Raportul privind cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la incompatibilitatile parlamentarilor a fost retrimis, Joi, spre dezbatere la Comisia de Statut. Liberalii s-au opus modificarilor la statut si in special la articolul care prevede ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta decizia in instanta. La dezbaterea statutului, liberalii s-au contrat cu presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. "Observ ca scaunul Robertei Anastase este unul molipsitor(...) Faptul ca cei din Comisia Europeana si raportul MCV spun ceva nu inseamna ca Bruxelles-ul a devenit un nou Istanbul si Romania a devenit un nou pasalac", a declarat senatorul Puiu Hasotti in plenul Parlamentului.

Plenul reunit a dezbatut, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind Statutul senatorului si deputatului. Comisia de statut a acceptat miercuri propunerile presedintelui Traian Basescu de modificare a Legii statutului senatorilor si deputatilor. Presedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase a declarat ca parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta deciza in instanta in termen de 15 zile.

UPDATE 11:30Dupa consultarea liderilor de grup s-a decis ca statutul parlamentarilor retrimis la comisie cu termen de o saptamana. Propunerea s-a votat cu 234 pentru 43 impotriva. Liberalii au cerut un termen de patru saptamani pentru raport si comisiile juridice sa fie co-raportoare, dar Valeriu Zgonea nu a fost de acord si a supus la vot ca parlamentarii juristi sa dea un simplu aviz pe Statut.

UPDATE 11:15 Liberalii au cerut pauza de consultari 10 minute

UPDATE 10:53Senatorul PNL, Tudor Chiuariu contesta in plen articolul care prevede pierderea mandatului de parlamentar in cazul in care nu contesta in instanta decizia ANI si anunta ca PNL nu va vota raportul elaborat de Comisia de statut

Tudor Chiuariu, senator PNL:"In termeni simpli nejuridice la momentul in care a expirat termenul de atacare a raportul ANI parlamentarul isi pierde mandatul. O asemenea prevedere este inacceptabila in termenul Constitutiei pentru ca legislativul controleaza executivul . Mandatul nu poate inceta printr-un act al autoritatii executive

Dragi parlamentari, daca nu va aflati la adresa de domiciliu si a trecut termenul de contestatie, mandatul a incetat nu se mai poate face nimic, un mandat nu mai poate fi resuscitat. Nu vreau sa ma gandesc la situatia in care poate fi gresita adresa postala cu intentie, ce facem atunci?

Nu va mai spun ca daca cineva vrea sa se joace la un moment dat, daca cineva de la putere ar vrea la un moment dat sa inceteze multe mandate ale parlamentarilor din opozitie ar da multe astfel de rapoarte. Poate sunteti plecati in vacanta, nu mai locuiti la adresa sau mai rau sunteti bolnavi. Ce faceti in aceasta situatie? Grupul PNL va vota impotriva acestui articol"

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor (PSD): "Legea ANI asa cum a fost facuta prevede ca incompatibilitatile se constata printr-un act administrativ, asta este legea ANI(...) Vrem in continuare sa avem o pata pe Parlament ca ne eschivam mereu de la situatiile de incompatibilitate. De fiecare data cand facem un text care sa fie pe o procedura normala, sa ne permita si noua sa nu fim pusi la colt: de ce ai palarie, de ce nu ai palarie, de ce ai tigara, de ce nu ai, venim la microfon si devenim un corp opac si de aceea presa si opinia publica ne calca in picioare, iar Comisia Europeana ne face un raport. Primul raport in care Parlamentul nu este calcat in picioare este acest raport. (...) Ambiguitatea este cea care ne-a facut pe noi sa platim. Nu este permis ca in MCV Parlamentul sa aiba un ditamai articolul.

Puiu Hasoti, catre Zgonea: "Observ ca scaunul Robertei Anastase este unul molipsitor (...)Faptul ca cei din Comisia Europeana si raportul MCV spun ceva, nu inseamna ca noi trebuie sa fim orbi si muti si surzi si nu inseamna ca Bruxelles-ul a devenit un nou Istanbul si Romania a devenit un nou pasalac"

Cristian Radulescu, senator PDL:"Cererea de reexaminare doreste eliminarea confuziilor privitoare la legislatia privind incompatibilitatile, lamurirea acelor cazuri de incompatibilitate si incetarea mandatului, care nu erau lamurite in Statut, precum si restabilirea rolului esential al ANI referitor la conflictele de interese si incompatibilitati. In mare masura, raportul acesta lamureste prin formularile date aceste probleme pentru care presedintele a retrimis legea, drept pentru care grupurile PDL vor vota acest raport"

Mihaita Calimente, deputat PNL:"ANI este garda pretoriana a lui Traian Basescu. Este inadmisibil ca un parlamentar sa piarda mandatul printr-un act administrativ"

Marton Arpat, deputat UDMR: "Acest text care a aparut, ca nu as putea spune ca a fost aprobat, este un text periculos, confuz, plin de contradictii, care deschide calea spre discutii despre cum vrem noi sa ne facem calea mai usoara. Vom incerca, acolo unde nu suntem convinsi de bunatatea textului propus, ne vom abtine, iar votul nostru final il veti vedea in functie de cum sunt adoptate amendamentele noastre"

Comisia de statut a acceptat miercuri propunerile presedintelui Traian Basescu de modificare a Legii statutului senatorilor si deputatilor, a anuntat presedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase. Potrivit deputatului PSD parlamentarii declarati incompatibili de ANI isi pot pierde mandatul daca nu contesta deciza in instanta in termen de 15 zile. Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi si va fi redactat in cursul zilei, cel tarziu joi dimineata, urmand a fi transmis apoi plenului reunit al Parlamentului pentru a fi adoptat.

"In forma agreata de Comisia de statut, parlamentarul care nu face contestatie la raportul ANI isi pierde mandatul in termenul prevazut de lege, contestarea in instanta a raportului ANI urmand a se face in termen de 15 zile (...) Parlamentul va fi informat de catre ANI in calitate de institutie tutelara a celui care are o problema de integritate. Am vrut sa ne asiguram ca institutia Parlamentului poate ajuta in notificarea parlamentarului care are o problema, il putem gasi mai usor decat prin notificarea postala", a declarat presedintele Comisiei de statut, Gabriel Vlase.

Presedintele Traian Basescu a trimis la inceputul saptamanii Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor.

In motivarea cererii, seful statului atrage atentia ca printre cazurile de incetare a mandatului de parlamentar, cauzata de incompatibilitate, nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate ce nu a fost contestat in instanta. Astfel, presedintele apreciaza ca unele prevederi ale legii trimise spre promulgare, precum si unele formulari ambigue din textul acesteia, lipseste de continut activitatea ANI si, totodata, vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in ultimul raport al Comisiei Europene.