VIDEO Parlamentul a adoptat noile modificari la statutul deputatilor si senatorilor. Parlamentarii declarati incompatibili de ANI pot contesta decizia in 45 de zile 

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Miercuri, 13 februarie 2013, 11:26 Actualitate | Politic


 documente
(13 Feb 2013) PDF, 209KB
Parlamentul a adoptat miercuri noile modificari la statutul deputatilor si senatorilor cu 298 pentru, 101 impotriva si 36 abtineri. Comisia de specialitate a propus miercuri dimineata in statutul deputatilor si senatorilor prelungirea termenului pentru contestarea deciziilor ANI la 45 de zile. Practic parlamentarii declarati incomptabili de ANI au un termen "preferential " de 45 de zile in loc de 15 pentru contestarea deciziei. De precizat este ca in lege celelate categorii (primari, functionari publici) au ca termen de contestare a unei decizii ANI doar 15 zile.

Decizia ANI privind starea de incompatibilitate a unui parlamentar va fi comunicata Camerei din care face parte parlamentarul si parlamentarului direct. Daca nu e contestata de parlamentarul in cauza in termen de 45 de zile, decizia ramane definitiva. (Potrivit legii ANI, termenul de contestatare in instanta este de 15 zile.) Daca e contestata pana la decizia definitiva a instantei parlamentarul isi mentine mandatul. De asemenea,  parlamentarul in cauza  trebuie sa semneze ca i-a fost adusa la cunostinta decizia ANI.

Amendamentul a fost propus de senatorul PNL, Tudor Chiuariu si prevede ca mandatul unui senator sau deputat inceteaza "la expirarea unui termen de 45 de zile de la data luarii la cunostiinta a raportului de evaluare al ANI termen in care deputatul sau senatorul poate contesta raportul la instanta de contencios administrativ. Luarea la cunostiinta se face prin comunicarea raportului ANI sub semnatura de primire catre deputatul sau senatorul in cauza sau in cazul in care refuza primirea, prin anuntul facut de presedintele de sedinta in plenul Camerei din care face parte." 

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, dupa vot, ca nu este vorba despre nicio discriminare intre parlamentari si ceilalti functionari care sunt supusi reglementarilor privind integritatea.
 • Valeriu Zgonea: "Daca in 45 de zile (parlamentarul) nu vrea sa ia act de raportul ANI, Camera Deputatilor are alte instrumente astfel incat sa nu ne mai facem de rusine sa nu votam patru luni de zile aceasta procedura. Daca nu vrea sa semneze, presedintele anunta in sedinta ordinara sau extraordinara ca parlamentarul e informat si are 45 de zile pentru a contesta. Nu contesta in 45 de zile, isi pierde mandatul (...)Sa fim seriosi, sa fim corecti, e un lucru foarte bun. Daca in 45 de zile nu vrea sa ia act, noi anuntam plenul Camerei si s-a incheiat procedura. Asta e diferenta dintre USL si ei. Noi putem si atunci cand ei nu puteau"
PDL va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) Statutul parlamentarilor, a anuntat senatorul Mihai-Razvan Ungureanu, la Palatul Parlamentului
 • Mihai Razvan Ungureanu: "In grupurile reunite unde se afla si reprezentanti parlamentari ai Fortei Civice am decis contestarea la Curtea Constitutionala a Legii privind Statutul parlamentarilor, textul este in elaborare. Statutul votat astazi, in opinia noastra, are mari defecte de constitutionalitate"Cererea de reexaminare a statutului deputatilor si senatorilor trebuia sa intre in plenul Parlamentului insa presedintele Camerei Deputatiilor a retrimis raportul la Comisia de Statut pentru refacerea raportului. Dupa aproximativ o jumatate de ora raportul a fost elaborat fiind introdusa majorarea temernului de la 15 la 45 de zile in care un deputat sau senator poate contesta un raport al ANI in cazul unei decizii de incompatibilitate.

Inainte de vot, sedinta de plen reunit a fost intrerupta pentru cateva minute si apoi reluata dupa o pauza de consultari ceruta de liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu. Acesta a solicitat pauza pentru ca parlamentarii democrat-liberali sa consulte forma finala a raportului Comisiei de statut, invocand faptul ca documentul nu le-a fost prezentat

Dupa pauza, Radulescu a anuntat, de la tribuna plenului reunit, ca PDL nu este de acord cu modificarea Statutului in sensul maririi termenului de contestare a unei decizii ANI de catre un parlamentar de la 15 zile la 45 de zile. Radulescu a apreciat ca astfel se face o discriminare intre cetatenii obisnuiti si parlamentari, avand in vedere ca Legea ANI prevede un termen de contestare de 15 zile."In loc de 15 zile beneficiaza de un termen de  de 45 de zile sau  2 luni de zile daca este vacanta parlamentara,  fapt care  tergiverseaza din nou procedura", a delcarat Radulescu.

Din cauza neintelegerilor dintre PSD si PNL,statutul deputatilor si senatorilor a fost modificat de trei ori in decurs de doua saptamani dupa ce presedintele Traian Basescu a trimis legea la reexaminare. 

Initial, Comisia de statut a fost de acord cu solicitarile presedintelui Traian Basescu de clarificare a procedurii privind incetarea mandatului unui parlamentar incompatibil, insa liberalii au respins modificarile. La inceputul saptamanii Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au eliminat din Statutul parlamentarilor amendamentul propus de PSD care prevedea ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta decizia in instanta in termen de 15 zile. Propunerea a apartinut senatorului PNL Tudor Chiuariu si a fost sustinuta de catre reprezentantii PNL, PPDD si UDMR.

Comisia de statut introdusese un aliniat care stipula clar ca parlamentarii isi pot pierde mandatul   "la data ramanerii definitive prin neatacare in instanta a raportului ANI prin care s-a constat incompatibilitatea".

Statutul parlamentarilor in varianta amendata a intrat in plenul Parlamentului insa liberalii s-au opus si au cerut retrimiterea la comisiile de specialitate.

Articolul 7, lit d) stipula  calitatea de senator sau deputat inceteza  la data ramanerii definitive prin neatacare in instanta a raportului ANI prin care s-a constat incompatibilitatea"

In varianta amendata a doua oara la propunerea PNL a fost eliminiat alinatul d) si a ramas in loc articolul urmator:

Calitatea de senator sau deputat inceteza dupa ce presedintele Camerei ia act de situatia de incetare a mandatului de deputat sau senator si supune votului plenului Camerei din care face parte, adoptarea hotararii prin care se vacanteaza locul de deputat sau senator.

Cum s-au contrat PSD si PNL pe modificarile la statut

Raportul privind cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la incompatibilitatile parlamentarilor a fost retrimis, in urma cu doua saptamani pentru a primi aviz din partea Comisiilor Juridice si apoi un raport final elaborat de catre Comisia de Statut. Liberalii s-au opus modificarilor la statut si in special la articolul care prevede ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta decizia in instanta.

La dezbaterea statutului, liberalii s-au contrat cu presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. "Observ ca scaunul Robertei Anastase este unul molipsitor(...) Faptul ca cei din  Comisia Europeana si raportul MCV spun ceva nu inseamna ca Bruxelles-ul a devenit un nou Istanbul si Romania a devenit un nou pasalac", a declarat senatorul Puiu Hasotti in plenul Parlamentului.

Initial, Comisia de statut a acceptat  propunerile presedintelui Traian Basescu de modificare a Legii statutului senatorilor si deputatilor, a anuntat presedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase. Potrivit deputatului PSD parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta deciza in instanta in termen de 15 zile. Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi si va fi redactat in cursul zilei, cel tarziu joi dimineata, urmand a fi transmis apoi plenului reunit al Parlamentului pentru a fi adoptat.

In motivarea cererii, seful statului atrage atentia ca printre cazurile de incetare a mandatului de parlamentar, cauzata de incompatibilitate, nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate ce nu a fost contestat in instanta. Astfel, presedintele apreciaza ca unele prevederi ale legii trimise spre promulgare, precum si unele formulari ambigue din textul acesteia, lipseste de continut activitatea ANI si, totodata, vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in ultimul raport al Comisiei Europene.

Citeste si: Contre in Parlament intre PSD si PNL pe statutul parlamentarilor. Hasotti, catre Zgonea: Observ ca scaunul Robertei Anastase este molipsitor/ Liberalii resping articolul care stipuleaza pierderea mandatului in cazul unei decizii ANI
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1534 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  termn (Miercuri, 13 februarie 2013, 11:32)

  B.T. Alexandru [utilizator]

  De ce 45 de zile ? Nu ar fi mai bine ca termenul sa fie de 4 ani ?
  • +5 (5 voturi)    
   :) (Miercuri, 13 februarie 2013, 12:01)

   Analfabet [utilizator] i-a raspuns lui B.T. Alexandru

   nu le mai da si tu idei... 45 de zile ca sa nu le strice vacantele... i-ai vazut cumva 15 zile la rand la serviciu?
  • +4 (4 voturi)    
   Nu e necesar.. (Miercuri, 13 februarie 2013, 12:20)

   czr [utilizator] i-a raspuns lui B.T. Alexandru

   Din ce-am citit cred ca e suficient sa nu 'vrea muschii lui' sa ia la cunostinta..
   Poti sa-l obligi pe om sa semneze?
   :))

   PS
   In cazul asta banuiesc ca trebuie sa-i afisezi hartia la domiciliu (adica fie acasa, fie la camera la hotel) sau sa dai anunt in ziar (?!)
   :))
  • +2 (2 voturi)    
   4 ani? (Miercuri, 13 februarie 2013, 12:30)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui B.T. Alexandru

   :)
 • +3 (3 voturi)    
  ei, e ceva mai rezonabil (Miercuri, 13 februarie 2013, 12:10)

  Gobelin [utilizator]

  decat sa le ofere posibilitatea sa se c..e pe ANI neatacand decizia in instanta.
  in felul asta, va fi eliminata si sperietura trasa de Chiuariu, ca s-ar putea sa nu-l gaseasca acasa scrisoarea de la ANI.
  • +3 (3 voturi)    
   corect (Miercuri, 13 februarie 2013, 13:02)

   ccc111 [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   Asa ma gandeam si eu, e bine asa...cel mai decent era un termen de 30 de zile...ce ar fi trebuit sa multumeasca pe oricine.
  • +1 (1 vot)    
   45 zile e un motiv (Miercuri, 13 februarie 2013, 15:04)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   pentru care se impune mofificarea legi ANI. Se va modifica cel 15 zile prevazute in lege cu 45. Crede cineva ca doar la atit se va limita modificarea legii ANI? Cind va fi gata modificata in Romania nu vor mai fi parlamentari incompatibili.
   Modificarile in ce priveste incompatibilitatile au inceput deja: "O ordonanţă de urgenţă promovată de ministrul Ecaterina Andronescu în ultimele zile ale mandatului a dat câteva lovituri decisive reformei în învăţământ: Guvernul a scos din Legea Educaţiei Naţionale incompatibilităţile care privesc rectorii-parlamentari şi rectorii lideri politici", scrie HotNews.
 • +1 (1 vot)    
  Incepem sa platim prostia si indolenta (Miercuri, 13 februarie 2013, 14:34)

  Mioritza [utilizator]

  Sa nu va mai mirati de nimic,mai ales de mofturi de astea,ca-s 45 de zile si nu mai putine.Asta este nimic in comparatie cu ceea ce va urma.Cand vor controla suficient de mult justitia va incepe adevaratul spectacol,numai dupa asta se va "rupe" usl-ul.Poporul asta dat naibii de destept,smecher si descurcaret urmeaza sa fie trecut prin "stari" pe langa care torturile medievale sunt ...foaie verde!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by