fostei legi si cei ai prezentei legi :
- mod de evaluare;
- mod de acordare;
- are caracter de obligativitate procedurala ( obliga persoana indreptatita sa suporte total nelegitim o serie de proceduri capabile sa limiteze sau sa desfiinteze dreptul de proprietate pe care, in multe situatii, instanta le stabileste irevocabil – participarea la licitatii );
- dispune, contrar tuturor legilor romane si internationale, un control suplimentar asupra unor hotariri judecatoresti ramase definitive si irevocabile, control autorizat ilegitim prin instituirea unor asa-zise comisii de reevaluare a acestor situatii – caracterul irevocabil obliga la actiune imediata asupra cauzei, nu la reanalizare;
- permite in mod abuziv limitarea dimensiunilor acestui drept de proprietata prin evaluare deficitara intr-un act temporal supradimensionat ( devalorizarea evaluarilor pe criteriul neactualizarii sumelor atribuite );
- mecanism total distorsionat de evaluare si achitare in raport cu actiunile prezente de expropriere ( evaluare maxima in bani si achitare directa a acestor datorii catre persoanele expropriate in prezent );
- distorsiune de apreciere in raport cu dimensiunea sociala si raportarea reala la aceasta – totalitatea celor care beneficiaza in realitate de aceste actiuni este suficient de mare ca pondere in societatea civila din Romania, ceea ce impune un principiu de echitate just si invariabil;
- creaza premise certe si sigure de diminuare a valorii prin supraaprecierea activelor supuse licitatiilor ( supraevaluari a acestor imobile => diminuare incorecta a dreptului de despagubire );
- plafonare maxima si indirecta a valorilor evaluate prin raportare la grila notariala, de cel putin 50% din valoarea de piata a acestor imobile;
- supune
Sunt de acord cu propozitiile dumitale daca imi spui clar cat de bine cunosti matale ce s-a intamplat cu adevarat in regimul comunist.
Altfel esti inca un ins social care nu ai nici o treaba cu realitatea.
Iar ca sa intelegi clar despre ce e vroba, iti recomand sa pui mana sa citesti cateva decrete comuniste prin care:
1. le-au fost furate oamenilor case, terenuri, fabrici, farmacii (vezi Decret 92/1950; Legea 119/1948, Legea nr. 187/1945 etc)
2. le-a fost interzis oamenilor dreptul la pensie (decretul nr. 3/1950);
3. au fost supraimpozitati toti acestia carora li s-au furat imobilele si li s-au interzis pensiile de 3 ori mai mult, desi nu mai aveau nimic pentru ca li se luase totul (decretul 16/1951)
4. au fost inchisi pentru ca s-au opus regimului comunist in "unitatile de munca" sau bine cunoscutele centre de reeducare (decretul 6/1950)
5. li s-a refuzat inregistrarea mortilor in registrele de decese ale starilor civile pentru ca nu era oportun sa se stie ca au murit in panitenciarele comuniste sau in lagarele de munca (expunerea de motive la decretul 200/1957)
Mai vreti si altele stimate domn?
Dar poate o sa va pucati sa mai citi si Conventia asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii, ratificata de Romania prin Decretul 547/1969.
Ideea este de a da vina pe Curtea Constitutionala si pe Basescu pentru neindeplinirea obligatiilor fata de UE.
Cand va pica Ponta va declara senin ca el a facut o lege excelenta dar regimul Basescu, criminal, impiedica Romania in drumul ei democratic, european si pierde si bani pe traseu.
La ce va asteptati de la Pinocchio? La minciuni si la pregatire altor minciuni.
la intrarea in tara ar trebui pus un semn: "Voi ce intraţi, lăsaţi orice speranţă"
Acest proiect de act normativ este facut cu acordul CEDO.
Scopul este acela al degrevarii CEDO de numeroasele dosare legate de restituirea bunurilor furate de comunisti.
Deci, interesul CEDO e sa scape de asemenea cauze si aceasta instanta nu va ezita o clipa sa accepte asemenea porcarie legislativa romaneasca.
Prin urmare, CEDO va considera ca proiectul de lege e ok si consecinta imediata e aceea a respingerii tuturor cererilor suspendate din 2010 pentru considerentul ca statul si-a indeplinit obligatia de a rezolva problema "structurala" (adica a emis o lege care instituie un mecanism care are aparenta ca este eficient, coerent si cu aplicatii practice in termene rezonabile).
Ghinionul adevaratilor proprietari (nicidecum fosti proprietari cum se tot scrie prin legislatia asa zis reparatorie) va fi ca sansa de a primi bunul inapoi se restrange, iar despagubirea va fi un fel de joc BINGO care se va intinde pe multi ani de aici incolo si atentie, va viza o despagubire de rahat potrivit grilei notarilor. Adica acolo unde comisiile vor decide ca trebuie sa scada despagubirea vor alege din grila notarilor cea mai de rahat valoare. Daca vrei sa o contesti te duci la justitie si stai vreo 15 ani dupa Noul Cod de procedura civila.
Sesizarea ulterioara a CEDO se va lovi de verificarea admisibilitatii plangerii in raport de art. 34 si 35 din Conventia EDO, mai ales in raport de art. 35 pct. 4 din conventie, pe considerentul evident ca Romania si-a indeplinit obligatiile stabilite de CEDO si respecta drepturile omului in limitele acceptate in jurisprudenta CEDO.
Misto, dar la revedere!
Acum, multe din tarile membre CEDO au avut regimuri politice socialiste sau comuniste - Franta, Italia, Spania, Germania, Grecia, Austria (dintre cele asa zis Occidentale), iar multe altele provin din fosta URSS sau care au fost sub bocancul URSS.
In toate aceste tari s-au intamplat nenorociri precum in Romania, desigur in grade diferite.
Oricum ar fi, regimul dreptului de proprietate ca drept fundamental al omului stabilit in jurisprudenta CEDO est opozabil tuturor tarilor care ratifica conventia.
Ori, chiar in hotararea pilot Maria Atanasiu se face o comparatie intre diferitele tipuri de reparatii acordate in diferite tari (vezi paragrafele 85-107).
Spre exemplu, reparatiile s-au fixat in legea de reabilitare - adica o comisie instituita legal stabilea mai intai daca ai suferit din cauza Holocaustului si apoi se gandeau sa-ti dea ceva (asa ceva este grav si de neacceptat numai cand te gandesti ca vreo 6 milioane de insi au fost exterminati din placere).
A veni azi in oricare din aceste tari sa zici ca in jurisprudenta CEDO s-a stabilit ca dreptul de proprietate pierdut in trecut trebuie reparat integral (fie prin restituire, fie prin despagubiri la valoarea reala - cum e in Constitutia Elvetiei, de exemplu) poate genera conflicte sociale - de la revolte pana la razboi civil ori chiar razboi mondial, avand in vedere ca nu vorbim de 1-2 insi expropriati ilegal, ci de parti importante din fiecare societate.
E un lucru mult prea delicat si CEDO nu vrea sa si-l asume, asa ca proiectul lui Ponta - oricare ar fi el - va trece fara nici o problema.
Istoria ne invata ca razboaiele s-au purtat pentru pamant si apa!
Proprietatea asupra pamantului inseamna proprietatea asupra teritoriului si chiar mai mult decat atat: cine detine proprietatea azi are sansa de a supravietui inaintea oricui altcuiva.
- membrii Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor au 50% din indemnizatia lunara a presedintelui ANRP si se acorda in lunile in care se intrunesc cel putin o data. Cu alte cuvinte, pentru a-si lua indemnizatia trebuie sa se intruneasca cel putin o data pe luna, iar pentru a o lua in fiecare luna trebuie sa se intruneasca o singura data pe luna. Nu-i asa ca e misto?
- la fel cei din comisia de licitatie. e suficient sa faci o lictatie pe luna, in fiecare luna si ti-ai luat indemnizatia
Art. 40 alin. 2
Toata lumea stie ca fostii proprietari asteapta de 23 de ani restituirea sau plata de despagubiri pentru imobilele lor.
Un smecher, pentru a diminua baza de impozitare ii va da cat mai putin proprietarului care se va bucura ca a obtinut bani repede, dar in actul dintre ei il va pune sa scrie ca a primit cat mai mult. In felul acesta baza de impozitare va fi mai mica si procentul de 85% se va aplica asupra unei baze de impunere mai cici decat ar fi trebuit sa fie in realitate.
Nimeni nu va sti cat a primit in mod real adevaratul proprietar, pentru ca el nu are obligatia sa depuna declaratie de venit, intrucat art. 38 si 39 il scuteste de aceasta.
Dar smecherul va depune declaratia pe cat scrie in actul dintre el si proprietar si in felul acesta se spala sumele de bani reprezentand profitul nedeclarat.
Ponta este tare!!! Cred ca habar nu are saracul ce au scris altii ca sa-si asume el.
Va mai spun si altele din legea asta daca vi se pare interesant
daca-mi permiti, as aduce in discutie si valoarea totala a salariilor acestor functionari publici angajati pe toata durata procesului de retrocedare care se va ridica la niste sume fabuloase, PLATITE TOT DE NOI !!! ( aviz celor veniti de la grajduri !!! )
A veni in public si a afirma ca inventezi prin hotarare de guvern ori prin lege un Oltchim 2 care sa preia activele Oltchimului in faliment insemna instigare la infractiune, pentru ca in felul acesta se incerca stergerea ilegala a datoriei Oltchim in faliment catre bugetele de stat si pierderea posibilitatii de catre privati de a mai recupera creantele lor.
Deci, instigare la evaziune fiscala si inselaciune.
Dar in tara noastra chestia a fost atat de bine exersata in practica incat azi invocarea mecanismului asta in public nu mai are nici o conotatie ilegala. Dimpotriva, toti vor spune ce geniali sunt guvernantii care gasesc solutii eficiente sa rezolve crizele natiunii!
La mai multe.
sunt cel putin 4000000 de beneficiari directi sau indirecti ai acestor beneficii. daca ei platesc taxe si impozite pe perioada asta atit de mare, nu cumva acestia isi vor plati singuri aceste drepturi? fara a mai fi implicata societatea civila in ansamblu?