Curtea Constitutionala a decis miercuri ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, scrie Agerpres.

Totodata, CCR a mai declarat neconstitutional articolul referitor la conflictul de interese.

UPDATE: Crin Antonescu: "Forma finala a legii va fi in concordanta cu decizia CCR. Noi, cei care am votat amendamentul, am pornit de la ideea ca parlamentarii nu sunt deasupra legii, dar nu este nici perfecta egalitate. Prlamentarii nu au fost si nu sunt functionari publici. Aeasta este baza pe care am gandit acest amendament."

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, argumentul neconstitutionalitatii in legatura cu termenul de 45 de zile ar fi fost faptul ca se creeaza discriminare intre celelalte categorii de cetateni si parlamentari si cu privire la celalalt articol, care se refera la suspendarea pe o perioada de pana la sase luni de la lucrarile Parlamentului a deputatului sau senatorului gasit de ANI in stare de conflict de interese, pentru ca s-ar crea o confuzie in legatura cu raportul ANI iar pe perioada suspendarii cetatenii nu ar mai fi reprezentati in Legislativ.

Parlamentul a adoptat miercuri, 13 februarie, noile modificari la statutul deputatilor si senatorilor cu 298 pentru, 101 impotriva si 36 abtineri. Comisia de specialitate a propus miercuri dimineata in statutul deputatilor si senatorilor prelungirea termenului pentru contestarea deciziilor ANI la 45 de zile. Practic parlamentarii declarati incomptabili de ANI au un termen "preferential " de 45 de zile in loc de 15 pentru contestarea deciziei. De precizat este ca in lege celelate categorii (primari, functionari publici) au ca termen de contestare a unei decizii ANI doar 15 zile.

Decizia ANI privind starea de incompatibilitate a unui parlamentar va fi comunicata Camerei din care face parte parlamentarul si parlamentarului direct. Daca nu e contestata de parlamentarul in cauza in termen de 45 de zile, decizia ramane definitiva. (Potrivit legii ANI, termenul de contestatare in instanta este de 15 zile.) Daca e contestata pana la decizia definitiva a instantei parlamentarul isi mentine mandatul. De asemenea, parlamentarul in cauza trebuie sa semneze ca i-a fost adusa la cunostinta decizia ANI.

Amendamentul a fost propus de senatorul PNL, Tudor Chiuariu si prevede ca mandatul unui senator sau deputat inceteaza "la expirarea unui termen de 45 de zile de la data luarii la cunostiinta a raportului de evaluare al ANI termen in care deputatul sau senatorul poate contesta raportul la instanta de contencios administrativ. Luarea la cunostiinta se face prin comunicarea raportului ANI sub semnatura de primire catre deputatul sau senatorul in cauza sau in cazul in care refuza primirea, prin anuntul facut de presedintele de sedinta in plenul Camerei din care face parte."

PDL si PPDD au sesizat a doua zi Curtea Constitutionala, acuzand in principal termenul de 45 de zile pe care modificarea la Statut l-a introdus pentru contestarea unui raport al ANI si care ar determina in mod obisnuit demisia parlamentarului respectiv.

In replica, premierul Victor Ponta a afirmat ca PDL s-a facut de ras inutil contestand la Curtea Constitutionala Legea bugetului de stat si la fel se va intampla si in cazul contestatiei privind Statutul parlamentarilor.

"Iar au atacat, dupa buget? Au sau nu au treaba, ei ataca la CCR. S-au facut de ras inutil cu povestea cu bugetul, stiau si ei foarte bine ca ataca degeaba. La fel va fi si acum", a raspuns Ponta unei intrebari a presei pe aceasta tema.

El a explicat din nou ca prin stabilirea termenului de 45 zile pentru atacarea in instanta a raportului ANI de catre parlamentarii declarati incompatibili a fost rezolvata o anomalie.

"Ce ataca PDL, cred ca nici ei nu stiu", a conchis Ponta.

Presedintele Traian Basescu a trimis spre reexaminare, in 4 februarie, prima forma a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor.

In motivarea cererii, seful statului atrage atentia ca printre cazurile de incetare a mandatului de parlamentar, cauzata de incompatibilitate, nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate ce nu a fost contestat in instanta. Astfel, presedintele apreciaza ca unele prevederi ale legii trimise spre promulgare, precum si unele formulari ambigue din textul acesteia, lipseste de continut activitatea ANI si, totodata, vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in ultimul raport al Comisiei Europene.