VIDEO Contre in Parlament intre PSD si PNL pe statutul parlamentarilor. Hasotti, catre Zgonea: Observ ca scaunul Robertei Anastase este molipsitor/ Liberalii resping articolul care stipuleaza pierderea mandatului in cazul unei decizii ANI 

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 7 februarie 2013, 10:43 Actualitate | Politic


 documente
(07 Feb 2013) PDF, 500KB
Raportul privind cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la incompatibilitatile parlamentarilor a fost retrimis, Joi, spre dezbatere la Comisia de Statut. Liberalii s-au opus modificarilor la statut si in special la articolul care prevede ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta decizia in instanta. La dezbaterea statutului, liberalii s-au contrat cu presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. "Observ ca scaunul Robertei Anastase este unul molipsitor(...) Faptul ca cei din  Comisia Europeana si raportul MCV spun ceva nu inseamna ca Bruxelles-ul a devenit un nou Istanbul si Romania a devenit un nou pasalac", a declarat senatorul Puiu Hasotti in plenul Parlamentului.

Plenul reunit a dezbatut, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind Statutul senatorului si deputatului. Comisia de statut a acceptat miercuri propunerile presedintelui Traian Basescu de modificare a Legii statutului senatorilor si deputatilor. Presedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase a declarat  ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta deciza in instanta in termen de 15 zile. 

UPDATE 11:30  Dupa consultarea liderilor de grup s-a decis ca statutul parlamentarilor retrimis la comisie cu termen de o saptamana.  Propunerea s-a votat cu 234 pentru 43 impotriva. Liberalii au cerut un termen de patru saptamani pentru raport si comisiile juridice sa fie co-raportoare, dar Valeriu Zgonea nu a fost de acord si a supus la vot ca parlamentarii juristi sa dea un simplu aviz pe Statut.

UPDATE 11:15 Liberalii au cerut pauza de consultari 10 minute

UPDATE 10:53 Senatorul PNL, Tudor Chiuariu contesta in plen articolul care prevede pierderea mandatului de parlamentar in cazul in care nu contesta in instanta decizia ANI si anunta ca PNL nu va vota raportul elaborat de Comisia de statut

Tudor Chiuariu, senator PNL:
"In termeni simpli nejuridice la momentul in care a expirat termenul de atacare a raportul ANI parlamentarul isi pierde mandatul. O asemenea prevedere este inacceptabila in termenul Constitutiei pentru ca legislativul controleaza executivul . Mandatul nu poate inceta printr-un act al autoritatii executive

Dragi parlamentari, daca nu va aflati la adresa de domiciliu si a trecut termenul de contestatie, mandatul a incetat nu se mai poate face nimic, un mandat nu mai poate fi resuscitat. Nu vreau sa ma gandesc la situatia in care poate fi gresita adresa postala cu intentie, ce facem atunci? 

Nu va mai spun ca daca cineva vrea sa se joace la un moment dat, daca cineva de la putere ar vrea la un moment dat sa inceteze multe mandate ale parlamentarilor din opozitie ar da multe astfel de rapoarte. Poate sunteti plecati in vacanta,  nu mai locuiti la  adresa sau mai rau sunteti bolnavi. Ce faceti in aceasta situatie? Grupul PNL va vota impotriva acestui articol"Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor (PSD): "Legea ANI asa cum a fost facuta prevede ca incompatibilitatile se constata printr-un act administrativ, asta este legea ANI(...) Vrem in continuare sa avem o pata pe Parlament ca ne eschivam mereu de la situatiile de incompatibilitate. De fiecare data cand facem un text care sa fie pe o procedura normala, sa ne permita si noua sa nu fim pusi la colt: de ce ai palarie, de ce nu ai palarie, de ce ai tigara, de ce nu ai, venim la microfon si devenim un corp opac si de aceea presa si opinia publica ne calca in picioare, iar Comisia Europeana ne face un raport. Primul raport in care Parlamentul nu este calcat in picioare este acest raport. (...) Ambiguitatea este cea care ne-a facut pe noi sa platim. Nu este permis ca in MCV Parlamentul sa aiba un ditamai articolul.

Puiu Hasoti, catre Zgonea: "Observ ca scaunul Robertei Anastase este unul molipsitor (...) Faptul ca cei din  Comisia Europeana si raportul MCV spun ceva, nu inseamna ca noi trebuie sa fim orbi si muti si surzi si nu inseamna ca Bruxelles-ul a devenit un nou Istanbul si Romania a devenit un nou pasalac"

Cristian Radulescu, senator PDL: "Cererea de reexaminare doreste eliminarea confuziilor privitoare la legislatia privind incompatibilitatile, lamurirea acelor cazuri de incompatibilitate si incetarea mandatului, care nu erau lamurite in Statut, precum si restabilirea rolului esential al ANI referitor la conflictele de interese si incompatibilitati. In mare masura, raportul acesta lamureste prin formularile date aceste probleme pentru care presedintele a retrimis legea, drept pentru care grupurile PDL vor vota acest raport"

Mihaita Calimente, deputat PNL"ANI este garda pretoriana a lui Traian Basescu. Este inadmisibil ca un parlamentar sa piarda mandatul printr-un act administrativ"

Marton Arpat, deputat UDMR: "Acest text care a aparut, ca nu as putea spune ca a fost aprobat, este un text periculos, confuz, plin de contradictii, care deschide calea spre discutii despre cum vrem noi sa ne facem calea mai usoara. Vom incerca, acolo unde nu suntem convinsi de bunatatea textului propus, ne vom abtine, iar votul nostru final il veti vedea in functie de cum sunt adoptate amendamentele noastre"


Comisia de statut a acceptat miercuri propunerile presedintelui Traian Basescu de modificare a Legii statutului senatorilor si deputatilor, a anuntat presedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase. Potrivit deputatului PSD parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta deciza in instanta in termen de 15 zile. Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi si va fi redactat in cursul zilei, cel tarziu joi dimineata, urmand a fi transmis apoi plenului reunit al Parlamentului pentru a fi adoptat.

"In forma agreata de Comisia de statut, parlamentarul care nu face contestatie la raportul ANI isi pierde mandatul in termenul prevazut de lege, contestarea in instanta a raportului ANI urmand a se face in termen de 15 zile (...) Parlamentul va fi informat de catre ANI in calitate de institutie tutelara a celui care are o problema de integritate. Am vrut sa ne asiguram ca institutia Parlamentului poate ajuta in notificarea parlamentarului care are o problema, il putem gasi mai usor decat prin notificarea postala", a declarat presedintele Comisiei de statut, Gabriel Vlase.

Presedintele Traian Basescu a trimis la inceputul saptamanii  Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor. 

In motivarea cererii, seful statului atrage atentia ca printre cazurile de incetare a mandatului de parlamentar, cauzata de incompatibilitate, nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate ce nu a fost contestat in instanta. Astfel, presedintele apreciaza ca unele prevederi ale legii trimise spre promulgare, precum si unele formulari ambigue din textul acesteia, lipseste de continut activitatea ANI si, totodata, vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in ultimul raport al Comisiei Europene.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2408 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  ******** (Joi, 7 februarie 2013, 11:25)

  Cataleya [utilizator]

  Pozitia PNL-istilor este cat se poate de "logica" din punctul lor de vedere.
  Ei stiu foarte bine ca nu au ce sa conteste din moment ce ANI le pune sub nas documente cat se poate de clare.
  Asta e de toata batjocura:
  "Poate sunteti plecati in vacanta, nu mai locuiti la adresa sau mai rau sunteti bolnavi"
  • +10 (10 voturi)    
   indiferent de (Joi, 7 februarie 2013, 11:43)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   documentele ani, este dreptul lor sa conteste...
   dar de aici si pana la bataia de batjocura cu sunteti bolnav, plecat in concediu, etc., este cale lunga si numai niste minti bolnave sau interesate pot trage asemenea concluzii...
   la liberali ne putem astepta la orice, oare ce s-antamplat cu actorasul ala de doi lei? primeste sau nu pana la urma pensie, ca aici era bataia mare, ca mandatul era oricum pe final... si nici nu mai putea candida...
 • +16 (16 voturi)    
  Nu credeam s-ajung s-o vad si pe asta (Joi, 7 februarie 2013, 11:37)

  bogdan1477 [utilizator]

  "Liberalii se opun prevederii care stipuleaza ca parlamentarii isi pot pierde mandatul in cazul unei decizii ANI necontestata in instanta " ... adica a ajuns PSD partidul reformist din alianta asta iar PNL partidul retrograd...
  In ritmul asta, pina-n 2014 PNL va ajunge un partid nefrecventabil nici macar pt PSD, un fel de PRM ...
 • +8 (8 voturi)    
  *********** (Joi, 7 februarie 2013, 11:42)

  Cataleya [utilizator]

  Poate ca cel mai corect ar fi sa se traga o linie.
  Atat din partea Parlamentarilor cat si din partea ANI.

  1. Toate situatiile de incompatibilitate de pana acum, sa fie scoase din domeniul de analiza al ANI.
  2. Incepand de maine, ANI sa-si inceteze activitatea pe o perioada de 3 luni, perioada in care toti Parlamentarii sa aiba dreptul sa-si rezolve, singuri si de buna-voie, toate hartiile in asa fel incat sa iasa de sub incidenta incompatibilitatii.
  3. Dupa trecerea termenului de 3 luni de zile, ANI sa isi reia cercetarile si atributiile si toti cei care vor fi gasiti incompatibili sa isi piarda automat functiile de deputati sau senatori daca nu contesta in termen de 15 zile deciziile ANI..
  Si s-ar incheia balciul. Un compromis care ar duce la lamurirea tuturor problemelor in asa fel incat sa fie impacate si capra si varza!
  Dar ideea PNL si a majoritatii parlamentarilor este de fapt desfiintarea definitiva si irevocabila a ANI. Asa ca nu vor accepta nicio alta solutie.
  • +2 (2 voturi)    
   ar fi corect, (Joi, 7 februarie 2013, 13:43)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   da' nu la noi! Propun staui celor incompatibili!
 • +10 (10 voturi)    
  Nu mai bine sunteti in inchisoare!? (Joi, 7 februarie 2013, 11:56)

  Da_Doamne_mintea_de_pe_urma [utilizator]

  Nu mai bine bravii nostri parlamentari sunt in inchisoare si din cauza asta nu pot contesta raportul ANI???
  Se vede acum clar intentia voita a PNL de a lasa o portita de scapare de ANI, din fericire "prinsa" pe ultima suta de Presedintie.
  Ce ne faceam dc acum Cacarau era Prezident si trecea legea dormind?
 • +1 (1 vot)    
  de ce sunt disperati? (Joi, 7 februarie 2013, 13:08)

  Tenna Lecusa [utilizator]

  Oare chiar toti parlamentarii liberali se tem ca vor avea probleme cu ANI?
  Cu alte cuvinte admit prin atitudinea lor, ca sunt corupti si au, sau vor avea, probleme de incompatibilitate.
  Asta ar trebui sa fie exceptia, nu regula!!
 • 0 (0 voturi)    
  PSD-isti versus "Liberali" (Joi, 7 februarie 2013, 16:01)

  Sani [utilizator]

  In conditiile in care se va infiinta Republica USL-ama Romana si voi avea de ales dintre PSD si PNL, eu voi vota PSD!

  P.S.: Daca-mi spunea cineva in '90 ca intre PSD si PNL voi alege vreodata PSD/PSDR/FDSN/FSN, as fi zis ca este un idiot.

  Hac, ce tara frumoasa avem!
  Si plina de inteligenti si destepti!
  Hac, iar s-a terminat tuica!
 • 0 (0 voturi)    
  surprize, surprize (Joi, 7 februarie 2013, 16:05)

  liviusmaximus [utilizator]

  na, c-am vazut-o si pe-asta. zgonea e de acord si marele liberal chiuariu inventeaza motive puerile :) daca nu esti valid 15 zile delegi un avocat dl chiuariu. e simplu. dar, daca ai un roi de muste pe caciula, e mai greu sa mai si gandesti...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by