Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au eliminat din Statutul parlamentarilor amendamentul care prevedea ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta decizia in instanta in termen de 15 zile. Propunerea a apartinut senatorului PNL, Tudor Chiuariu si a fost sustinuta de catre reprezentantii PNL, PPDD si UDMR. Statutul parlamentarilor amendat de catre Comsiiile Juridice ale Parlamentului urmeaza sa fie trimis Comisiei de Statut care va elabora si raportul final.UPDATE Comisia pentru Statut a adoptat un raport favorabil la statutul deputatilor si al senatorilor in forma primita de la comisiile juridice, a anuntat presedintele comisiei, Gabriel Vlase. Raportul urmeaza sa fie dezbatut miercuri in plenul reunit al Parlamentului.

  • Gabriel Vlase, presedintele Comisiei de Statut: "Constitutia spune conditiile in care iti poti pierde mandatul, deces, demisie si ajungem la incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevazuta de o lege organica si tot prin lege am stabilit si institutia care stabileste starea de incompatibilitate, in speta ANI. Daca ANI, care este institutia imputernicita prin lege sa stabileasca o stare de incompatibilitate sau nu, stabileste printr-o lege organica, pe care tot noi am stabilit-o, ca un parlamentar este incompatibil si daca acest parlamentar nu contesta la instanta, devine incompatibil prin efectul legii si, automat, prin efectul Constitutei, isi pierde mandatul(...) Pentru prima data conflictul de interese l-am separat de incompatibilitate. Am incercat sa simplificam procedurile in cazul in care apar cazuri de incompatibilitate sau de conflict de interese in cazul Parlamentului prin statut, dar niciodata nu s-a incercat modificarea Legii ANI, pentru ca nu poti sa faci asa ceva"

Cu 26 de voturi pentru, 4 impotriva, membrii comisiilor juridice reunite au votat eliminarea articolului care prevedea ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta deciza in instanta in termen de 15 zile.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "Dupa ce ati eliminat acest articol, in cazul in care nu ataci decizia ANI ramai in continuare parlamentar. Care este procedura de punere in aplicare a articolului din Constitutie care spune ca in caz de incompatibilitate se inceteaza mandatul si prin urmare, daca articolul initial nu a fost bun va rog pe dvs sau pe oricene altcineva sa faceti o propunere si sa nu ramana vidul legislativ"

Tudor Chiuariu, senator PNL: "Dupa cum stiti fiecare dintre dvs are dreptul sa depuna o initiativa legislativa, de asemenea, Guvernul Romaniei daca exista un vid legislativ, sunteti bineveniti fiecare dintre dvs sa faceti o intiativa legislativa"

Pentru eliminarea articolului respectiv au votat PNL, PPDD, UDMR, Minoritatile si o parte din reprezentantii PSD. Au votat impotriva 3 parlamentarii PDL si un deputat PSD.

Totodata parlamentarii juristi aui eliminat si prevederea din capitolul destinat conflictului de interese care stipula ca deputatul sau senatorul este sanctionat pentru un conflict de interese daca acest lucru a ramas definitiv prin neatacare in instanta a raportului ANI prin care s-a constatat conflictul de interese.

Raportul privind cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la incompatibilitatile parlamentarilor a fost retrimis, saptamana trecuta pentru a primi aviz din partea Comsiilor Juridice si apoi un raport final elaborat de catre Comisia de Statut. Liberalii s-au opus modificarilor la statut si in special la articolul care prevede ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta decizia in instanta.

La dezbaterea statutului, liberalii s-au contrat cu presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. "Observ ca scaunul Robertei Anastase este unul molipsitor(...) Faptul ca cei din Comisia Europeana si raportul MCV spun ceva nu inseamna ca Bruxelles-ul a devenit un nou Istanbul si Romania a devenit un nou pasalac", a declarat senatorul Puiu Hasotti in plenul Parlamentului.

Initial,Comisia de statut a acceptat propunerile presedintelui Traian Basescu de modificare a Legii statutului senatorilor si deputatilor, a anuntat presedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase. Potrivit deputatului PSD parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta deciza in instanta in termen de 15 zile. Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi si va fi redactat in cursul zilei, cel tarziu joi dimineata, urmand a fi transmis apoi plenului reunit al Parlamentului pentru a fi adoptat.

In motivarea cererii, seful statului atrage atentia ca printre cazurile de incetare a mandatului de parlamentar, cauzata de incompatibilitate, nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate ce nu a fost contestat in instanta. Astfel, presedintele apreciaza ca unele prevederi ale legii trimise spre promulgare, precum si unele formulari ambigue din textul acesteia, lipseste de continut activitatea ANI si, totodata, vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in ultimul raport al Comisiei Europene.

Citeste si:Contre in Parlament intre PSD si PNL pe statutul parlamentarilor. Hasotti, catre Zgonea: Observ ca scaunul Robertei Anastase este molipsitor/ Liberalii resping articolul care stipuleaza pierderea mandatului in cazul unei decizii ANI