UPDATE De ce ne-a sacrificat ministrul liberal al Sanatatii

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:20 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
​In 2013, guvernul nu va mai putea rostogoli la nesfarsit datoriile pe care le are de achitat catre producatorii de medicamente (il obliga o directiva europeana). Asa ca are disperata nevoie de bani. De unde si cum sa faca rost de ei, o crestere bugetara suplimentara fiind imposibila? Aceasta a fost, la inceput de an, cea mai importanta dilema a lui Eugen Nicolaescu, ministrul liberal al Sanatatii.
Ar fi putut alege solutia justa si barbateasca. Cresterea cotei de asigurari de sanatate (in prezent, romanii platesc printre cele mai scazute asigurari de sanatate din Europa – 10,7%) sau extinderea contributiei de sanatate la toti pensionarii in functie de venit (mai putin de jumatate dintre pensionari platesc astazi asigurare medicala, desi ei sunt cei mai frecventi utilizatori ai serviciilor medicale). Dar adoptand aceasta solutie, Eugen Nicolaescu si-ar fi sacrificat o buna parte din imaginea politica pe care si-a creat-o in ultimii ani, riscand sa devina nepopular.

Asa ca a decis sa ne sacrifice pe noi.
 
Acea subtire clasa de mijloc din Romania care munceste din greu pentru banii ei, nu profita de asistenta sociala a unui stat supra-expandat, isi plateste darile la timp si doreste (naiv se pare) sa traiasca intr-o tara in care meritele sunt recompensate, nu penalizate. Doreste sa poata naste, sa-si trateze copii si sa se vindece de boli intr-un spital curat si luminos, platind desigur calitatea tratamentului oferit la valoarea sa reala. Caci este o clasa alcatuita din oameni care apreciaza si respecta munca si inteligenta, nu descurcareala.

Eugen Nicolaescu a anuntat, intr-o sambata pe la pranz, ceea ce este cea mai importanta masura luata de Ministerul Sanatatii la inceputul acestui an: „vom sista finantarea din fondurile CNAS pentru unitatile spitalicesti private, astfel incat toti banii publici (...) sa mearga catre spitalele publice.”

Ca un ministru liberal al Sanatatii considera ca Fondul de Asigurari de Sanatate alimentat direct si exclusiv de catre noi, asiguratii, contine bani publici (adica ai statului) este uimitor. Dar uimirea devine soc atunci cand intelegem in
 
Contributia obligatorie la asigurarile de sanatate in Romania este de 5,5% pentru angajat si 5,2% pentru angajator. Valoarea rezultata de 10,7% este mai mica decat in Bulgaria, Ungaria, Germania, Cehia si majoritatea celorlalte tari europene. Ea a fost redusa la acest nivel in primul mandat al lui Eugen Nicolaescu.
 
 
ce fel pacientii, medicii si directorii de spitale vor fi afectati de aceasta masura promovata de un ministru liberal al Sanatatii.

PACIENTII

Pacientilor li se interzice sa se mai trateze intr-un spital privat folosindu-si asigurarea medicala platita chiar din munca lor. Acei 10% din totalul banilor nostri, ai cetatenilor, care erau indreptati prin alegerea noastra libera catre un spital privat se vor duce de acum, indiferent de ce decidem noi, catre spitalele de stat. Practic, ne raman doar doua optiuni:
 • Sa mergem intr-un spital de stat pentru a putea beneficia de asigurarea medicala platita din propriii nostri bani. Ministrul liberal ne obliga astfel sa ne tratam in acea cladire cu toalete murdare si asistente morocanoase. Statul nu va face nicio economie, dar va creste cantitatea spagii care circula prin spitalele de stat si ramane netaxata (peste 60% din pacientii spitalelor de stat sunt obligati sa faca plati informale).
 • Daca totusi ne incapatanam sa mergem intr-un spital privat, atunci Ministrul liberal al Sanatatii va folosi, fara permisiune, banii nostri munciti pentru a trata pe altcineva intr-un spital cu toalete murdare. In acest timp, noi vom plati pentru a doua oara in spitalul privat pentru acelasi produs medical pe care Ministrul liberal al Sanatatii  refuza sa ni-l dea, desi l-am achitat la timp prin asigurarea noastra medicala.
MEDICII
 • Medicii care lucreaza doar la stat vor fi avantajati caci vor putea prescrie mai multe retete si investigatii medicale.
 • Medicii care lucreaza doar la privat (o minoritate) vor trebui sa explice pacientilor nervosi de ce au crescut brusc preturile. Pe multi dintre ei ii vor pierde, dar nu pentru ca sunt niste medici slabi, ci pentru ca pacientii nu-si vor mai permite sa plateasca de doua ori pentru acelasi lucru.
 • Medicii care lucreaza si la stat si la privat nu vor mai putea folosi spitalul de stat ca trambulina pentru clinica lor privata, acolo unde efectuau doar serviciile medicale profitabile (o ecografie de exemplu), aducand pacientul pentru operatiile mai scumpe in spitalul de stat in care tot ei lucreaza. Pentru a se adapta, acesti medici vor reveni la o mai veche practica prin care obligau pacientul sa vina la clinica lor privata fie invocand incapacitatea sistemului de stat („aici in spital nu avem aparatura necesara, veniti dupa-masa la mine la clinica”), fie vor intarzia tratamentul pana la primirea „atentiei” cuvenite.
Daca ar fi dorit cu adevarat sa rezolve problema reala a capusarii sistemului sanitar de stat de catre clinicile private, ministrul liberal al Sanatatii ar fi avut la indemana o solutie simpla: interdictia pentru medici de a practica simultan intr-un spital de stat si intr-o clinica privata, cu exceptia minoritatii celor mai buni  si experimentati medici din tara (aceasta este practica in Franta). Dar ministrul liberal al Sanatatii a evitat sa adopte aceasta masura extrem de deranjanta pentru cea mai bogata si influenta parte a corpului medical.

DIRECTORII

Directorii spitalelor de stat si politicienii care-i numesc in aceste functii sunt cei mai satisfacuti de aceasta masura. Fara sa-si creasca calitatea serviciilor medicale, fara sa descopere resurse din care sa-i plateasca onorabil pe medici si fara sa-si curete toaletele din spitale, ei se vor trezi in brate cu ceva bani in plus.
 
Valoarea ciolanului politic din spitalele romanesti totalizeaza 7,4 miliarde de lei, adica 45% din cheltuielile totale ale Fondului de sanatate din Romania (peste media europeana de 36%). Ministrul liberal al Sanatatii nu pare deocamdata prea interesat de intarirea masurilor de control a cheltuirii acestor bani: reteta electronica nu prea e folosita in spitale, mecanismul de supraveghere a re-centralizarii licitatiilor din spitale nu a fost inca publicat, iar distribuirea cardurilor de sanatate este blocata. Toate acestea sunt masuri prin care politicienii care fura din banii nostri, ai asiguratilor, ar putea fi opriti.
 
Delimitarea completa a sistemului medical de stat de catre cel privat este necesara, corecta si sanatoasa. Dar aceasta separare poate fi realizata fara ingradirea libertatii de a alege a pacientului si sacrificarea clasei de mijloc a Romaniei, ca ea oricum munceste, nu cracneste si nici nu prea voteaza.
 
Eugen Nicolaescu spunea ca ramane liberal. Fals. Prin acest tip de gandire el nu este nici liberal, nici comunist, nici socialist, ci doar un politician ajuns ministru gratie partidului sau.

Iar atunci cand a ales pe cine sa sacrifice, politicianul Nicolaescu nu s-a gandit la ce e drept sau cine merita, ci doar la popularitatea sa. Care e mult mai importanta decat mamele si tatii care vor plati de doua ori atunci cand vor dori sa-si nasca si trateze copii in spitale curate cu medici politicosi.

UPDATE
 • Spitalele private "ar trebui finantate prin asigurari private sau complementare si nu din fondul asigurarilor sociale de sanatate", a declarat duminica Raed Arafat. Dar guvernul Romaniei nu ofera in prezent cetatenilor sai un sistem de asigurari complementare deductibile. Interdictia pusa pe folosirea asigurarii de sanatate obligatorii intr-un spital privat va intra in vigoare incepand cu 1 martie 2013. Nu exista deocamdata un termen oficial concret la care sa se introduca asigurari medicale complementare deductibile.
 • Diferenta, una de principiu, este ca oficialii Ministerului Sanatatii considera ca Fondul National al Asigurarilor de Sanatate este unul public, social, deci apartine de drept statului, nu pacientilor. Principiul sanatos in orice sistem medical (care parea a fi fost acceptat si in Romania) este ca "banii trebuie sa urmeze pacientul", nu invers. Orice roman care munceste cinstit este obligat sa se asigure medical la stat. Dar acei bani platiti statului raman de drept ai lui si trebuie sa-l urmeze in spitalul in care el alege sa se trateze.
 • Din declaratiile oficiale intelegem ca problema contractelor dintre spitalele private si CNAS este ca acestea se fac prin "trafic de influenta si [prin] ce se fura de la stat", conform ministrului Eugen Nicolaescu. Intre anumite spitale private si lumea politica exista legaturi, dar cazurile de trafic de influenta se rezolva prin controlul sistemului, nu prin stirbirea libertatii pacientului de a-si folosi asigurarea medicala in spitalul in care doreste sa o faca.
 • Raed Arafat "a mai spus", conform Mediafax, "că din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii reiese că în ultimii ani unele spitale private au primit pe caz ponderat, mai mulţi bani decât cele publice din acelaşi judeţ". Daca spitale private mai primesc si in prezent mai multi bani pentru aceleasi servicii decat cele publice din acelasi judet (desi spitalele nu mai sunt platite pe caz ponderat, cum se citeaza in stirea Mediafax, de doi ani) aceasta este o problema grava de coruptie care nu se rezolva sacrificand drepturile pacientilor. Ci prin instituirea controlului si sanctionarea oficialilor implicati in acest furt.
Puteti citi la link-urile de mai jos si alte articole pe acest subiect, care ofera o perspectiva diferita:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • aberatii reglementate (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:19)
  barbu007 [utilizator]

  stimate domnule mixich, am o întrebare şi o precizare: de ce nu plătesc toţi pensionarii asigurările de sănătate? cei militari şi cei din justiţie sunt scutiţi, deşi au printre cele mai mari pensii din sistem. în schimb, medicii nu beneficiază de acest avantaj, deşi ceferiştii au gratis pe tren, minerii nu plătesc curentul electric şi aşa... mult mai departe.

  în altă ordine de idei, nici ceea ce se întâmplă, frecvent, la privaţi nu este cu totul curat: un maldăr de investigaţii scumpe, de cele mai multe ori inutile, făcute doar pentru că... tot plăteşte casa. am avut, recent, un caz în familie, în care copilului, internat într-o clinică privată, i s-au făcut investigaţii care nu aveau nici o legătură cu diagnosticul real. la întrebarea "de ce?" mi s-a răspuns "nu e nici o problemă, sunt sciumpe, dar casa de asigurări achită tot!". şi, atunci...?!

29792 vizualizari

 • -77 (105 voturi)    
  hehe (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:31)

  Mazeta [utilizator]

  Căpușele capitaliste, dacă le smulgi de potaia jigărită a statului, strigă toate în gura mare: „Lucrurile nu vor rămâne așa. Va fi sânge!”.
  • -22 (50 voturi)    
   Un exemplu (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:11)

   evoque [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Decontatul asta la privat chiar a facut din spitalele private o afacere profitabila. Medicii stau in spitale de stat doar pentru a racola clienti pentru cabinetele lor private sau spitale private.
   Este adevarat, conditiile din spitalele private sunt mai bune dar hai sa facem un calcul.
   Nasterea
   Spaga pentru cezariana este aproximativ 1500 ron, anestezistul 500 ron. Total 2000 ron, inca vrea 300 ron cheltuiti cu asistentele, total 2300 ron. Toate astea la sa zicem Polizu.
   Daca mergem la Sanador pachetul minim este vreo 6500 ron in care ai inclus un salon pentru doua mamici.
   Diferenta: 4200 ron.
   Daca o mama asigurata naste la Sanador statul ii deconteaza 3300 ron, practic spitalul privat baga banii astia in buzunar fara sa faca nimic. In concluzie este bine sa faci afaceri pe banii statului.
   Diferenta sta in conditii pentru ca asistentele si medicii indiferent de stat sau privat tot mai vor si ei ceva in plus.
   • -37 (53 voturi)    
    cata ipocrizie pe dl vlad (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:28)

    ion [anonim] i-a raspuns lui evoque

    si chiar nesimtire: dupa ce-au platit toata viata asigurare, acum cand sa beneficieze de ea, pensionarii trebuie sa plateasca in continuare, pentru ca un grup de tinerei fara cap (care probabil vor ajunge si ei batrani, ceea ce le doresc) vor sa cotizeze pentru ei insisi, pentru tratarea lor.. azi !
    Cum e vorba aia.. ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca.

    Sau, alta solutie (sigur, tot pentru a veni in ajutor firmelor private, nu cumva sa le scada profitul), hai sa platim toti mai mult CAS !!! Incredibil

    Multumim domnule mixix pentru solutiile deosebite pe care ni le propuneti. Parca ati fi patron de spital privat.
    • -20 (30 voturi)    
     liberali cu pielea vopsita (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:16)

     florin [anonim] i-a raspuns lui ion

     Dl mixich (in timpul liber fan declarat al crematoriilor umane) vine cu o solutie eminamente liberala pentru salvarea sistemului de sanatate: cresterea taxelor.
     Ca o dovada ca daca interesele ne-o cer, chiar si masurile comuniste sunt bune :D

     Sa n-aiba nimeni parte nici de sistemul de stat, nici de cel privat. Numai bine
     • +2 (6 voturi)    
      . (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:32)

      None [anonim] i-a raspuns lui florin

      Ce legatura are crematoriul cu tot subiectul acesta... E genul de argumentare : "Acest om nu crede in Dumnezeul Sfant asa ca opiniile lui sunt invalide". Faceti un pas in spate si ganditi cum trebuie oameni buni.
      • 0 (6 voturi)    
       pentru spital privat iti faci asigurare privata (Luni, 14 ianuarie 2013, 16:05)

       Bogdan C [anonim] i-a raspuns lui None

       Asigurarea platita la stat functioneaza in spitalele de stat. Ce e asa greu de inteles? E cea mai normala masura pe care puteau sa o ia.
       • -1 (5 voturi)    
        incorect (Luni, 14 ianuarie 2013, 18:52)

        MosIonRoata [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan C

        Sunt "obligat" sa fac asigurare la stat. Daca tot sun "obligat" as vrea sa functioneze fix ca o "asigurare" adica sa ma duc acolo unde prefer eu. As prefera sa nu mai platesc asigurarea la stat si sa imi fac asigurare privata ca sa ma duc la privat, daca asa se pune problema.
     • +1 (1 vot)    
      ghici? (Luni, 14 ianuarie 2013, 19:51)

      floreabi [utilizator] i-a raspuns lui florin

      Cine a inchis N'spe spitale publice,s-a finantat private?
    • +17 (19 voturi)    
     E vorba nu de ajutat privatii, ci bugetul (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:18)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui ion

     Daca aveti cumva si calculul din care reiese ca in contributia pentru pensie a fost inclusa si plata anticipata a asigurarilor sociale pe durata pensiei, acesta ar fi un argument impotriva taxarii pensionarilor.
     Nu este nici aceasta o metoda de dorit. Dl. Mixich ar prefera-o pentru a nu lovi in investitii si in calitatea actului medical.
     Din pacate, aceste solutii de scoatere a banilor din piatra seaca nu au facut obiectul vreunei dezbateri preelectorale. Atunci se prefigurau altele, mult mai placute, aproape miraculoase.
     • -1 (3 voturi)    
      este asigurare nu pensie (Luni, 14 ianuarie 2013, 18:47)

      MosIonRoata [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

      Este vorba de o "asigurare" de sanatate. Unde ati vazut voi asigurare de care sa beneficiezi in afara perioadei asigurate?? Cei care nu isi platesc asigurarea in prezent, logic nu ar trebui sa beneficieze de ea, chestia e ca teoretic nici eu nu sunt indreptatit sa ma bag in treaba asiguratorului, e problema lui cui ofera asigurari gratuite, eu ar trebui sa beneficiez de asigurarea mea oricum.
      Problema este alta, eu platesc o asigurare de sanatate obligatorie la stat fara sa am un contract de asigurare, asa ca asiguratorul isi poate face de cap si sa schimbe cum vrea el conditiile, in cazul asta obligandu-ma sa folosesc un spital de stat. Imi convine sau nu, sunt obligat sa platesc "asigurarea", asa cum o numeste statul, sau "taxa de protectie la mafie" asa cum o numesc eu.
      E gresit sa acuzi ca se fac deconturi la casa de asigurari pentru investigatii inutile, investigatiile sunt recomandate de un medic, iar daca sunt inutile, casa de asigurari stie cine le-a recomandat si il poate trage la raspundere (are contract cu el). Este putin probabil ca un medic sa isi riste cariera, dar nu exclus... Oricum daca au fost fraude de acest gen, sunt relativ usor de detectat. Mi se pare aberant ca acum sa fiu ingradit ca si asigurat doar fiindca guvernul vrea sa acopere fraudele deja facute.
      • 0 (2 voturi)    
       Sunt de acord ca drepturile asiguratului nu sunt.. (Luni, 14 ianuarie 2013, 20:52)

       Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui MosIonRoata

       ...respectate, neexistand libera optiune. Aici Consiliul Concurentei ar putea avea ceva de spus.
       Scuza ministrului este ca folosirea denumirii de "asigurare" este gresita, fiind in fond vorba de un impozit sau o "taxa de solidaritate". Personal cred ca bate campii, in mod intentionat s-au separat asigurarile de sanatate si cele sociale de gaura neagra a bugetului, pentru ca fondurile astfel stranse sa nu mai fie folosite in alte scopuri.
       Situatia dezastruoasa a fondurilor de sanatate isi are radacinile si in precedentul mandat al actualului ministru, care nu a corelat posibilitatile de incasare cu drepturile de plata pe care le-a modificat in scopuri electorale.
       In privinta abuzurilor, aici intervine rolul ministerului, insa actualul ministru se dovedeste incapabil sa si-l indeplineasca, in schimb cere pe un ton autoritar pomeni pe care si le auto-considera cuvenite.
       Totusi, daca ne uitam la modul anterior de calcul al retinerilor sociale, s-ar putea sa constatam ca asigurarile de sanatate se incasau dupa deducerea celor sociale, ceea ce inseamna ca taxa pentru somaj si pensie continea si contributia de sanatate. Daca aceasta este procedura, atunci pensionarii au fost privati de un drept achitat.
    • +18 (24 voturi)    
     logica de tomberon... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:20)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui ion

     amice ion, dar unde s-a dus asigurarea aia pe care a platit-o pensionarul toata viata? sau poate crezi ca in Romania se platesc asigurari publice de sanatate de 2000 de ani incoace?

     poate vrei sa recitesti articolul, vlad prezinta optiunile si le da clar si pe cele mai practice si rapide.. extinderea bazei de impozitare este o optiune normala, altfel te poti trezi ca cel pe care il tot jumulesti de bani o sa emigreze si pensia aia din care nu vrei sa dai nici un leu pe spitale si medicamente dispare complet... ca oricum o primesti tot din munca lui si nu are el nici o vina ca tu nu te-ai gandit 60 de ani ca platesti impozite unor guvernanti care nu dau 2 bani pe viata ta.

     dar din tot articolul, cum de n-ai remarcat celelalte solutii: retele electronice, cardul de sanatate, supravegherea licitatiilor, interdictia practicarii medicinei si la stat si la privat?.. ca toate la un loc ar rezolva cu siguranta pb fara sa mai fie nevoie sa crestem taxe sau sa largim baza de impozitare? ca sa vezi unde era ipocrizia...
     • +3 (7 voturi)    
      cred ca nu stii ce vorbesti (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:46)

      adina [anonim] i-a raspuns lui pehash

      Am impresi aca acea contributie de sanatate platita de pensionari a fost de fapt platita tot de stat,ca nu lucrau la privat si din banii lor plateau toate darile.Bugetarii de azi platesc ceva la stat sau efortul pentru contributii este tot bugetar?Eu ca privat daca nu castig nimic luna asta, ma priveste statul nu face nici un efort pentru mine, doar imi ia taxe si impozite.Bugetarii produc sau nu,sunt eficienti sau nu,statul le plateste salariu PLUS CONTRIBUTII, ca alea nu vin de acasa, tot din impozitele privatilor vin.Si fie vorba intre noi, nu cred ca valoarea contributiilor platite acum 20 de ani justifica RMN -uri,tomografe,markeri tumorali si alte analize scumpe.Tratati-va cu aparatele la care ati contribuit(statul,nu voi,sa fim intelesi).
      • 0 (4 voturi)    
       Trateaza-te (Luni, 14 ianuarie 2013, 10:52)

       Dragos83 [anonim] i-a raspuns lui adina

       si tu peste 40 de ani cu aparatele de ani. Ce m-as rade ca atunci sa existe cura la cancer.
     • -1 (3 voturi)    
      de ce sa nu taxam ? (Luni, 14 ianuarie 2013, 16:14)

      Pensionarul [anonim] i-a raspuns lui pehash

      Pensiile sint de mizerie. Oricit de mizerie sint ele, destule sint mai bune decit salariul unuia care munceste 1 ore pe zi la Cora de exemplu. Si atunci de ce sa muncesti ? Ar fi corect pensionarii aia bogati sa scoata banul. Din armata si justitie unde au 3000 pe luna
      • +1 (3 voturi)    
       cu manie proletara... (Luni, 14 ianuarie 2013, 16:30)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Pensionarul

       :)
       pai continuam cu aceeasi aberatie - sa scoata banul aia care castiga mai mult?
       dar daca ala cu pensie 3000 pe luna deja plateste? (chiar plateste!) ala care are o pensie de 350 de lei de ce n-ar plati? daca ala cu salariu 3000 de lei plateste, de ce sa nu plateasca si ala fara salariu? in definitiv, nu primesc toti acelasi serviciu - o asigurare de sanatate?
       firmele private de asigurari de masini incaseaza mai putin de la aia cu salarii mai mici sau de la aia care au mai multe accidente?

       cliseul asta cu 'pensionarii bogati' ar trebui depasit. nu toti pensionarii din armata si justitie sunt 'bogati', nu toti pensionarii 'bogati' sunt in armata si justitie, ba chiar mai mult, ar putea exista si pensionari 'bogati' care isi merita pensiile. bogati sau nu, subiectul se trateaza separat la capitolul pensii. la capitolul asigurari de sanatate, este important sa se stabileasca foarte clar legatura (daca exista) intre plata asigurarii si serviciul oferit. daca nu exista, atunci sa se spuna clar: platiti pentru altii, daca nu va place sa dati spaga, n-aveti decat sa muriti...
    • +4 (6 voturi)    
     confuzie (Luni, 14 ianuarie 2013, 10:07)

     benicio [utilizator] i-a raspuns lui ion

     Faci confuzie intre asigurarea de sanatate si pensie. Asigurarea o platesti atat timp cat vrei sa fii asigurat. Daca ce nu o mai platesti, atunci automat nu mai esti asigurat. Pensia e aia pe care o platesti (contributia de fapt) un numar de ani, dupa care devii indreptatit sa primesti bani lunar. Asa ca pensionarii, daca au platit asigurare medicala toata viata, au facut-o pentru a beneficia de servicii medicale. Daca nu mai platesc, normal ar fi sa nu mai beneficieze.
     • +2 (4 voturi)    
      CAS -ul este obligatoriu (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:09)

      ovidiu [anonim] i-a raspuns lui benicio

      Si daca nu as vrea sa fiu asigurat la stat, este imposibil, pentru ca se deduce din salariu. Singura optiune pe care o ai este sa-ti desfasori activitatea la negru si sa faci evaziune. Asta se intelege prin sistemul medical de la noi.
    • 0 (4 voturi)    
     privatii (Luni, 14 ianuarie 2013, 14:47)

     adonis84 [utilizator] i-a raspuns lui ion

     Pentru ce sa platesc niste servicii ca re nu le folosesc? Eu nu merg la spital privat. In plus 10% din fonduri este o suma colosala! Nu cred ca 10% din spitale sunt private, in cazul asta le plateste statul toata afacerea, iar ei fac profit.

     s-a strans toata sleahta de medici privati pe aici si afaceristi ...
   • +19 (25 voturi)    
    vor pe dracu (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:33)

    kelye [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    Aici se vede ca nici tu nu ştii despre ce vorbeşti.

    În vară mi-am pus piciorul în ghips, Medlife.
    La plecare am vrut sa îi dau 10 ron asistentului care m-a plimbat cu căruciorul peste tot, radiografie- pat- ghips.
    Nu a vrut, i-am băgat eu in buzunar, după ce m-am urcat in taxi mi i-a pus in braţe.

    Nu zic că aşa sunt toţi dar sistemul privat, nevoit sa fie performant, are alte valori.
    La stat, sacul fără fund.
    • -15 (29 voturi)    
     sa fie performant (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:15)

     evoque [utilizator] i-a raspuns lui kelye

     dar nu pe banii veniti de la stat, sau sa isi ajusteze socotelile.
     • +20 (26 voturi)    
      Nu sunt bani veniti de la stat (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:30)

      Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      Sunt bani veniti de la contribuabil... si daca eu decid sa ma tratez la privat, acolo sa se duca baniicuveniti ingrjirii mele!
      Alternativ, statul asta sa permita intrarea pe piata a asiguratorilro privati! .. atunci nu am mai avea discutai asta idioata despre banii de la stat si ai pricepe si tu mai lesne cume cu finantarea in sanatate si care e diferenta fata de plata serviciilor medicale!
      • +4 (10 voturi)    
       da, bani de la contribuabil (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:51)

       evoque [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

       insa banii de la contribuabil se duc (dupa metoda comunista) la bugetul central,deci vin practic de la stat. Intrarea asiguratorilor privati, in paralel cu sistemul actual, este o varianta. Insa daca ramane totul in seama asiguratorului privat ajungem precum americanii, daca ramanem cum suntem acum se vede ca nu merge.
       Unul din cele mai bun, functional si vechi sisteme medical este cel englez care se bazeaza pe performanta. Nu ar trebui sa facem un copy-paste? Ca tot avem prim-ministru acuzat de asa ceva.
       • +1 (3 voturi)    
        aici ai + (Duminică, 13 ianuarie 2013, 22:07)

        kelye [utilizator] i-a raspuns lui evoque

        Da !
        Ai + de la mine, dai dovadă poţi şi să gândeşti.

        Te invit la proteste până se schimbă tot sistemul, conform celui englezesc.
        Nu 'banii sunt la noi, dăm cui vrem, achiziţiile se fac cum vrem' după modelul românesc.

        Şi stai tu calm că nici modelul englezesc nu e strălucit, o dată pe la 4-5 luni citesc o ştire cu 'a murit după ce a aşteptat 4-5 ore pe holul spitalului.
        • 0 (8 voturi)    
         este (Duminică, 13 ianuarie 2013, 22:43)

         evoque [utilizator] i-a raspuns lui kelye

         bine ca reusesti sa si intelegi. probabil gandesc prea repede pentr unii insa nu dau doi bani pe plusuri acestea nu vor face viata nici unui roman mai buna.
         Sa ajunga sistemul; nostru la nivelul celui englez si apoi mai vorbim.
       • 0 (2 voturi)    
        gresit (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:15)

        edx [utilizator] i-a raspuns lui evoque

        "insa banii de la contribuabil se duc (dupa metoda comunista) la bugetul central,deci vin practic de la stat" Nu vin de la stat, doar par asa pentru idioti. Ei tot de la asigurati vin. Dar de fapt TOT BUGETUL STATULUI vine de la contribuabili prin taxe, invatati sa nu mai vedeti "bani de la stat" care de fapt sunt banii celor ce muncesc in Romania nu ai politicienilor.
        • +1 (3 voturi)    
         ne invartim (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:45)

         evoque [utilizator] i-a raspuns lui edx

         in jurul cozii.
         Normal ca banii vin de la asigurati insa ei sunt transformati in "banii politicienilor", aici este problema de ani de zile.
         • +1 (3 voturi)    
          te contrazici singur (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:15)

          pehash [utilizator] i-a raspuns lui evoque

          mai sus ai scris ca spitalul privat face afaceri pe banii statului. de fapt nu face, nu? face pe banii contribuabililor. nu a tuturor, doar a celor care aleg spitalul privat.
          In exemplul tau mai omiti si o chestiune f importanta, si anume ca spitalul public deconteaza aceleeasi suma ca spitalul privat. deci polizu 2300 spaga+3300=5600 si Sanador 6200.. diferenta de 800 de lei nu e de pomana ci se justifica prin faptul ca spitalul privat e mai curat, personalul te trateaza cu respect si, culmea, privatul mai plateste si taxe/impozite din suma asta, iar salariatii sunt mult mai bine remunerati, deci reduci riscul emigrarii medicilor si asistentelor... totul pentru un 14% in plus pe care anumiti asigurati sunt dispusi sa-i plateasca spitalului privat. Iar noul ministru al sanatii vine si spune ca mai bine nu dai aia 14% in plus.. ca poate te inveti cu binele...
          • +1 (1 vot)    
           te grabesti (Luni, 14 ianuarie 2013, 19:06)

           evoque [utilizator] i-a raspuns lui pehash

           cu concluziile, dar de ce ma mai mir?!
           spitalul de stat era exemplificat doar prin spaga fara banii de la casa. In fapt acesta ar fi un "etalon" al costurilor reale. In comparatie cu acest cost am spus ca diferenta platita de casa este un bonus pentru spitalul privat.
           Daca ai fi citit totate comentariile ai fi inteles ca optiunea mea se indreapta spre sistemul englez, unde decontarile se duc dupa pacient, indiferent de spital.
           Ce sa faci asa este cand esti obisnuit cu discutii de dragul contrazicerii.
      • 0 (4 voturi)    
       :) (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:11)

       calin [anonim] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

       Pai cum sa-ti permita asa ceva cand stie clar ca din punct de vedere al performantelor si calitatii spitalele de la stat nu pot concura cu spitalele de la privat.
       Drept urmare la fel ca si in comunism va exista statul si doar statul :).
      • +2 (2 voturi)    
       sigur (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:35)

       adonis84 [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

       sa nu-mi spui ca10% din buget este platit numai de cei care merg la privat (care dupa parerea mea nu sunt nici 0,1%).
     • +1 (5 voturi)    
      statul comunist (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:36)

      rochiri [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      Atunci statul sa ma lase pe mine sa aleg daca vreau ca bani mei sa ajunga la stat sau la o asigurare privata si sa ma tratez unde vreau eu.
      Legea asta este foarte simpla: Fratilor e foame de bani ... vrem contrate !

      Asa ca las-o moarte voi astia cu statul vostru ca e de KKT rau!
      • +2 (4 voturi)    
       corect (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:11)

       evoque [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

       insa statul suntem noi si noi trebuie sa avem grija de ce si unde se duce banul nostru. Se vede insa ca suntem destul de prosti daca trimitem in continuare in parlament muzicanti, imbecili, diletanti sau persoane fara coloana care stau drepti in fata unor idoli fie ei presedinti sau prim-ministri.
       Nu cred ca masura gandita de actualul ministru este foarte buna insa cred ca romanii trebuie sa termine cu vaicareala si luarea de pozitii doar pe net, romanul trebuie sa isi asume raspunderea si sa iasa in strada cand are ceva de spus si sa mearga la vot de fiecare data si sa voteze asa cum ii dicteaza constiinta nu burta.
   • +1 (3 voturi)    
    Fara sa faca nimic? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:55)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    Ma si mir ca nu ne-am facut cu totii moase.
    -si b:
    In momentele acelea, stresul chiar conteaza, implicit cel adaugat de lipsa conditiilor si a respectului. Conteaza si pentru cei care se duc la doctor cu speranta de a se insanatosi, conteaza la fel de mult si pentru doctor. Pentru ca sanatatea nu vine nici din mediamente, nici din cutit
   • +1 (3 voturi)    
    Mai ,voi chiar stiti ce scrieti? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:14)

    Andy [anonim] i-a raspuns lui evoque

    Cum adica" spitalul privat baga banii in buzunar fara sa faca nimic". Pai parca era vorba de o nastere decontata de stat cu 3300lei?La care mama mai da 3200 lei
    • +1 (7 voturi)    
     comparatia (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:54)

     evoque [utilizator] i-a raspuns lui Andy

     era facuta intre nastere pe spaga si nastere la privat, vorbind despre cheltuieli. In realitate pe spaga cheltui sa zicem 2500 ron in conditii mizere cei drept si minim 6500 in conditii bune la privat. Daca avem in vedere faptul ca exista o diferenta de 4000 si cheltuielile reale ar fi aproximativ 2500 asta inseamna ca spitalul privat incaseaza diferenta doar pentru ca este privat. Cine vrea si are posibilitatea sa plateasca 6500 o poate face si o face, iar casa de asigurari nu plateste nimic.
     Daca spitalele de stat ar beneficia de o minima investitie atunci o mama ar avea posibilitatea sa nasca efectiv sustinuta de casa de asigurari.
     Problema reala este si ramane in faptul ca banii de la casa de asigurari sunt "furati" de douazeci de ani. De curand am revazut o ancheta in USA facuta de M. Moore din care rezulta ca sistemul englez bazat pe performanta medicului ar fi poate cel mai bun. In state sistemul de asigurari private au distrus viata multor americani. Oricum sunt multe de spus.
     • -1 (1 vot)    
      ti-am dat un plus (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:49)

      -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      din greseal, te rog sa ma scuzi.
      Documentarele lui Moore le-am vazut si eu, sunt foarte interesante, de ex. el lauda mult sistemul de sanatate din Cuba, sincer ai vrea sa te muti acolo?
      • 0 (2 voturi)    
       Daca asta (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:18)

       evoque [utilizator] i-a raspuns lui -Myth-

       este concluzia pe care o ai dupa documentarul lui moore si anume ca in cuba este mai bine inseamna ca moore este un dobitoc care nu stie face o investigatie, pentru ca tu esti un geniu care are fetisuri cu america si germania.
       De ce nu suntem in stare ca pe baza experientei altor societati si in urma a 20 de ani de guvernari proaste sa facem un sistem exemplar pentru altii?!!
       • 0 (0 voturi)    
        tot ce vroiam sa-ti explic (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 10:31)

        -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui evoque

        e ca nu te poti baza pe o singura sursa de informare, iar Moore iti arata dintr-o anumita perspectiva lucrurile, dar asta nu inseamna ca e singura perspectiva din care poti privi.
        Iar ca sa fim exacti te anunt ca sunt fan Moore si am urmarit docmentarele lui, doar ca imi iau si o anumita rezerva in momentul in care le diger.
     • -2 (2 voturi)    
      a scrie cu premeditare? (Luni, 14 ianuarie 2013, 14:50)

      foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      banii incasati de rpivat se fac cu acte si se platesc taxe pe el. Spaga nu se impoziteaza. Ma intelegi pana aici? Poate ne explici si noua de unde ai scos cifrele? ca daca sunt altele si concluzia e alta. Si ce e aia performanta medicului la un spital reinfiintat (dupa pohta lui ...) si unde exista neurochirurgie dar fara pacienti destui??????
      • 0 (2 voturi)    
       mai mai mai (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:13)

       evoque [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

       nu ai inteles nimic.
       Spaga era "etalonul" costului in sistemul de stat.
       In privinta cifrelor este simplu intra pe site-ul Sanador(de exemplu) si mai intreaba si tu prin spitalele de stat care este spaga.
   • +3 (9 voturi)    
    Excelenta prestatie! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:13)

    Rasmus [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    Mazeta si Evoque au posta primi, as usal pt Mazeta, si toti sar sa ii combata!
    Si uite asa diversiunea...
    Ignoratii domnilor, ca ei sunt platiti sa stea si duminica seara si sa bage strambe
   • +4 (8 voturi)    
    banii statului? (Luni, 14 ianuarie 2013, 8:41)

    sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui evoque

    pai nu sint banii statului sau ai ministrului.
    Sint banii mei, pe care statul mi-i ia cu japca la fiecare salar.
    Daca nu as plati procentul ala obligatoriu, cu aceiasi suma mi-as face asigurare de sanatate privata care mi-ar acoperi cheltuielile cu sanatatea si mie si familiei , si as face si o economie.

    Un ministru liberal ar fi tebuit sa creeze o piata concurentiala pentru casele de sanatate(private si mai multe), nu sa loveasca spitalele private.
    • +2 (2 voturi)    
     ideea este buna (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:20)

     evoque [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

     insa priveste in curtea americanilor sa vezi unde au ajuns ei cu sistemul privat al asigurarilor.
     • -1 (1 vot)    
      si de aia? (Luni, 14 ianuarie 2013, 14:53)

      foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      cumva medicii de elita fug spre USA si pacientii care vor ultmul racnet se duc acolo pt. ca e la pamant? Medicina moderna (inclusiv medicamente) COSTA MULT. De unde sa vina banii, daca nu de la clientela? Vrem egal pt. toti, OK, dar va fi egalizare in jos!
     • 0 (2 voturi)    
      priveste insa si la nemti (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:17)

      sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      care (germania) au excedent financiar la casele de asigurari.
   • 0 (2 voturi)    
    imi place cum gandesti (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:18)

    ovidiu [anonim] i-a raspuns lui evoque

    Mergem pe acelasi principiu in cazul in care lovesti un om pe trecerea de pietoni?
    Spaga la politist 6500 RON.
    Spaga la procuror 40000 RON.

    Tu te auzi desteptule: numai spagi ai in cap. Daca eu vreau sa-mi platesc interventia pe bune din banii curati facuti de mine, de ce nu sunt lasat? Crezi ca toti oamenii din Romania sunt ticalositi de sistemul sustinut de tine?
    Mai exista si oameni care dorm si vor sa doarma linistiti.
    Sau probabil la prima ticalosie nu ai dormit... ca acum la cat de inveterat ai ajuns dormi ca un prunc si dupa ce furi de la un copil acadeau!
    • 0 (2 voturi)    
     Desteptule (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:58)

     evoque [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu

     ///atunci ai fi inteles ca in loc sa dai spaga din propriul buzunar, banii decontati de casa de asigurari sunt suficienti in exemplul folosit de mine.
     Daca vrei sa iti platesti in particular este problema ta cat si unde platesti, daca vrei sa iti deconteze casa de asigurari la spital privat nu ar fi nici o problema atata timp cat costurile sunt aproximativ egale, insa daca spitalul privat incaseaza da la casa de asigurai 3000 si mai dai si tu 3000 nu este foarte moral, dar este alegerea ta, insa cei 3000 de la casa sunt in fapt un bonus gratuit pentru spitalul privat. Problema este cu cei care vor sa doarma linistiti, a mai fost unul care ii punea pe romani sa doarma linistiti. Daca cineva iti baga mana in buzunar, indiferent ca este statul sau privatul, tot hot se cheama. Dar daca vrei sa dormi linistit cu mana altuia in buzunarul tau, este alegerea ta si atunci nu ii acuza pe altii ca incearca sa scape de toate ticaloseniile.
     • -1 (1 vot)    
      pai atunci fa spaga legala (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:05)

      ovidiu [anonim] i-a raspuns lui evoque

      Si zi-i asa pe chitanta: spaga+TVA.

      Daca imi zici ca diferenta de 3000 (care poate insemna sanatatea copilului tau - nu uita ce colcaie in spitalele pe care le ridici tu in slavi) nu o merita vlastarul tau, ai tot dreptul sa fii suparat... si sa dormi linistit, mandru ca ai economisit niste bani!
      In fond o spaga buna si o boala care poate deveni fatala sunt de preferat, se pare de catre majoritatea romanilor.
      Cum am mai zis, exista o solutie: se cheama munca la negru 100% - nu platesti nici CAS, nici alte obligatii, de altfel tot mai multi romani practica modul acesta de viata.
      Pasul urmator crestem impozitul la 40% la cei cu salarii peste 4000 RON - inca o masura pe care o apreciezi, "fireste"!
      • -1 (1 vot)    
       unii (Luni, 14 ianuarie 2013, 19:13)

       evoque [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu

       dintre noi sunt mai bolnavi decat sistemul de sanatate. Unde dracu am ridicat eu in slavi spitalele de stat? Voi scrieti asa cum visati? Eu am relatat o situatie care nu este corecta.
       Daca chiar vrei sa stii sotia urmeaza sa nasca si va naste in spital privat si asta nu pentr banii decontati de casa ci pentru ca imi permit. Problema este a celor care nu isi permit si care platesc ca dobitocii o gramada de contributii pe care politicienii le folosesc cum vor ei din cauza unor imbecili care ii sustin.
       Intre a citi si a intelege este o mare diferenta.
  • +42 (54 voturi)    
   superb (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:57)

   kelye [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mazeta, eşti de o prostie copleşitoare.
   Tipic comuniştilor obtuzi. N-o fi el capitalismul cel mai bun sistem dar în mod sigur socialismul în care 80% lepre trăiesc pe spatele a 20% muncitori.

   În primul rând nu ai înţeles problema dar, din nou tipic proştilor, comentezi.
   Nimeni nu ia cu forţa bani de la stat, e alegerea mea ca cetaţean liber unde mă duc să mă tratez.
   Doar că nu e deloc alegerea mea să cotizez la sănătatea 'de stat', aia o fac obligat. Drept urmare ar fi normal ca statul să-mi dea banii ăia înapoi pentru că eu plătesc un serviciu inexistent.

   Şi exact asta se întampla cu sistemul de sănătate privat, aveam o operaţie de 1000 ron ? Statul prin guriţa lui a zis că-mi dă X% din operaţie (banii mei, opriţi forţat) iar eu pun diferenţa.

   Care era problema aici ?
   • +23 (25 voturi)    
    nu pricepe diferenta dntre Lege si Aplicarea Legii (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:10)

    Catch 22 [utilizator] i-a raspuns lui kelye

    Nu intelege ca trebuie sa faci un sistem sanitar bun, principial. El vede doar ca se fura (are dreptate, se cam fura) insa nu pricepe ca furtul trebuie inlaturat, nu un principiu corect, anume ca banul urmeaza pacientul.
   • -17 (29 voturi)    
    felicitari ministerului (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:38)

    radu [anonim] i-a raspuns lui kelye

    Sistemul de sanatate trebuie sa ramana in principal de stat. Sistemul privat este orientat profit, si nu orientat sanatate (de aia te pun sa faci sute de analize de pomana, si-ti prescriu saci de medicamente inutile, ba chiar nocive, doar ca sa te stoarca de bani).

    Sistemul privat este doar sa te prosteasca si sa-ti vorbeasca frumos, cum apare un caz peste medie ca gravitate fuga la stat, ca ei nu sunt in stare decat sa-ti ia banii.. se spala pe maini ca pilat din pont. Sa fim seriosi, cei mai buni medici sunt intotdeauna in sistemul de stat, unde au multi pacienti si implicit experienta. Iar cine are bani acum sa mearga la privat, va avea si daca se maresc un pic tarifele..

    Nu numai ca e ilogic sa primeasca ajutor de la stat pentru propriul business, dar ar trebui sa mai plateasca si o taxa pentru pomana de folosi doctori instruiti in sistemul de stat. Sa nu uitam ca in vest, (pe care ne place atat de mult sa-l dam ca exemplu doar cand ne convine sau avem interes) facultatile costa bani grei.

    In sanatate un sistem privat este monstruos, si nu trebuie incurajat (ganditi-va ca o firma privata de sanatate e cea mai fericita cand toata lumea e bolnava !!!! - schizofrenie capitalista)

    Eu prefer ca banii sa mearga direct in buzunarul medicului, si nu in cele ale unor actionari imbuibati de pe niste plaje exotice.

    Dumneavoastra, domnule autor, doar faceti lobby pentru anumite interese private, nu pentru sanatatea oamenilor.

    Multa sanatate la toata lumea.
    • -15 (21 voturi)    
     cata lipsa de umanitate (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:05)

     dan [anonim] i-a raspuns lui radu

     Cei care sar in sus acum ca ei platesc niste taxe pentru sanatate si nu beneficiaza de niste servicii echivalente, ci se revolta ca le folosesc mai mult batranii sa nu uite ca vor ajunge si ei la batranete, cand un alt grup de oameni lipsiti de bun simt vor avea acelasi discurs pe care ei il tin acum.
     E usor sa-i blamezi pe bolnavi cand esti sanatos si in putere, si mai ales cand ai ochelari de cal si nu vezi decat binele din prezent.
     Tinerii trebuie sa-i ajute pe batrani, mi se pare un sistem logic. Daca militam pentru altceva, in capul nostru o sa se sparga oalele mai tarziu.
     Ce semeni aia culegi.
     • +7 (9 voturi)    
      de acord (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:24)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui dan

      cu concluzia.

      deci? daca e adevarat ca ce semeni aia culegi, atunci e clar ca cele 6 milioane de pensionari care trebuie sa mai dea si spaga din pensia mizerabila pentru a fi tratati in niste spitale insalubre, fara medicamente, cu aparatura de pe vremea dacilor, culeg exact ce au semanat, nu?
     • 0 (2 voturi)    
      Aici a fost spusa o mare vorba (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:57)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui dan

      Asa este, tinerii sunt datori sa ii ajute pe batrani.
      Aici trebuie vazut ce e de facut, pentru a-i implica mult mai mult, in loc sa-i lase pe cei care i-au educat in grija unui stat condus de ministri ca dl. citat de articol
     • +1 (1 vot)    
      Problema e ca... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:49)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui dan

      ...nici batranii nu beneficiaza de servicii echivalente
    • +10 (14 voturi)    
     Privat vs stat (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:23)

     septimiuss [utilizator] i-a raspuns lui radu

     Un sistem privat asigura competitie intre spitale/cabinete. Daca un spital isi bate joc de pacienti, se va afla, si atunci va pierde clientii. Asa ca argumentul cu urmaritul propriului interes este adevarat dar nu functioneaza pe termen lung.

     In varianta cealalta, daca toate spitalele sunt de stat si isi bat joc de pacienti, pacientii nu o sa aiba de ales, trebuie sa inghita in sec.

     Acum, care varianta ti se pare mai buna?
     • 0 (8 voturi)    
      problema e filosofica (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:10)

      doru [anonim] i-a raspuns lui septimiuss

      De fapt omul sfinteste locul/sistemul, si nu invers. Daca medicul e hot, va fi hot si la stat si la privat. Daca e incompetent, va si colo si colo.

      Logica ta nu sta in picioare in situatia perfect reala in care toate spitalele private isi bat joc de pacienti in egala masura, si atunci nu ai de unde alege (vezi situatia din politica, unde toti fura, si, dupa ce secatuiesc un partid, se muta repede in tabara la moda, astfel ca tot peste ei dai, orice ai vota).

      Din punctul meu de vedere tendinta de te 'face de bani' din privat, e evidenta indiferent de companie.
      • +4 (6 voturi)    
       logica ta sta in maini.. (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:27)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui doru

       cand compari stat vs privat, de fapt compari o singura institutie - ministerul sanatatii - cu zeci, potential sute de clinici si spitale private. daca e adevarat ca 'omul sfinteste locul, atunci problema se va rezolva automat in sistemul privat pentru ca 'locul' va falimenta rapid si omul respectiv nu-si va mai gasi de lucru in alte spitale private pentru ca nimeni nu-si va dori o gaura neagra in buget...
      • +2 (4 voturi)    
       Competitia (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:40)

       septimiuss [utilizator] i-a raspuns lui doru

       Daca e un sistem cu adevarat privat, n-au cum sa isi bata toti joc de pacienti. Interesul unui spital privat va fi sa faca profit si asta se traduce in calitatea serviciilor oferite. Daca o sa ai 10 spitale private, entitati separate, o sa intre in competitie pentru a atrage cat mai multi pacienti prin calitatea serviciilor. (asta e principul de baza al capitalismului by the way :) )
    • +4 (8 voturi)    
     nimic (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:02)

     grongobar [utilizator] i-a raspuns lui radu

     nimic nu trebuie sa ramana de stat ! sau ca sa fim mai exacti nimic din ceeace ar putea functiona in sistem privat.normal ca nu e vorba de armata de exemplu,dar sistemul sanitar ar trebui privatizat complet incepand cu casa de asigurari care momentan are monopol.e nevoie de case multiple de asigurari pe modelul asigurarilor auto.atunci se va putea alege in functie de oferta si calitatea serviciilor.momentan se doreste perpetuarea comunismului in sanatate,
     • 0 (8 voturi)    
      pfff (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:14)

      gelu [anonim] i-a raspuns lui grongobar

      noroc ca in lumea asta nimeni nu baga in seama anarhisti ca tine. Ai fi in stare sa-ti privatizezi si nevasta, in numele capitalismului.. ca nu poate da randament maxim daca sta mereu cu aceeasi persoana, trebuie mediu concurential.
      • -1 (1 vot)    
       pai nevasta e cam privata (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:20)

       sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui gelu

       Adica sta cu tine daca vrea. daca nu pleaca la concurenta.
       Introducerea divortului (adica liberalizarea pietei casatoriilor) a dus in mare masura la limitarea adulterului si aproape la eliminarea violentei domestice.

       Deci tot piata libera rezolva problemele si nu monopolul.
    • +5 (7 voturi)    
     Dar.. (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:37)

     a2t [utilizator] i-a raspuns lui radu

     Absolut corect, dar valabil numai daca am avea un sistem public de sanatate performant. Nicolaescu in loc sa isi faca treaba in directia imbunatatirii sistemului public, ne-a taiat si singura optiune a privatului, si a decis sa pompeze mai mult in sistemul public gaunos.
    • +1 (5 voturi)    
     CE-ti doresc eu tie (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:32)

     Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui radu

     Este sa ajungi sa te tratezi la stat!
     Atat!
    • -1 (1 vot)    
     Despre ce ajutor este vorba? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:40)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui radu

     Asigurarile sociale nu se incaseaza cu scop de ajutor pentru furnizorii de servicii medicale, si ele nu apartin de drept statului, ci asiguratilor.
     Scopul d-lui ministru ar trebui sa fie asigurarea calitatii (si) in toate spitalele de stat. Deocamdata, cine are de ales le cam evita, nu neaparat din pricina medicilor, care in mare parte fac apostolat. Din pacate, nu multi isi permit luxul de a le evita si tot din pacate, apostolatul pare sa nu mai aiba viata lunga.
     Un alt rol ministrului este acela de unifica obiectivele unitatilor coordonate, de stat sau private, cu obiectivul societatii - in cazul de fata de a avea o populatie sanatoasa. Un rol pe care dl. ministru nu l-a inteles, complacandu-se mai mult in acela de vataf pe o mosie seculara.
     Experienta mea cu firma privata e pozitiva, iar cea cu spitalul de stat a lasat de dorit - nu si cu cei mai multi dintre medicii care lucreaza acolo, prin urmare va contrazic in privinta calitatii celor doua tipuri de aplicare a medicinii. In plus, doctorii de la privat s-au format tot in sistemul de stat, deci nu sunt motive sa-i consideram incompetenti a priori. Iar motivul pentru care clinicile particulare nu se adreseaza cazurilor extrem de complicate este pentru ca foarte putini si-ar permite sa le apeleze in astfel de cazuri. Mai ales in instabilitatea legislativa creata de anumiti domni ministri
    • 0 (2 voturi)    
     Daca e sa fim corecti... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:51)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui radu

     ...nici sistemul de stat nu trateaza totul
   • -9 (15 voturi)    
    argumentul suprem - esti prost (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:34)

    titi [anonim] i-a raspuns lui kelye

    nu stiu cum se face ca singurele argumente in raspunsurile pentru mazeta, sau a altora care nu sunt in ton cu turma hotnews, sunt invectivele.

    Spune multe despre inteligenta celor care sustin aceste idei - noua clasa muncitoare post-decembrista, cu diferenta ca au invatat sa scrie la tastatura si sa intre pe net.
    • +4 (6 voturi)    
     deosebit (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:40)

     kelye [utilizator] i-a raspuns lui titi

     În cazul (evident) în care nu ai observat eu mi-am şi argumentat poziţia logic spre deosebire de alti aplaudaci.
    • +3 (5 voturi)    
     postacilor usl (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:34)

     DavidM [anonim] i-a raspuns lui titi

     Draga Titi,
     Mazeta este doar un postac usl si nimic mai mult! Maine, daca Ponta hotaraste ceva ilogic si idiot, Mazeta va aplauda aceasta lucru. E simplu, pentru asta este platit. Noi putem sa-l facem in toate felurile oricum Mazeta numai pentru usl scrie! Legat de contributia de sanatate, eu oricum plateam extra la o clinica particulara, mi-e frica sa intru intr-un spital de stat! Cine mai are curaj, dupa ce au demonstrat ca se poate muri si dupa o banala raceala :D 'tratata' cum trebuie.
    • +1 (3 voturi)    
     Nici o stima pentru acesti domni (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:00)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui titi

     Trebuie insa sa recunosc ca de data asta nici Mazeta, alta data mai inspirat, nu se remarca prin valoarea comentariului
   • -2 (4 voturi)    
    xmen (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:02)

    Dragos83 [anonim] i-a raspuns lui kelye

    Tu nu pricepi ca banii pe care-i platesti tu acum se duc la batranii pensionari? Ai auzit de sustinere intre generatii? Te crucesti cand platesti vreo mie pe luna la asigurari si tu cumperi nurofen de la farmacie? Gandeste-te ca vei ajunge batran si s-ar putea sa te rogi in genunchi ca cineva sa-ti plateasca medicamentele ca sa-ti mai aline durerile. Deci, repet, poate incetati cu prostiile cum ca eu pun BANII MEI si vreau sa beneficiez de ei acum. Nu, banii nu sunt ai tai gagiule, faci parte dintr-un sistem, nu-ti convine, voteaza pe cine vrei tu dar nu incerca sa mai prostesti pe altii.
   • -1 (1 vot)    
    solutia (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:24)

    ovidiu [anonim] i-a raspuns lui kelye

    Daca sunteti platitori de CAS si va tratati la privat, trimiteti o copie cu factura tratamentului la minister cu solicitarea ca doriti sa vi se ramburseze cheltuielile.
    Atasati si o situatie cu contributia in toti anii de munca.
    Sa vada Arafat si NIcolaescu cum sta de fapt.

    Parca totul este din rau in mai rau in tara asta. Parca vor sa plecam tot ce a mai ramas din cei acceptati dincolo usor...
  • +15 (19 voturi)    
   ... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:04)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu esti un om pentru care functioneaza gandirea logica si bunul simt. Comentariile tale, mult prea dese de altfel, nu au vreun sens, nu mai zic legatura cu tema articolului.

   Si fiind doar un troll de ce nu iti gasesti forumuri in care sa iti etalezi mai bine talentele decat pe un site de stiri unde nimeni nu e interesat de comentarii?
  • +24 (28 voturi)    
   ? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:07)

   AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Eu plătesc de 14 ani bani pentru sănătate, dacă ar fi să fac un calcul aș ajunge la niște sume din care un spital de stat dintr-un oraș mai mic ar putea să trăiască linistit câteva luni, dacă ar fi bine gestionat. Am beneficiat doar de două ori de sistemul de stat (nu eu personal ci la nașterea copiilor mei) și m-a costat, cu totul, cam 1000 de euro de fiecare dată (adică bani suplimentari făță de cei plătiti la CAS). În rest mă duc la clinicile private unde plătesc 100 de lei consultația (sunt un "burghez nemernic" ce muncește și câștigă bani din relații de afaceri exclusiv private) dar banii pentru sistemul de sănătate îi plătesc în fiecare lună conștiincios. La începutul lui ianuarie tatăl meu, pensionar, avea nevoie de medicamentele pentru glaucom, care sunt compensate, doar că sistemul informatic nu funcționa și i s-a spus că nu o să primească rețeta mai devreme de 10 zile însă el avea nevoie de medicamente așa că s-a dus și le-a cumpărat de la farmacie necompensate, om care n-a avut niciodată vreun concediu medical și care a fost internat o singură dată prin anii 60 dar care a plătit o viață la sistemul de sănătate. Potaia jigărită a statului a ajuns așa nu din cauza căpușelor capitaliste ci fix a celor care au lucrat toată viața la stat dar sunt milionari (unii dintre ei ministrii, parlamentari, consilieri, etc.). Problema este că sunt foarte mulți proști care încă "vibrează" la un anumit tip de propagandă cum că cei care au bani merită jupuiți pentru că sigur au făcut ei ceva necurat să aibă banii ăia. Sper să n-am nevoie de sistemul medical românesc, am să plătesc conștiincios pentru că știu că așa trebuie dar la fel de bine știu că 75% din banii pe care îi plătesc sunt furați cu bună știință de cei care sugrumă și bruma de normalitate pe care unii au construit-o cu greu.
   • -2 (12 voturi)    
    zi mersi ca ai platit degeaba (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:16)

    oana [anonim] i-a raspuns lui AdrianCalin

    "câștigă bani din relații de afaceri exclusiv private" - afaceri care nu mai sunt 'exclusiv' private cand apar mugurii crizei si mediul 'exclusiv' privat se ploconeste la stat sa-i salveze.

    "..din cauza..fix a celor care au lucrat toată viața la stat" - pardon, cei mai buni medici din privat sunt cei care au lucrat toata viata la stat.

    De aia se numeste asigurare, pentru ca (Doamne ajuta!) poti sa nu beneficiezi niciodata de ea. Dar Doamne fereste sa fie nevoie... Zi mersi ca ai cotizat 14 ani degeaba, si roaga-te sa mai cotizezi inca vreo 50, asa degeaba..
    • +4 (6 voturi)    
     Era vorba de mine... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:50)

     AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui oana

     ... eu câștig bani din afaceri exclusiv private și nu m-am ploconit niciodată la stat și nici n-o s-o fac. Când vorbeam de cei care lucrează la stat mă refeream la miniștrii și la cei care iau deciziile, ei vor să mențină un sistem ca ăsta. Tot respectul pentru medici, eu n-aș putea face meseria asta, îți trebuie nervi de oțel și multă învățătură. Eu dacă greșesc în meseria mea nu pățește nimeni nimic, pierd niște bani dar atât, nu e nimeni rănit sau, mai rău, omorât dar la medici fiecare greșeală se vede imediat.
     Merci, și eu sper să n-am nevoie de spital, prefer să plătesc degeaba decât să nu plătesc dar să am nevoie de spital.
    • 0 (2 voturi)    
     Haideti sa postam... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:08)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui oana

     ...comentariile despre Cel-de-Sus la rubrica spirituala. Exemplele date de dl. AC nu sunt izolate, iar cei criticati nu sunt medicii. Rugaciunile nu sunt o scuza pentru impostura unui ministru care in scopul de a aduna bani actioneaza similar cu angajatorii la negru: isi ascunde sursa de venituri
   • +1 (3 voturi)    
    stat vs privat? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:44)

    AndreiK88 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin

    Majoritatea covărșitoare a medicilor dar și a asistenților lucrează și la stat și la privat. Deci personalul nesimțit de la stat îl veți găsi în altă tură sau zi la clinica privată unde "șpaga" se transformă în tarif sau comision. Așa cum s-a scris mai sus trebuie văzut cum s-ar putea face separarea dintre cele două domenii.

    Nu vreau să intru în domeniul sociologiei, însă aici faptul că dvs. plătiți și pentru menținerea unui sistem public de sănătate este consecința dezvoltării comunitare a societăților democratice postbelice și (post)moderne.

    Există un contract social de ale cărui efecte beneficiem toți în societățile contemporane: drumuri pe care și privații și bugetarii merg, pompieri care intervin și pentru privați și pentru pensionari, diguri, baraje sau centrale nucleare de "stat", institute de oncologie etc (nu mă refer la spațiul românesc strict și la eficiența unor astfel de investiții aici ci la modelul occidental de societate pe care îl urmărim).

    De unele din aceste servicii și instituții unii nu avem nevoie direct o viață întreagă. La fel și cu sistemul public de sănătate. Există transplanturi care costa sute de mii de euro însă nu foarte puțini contribuabilii au nevoie de un tranplant de măduvă exorbitant de ex. însă asigurările de stat fac posibile remarcabile succese medicale, care nu trebuie neapărat judedcate după "cât îmi iese mie din asta".

    Cât va dura să evoluăm spre o societate echilibrată și corecăt nu știu. De ex o mare problemă pe care mulți o ignoră comod este corupția din mediul privat. Chiar în domeniul medical sunt nenenumăratele cazuri - mediatizate pe hotnews - de lanțuri de farmacii, distribuitori de medicamente și spitale private care s-au dedat la extorcarea și fraudarea sistemului de compensări și decontări pe banii publici, adică banii contribuabililor.
  • +17 (19 voturi)    
   Ai stil Mazeta (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:08)

   Trident [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nici tu nu crezi ce spui dar...nu-ti parasesti stilul. Succes Mazeta. Pe multi ai reusit sa-i faci sa injure comunismul. Bravo! Tine-o tot asa. Fara tine Hotnews ar fi mai sarac. Poate asa se vor trezi si adormitii acestei natiuni. Ca multi adormiti avem.
   Eu nu cred ca esti comunist. Ca astia clar nu sunt prea normali. Tu insa esti mult prea lucid pentru a fi comunist
  • +5 (9 voturi)    
   >>>>>>>>> (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:09)

   Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   l-au scapat asistente in cap, la nastere, de mai multe ori, de-aia scrie asa si e tolerat pe aici.
  • +15 (17 voturi)    
   gandire tipica de comunist (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:11)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Si statul de unde ia banii? nu cred ca de la bugetari, tot "privatii" finanteaza risipa, salariul tau de bugetar plimbator de hartii si contractele preferentiale ale celor care va dau cate o marire sau un pui congelat.

   Cand CAS nu va fi obligatoriu si fiecare din noi vom putea alege unde se duc banii alocati pentru sanatate atunci statul poate face ce vrea cu fondurile pentru sanatate dar pana atunci nu are nici un drept.
  • +8 (12 voturi)    
   bau nazeto (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:18)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   daca facem noi, capuselecapitaliste,greva fiscala si nu mai platim nicio asigurare medicala sa vezi ce o sa-ti mai arda de ras cand te duci la spital si trebuie sa platesti tot pt ca nu sunt bani.
   mi se opresc o gramada de bani pt asigurari din salariu si vreau atunci cand ma nevoie sa ma duc undeva sa platesc in plus dar sa beneficiez de servicii medicale corespunzatoare. nu vreau sa ma duc la un spital de stat sa fiu tratat ca ultimul gunoi.
   la ora actuala in spitalele de stat se duc in mare majoritate cei ce nu platesc sau platesc foarte putin la sistemul de sanatate. contribuabili mari se duc la privat, la privat doar 10% din ce platim se duce, restul il scoatem din buzunar. iar ce ramane pt spitalele de stat beneficiati voi.
   asa ca acele capuse capitaliste iti asigura tie spitalizarea. nu este vorba de sange, este vorba de furt!
  • +9 (13 voturi)    
   desteptule (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:26)

   Gg65 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ai fost vreodata internat intr-un spital la stat, unde ca sa ti se schimbe un bandaj trebuie sa dai spaga, sa primesti un calmant trebuie sa dai spaga, si asa mai departe?Una din expresiile folosite este " lasa sa te doara , ca durerea e a pacientului!"
   Ai fost intr-un spital particular unde esti tratat ca o fiinta umana?
   Daca nu ai fost, sa taci si sa nu mai bati campii!
   • +7 (13 voturi)    
    imi place (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:56)

    DePourcelis [utilizator] i-a raspuns lui Gg65

    cum ”il pune la punct” lumea ”normală la cap” pe acest Mazeta= tăietor de frunză la câini. Sunt curios dacă a făcut ceva in viatză, in afara de mârâielile pe dupa gard .... Ai bătut, băi, un cui intr-o ulucă?
    Imi pierd vremea demult urmărindu-ți aberațiile, spoite cu ceva cultura formată privind din avion ce altii au creat pe Pămant și ”mă râd” de mă prăpădesc. Ce să fac și eu, am nevoie de relaxare .... Ce lasi in urma ta, ”stimabile”?!
    • -1 (5 voturi)    
     Argumentul, nu persoana (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:30)

     septimiuss [utilizator] i-a raspuns lui DePourcelis

     Nici eu nu sunt de acord cu ce spune Mazeta. Dar nu pot sa inteleg cum toate aceste atacuri la persoana pot sa aduca vreun plus acestei conversatii. N-ar fi mai bine sa criticam numai argumentul si nu persoana?
    • 0 (2 voturi)    
     continuare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:33)

     DePourcelis [utilizator] i-a raspuns lui DePourcelis

     in afară de câteva ”haznale umplute” (il citez pe Lenardo Da vinci)
    • -1 (1 vot)    
     mazeta nu este UNUL! (Luni, 14 ianuarie 2013, 14:59)

     foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui DePourcelis

     mazeta este un grup de postaci uslamisti. Prin rotatie, scriu ce li se dicteaza de acelasi instructor de partid. Cand n-au raspunsuri deturneaza subiectul. DECI: nu reactionati la postarile mazetei. Evoque e un alt grup din care face parte si CD09.
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu corect cu o singura eroare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:19)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Capusele sunt comuniste.
  • +6 (10 voturi)    
   he he he (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:21)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   USL- dreptate pana la capat!

   Si "la capat" este un contabil care zice ca 10% din ce primesc "privatii", bani astazi fiscalizati, se transforma maine in 10% aducatori de spagi pentru cei ce mimeaza actul medical "la stat".

   Caci privatule, numele tau este evaziune- iar tie bugetarule iti aduc ofranda, caci numele tau este cinste!

   Asa este, "he, he" este bine zis.
   Un sincer "he he " si pentru socrul meu, votant convins PSD, pe care l-am dus in ziua de Craciun la un consult de urgenta intr-un spital privat.
   L-am informat azi ca la Craciunul viitor poate sa stea acasa...sau sa vina cu spaga de îmbălsămare la el!
  • +3 (5 voturi)    
   hehe (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:33)

   a2t [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Logic vorbind, pe acest principiu s-a format si a castigat alegerile USL-ul. Te parafrazez: Capuse comuniste, smulse de potaia jigarita a statului, strigand toate in gura mare "Lucrurile nu vor ramane asa. Va fi sange! (Jos Basescu)".
  • -1 (7 voturi)    
   Sistem Medical (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:02)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   In lume sint mai multe sisteme medicale

   In America e cel privat unde un cunoscut de-al meu si-a tratat primul atac de cord cu gheata acasa fiindca nu-si permitea asigurare medicala.

   Altul e in Canada unde nu sint permise spitale private. Cei care muncesc din greu ca domnul Mixich de exemplu merg la acelasi spital ca si cel care vinde hamburgheri. Si asta din cauza principiului ca toti sint egali in fata bolii.

   Un alt sistem e in Germania unde sint permise spitale private si unde ai nevoie de asigurare medicala privata alta decit cea pe care o platesti la stat.

   Si discutia ar putea continua la nesfirsit.
   Ce nu inteleleg persoanele de succes (ca domnul Mixich) este ca succesul lor se bazeaza in mare parte pe existenta celor care nu au incotro si trebuie sa mearga la spitalele cu WC-uri urit mirositoare. Astia vor plati de exemplu creditele date unei multinationale unde ei au o cariera nu-i asa de succes.
   • +2 (2 voturi)    
    si ce nu inteleg eu (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:27)

    Gabi [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

    daca privatii sunt cei onesti si bugetarii sunt cei rai - si da, sunt bugetar, ca sa puteti sa dati cu pietre in mine, sa-mi spuneti si mie de ce privatii isi platesc in acte cu un salariu salariatii si in mana adica la negru cu alti bani ? Da, pe stat se opresc contributiile la sanatate/pensii/somaj dar cand trebuie sa iesi la pensie ori iti trebuie o adeverinta pentru spital ori te trimit in somaj vireaza strict pentru tine ca persoana ori doar de frica penalului vireaza doar stopajul la sursa ? Ori duc firma la faliment si tot ceea ce trebuiau sa plateasca drept contributii raman duse pe apa sambetii, doar trebuiau, nu-i asa ca ei n-au nici o vina ca nu au virat la timp impozitele si taxele datorate? da, de vina e statul ca pune impozite prea mari, ei, privati, au vrut sa ne faca un bine noua bugetarilor, si de aceea si-au facut firme si parca atunci cand si-au deschis firme nu stiau ce impozite impovaratoare trebuie sa plateasca, dar au vrut sa faca un bine bugetarilor probabil... Stiu ca nu toti privatii au intentii rele sau actioneaza asa cum am scris mai sus dar parca razboiul asta privati-bugetari a fost dus prea departe si eu subscriu sistemului din Canada: in fata bolii toti suntem egali.
  • +2 (4 voturi)    
   A numi capuse... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:03)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ...pe doctorii care chiar dovedesc respect pentru suferinta pacientului...iata o definitie buna pentru expresia "pacat!"
  • +4 (8 voturi)    
   Din raspunsurile de mai sus (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:53)

   CarmenO [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Observ ca postacii sunt primii la comentarii.
   Mai dragilor mazeta, evoque, ion, finutza si altii ca voi, voi nu va tratati nici la stat nici la privat. Voi va tratati la viena, dupa cati bani pompeaza varanul in voi, dar faceti pe marii populari.
   Comunisti imputiti ce sunteti!
   Lasati-ne sa ne vedem de nevoile noastre daca ajungem sa putem incerca si noi un tratament intr-un spital in care sa ne simtim oameni si nu masa de manevra pentru doctori motocanosi ca nu au primit spaga suficienta.
   Si sa avem parte de asistente zambitoare care NU primesc spaga, nu de cele care se uita ca aer de superioritate, cand isi largesc buzunarul.
   • -2 (6 voturi)    
    Mai draga CarmenO (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:22)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui CarmenO

    1. prefer sa nu am nevoie sa ma tratez, nici la stat, nici la privat;
    2. Viena? Bani de la cineva? Mi-as dori, ca turista, evident;
    3. Aia cu "Comunisti..." n-o comentez, te descalifica!
    4. Da, te las sa te tratezi, daca simti nevoia, unde iti doreste inima
    5. In curand (problema de cativa ani, UE ne va obliga cu timpul) toate spitalele vor fi ca cel pe care-l visezi, acum se pune doar caramida acestui nou sistem. Oricum, e mult mai bine decat ce a facut Basescu prin mana acelui maghiar, cand au inchis zeci de spitale. Chiar, atunci ai fost tot asa de vocala?
    • +1 (3 voturi)    
     La punctul 4 (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:25)

     CarmenO [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     Se pare ca nu ma lasi daca tu si altii ca tine faceti ce faceti!
     La viena nu te duci numai ca turista, unii cu bani secduc si la spitale.
     Eu nu am atatia bani dar as vrea sa am parte de un tratament curat si aici si vad cu durere ca nu sunt lasata.
     Basescu e vinovat de toate chiar si pentru faptul ca respira dar nu am fost vocala atunci pentru ca au latrat altii ca tine suficient.
     Se pare ca tie iti place sa te tratezi in spitalele cu gandaci, cu mancare proasta, cu 3intr-un pat si spaga pe care trebuie s-o dai infirmierelor si asistentelor si portarilor.
     Iti place sa astepti in picioare pe holuri la usa unui doctor mai de Doamne ajuta.
     Du-te si trateaza-te acolo unde s-au facut cat mai multe cazuri de mal praxis, poate te lamuresti
  • +5 (7 voturi)    
   standard (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:40)

   nae [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Statul ar trebui sa aiba (si cred ca are) un STANDARD DE COST pentru operatiuni medicale. ex: operatie de apendicita = 3000 lei.
   Acum daca pacientul alege sa mearga la un spital de stat care opereaza conform standardului de cost al statului - operatia sa fie decontata integral, daca alege sa mearga la privat cu un standard de cost diferit - statul sa deconteze 3000 de lei si restul sa-l puna pacientul. Nu vi se pare echitabil?
   Ce a facut Nicolaescu este o miscare disperata, pentru ca lumea migreaza MASIV de la stat la privat si cu ocazia asta a sabotat si dezvoltarea sistemului privat medical (care incepuse sa creasca tot mai frumos, vorba aia de ce sa fim noi blestemati sa ne tratam copii la standarde occidentale?)
   • 0 (0 voturi)    
    sistem sanatate stat-privat (Marţi, 15 ianuarie 2013, 14:15)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui nae

    Standard are dreptate, asa e conceput sistemul de sanatate francez si, credeti-ma ca stiu ce spun, vorbesc din interiorul lui.
    Sa presupunem ca cineva are neaparat nevoie de un specialist care lucreaza in sistemul privat, merge la spitalul privat si plata se face astfel: i se stabileste costul integral al consultatiei, din acest cost asigurarile de stat (casa de sanatate) suporta suma pe care ar fi decontat-o unui spital de stat si restul ramane platit pe cont propriu. Este exact ce spunea Standard.
    Statul cheltuie aceasi suma cu pacientul, ori ca-i in spital privat, ori ca-i la stat. Cazul meu, daca statul nu imi dadea o parte din banii ce trebuiau platiti la privat, nu as fi putut merge acolo, desi acolo erau specialistii care puteau trata cazul, pt ca nu puteam suporta costul.....statul nu a pierdut nimic pt ca mi-a acoperit exact suma pe care ar fi varsat-o spitalului de stat daca mergeam in sistemul public. Restul am putut plati eu pentru ca astfel suma care mi-a ramas de platit a fost mai mica
    Cred ca cei din Minister ar trebui sa explice oamenilor care-i procedura, altfel, am vazut ca sant multi care cred ca statul finanteaza spitale private.
    Cu siguranta masura luata duce sistemul cu cativa ani inapoi.
  • -1 (1 vot)    
   ei hai! (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:42)

   DigitalScribe [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ura asta cu capitalistii si bugetarii patrioti... e buna de sters la fund!

   Pana si un bugetar mai cu bani vrea sa mearga la privat! Sa fim seriosi... e suficient sa fii om ca sa vezi diferenta, nu privat sau bugetar. Restul sunt vorbe scrise prea usor ascuns dupa un ecran si o tastatura...

   Esti patriot atunci cand esti obligat sa platesti la stat o asigurare din care nu te poti folosi decat intr-un loc insalubru in care daca nu platesti spaga esti ignorat?

   Ce se intampla acum cu USL-ul e un recul din sistemul de furaciosi care a simtit nu doar lipsa de ciolan ci si criza... si... bineinteles ca, Basescu e de vina, ca de obicei.
 • +4 (6 voturi)    
  De ce ne-a sacrificat ministrul liberal al Sanatat (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:33)

  Adi F. [anonim]

  ok, asta am inteles de la bun inceput: ce cum cine ce se intampla; care e urmatorul pas?
 • +15 (17 voturi)    
  mafia sanatatii (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:38)

  Angoasat [utilizator]

  nu trebuie sa fii mare anchetator sa-ti dai seama ca este o mafie uriasa in industria de medicamente care conlucreaza cu spitalele si farmaciile..sanatatea este prima dupa educatie la sifonat bani..in urbe se vorbeste de medicamente plasate fortat in spitalele de stat cu directori corupti si ulterior prescrise catre pacientii naivi, toate invartindu-se in jurul banului public puternic sifonati..
  ..indiferent de guvern, se fura si tot se fura pt ca se poate , iar justitia este coplesita dar in acelasi timp este subrezita prin atacuri din ce in ce mai indraznete..
 • +3 (27 voturi)    
  Pensionari (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:40)

  Iordache [anonim]

  In principiu un articol corect insa la fraza cu pensionarii nu m-am putut abtine sa ma gandesc cum s-ar vedea chestia cu introducerea platii asigurarilor medicale pentru un pensionar cu 600 lei pensie, care rabda de frig iarna si tot plateste 300 lei intretinere. Daca indrazneste sa mai si manance e rezolvata situatia.
  Inteleg grija pentru clasa de mijloc dar nu trebuie nici sa fim rechini, putina grija de acesti batrani nu strica, mai ales ca au muncit o viata intreaga si nu e vina lor ca sistemul in care au facut-o a fost falimentar. Exista in Romania niste conditii specifice care nu pot fi ignorate.
  • +7 (13 voturi)    
   un caz extrem (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:55)

   Consonant [utilizator] i-a raspuns lui Iordache

   Cazul pensionarului cu 600 de lei pensie lunara este extrem. Nu despre asta este vorba. O solutie inteligenta ar rezolva si cazul asta fara miscarea ticaloasa a contabilului ajuns ministru.
  • +8 (14 voturi)    
   Salariati (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:09)

   cititor9 [anonim] i-a raspuns lui Iordache

   Pai dupa principiul asta ar trebui scutiti si salariatii cu pana in 1000 RON de contributii. Ca e posibil sa mai aiba si copii... Si atunci ce sa faca unu cu 1000 RON, nevasta casnica si cu 2-3 copii? Pana la urma cred ca un pensionar care sta bine si fumeaza la greu si apoi se duce la spital ar trebui sa plateasca si pentru ala cu pensie de 600 RON. Pensia minima s-a facut acum ceva ani, chiar de BOC+PSD- 350 RON si in felul asta si aia care n-au avut chef de munca la viata lor au ajuns sa fie intretinuti de cei care au muncit/muncesc. E cam multa inechitate in sistem.
  • +7 (11 voturi)    
   Da' salariatii cu salarii mici cum pot? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:21)

   je [anonim] i-a raspuns lui Iordache

   Da' salariatii cu salarii putin peste salariul minim pe economie (in jur de 1000 lei / luna) cum pot sa plateasca asigurari si pensionarii nu?
   • -1 (1 vot)    
    corect (Luni, 14 ianuarie 2013, 18:15)

    dadan [utilizator] i-a raspuns lui je

    daca e scutim categorii de beneficiari de la anumite cotizatii sa se puna plafon de venit nu de ocupatie - in democratii toti au drepturi si obligatii egale, cei oropsiti nu sunt aceia care se alatura unui grup ocupational ci aceia care sunt cu adevarat in situatii extreme gen lipsa locuinta + venituri mici, dar pensionarii sunt numai la noi asociati cu nevoiasii caci acestia se plang ori ca-i doare ori ca nu-i doare doar sa mai faca si ei conversatie dar pensia medie in Romania cred ca bate salariul minim si cu salariu minim sunt gramada...
    P.S - asa se face treaba ca la noi beneficiaza cel mai putin de un serviciu acela care contribuie cel mai mult la acel serviciu public - si vice-versa. Comunism de tip nou cu clase de privilegiati.
 • -31 (47 voturi)    
  Michici, ai dat-o-n bara! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:45)

  finutza [utilizator]

  Credeam ca esti un adept al dreptei, credeam ca esti liberal in gandire si-n simtire, dar iata, se vede ca esti doar un gica-contra.
  Asadar, cand apare prima masura cu adevarat liberala, cand apare prima masura lipsita de populism (si mama-mama ce ai mai criticat astfel de masuri), cand apare o masura care face ca pe o anumita piata sa-si faca loc adevarata concurenta loiala, sari in sus ca "oameni buni, iata ce va fac astia!".
  • +7 (11 voturi)    
   tu n-ai liber? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:57)

   Consonant [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Te-au pus de serviciu si duminica, mancate-ar taica de finuta!
  • +8 (12 voturi)    
   concurenta? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:10)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui finutza

   Pai unde este concurenta in ceea ce spune Nicolaescu? Tocmai ca elimina orice bruma.
   • -7 (11 voturi)    
    Ce e greu de inteles? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:11)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui andrei

    Concurenta inseamna sa reusesti prin forte proprii. Asa, mersi, cu bani (tot) de la stat, cum sa nu faci concurenta... statului?
    E ca si cand ii ceri bani vecinului, si apoi i te lauzi ca ai mai multi ca el!
    • +1 (3 voturi)    
     Ii ceri bani (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:38)

     Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     vecinului pentru un serviciu pe care i-l faci, ca nu ceri pomana!...
    • +2 (4 voturi)    
     concurenta (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:15)

     ngabi_1999 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     dap,
     concurenta inseamna sa reusesti prin forte proprii si conditii de start egale. Daca banii mei de la CAS vreau sa ii cheltui inainte de a muri la privat, fiindca asa am eu chef sau poate doar ca imi ofera conditii mai bune, de ce sa ma obligi sa ii cheltui la stat??????
     Asta inseamna concurenta : aceeasi bani, eficienta maxima.
     Mai obligi sa imi cheltui banii la stat, deci elimini concurenta.
     • +1 (3 voturi)    
      O mica corectie (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:28)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui ngabi_1999

      banii tai de la CAS se duc doar la pensia de sta (si o cota de 2,5% catre firmele agreate pentru pilonul II de pensii).
    • +1 (3 voturi)    
     Care bani de la stat? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:11)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     in articol e vorba de asigurarile de sanatate
  • +11 (13 voturi)    
   finutza? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:13)

   A. Crunt [anonim] i-a raspuns lui finutza

   Finuţă la ce, căci în gândire nu eşti.
   Deci: asta nu e măsură liberală tocmai pentru că statul nu ne lasă să ne punem banii de sănătate unde vrem (de pildă, la un spital privat), ci îi gestionează el (adică îi aruncă pe geam).

   Felicitări pentru articol, VM!
   • -12 (16 voturi)    
    Da, exact, asta e liberalism! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:18)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui A. Crunt

    Fiindca statul trebuie sa aiba grija de toti cetatenii sai, nu si de cei cu fite, cei cu bani multi, cei carora le pute un spital judetean. Acestia din urma, daca vor, se pot ingriji in spitalele de stat (doar au cotizat, nu?), dar daca vor alte standarde... sa plateasca, nene! Si daca aleg aceasta ultima varianta, de ce sa le plateasca tot romanul conditiile in care vor sa fie tratati?
    Ia gandeste-te un pic, este ca si in cazul celor care aleg sa se ingrijeasca in strainatate, adica, incearca sa iti inchipui ca spitalele de aiurea ar fi privatele de la noi. Basescu, mai demult, sau Patriciu, mai deunazi, au platit din bani publici?
    • +7 (9 voturi)    
     Roacăre, partidul te vrea tuns (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:35)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui finutza

     Exact aici se încadrează ideile tale, finutzo. De fapt fiţoşii îţi plătesc absolut totul, inclusiv tratamentele, din taxele lor. Şi tare ţi-ar părea rău să se termine chestia asta. Pentru că din cum scrii / gândeşti e destul de clar că orice eşti capabilă să produci nu valorează nici cât un bănuţ găurit. De unde bani de medic, deci?
     • -2 (6 voturi)    
      Alex-ule, (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:58)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui Alex

      eu nu fac referiri deloc... la persoane. Toti care ma combat mi se adreseaza ca si cand ma cunosc, imi dau sfaturi, iata, tu ma vrei tunsa , ma crezi incapabila, etc... Atata sunteti in stare? Hai sa vorbim de sistem (cel sanitar) in cazul de fata, sa discutam pricnipii. Asa... intre tine si Becali nu ar fi nici o diferenta

      PS. Sa nu o iei, te rog, ca pe un atac la persoana. Ma feresc de asa ceva.
    • +4 (8 voturi)    
     Confuzie (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:40)

     septimiuss [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     Nu e vorba ca cei care se trateaza la privat au fite. E vorba ca au mai multa incredere in acel sistem pentru ca doctorii, fiind platiti mai bine au si motivatie mai mare sa te ingrijeasca. (Apropo la sistemul de stat oricum trebuie sa dai spaga, ca sa fii tratat ca lumea, asa ca banii tot ii dai undeva). Cred ca orice om, atunci cand e vorba de sanatate, vrea sa fie sigur ca primeste cel mai bun tratament.

     Cat despre liberalismul acestor masuri, tot nu ne-ai convins :)
     • +1 (5 voturi)    
      Tot asa cum nu reuseste... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:01)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui septimiuss

      ... nimeni de p-aici sa ma convinga de ce un medic actioneaza intr-un fel la stat si acelasi medic actioneaza cu totul diferit la clinica sa, in privat. Aici e buba. Aici trebuie umblat, fiindca acei medici iau bani si de colo si de colo. Si asta e dovada cea mai evidenta ca banii contribuabilului se scurg anapoda...
      • +2 (4 voturi)    
       Lamuriri (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:11)

       septimiuss [utilizator] i-a raspuns lui finutza

       Faptul ca un medic munceste acum si la stat si la privat nu mi se pare asa problematic. La ce salarii sunt la stat, macar atat sa poata sa faca.
       Ca sa revin la intrebarea ta. Pe langa motivatia financiara (care la privat poti sa ti-o negoiciez in functie de performantele trecute), la privat sunt sanse mai mari sa fii dat afara daca nu performezi. Medicul stie asta si atunci nu-si permite sa-si bata joc de pacienti. Daca o fac, eu, pacientul nemultumit, pot mult mai usor sa fac o plangere managerului de spital privat. Cel de la stat, poate sa fie o persoana politica si e mult mai probabil sa-l doara la basca de plangerea mea.
       In plus, intra mai multi bani la bugetul de stat pe varianta spitale private. De acord ca medicul la stat, cu tot cu spaga, face cam la fel de multi bani, dar spaga nu se impoziteaza :).
      • -1 (1 vot)    
       medicii (Marţi, 15 ianuarie 2013, 7:27)

       LUCA MARIANA [anonim] i-a raspuns lui finutza

       trebuie platiti dupa competente! Sa fie clar.
       Salariu minim al medicului debutant NU trebuie sa plece de la salariu in serviciile de salubritate, dupa 25 de ani de studiu sa aiba salariu unui vesnic falfabet. Intelegeti ca salariu omului care ofera servicii de sanatete, studiaza zilnic(tratatele de medicina sunt scumpe; vezi reviste straine de specialitate in euro?!!) trebuie salarizat cu peste 8.000lei, debutant fiind. Numai atunci vom putea vorbi cu calm si cu pretentii . . . Stiu ce spun si am si argumente solide!
    • +3 (5 voturi)    
     Spitalul judetean pute din cauza d-lui Nicolaescu (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:20)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     ...si a altora ca domnia sa, nu din cauza pacientilor. Iar argumentele dvs. sunt lovide de o invaliditate pe care dl. ministru nu o poate trata. In numele carui principiu sunt constransi oamenii sa apeleze la anumiti prestatori de servicii?
     Cine plateste pentru bolnavii din spitalele particuare? Nu intreg tratamentul este suportat de CNAS.
     Cei care s-au tratat in strainatate au platit din propriul buzunar pentru ca CNAS nu acopera acele arii. Sunt discutii pentru asigurari unice in Europa.
     Liberalismul si etatizarea se potrivesc ca dl. Coposu (desi taranist) cu dl. Iliescu. Iar aici, despre etatizare e vorba: se confisca asigurarile de sanatate.
     • 0 (2 voturi)    
      Se vede treaba ca nu stii ce-i aia etatizare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:29)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

      Banii, colectati la stat printr-o contributie legala, instituita de stat pentru a asigura din punct de vedere intreaga populatie a tarii... e normal sa fie gestionata de stat. SI prin natura ei este etatizata. Asa ca... e normal sa nu se scurga spre sectorul privat. Mai ales ca s-a dovedit de nenumarate ori ca banii oferiti de stat sunt dati pe alte criterii decat cele care au de-a face, de multe ori, cu actul medical, sau pe criterii clientelare. Exemple gasesti cu duiumul, foloseste google...
      • -1 (1 vot)    
       Sunt cateva scapari aici (Luni, 14 ianuarie 2013, 1:14)

       Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui finutza

       1. Nu e vorba de bugetul statului, in care intra taxe la gramada si putinora le pasa cu adevarat ce iese. Este un sistem de asigurari si nu auto, unde daca service-ul nu isi face treaba se poate merge si cu masina putin nelustruita. Din cauza gestionarii incompetente a sistemului medical se pierd si se distrug vieti. Nu poate fi nimeni obligat sa isi incredinteze fortat viata unei intitutii in care nu are incredere. Serviciile oferite sunt nesatisfacatoare. Sectorul privat vine sa umple un gol si in acelasi timp sa ofere ceea ce prin scaparea haturilor conducatorii ministerului nu au putut oferi. A impiedica sau descuraja acest input e o crima.

       2. A il reglementa, in schimb, este datoria palavragiilor din minister. Serviciile private nu actioneaza la voia intamplarii. Ministerul are un rol important si in coordonarea lor numai ca pare ca nu si-l intelege. De asemenea, impreuna cu Parlamentul, are de creat si aplicat un cadru legislativ adecvat si stabil pe care toate institutiile sa-l respecte.
       3. Discutam aici despre un serviciu de asigurari. In lumea civilizata, asigurarile merg dupa principiul "banii urmeaza asiguratul" si nu invers. Astfel ia nastere competitia, care aduce cu sine performanta. Ministerul are de urmarit ca aceasta competitie sa fie corecta si ca golurile lasate libere de libera concurenta sa fie acoperite de serviciul public, nu sa o impiedice.
       In continuare, lasand la o parte valoarea documentarii bazate pe google, tocmai numeroasele abateri de la buna conduita ar trebui sa le dea de gandit sustinatorilor atotputerniciei statului. Abuzurile iau nastere in principal de pe pozitii de monopol. Dl. Nicolaescu ar trebui sa-si faca ordine in ograda proprie, si de-abia dupa aceea sa le spuna oamenilor ce sa faca cu banii si vietile lor. Dealtfel, domnia sa a avut un rol important in criza asigurarilor de sanatate, prin necorelaerea dintre venituri si cheltuieli. Curand, presa isi va aduce aminte.
       • +1 (1 vot)    
        E corect ce spui, dar... (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:10)

        finutza [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

        ... trendul dezvoltarii sectorului privat arata ca acest mediu s-a orientat catre sectorul care aduce bani cu cea mai mare certitudine (nasteri, estetica, analize), adica spre servicii, oarecum premium. Nu servicii de urgenta, nu recuperatorii, nu chirurgie comuna, nu ortopedie, etc. Adica... pana la un punct, aceasta noua oferta s-a adresat aproape in totalitate celor cu bani, care ar fi platiti oricum spaga consistenta. Eu asta incerc sa scot in evidenta, ca acest sector privat ar fi mers la fel si fara cei 10% suportati de la CNAS. Fara sa mai amintesc de medicii care profeseaza si colo si colo.
        Ca ar fi trebuit sa se dezvolte altfel, ca ar fi trebuit sa faca o concurenta pe fata sistemului de stat, ca omul de rand sa aiba alternative... corect, e de dorit, dar... mai e de asteptat.
        • -1 (1 vot)    
         Sunt de acord, cel putin pana la un punct (Luni, 14 ianuarie 2013, 19:01)

         Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui finutza

         Desi consider ca o coordonare a unui stat puternic asigura cea mai buna valorificare a resurselor, nu pot sa nu constat ca brambureala din mintea celor ce-si zic pompos "oameni politici" ne arunca in prapastia hazardului.
         Observatiile mele la ce ati spus mai sus sunt:
         - principalul motiv pentru care nu se fac inca operatii pe creier in cabinete private este ca, in lipsa unui cadru legal si organizaoric adecvat, aceasta oferta ar fi inutila. De exemplu, posibilii pacienti s-ar uita peste gard in curtea clinicii in care asigurarea platita o viata nu ar avea acoperire. Sa nu uitam ca, daca guvernul isi permite sa jongleze cu banii dupa propria-i (ne)cuviinta, anteprenorul nu are optiunea aceasta, sub amenintarea falimentului. Privatii fac si ei ce pot si, sub constrangerea pietei si a legilor trebuie sa faca bine. Aceste constrangeri sunt controlate de factorii de decizie care, din pacate, se ridica la inaltimea misiunii ca la genunchiul broastei, ca sa citez din clasicul Creanga.
         - rezolvarea conflictului de interese a doctorilor cu dublu serviciu este ceruta si de dl. Mixich in articol. Trebuie tratata cu toata atentia, fara a afecta drepturile profesiei liberale de medic
         - a fost un urias pas inainte cand, pentru a evita artificile bugetare, asigurarile de sanatate si cele sociale au fost separate de restul impozitului. Intre timp, guvernantii si-au dat seama ca chiar aveau nevoie de manevrele financiare si se gandesc serios sa renunte la aceasta separare, revenind la haosul pusculitei comune. Dl. ministur al sanatatii doreste, dupa cum a declarat de mai multe ori, sa desfiinteze asigurarile de sanatate, inlocuindu-le cu o taxa.
         - razboiul dintre stat si privat este artificial creat. Toti medicii lucreaza pentru pacient, toti trebuie - teoretic - sa respecte regulile si deontologia. Cei care s-au hotarat sa ofere mai mult - si pacientului, dar si propriei persoane - sunt taxati, pentru ca nu s-au gasit metodele sa fie controlati.
        • -1 (1 vot)    
         (continuare) (Luni, 14 ianuarie 2013, 19:10)

         Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui finutza

         Se vede cum forta politica ce a promis impacare nationala starneste un (nou) razboi in care cei care pierd sunt romanii, iar cauza este incompetenta, lipsa de viziune si aroganta.
         Daca ministrul imi cere sa donez contributiile, o fac bucuros. Cand prezinta insa masura ca pe una normala si binevenita, nu pot decat sa-l consider un impostor incompetent.
         Nu uit ca inainte de alegeri s-a batut multa moneda pe existenta fondurilor, care insa ar fi fost sifonate de fosta putere. Acum, in loc sa arate acele fonduri, noii aparatciki schimba placa si gasesc un alt vinovat pentru saracia maselor: investitorul privat. E usoara gasirea tapilor ispasitori de la umbra racoros-calduta a imunitatii
  • +9 (15 voturi)    
   Coana, bati campii! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:15)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Jurnalistul critica pe buna dreptate furtul banilor din buzunarul contribuabilului. Ce nu pricepi?
   • -5 (9 voturi)    
    Eu mai degraba... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:22)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui codo

    ... cred ca jurnalistul ar trebui sa se indrepte, tot pe buna dreptate, spre modul cum se cheltuie banul din buzunarul contribuabilului, adica sa se stopeze risipa...
  • +5 (9 voturi)    
   intrebare... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:17)

   qwezczx [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   In ce gaura esti finutza?
   Raspuns: in gaura de aer!
  • +6 (10 voturi)    
   Hai ca mi-ai trezit curiozitatea (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:43)

   rhesse [anonim] i-a raspuns lui finutza

   Ce o face pe aceasta masura sa fie cu adevarat liberala????
   "Daca totusi ne incapatanam sa mergem intr-un spital privat, atunci Ministrul liberal al Sanatatii va folosi, fara permisiune, banii nostri munciti pentru a trata pe altcineva intr-un spital cu toalete murdare".

   Asta poate fi rezumatul acestei masuri.
   Aceleasi toalete murdare si personal acru care nu avea concurenta doar pt ca statul a decis sa ii dea bani de la toti romanii.
   • -3 (9 voturi)    
    Atunci... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:25)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui rhesse

    ... daca tot primesc bani de la stat, de ce spitalele private mai iau bani de la pacienti? Doar fiindca dau cu matura? Fiindca, si la spitalele private, si la cele de stat, sunt aceiasi medici!!!
    • +2 (4 voturi)    
     poate pentru ca.... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:33)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     spitalul privat nu poate deconta interventia la valoarea ei "de cost", din cauza ca statul- in intelepciunea lui- stie foarte bine cat trebuie decontat?
     Sa mai zicem ca tot statul nu poate dovedi, prin contabilitatea spitalelor proprii, ca decontarea este corecta?
     • -2 (4 voturi)    
      Acel "poate" din titlul... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:04)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui minus

      ... mesajului tau arata ca nu prea esti sigur. Sa nu crezi tu ca si dac-ar sti pretul corect al interventiei mediacale la privat, si daca statul ar deconta 100%, tot nu ar fi supraincarcat tariful... Ca deh, e la privat, ce mama dracu'?
    • +4 (8 voturi)    
     bravos (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:26)

     ngabi_1999 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     ai vazut ca intelegi in sfarsit? :))

     DA, dau cu matura
     DA, NU primesc spaga
     DA, esti fiinta umana pentru ei
     DA, iti vorbesc frumos si-ti dau toate sfaturile din lume
     DA, ca nu stai la coada la consultatie
     DA, pentru ca esti programat la ora fixa si in maxim 1-10 minute ai intrat
     DA, poti sa mananci mancarea lor
     DA, poti sa te uiti la televizor
     DA, poti sa zici ca esti in concediu in spital
     DA, malpraxisul se plateste prin contract
     DA, miroase si mirosi frumos
     DA, tot ce platesti este impozitat de stat, deci banii se intorc in societate, pentru gradinita, pentru scoli si pentru doctorate
     • -3 (5 voturi)    
      DA, fiindca... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:32)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui ngabi_1999

      ... au pacalit si sistemul (au luat banii de la stat) si l-au pacalit si pe pacient sa plateasca o suma foarte mare. Traiasca intreprinzatorii, care mulg simultan doua vaci...!
    • +3 (5 voturi)    
     Pentru ca exista o limita... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:21)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     ...in care serviciile medicale private pot fi decontate, tocmai ca sa nu se abuzeze. Limita este mentionata in text, este de maxim 10%.
  • +11 (17 voturi)    
   hahaha (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:02)

   Rntmpx [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   'Masura liberala"... hahahaha, buna gluma!

   Deci statul cu statul, si privatii cu privatii, da? Atunci stimabile, eu unul nu vreau sa folosesc serviciile medicale de stat. Prin urmare vreau ca banii mei sa mearga la o asigurare PRIVATA de sanatate, si sa fie cheltuiti la spitale PRIVATE. Imi da voie statul asta hot si hraparet sa fac asta? NU! Despre ce masura liberala vorbim??
   • -6 (12 voturi)    
    Bai, Rntmpx... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:23)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui Rntmpx

    ... daca suferi (Doamne fereste!) un accident auto, crezi ca cei de pe Salvare te vor duce la vreun spital privat, chiar daca tu cotizezi doar la sistemul privat (fiindca asa vrei tu)?
    Apoi, daca ai alege sa cotizezi doar spre privat, iar reteaua ta privata nu este asa de dezvoltata teritorial (cum de altfel se intaqmpla oriunde in lume, nimeni nu poate sa-si dezvolte retele proprii in toate zonele), cum te-ar duce servicul d eurgenta la sputalul agreat de tine? Si chiar de-ar fi asa, nu crezi ca te-ar costa mai mult (ambulanta, prim-ajutor, transport)?
    • +5 (9 voturi)    
     Bai finutza... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:32)

     Rntmpx [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     Daca vine ambulanta sa ma ia, am doua optiuni: (a) plateste asiguratorul meu, sau (b) platesc eu din buzunarul meu. Iar ambulanta ma poate duce oriunde, atata timp cat cineva plateste. E greu de priceput ca pe lumea asta TOTUL SE PLATESTE, nu? Vreti totul gratuit, sanatate, invatamant; ei bine nimic nu e gratuit, dar in sistemul asta hotesc de stat, unii platesc, altii fura, iar de beneficiat beneficiaza toata lumea. Pana cand tara asta nu va pricepe ca nu se mai poate asa, o sa traim toti intr-o minciuna vesnica, si o sa ne intrebam de ce la altii merg treburile si la noi ba.
     • +2 (4 voturi)    
      Finutza e prea finuţă (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:39)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui Rntmpx

      Finutza probabil consideră o chestie murdară să faci ceva cu valoare economică şi să-ţi meriţi, în consecinţă, medicul. Ea merită medic în virtutea simplului fapt că e finuţă, ce nu e clar aici?
      • -2 (4 voturi)    
       Voi credeti ca ambulatierul... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:10)

       finutza [utilizator] i-a raspuns lui Alex

       ... intreaba pe cineva cati mani are la chimir? Si oricine umbla cu bani la el?
       Pt. Rntmpx - pai sistemul de asigurare parivata exista deja, nu inteleg de ce mai pui probleme aici...
       Pt. Alex - ironiile gratuite nu ma ating, mai ales ca eu nu postez nici un mesaj cu adresa pentru cei care scriu p-aici. Ma rezum sa comentez articolul de sus si sa combat argumentele 9atunci cand exista) ale altor comentatori.
     • -2 (4 voturi)    
      cine pe cine hoteste ? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:43)

      sorin [anonim] i-a raspuns lui Rntmpx

      cand medicii fac facultatea subventionata de stat si apoi merg la privat, cine e hotul ? Se va da o lege cum spui tu numai cand facultatea de stat va costa 50-60K euro pe an, ca afara.
      • +2 (4 voturi)    
       Pai sa-i impuscam (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:00)

       Andy [anonim] i-a raspuns lui sorin

       si pe IT-isti care fac automatica la stat si apoi se angajeaza la Apple
      • -1 (1 vot)    
       unde ti-ar plae sa traiesti in Franta (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:23)

       sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui sorin

       sau in Coreea de Nord.
       In rest multa ipocrizie.
    • +2 (8 voturi)    
     Ai nevoie de un desen? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:49)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui finutza

     Nu văd care e problema să plăteşti asigurare şi la stat şi la privat, în funcţie de cât de mult vrei să fii acoperit. Dacă privatul nu îţi oferă prin contract salvare, plăteşti frumos la cine îţi oferă, adică la Stat. Iar dacă n-ai plătit asigurare şi te-a luat totuşi Salvarea de la Stat, îţi asumi consecinţele şi plăteşti de să-ţi sară fulgii.

     Dar tu finutza eşti conştientă că *tu* nu-ţi permiţi de fapt serviciile medicale şi că *alţii* trebuie să ţi le plătească, indirect şi fără să-şi dea seama. Pentru că dacă şi-ar da seama te-ar scuipa în faţă; pe bună dreptate, socialisto.
     • -1 (3 voturi)    
      Foarte de acord... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:11)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui Alex

      ... cu ceea ce scrii in primul paragraf. In privinta celui de-al doilea, dai in bara, ca si-n comentariul de mai sus.
     • -1 (1 vot)    
      cei cu salar mai mare platesc in plus (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:25)

      sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui Alex

      pentru ca taxa e procent din salar(platita si de angajator?). Nu platesc in plus cei bolnav si putin cei sanatosi(vezi asigurarile auto), pe principiul solidaritatii.
      As plati in plus asigurare privata, daca ar fi deductibila(altfel platesc inca 3 impozite pentru acesti bani)
  • +6 (12 voturi)    
   Draga Finutza (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:19)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   ce nu ai inteles aici? Spitalele sau clinicile private pur si simplu incasau aceasi suma per bolnav ca si cele de stat. Iar banii erau ai asiguratului, adica ai mei, nu ai statului. Asta e capusare sau concurenta neloiala ? Ce ar fi ca eu, platitor de 20 de ani cu sume mari la sistemul de stat sa ii zic lu nea Nicolaescu sa imi dea banii inapoi ca nu am de gand sa ma mai tratez niciodata in sistemul lui de rahat. Daca ar permite asta atunci s-ar numi masura de dreapta sau capitalista(insasi denumirea folosita de tine arata ceva orientare ideologica). Sa traiesti bine si departe de sistemul sanitar de stat!
   • -5 (11 voturi)    
    Nu e asa! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:30)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Ar fi asa cum zici daca, ducandu-te la un spital privat, n-ai mai plati nimic (statul suportand spitalizarea). Dar, tu platesti in plus, fiindca iti permiti. De fapt, ti-ai permite oricum! Pe cand un altul, fara posibilitati, trebuie totusi sa fie tratat. Ce solutie are?
    Inca o intrebare: daca te tratezi la privat, tu primesti banii platiti de stat inapoi? Nu, o primeste intreprinzatorul, patronul. Aici e buba! Tu dai bani mai multi, iar el mai ia si o parte importanta de la stat. Cum sa nu progresezi asa?
    • +2 (4 voturi)    
     Platesti in plus.. (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:31)

     Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     ... pentru ca onor CNAS nu si respecta obligatiile contractuale!
     Si cand te duci sa-i intrebi si sa le bati obrazul, ridica din umeri si-ti spun: da-ma in judecata!

     Adica tot din cauza statului pe care il aperi platesti in plus, maestre!

     P.S. Tu reusesti sa intelegi ca statul care a contractat un serviciu de sanatate cu un privat nu mai are grija cladirilor si aparatelor unde/cu care lucreaza privatul si ca de fapt iese castigat din relatia asta!?
     STATUL, da! nu tot felul de politruci unsi sefi, care nu-si mai pot incasa spagile si procentele din achizitii!
    • +1 (3 voturi)    
     De fapt, asa cum s-a explicat mai sus... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:47)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     ...CNAS - si nu statul - plateste doar partial. Diferenta o achita beneficiarul actului medical.
     Cel care nu are de ales va apela la serviciile publice, care prin eforturile d-lui Nicolaescu speram sa ajunga la aceleasi standarde ca si cele ale ivestitorilor particulari.
     Dl. AK propune o solutie corecta: eliminand obligativitatea asigurarii de stat cu posibilitatea trransferarii fondurilor in sisteme alternative de asigurari, se rezolva doua probleme:
     - libertatea cetateanului de a beneficia de tratament la standardele pe care si le doreste si permite, utilizand propriile fonduri; fonduri care acum sunt pierdute, cata vreme multi (chiar asa) romani nu isi asuma riscul de a se trata la stat
     - eliberarea d-lui Nicolaescu de o relatie cu sptalele private pe care nu si-o doreste: el nu va mai fi obligat sa le plateasca acestora nimic de la CNAS.
  • +8 (14 voturi)    
   Intr-o (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:23)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui finutza

   economie de piata adevarata,agentii economici sunt tratati in mod egal de catre stat.
   Oameni ca tine ,ca Mazeta,ca Nicolaescu si ca -din pacate -multi altii tin tara in aceasta mocirla nenorocita.
   Si nu-i vorba numai de prostie,ci si lipsa de caracter.
   • -4 (12 voturi)    
    Ganditi voi in continuare asa... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:33)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    ... in mod comunist! Oricum, nu asta e viitorul, in final vor fi doar spitale private, unde pentru o operatie se va plati cat pentru o hidrocentrala, iar cei multi se vor trata in spitale ale saracilor, subventionate de stat.
    Dar nu dispera, vei avea posibilitatea sa ai acces la acele spitale private prin asigurari foarte scumpe, gen casco...

    Vrei, nu-vrei, maine asa va fi...
    • +2 (4 voturi)    
     mai lasa-ne (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:18)

     albatrosul_verde [utilizator] i-a raspuns lui finutza

     cu aberatiile tale.
     de ce as plati pentru o operatie foarte mult si nu la fel de mult pentru o paine ? ne iei drept tampiti, tot ce e produs de privati costa fabulos ?

     vei plati nici mai mult, nici mai putin decat atat cat face, asta daca exista o concurenta reala si nu grupuri de interese ascunse ca acum.

     te-ai intrebat vreodata cat costa aparatura, doctorii ca sa ii pregatesti ? in comunismul ala pe care il propuneti voi, nu vei sti niciodata, ai sa spui ca e "corect" sa fie gratuit si gata, nici nu iti pasa cat costa de fapt, de unde se iau banii, daca nu cumva puteau fi folositi mai bine, etc. atat timp cat tu ai aspirine gratuite vei fi fericita, dar daca ai avea o problema mai grava, ceea ce nu iti doresc, ai regreta ca cu banii pentru aspirinele tale nu s-au cumparat aparate mai performante care sa te ajute, ca medici buni au plecat din tara, etc.

     si poate ai intelege ca aspirinele gratuite aduc mai multe voturi decat salariile medicilor, aparatura, etc.

     si te-ai intreba cati oameni poate au murit pentru ca statul a facut redistributie dupa criterii politica, ofera servicii doi bani la multi oameni gratuite, luand de la mai putini, in loc sa faca invers, sa investeasca in aparate mai performante si sa-i salveze pe altii cu probleme mult mai grave? cand insa totul se decide politic, nu vom sti niciodata cum era mai bine. numai piata poate decide. exista asigurari diverse pe piata, care functioneaza tocmai pentru ca sunt private ...

     daca nu punem presiune concurentiala pe cei care ne iau banii pentru sanatate, in mod sigur isi vor bate joc de ei.

     prefer sa se imbogateasca niste "privati" decisi politic dar care la un moment dat se vor concura intre ei, decat sa se imbogateasca cam aceeasi clientela poltiica ca acum, care nu are deloc grija concurentei, ci doar cum sa fure mai mult din contributiile noastre. de aceea arata sanatatea asa de jalnic.

     dar tu n-ai cum sa intelegi toate astea. cum spunea Plesu, iti lipseste inclinatia si probabil si organul .
     • -2 (4 voturi)    
      Eruditie, nu gluma! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:36)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui albatrosul_verde

      Cum de-ai retinut asa de mot-a-mot citiatul lui Plesu? AI facut vreo asociere cu ceva cunoscut?
 • +13 (25 voturi)    
  idiotii (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:45)

  bombonel [anonim]

  niste idioti care au ajuns sa ne conduca
  • +8 (10 voturi)    
   nop (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:15)

   qwezczx [utilizator] i-a raspuns lui bombonel

   pardon noi suntem idioti ca i-am lasat sa ne conduca lipsind de la vot (cei mai multi).
 • +12 (26 voturi)    
  Nicolaescu un contabil resapat (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:55)

  ion nicolae [anonim]

  Nicolaescu asta cu figura lui de contabil de CAP,e liberal exact atit cit Antonescu.
  Masurile de genul asta nu sunt noi si vor continua.
  Pt ca nuafecteaza bazinul lor electoral si pastreaza"cozonacul"unde trebuie.
  Clasa de mijloc i si merita soarta de vreme ce nu au dorit sa si exprime votul.
  Ramanem o tara in care decid pensionarii si cleptocratia.
  • +9 (11 voturi)    
   raspuns (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:36)

   fritz [anonim] i-a raspuns lui ion nicolae

   Foarte bine spus, uslasii si-au invatat lectia: de vreme ce doar pensionarii si ajutorul social voteaza, ca si bugetarii saraci, de ce sa nu ii rasplatim doar pe ei, ceilalti nu conteaza sau nu le pasa, ca se descurca ei. Asta e, foarte bine nicolaescu, ai sesizat cum sta treaba.
 • +3 (7 voturi)    
  alte efecte (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:57)

  crimic [anonim]

  Exista cel putin inca un efect f. grav.
  Sint oameni care natural isi fac planuri pe termen mediu-lung. Nu pot altfel. Cum ar fi asigurarea sanatatii "pt. mai tirziu". Platind inainte, uneori ani buni.
  Si iata ca vine un tip precum acest Nicolaescu, si "intr-o sambata pe la pranz" schimba regulile jocului.
  - pentru sistem:
  Stabilitate? Predictibilitate? Normalitate?
  - pentru dragii politicieni:
  Responsabilitate? Profesionalism? Constiinta?
  Multe, multe intrebari, atit pt. "conducatorii" tarii cit si pt. cei care nu s-au prezentat la vot.
 • +11 (13 voturi)    
  Nedumerire (Duminică, 13 ianuarie 2013, 13:59)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  Păi nu spuneaţi că doctorul Arafat are întotdeauna dreptate?
  • +6 (10 voturi)    
   Un socialist (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:54)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

   Arafat, ca (mai) orice medic de la noi, e un ipocrit cu idei socialiste cât timp nu se execută pe banii lui. Sau hai să nu zic că e ipocrit, pentru că nu e rea intenţie neapărat cât lipsă de bun-simţ comun. Nu e musai ca un om foarte competent să aibă şi spirit de dreptate şi să înţeleagă implicaţiile.

   Drama la noi (şi nu numai) e că extrapolăm nişte calităţi acolo unde nu există. Arafat poate fi un medic extraordinar şi un organizator la fel de grozav, dar partea din creier care înţelege economie şi imoralitatea soluţiilor propuse de el îi lipseşte. Aşa şi cum mie îmi lipseşte partea din creier care m-ar face un medic la fel de bun ca el.
  • +1 (3 voturi)    
   exact (Duminică, 13 ianuarie 2013, 23:03)

   Stefan-cel-Mare [utilizator] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

   prin cunostinte din sistemul sanitar am aflat fix acum un an ca domnul Arafat e foarte departe de ceea ce crede poporul. Dar romanul pune botul, caci nu-i asa, a infiintat SMURD-ul si a salvat mii de vieti. Asa o fi, dar prin distrugerea partiala a sistemului de urgenta din ministerul sanatatii a influentat negativ poate alte mii de vieti. Ma rog, acum mergeti romani la stat, caci la spitalul de infectioase va asteapta un tratament extraordinar. C-asa vor Arafat si Nicolaescu si baietii din spatele lor.

   Vorba ceea Radu Tudor, Chireac sau Raduleasca stiu ce stiu.

   Base nu a vorbit in vint acum un an dar a pierdut la presiunea publicului exacerbata de Voiculesti si la care multi au pus botul.
 • +3 (9 voturi)    
  CAS retinut din salariu (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:23)

  sorin.ioan [anonim]

  Salut.

  Dintr-un salariu brut se retine 31.3% ptr sanatate : 10.5% angajat + 20.8 angajator.

  Cat ziceai ca se retine in alte state?
  • -2 (4 voturi)    
   poftim!!! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:15)

   jean [anonim] i-a raspuns lui sorin.ioan

   de unde ai scos aberatiile astea de cifre? angajatul plateste 5.5 % sanatate. cred ca faci confuzie intre asigurarea de sanatate si CAS, care este pentru pensie.
  • +2 (4 voturi)    
   eroare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:15)

   obosita [utilizator] i-a raspuns lui sorin.ioan

   CAS nu inseamna asigurari de sanatate ci pensie! Asigurarile de sanatate sunt: 5,5% salariat+5,2 %angajator =10,7%.
 • +2 (8 voturi)    
  Fara suparare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:28)

  solar [utilizator]

  Este exact aceeasi parere ca si a doctotului Raed Arafat. Nicio deosebire ,macar de nuante dintre Nicolaescu si Arafat.Si, fara suparare, dumneta domnule doctor Mixich ai cantat foarte mult in struna doctorului Arafat exact aici pe acest sit. Cuplarea din ianuarie 2012 a "pulimii" manipulate de Antene s-a facut tocmai pe aceste considerente de ...cine se aseamana se aduna!! Putem derula fimul evenimentelor si-al..." vorbelor" si te poti si d-ta lamuri, daca nu esti lamurit!! Mai mult: citeste ce scriu bulumacii USl-asi si ce-ti reproseaza la articolul aci de fata!! Motivatia lor e clara: comunista pana in maduva oaselor si sta sub semnul "Jos capitalismul"" ...ca Socialismul e mai bun si e pt POPOR!! Asa ca ... tot Vocea Rusiei ..."ne da dreptate"!!
  Fa ce stii d-le Mixich,dar nu ar trebui sa dai apa la moara securisto- comunista sub nicio forma. La asa ceva se reduce totul din pacate dupa 23 de ani !!Hidra comunista a fost ranita de moarte , dar n-a murit . A luat intr-o mana crucea si in ceealalata servieta cu milionale si cu secera si ciocanul ca sa le apere!!!
 • +4 (12 voturi)    
  o precizare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:31)

  aol2012 [utilizator]

  draga Vlad, tu esti unul dintre cei care l-ati cocotat pe arafat pe un piedestal intangibil;realitatea este ca sistemul sanitar romanesc este condus in fapt de acest arafat de 5 ani de zile neintrerupt si rezultatele se vad; in spatele tuturor ministrilor sanatatii din ultimii ani s-a gasit acest sirian; daca ai vazut conferinta in care nicolaescu a enuntat aberatiile astea puteai sa-l vezi pe arafat in dreapta sa; l-am acuzat pe cepoi ca este comunist, il acuzam acum pe nicolaescu de acelasi lucru dar de fapt ideile sunt ale lui arafat; haideti sa dam un pic la o parte voalul de pe statuia arafat si fara sa fim iconoclasti sa vedem realitatea: smurd este o fundatie privata care ia bani multi de la statul roman in fiecare luna; a reusit sa puna pe butuci ambulanta de stat; cat a fost ministru interimar a tras cu dintii ca toate licitatiile spitalelor sa se faca direct la minister sa centralizeze spaga probabil. romani treziti-va, acest arafat nu este un individ providential venit sa salveze sanatatea din romania ci un individ viclean ce a venit la noi in tara gonit de saracia din tara lui; sarmanul nicolaescu e doar un politruc zgomotos
  • +3 (7 voturi)    
   Adevărat (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:58)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui aol2012

   Poate un pic cam dur, nu ştiu dacă Arafat e hoţ, dar ipocrit şi auto-iluzionat e în mod sigur. Ia să-l obligăm pe el să împartă măcar un colţ de pâine cu cineva sau să lucreze câteva săptămâni fără salariu. Toţi sunt socialişti până la avuţia lor. Normal, scuzabil, dar în niciun caz demn de o „legendă vie”, cum a ajuns în mod aberant în presa de la noi.
 • +5 (9 voturi)    
  - (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:35)

  Constantin [anonim]

  Ce uita Nicolaescu sa spuna este ca aceleasi sume se deconteaza si la spitalele de stat. O nastere sa spunem, la fel se va deconta de catre casa de asigurari. Indiferent daca e la stat, sau la privat, deci unde-i furtul facut de privat? As fi inteles argumentul lui daca ar fi fost o diferenta. Dar nu este.

  Scopul este altul. Spagile sa reinceapa sa curga in spitalele de stat, medicamentele sa se vanda iar la suprapret, echipamentele la fel.
 • +2 (10 voturi)    
  Dar analiza unde este? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:41)

  miguelito [utilizator]

  Daca ar fi marit contributia la sanatate ar fi sarit angajatorii (cind vrei sa creezi locuri de munca reduci contributiile catre stat). Pe de alta parte nu vad de ce privatul sa beneficieze de o parte din aceste contributii la sanatate. Afara, spitalul privat atrage fonduri din tarife si sponsorizari. Rezista pe piata daca stie sa-si coreleze cheltuielile cu veniturile realizate. Zilele trecute am fost la o clinica privata si pentru 3 analize si o consultatie am platit 150E. Nu crezi ca e cam mult pentru Romania?
 • +2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:48)

  [anonim]

  • +4 (10 voturi)    
   Încă un desen (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:05)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui

   Socialistule, şi tu ai nevoie de un desen.

   Problema e că eşti *obligat* să plăteşti tot pachetul -- urgenţă, complicaţii dar şi lucrurile neurgente şi foloseşti doar, eventual, urgenţa şi complicaţiile. Iar pentru restul te duci la privat fiindcă e mai bun pentru acele lucruri. De ce să ţi se vâre pe gât un anume pachet când cel mai cinstit ar fi să decizi exact ce foloseşti, în funcţie de cât de viteaz te simţi? Iar dacă n-ai plătit asigurarea pentru urgenţe, să plăteşti până mori trei sferturi din salariu, dacă n-ai avut minte.

   Dar dacă am plăti exact ce folosim, ăştia productivi, n-ar rămâne surplusul din care să te tratezi şi tu, socialistule. Şi atunci ţipi ca din gură de şarpe -- normal, e interesul tău, nu te condamn. Da' parcă e cam mult să vii să ne explici că de fapt e şi datoria noastră să-ţi dăm ţie pomană.
 • -7 (17 voturi)    
  dispret mascat(al autorului) (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:51)

  oprea [anonim]

  ..fata de cei care nu vor putea accede in viata lor intr-un spital privat,ei sint condamnati de autor la inegal tratament numai pentru a facilita accesul "paturii mijlocii-"inteligenta si muncitoare nu ca ceilalti care nu au reusit in viata-la ceea ce ei merita .si iata,cind un ministru incearca sa imbunatateasca financiar sistemul public medical,e atacat pe motive de atac la clasa mijlocie,in fond nefiind altceva decit ,a te imbogati pe seama statului,precum clientii pe care ii tot ataca hotnews.
 • +4 (6 voturi)    
  asigurari private (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:52)

  vlad tzepesh [utilizator]

  eu cred ca sistemul privat de sanatate va trebui sa se sustina dintr-un sistem privat de asigurari de sanatate.
  nu credeti ca este mai echitabil ?
  1. asigurari publice de sanatate = sistem public de sanatate
  2. asigurari private de sanatate = sistem privat de sanatate
  in felul acesta se rezolva toate dilemele, ale tuturor, fie ei politicieni, oameni sau jurnalisti.
  • +3 (7 voturi)    
   Corect... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:35)

   Rntmpx [utilizator] i-a raspuns lui vlad tzepesh

   Atunci rog statul sa-mi dea voie sa directionez banii pentru sanatate intr-o asigurare privata, nu la stat. Pot face asta? NU! Unde-i dreptatea?
  • +2 (6 voturi)    
   100% corect (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:07)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui vlad tzepesh

   ... doar că atunci nu mai rămân bani extra din care să se trateze şi finutza şi alţii ca ea. Asta e problema şi asta doare, că se duce redistribuirea socialistă. Tu propui ceva corect, aici e buba.
 • -2 (8 voturi)    
  De acord 98% (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:52)

  Le Meow [utilizator]

  D-le Mixich, va felicit pentru pozitia echilibrata si realista.

  Nu cred ca problemele care dau renume negativ spitalelor de stat (toalete murdare, raceala umana si spagi obligatorii) sunt atat de dificil de rezolvat pe cat ne sugereaza toti cei care militeaza pentru privatizare totala ca unica solutie. Un ministru cu vointa poate rezolva cea mai mare parte a lor in cel mult un an. Responsabilizarea individuala (nominalizarea exacta a celor raspunzatori de curatenie, de inregistraea pacientilor, etc.), controalele periodice 'pe bune' si sanctiunile imediate ar schimba fata acestor spitale de la o zi la alta! Si chiar nu e nevoie de mai mult decat de vointa unui ministru dintr-un guvern cu peste 60% sustinere parlamentara.

  Eu nu sunt de acord ca plata contributiei la stat inseamna dreptul de a beneficia de servicii in sistemul privat. Atata timp cat exista operatii care costa sute de mii de euro (de exemplu, transplant) pe care DOAR sistemul de stat le asigura si la care ar trebui sa avem toti dreptul in caz de Doamne-fereste, mi se pare normal ca aceste contributii la stat sa sustina doar sistemul public. Prefer sa platesc inca o data pentru o nastere la o maternitate privata cateva sute de euro, dar sa stiu ca in caz de Doamne-fereste imi e asigurata o eventuala operatie dificila intr-un spital de stat in valoare de cateva zeci sau sute de mii de euro.

  Dar sunt de acord ca e nevoie de mai mult decat aceasta masura pentru a indrepta lucrurile.

  "Daca ar fi dorit cu adevarat sa rezolve problema reala a capusarii sistemului sanitar de stat de catre clinicile private, ministrul liberal al Sanatatii ar fi avut la indemana o solutie simpla: interdictia pentru medici de a practica simultan intr-un spital de stat si intr-o clinica privata, cu exceptia minoritatii celor mai buni si experimentati medici din tara (aceasta este practica in Franta). [...] Delimitarea completa a sistemului medical de stat de catre cel privat este necesara, corecta si sanatoasa." CORECT!!!
  • +2 (8 voturi)    
   Ce preferi e treaba ta (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:09)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Le Meow

   E foarte înţelept să te asiguri şi la stat dacă privatul nu e capabil să ofere acele operaţii complicate. Poate că şi eu aş face acelaşi lucru.

   Problema e să nu ţi se bage pe gât asta. Dacă vrei să-ţi asumi riscul şi să plăteşti din buzunar în caz de ceva, asta e.
 • +3 (9 voturi)    
  Ombudsmanul UE! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 14:56)

  Heruvim [utilizator]

  Nu va faceti probleme, aceasta masura este impotriva liberei concurente si UE nu poate lasa asa ceva sa se intample. Corect ar fi: ori decizi daca mai platesti CAS ori te duci la ce spital vrei.

  Nu va faceti probleme - aici chiar castigam.

  Scrieti ombudsmanului UE: The European Ombudsman investigates complaints about maladministration in the institutions and bodies of the European Union.If you are a citizen of a Member State of the Union or reside in a Member State, you can make a complaint to the European Ombudsman. Businesses, associations or other bodies with a registered office in the Union may also complain to the Ombudsman.

  http://www.ombudsman.europa.eu
 • 0 (6 voturi)    
  asigurarea vai de ea (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:01)

  toto [anonim]

  Ce spune ministrul sanatatii este ca o amenintare contra populatiei,pai daca platim asigurarea si ca se duce omul la privat dece sa nu beneficieze de ea ? ce vor sa faca cu banii din asigurari daca oamenii prefera spital privat ? dece sa fortam sa se duca la stat? pai asta este libertate de a alege ce vrei sau nu?pai mai domnule ministru modernizeaza sitalele de sta asa cum sunt cele private ,sa aiba omul conditii de sanatate bune curate si tot ce trebuie si atunci poate se vor duce si la stat oamenii dar pana atunci lasa i omule sa aleaga unde vrea si fara amenintari ca nu se vor plati asigurarile daca te duci la privat ,asa este democratia sau ce este asta ce faceti voi,chiar nu aveti deloc bun simt sau ce,
 • +5 (7 voturi)    
  Adevarul de spus doar pe 1/2 (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:09)

  Tucor [anonim]

  Dle. Mixich, aveti dreptate intr-o masura, dar nuj complet. Lasandu-l la o parte pe Nicolaescu care e un simplu tembel gangav, de ce nu ne spuneti si ce fac spitalele private cu banii de la asugurarile nationale. Va spun eu, sifoneaza la greu. Exemplu, Medlife, care cere si de la pacienti si deconteaza si de la casa, care face analize false casa mai ia fonduri, care nu trateaza corespuunzator pacientii, etc... As dori sa faceti o analiza clara si corecta a sistemului privat din RO, care tot pe stat se bazeaza. Sa nu cadem in pacatul de a-i crede niste sfinti pe astia de la privat ca nu sunt. Sa stiti ca WC-ul curat e strict o conditie necesara si nu suficienta pentru a fi tratat.
  Si v-as intreba, cam ce sa deconteze spitalele private? Ca din cate stiu, cum e un caz mai serios te trimit pachet la stat, nu isi bat capul cu tine. Sunt sigur ca dvs. la mai mult de o durere la masea va duceti la stat si nu la privat...
  De ce nu spuneti ca spitalele si medicii de la stat sunt in strinsa legatura cu astia de la privat, motivand ca spitalele nu au dotari te trimit la privati care iti iau banul tie ca pacient si apoi deconteaza si pe la casa... Eu zic ca cel mai benefic pentru cititorul potential pacient este imaginea realista si corecta, ca doar nu lucrati pentru vreo companie privata de sanatate, asa-i?
  Va dau dreptate in ceea ce priveste cota de sanatate si faptul ca pensionarii cu pensii de peste 1500 lei ar putea sa plateasca o mica contributie sau sa intre la copalata.
 • +7 (7 voturi)    
  si totusi, (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:14)

  Andreea [anonim]

  Vlad, mie solutiile propuse de tine nu mi se par deloc variante la care as mai adera. Pensionarii au contribuit toata viata iar acum stau la coada pentru retete pe care poate mai apuca sa le ia compensate, iar cresterea contributiilor de sanatate pentru un sistem care nu face nimic pentru mine clar nu este o solutie. Deocamdata ar trebui sa ma convinga ca se face ceva cu banii respectivi, sa existe un sistem functional de sanctionare a cadrelor medicale care inca isi bat joc de pacienti.
  • 0 (2 voturi)    
   de acord (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:20)

   vlad tzepesh [utilizator] i-a raspuns lui Andreea

   Pentru pensionarii si alte categorii sociale care nu isi pot permite asigurari private de sanatate trebuie bine pus la punct sistemul public de sanatate. Pentru asta trebuie sa ii sanctionam pe guvernanti care au gasit solutia sa nu mai dea bani sistemelor private de sanatate - daca este o masura buna o va dovedi doar viitorul, iar pana atunci trebuie sa stam cu ochii pe ei.
 • +6 (8 voturi)    
  din pacate lucrurile sunt mult mai complicate (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:16)

  Mio [anonim]

  mie personal mi s-a intamplat numai invers, anume ca medicii la care ma duceam in clinicile private pt. consultatii, analize etc. sa ma cheme invariabil in spitalul de stat in care lucrau. practic clinicile private par sa fie o trambulina pt. spitalele de stat, si nu invers - asta pentru ca, in felul acesta, respectivii medici pot primi o spaga neimpozitata, fara indoiala preferabila banilor pe care ii iau de la privati. nu vreau sa arunc cu noroi in nimeni, pur si simplu asa mi s-a intamplat aproape de fiecare data cand m-am dus intr-o clinica privata si a fost nevoie de vizite ulterioare ...
  sigur ca masura lui nicolaescu de acum e o mizerie,ce vreau sa spun insa e ca nu cred ca medicii vor suferi prea tare ...
  • +5 (5 voturi)    
   cred ca aveti dreptate... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:35)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Mio

   ... lucrurile sunt complicate.

   Nu stiu de unde ideea ca toate spitalele de stat sunt proaste... Sunt centre universitare cum e Clujul unde la clinicile "de stat" sunt trimise cele mai dificile cazuri din tara.
   Nu doresc nimanul sa aiba o problema cu adevarat serioasa... dar daca cineva a avut asa ceva, cu siguranta nu s-a operat intr-un spital privat din RO... poate in strainatate.
   Important e si medicul de exceptie, dar si echipa cu care lucreaza, de la asistente la medici... si conteaza enorm si rutina echipei si a spitalului.
   • +1 (3 voturi)    
    LOL (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:19)

    Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui ...

    Pai asta e si rolul spitalelor mai mici (cum sunt cele private in prezent)!

    Sa deconsgestioneze activitatea in spitalele mari, de stat! Dar nu, tovarasul ministru vrea ca totul sa se trateze la stat, si banala gripa si doaree sezoniera si urgentele majore!

    Dar daca iti umpli spitalul cu "nimicuri", cum mai ai resurse sa te ocupi de urgentele cu adevarat mari?...
    • +2 (2 voturi)    
     raspuns pentru LOL... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:10)

     ... [anonim] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

     ... din pacate multe din problemele cu adevarat serioase ajung in clinicile clujene dupa ce pacientii s-au tratat in alta parte.

     Si o banala apendicita (probabil unul din "nimicuri") poate duce la o problema majora daca operatia nu a fost facuta cum trebuie...
     • 0 (2 voturi)    
      Si tot asa (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:15)

      Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui ...

      Multi din pacientii trimisi acasa de catre specialisii de la stat cu imbucuratorul "daca dupa 40 de ani daca nu te doare ceva, inseamna ca esti mort" ajung sa fie diagnosticati cu procese proliferative in diferite stadii in clinicile private cele mult hulite...

      Ai idee cum e sa trebuiasca sa ii explici omului din fata ta ca datorita tumorii pe care a neglijat-o (...) trebuie sa-si puna afacerile in ordine cat mai rapid, si asta dupa ce un stab de la stat i-a aruncat peste umar, in graba, ca n-are nic pe dracu!?...
  • +4 (6 voturi)    
   Pai si atunci (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:23)

   Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui Mio

   De ce nu interzice medicilor sa lucreze si la stat si la privat, daca asta e problema?
   Sau de ce nu introduce odata cardul de asigurare electronic, ca sa nu mai poata fi decontate doua/trei tratamete pentru aceasi pacient?

   Cu alte cuvinte: de ce ii distrugi pe privati (aia care sunt 100% privati) doar pentru ca sistemul tau de stat este sac fara fund si nu esti capabil sa-l eficientizezi?!
 • -3 (9 voturi)    
  Ce liberal sunteti d-le Mixich (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:30)

  Andy [anonim]

  Adica sa interzicem ca un medic, in timpul liber, sa lucreze intr-un cabinet privat?de ce ? Pai hai sa interzicem si iesirea la bere sau la peste in timpul liber, ca este la fel "liberal". Iar chestia cu situatia din Franta, cred ca ati inteles-o pros. Unde dracu se poate stabilii " care doctor e cel mai bun" si sa i se permita sa aibe pacienti? Pai intai ai pacienti si pe urma esti considerat bun. Iar in spital, d-l Mixich, poti consulta doar pacientii internati. Iar daca un pacient care a fost internat, sau un prieten al unui prieten sau cineva care a auzit de tine de pe net ca esti bun, nu are cum sa vina la tine la spital legal daca nu are internare. Asa ca , pana sa scrieti un articol tampit si sa va dati cu parea despre probleme pe care nu le stiti, mai documentati-va. De exemplu mergeti intr-un spital si spuneti ca vreti o consultatie ca nu va simtiti bine dar nu vreti internare. O sa vedeti ce vi se raspunde.
 • -1 (9 voturi)    
  Domnule Mixich Vlad, dezinformati. (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:42)

  denvarel [utilizator]

  Romanii care au salariu ca principala sursa de venit nu platesc doar 10.5% CAS. Acesta este procentul platit pe fluturas de salariat.
  La acesta se mai adauga 20.8%, sima platita la CAS de angajator.
  Prin urmare fraza: "in prezent, romanii platesc printre cele mai scazute asigurari de sanatate din Europa – 10,7%" este o dezinformare crasa. Din salariul brut al unui salariat, se platesc 31.2% CAS.
  Nici aceasta procent nu este de fapt corect calculat pentru ca se raporteaza la salariul brut nu la suma bruta platita de firma pentru acesta.
  Procentul real al CAS din banii unui salariat este de 24.4%
  • +2 (4 voturi)    
   faci o confuzie (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:22)

   jean [anonim] i-a raspuns lui denvarel

   confunzi si amesteci contributia la sanatate cu CAS-ul care este pentru pensie. ceea ce vezi tu pe fluturas ca CAS nu are numic de-a face cu sanatatea. banii aia merg la fondul de pensii. ma informeaza-te inainte de a sari la gatul omului'
 • +8 (14 voturi)    
  Democrație sau nu? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 15:49)

  Danavincze [utilizator]

  Problema mi se pare foarte simpla. Eu, privatul imbuibat, plătesc asigurări de sănătate. Mi se pare corect ca, daca aleg sa mă tratez la privat, casa de sănătate sa suporte o parte din ceea ce eu am plătit. Restul îl voi suporta eu pentru ca am ales sa merg la privat. Ministrul " liberal" imi spune ca ce fapt nu mai am dreptul sa aleg unde mă tratez. A ales el pentru mine. La stat. Ca așa vrea el. Si imi mai explica ca așa e democratic.
  • +2 (2 voturi)    
   Eu, privatul imbuibat, plătesc asigurări de sănăta (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:47)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Danavincze

   Si eu, ne-privatul imbuibat (sau bugetarul ne-imbuibat) platesc aceleasi asigurari de sanatate.

   Deci problema e aceeasi pentru toti cei care platesc asigurarile de sanatate, privati sau ne-privati, bugetari sau ne-bugetari.
   • +3 (5 voturi)    
    Nu e democratie (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:40)

    Danavincze [utilizator] i-a raspuns lui ...

    Si ce e rău in faptul ca eu, împreuna cu asigurările pe care le plătesc, sa mă tratez la privat daca așa doresc. Eu știu ca asta e esenta democratiei: sa fac asta cum doresc. De ce sa plătesc integral la privat? Nu înțeleg.
  • 0 (2 voturi)    
   E greu de inteles? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:23)

   fdan [utilizator] i-a raspuns lui Danavincze

   Platesti ca toata lumea pentru serviciile medicale pe care le ofera statul. Daca nu-ti place platesti in plus la un privat care in caz de complicatii te trimite inapoi la serviciile unui spital de stat.
 • +3 (9 voturi)    
  Gandire total gresita (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:22)

  dana [anonim]

  De data asta Raed Arafat greseste
 • +3 (5 voturi)    
  "echitabil".... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:25)

  costica [anonim]

  Or fi tratati ei, cei din nomenclatura post '89, la Spitalul Elias, nu amaratii care aproape zi de zi auzi cum mor cu zile in spitalele Romaniei, cu plata CASS la zi...
  Sila.....
 • +1 (1 vot)    
  o parere (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:27)

  laurentiucat [utilizator]

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10809242-intalnire-online-cum-vor-afectati-pacientii-transformarea-spitalelor-societati-comerciale-fundatii-chirurgul-florin-chirculescu-economistul-valeriu-todirascu-raspund-intrebarilor-despre-noua-lege-sana.htm
 • +1 (5 voturi)    
  felixpet50@lycos.com (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:41)

  Felix [anonim]

  Inca un ministru ca acesta si vom fi exterminati
 • -2 (8 voturi)    
  Foarte tare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:48)

  CTC [anonim]

  Domnul Mixich e baiat destept, da face pe prostul. El vrea sa creasca taxele, si e suparat ca ministrului ii e frica. Trebuie sa fii tampit sa vrei cresterea taxele in Romania, doar stii foarte bine cum sunt cheltuite.

  Asigurarea de sanatate e o taxa la noi asa cum e gandita, nu are nici o legatura cu o asigurare. Si nu e 10%, e mai mult. El propune sa creasca taxele la toata lumea ca sa se duca el la spital privat . D c nu-si face asigurare privata de sanatate in plus nu inteleg? E mai scumpa decat suma cu care ar creste taxele? Asigurarea privata nu acopera sarcina, are de gand sa ramana insarcinat? Sa fim seriosi.
  • +5 (7 voturi)    
   De ce nu-si face asigurare privata (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:15)

   Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui CTC

   Pentru ca liberaloidul dumitale NU VREA case de asigurari private!

   Daca ar exista macar o singura casa de asigurari privata, prostia lui Nicolaescu nu ar durea! Dar asa, NU AI UNDE sa te duci, esti condamnat sa recurgi la acelasi sitem de stat ineficient, murdar, indolent pe care onor CAPistu ajuns ministru nu vrea de fapt sa-l reformeze!

   Orbilor!
   Va condamna la mizerie intelectuala (cu scolile din care scot orice urma de parfum occidental, in timp ce ei isi trimit pruncii sa invete in occident) si la mizerie fizica (bagandu-va pe gat un sistem etatist de sanatate care pute a coruptie si ineficienta) si voi aplaudati, pentru ca in saracia voastra materiala si spirituala ati uitat sa mai ganditi cu capul!
   • -4 (6 voturi)    
    stii ceva? (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:59)

    laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

    de ce nu au faacut portocalii pe care i-ai sustinut pana acum asa ceva? in 3 ani si jumatate avea tot timpul din lume...
 • +1 (9 voturi)    
  Catre cei mai multi comentatori (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:52)

  Stefan [anonim]

  Observ ca cei mai multi/majoritatea comentatorilor sunt mai socialisti decat cred.
  1. Contributia la servicii de sanatate se plateste si in SUA si acopera o parte din serviciile prestate dupa pensionare. Plus ca nu stii niciodata in Romania unde si la care spital ajungi.
  Asa ca nu va mai plangeti ca platiti CAS in timpul vietii si sunteti mari si tari acum caci nu stiu cum si cati o sa platiti asigurari private dupa ce iesiti la pensie.
  2. Asta pentru ca al doilea element pe care nu il realizati, este ca pentru sistemul medical privat trebuie sa platiti asigurare medicala privata. Asa este si in SUA.
  3. Omiteti cel mai important element care inca nu s-a realizat: medicii care lucreaza in sistem privat nu ar trebui sa lucreze si in cel de stat. Si viceversa. Nu este nici moral si nici corect.
  Toti cei care va plangeti sunteti mai socialisti/comunisti decat credeti. Ceausescu ar fi fost mandru de voi. Ceausescu nu mai este insa reusiti frumos sa ii egalati pe francezii super socialisti si care traiesc intr-o fantezie tampa.
  • +5 (7 voturi)    
   Nici tu nu pricepi! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:38)

   Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

   CNAS plateste/platea servicii medicale si atat!
   Nu a platit pentru constructia/chiria/intretinerea cladirilor unde privatul isi face treaba. Nu plateste nici pentru curent, gaze, apa, gunoi etc...
   Statul roman prin CNAS platea un act medical si atat.. restul era cheltuiala privatului!.. ori asta, moncher, nu se cheama finantare nicaieri in lume, nici macar in SUA!

   Cat despre sistemul de asigurari private!... Bring it on! Daca as putea sa ma asigur la privat, nu m-ai vedea forumand la greu despre tampenia CAPistului ajuns ministru! Dar nu pot, onor Nicolaescu ma obliga sa ma duc la stat, intr-un sistem pe care admite ca nu il poate eficientiza!
 • +3 (7 voturi)    
  bulibaseala din sanatate continua (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:55)

  baiamare [anonim]

  In primul rand , medicii car lucreaza la stat sa nu faca concurenta clinicilor private; sa aleaga intre a lucra la stat sau la clinica privata. Nici o firma privata nu te lasa sa lucrezi la concurenta .
  Apoi banii se pot directiona spre si unde doreste sa mearga pacientul doarece costurile sunt aceleasi pt casa de sanatate ceea ce este in plus-in cazul clinicilor private, se plateste din buzunarul pacientului. Pacientii vor merge spre medicii mai buni, indifrent ca sunt la stat sau la privat
 • +2 (4 voturi)    
  schimbare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 16:57)

  sarita [utilizator]

  stiti cumva cate din hartiile depuse la contractare si la decontare de catre privati sunt contrafacute? cam 90%.
  sunt si cativa care respecta normele legale si de calitate. in marea majoritate insa, primesc aceste sume pe hartii. sistemul ar trebui schimbat si centrat pe calitate, fie ca esti privat sau spital de stat.
 • +10 (14 voturi)    
  Daca e separare sa fie completa (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:07)

  Adi_rus [utilizator]

  Ok sunt de acord ca spitalele private si cele de stat trebuiesc separate. Dar daca tot faci o separare fa-o completa. Adica lasa-ma pe mine ca pacient sa pot alege. Pe langa actualul CNAS care sa incaseze si sa deconteze catre spitalele de stat ia si mai fa o Casa de Asigurari pentru spitalele private. Si lasa-ma pe mine ca pacient sa aleg intre cele doua. Asa mi s-ar parea cel mai corect. Asa eu ca cetatean sunt obligat sa platesc doar la stat si asta induce obligatia de a ma trata doar la stat cu toate implicatiile de rigoare (spaga, mizerie, nesimtirea personalului).
  Dar in final hai s-o spunem pe aia dreapta. De ce ne miram ca USL face din astea? Avea cineva cat de cat educat, inteligent si informat vreun dubiu ca asa va fi? Pai toata maestria politica a lui Ponta sta in capacitatea lui nemaintalnita de a minti. Minte cu o seninatate uimitoare. Si minte convingator. Si atunci ce vreti? Bunastare? Pe naiba. Astia au venit flamanzi si tre sa se infrupte acum din banul public. De ce sa nu inchida sau sa privatizeze Oltchim, CFR, Tarom si multe alte gauri negre pentru a primeni bugetul? Pai nu ca si de acolo se mulg bani buni de catre politicieni. Deci mai bine le dam un sut in dinti tot la cei din clasa de mijloc care muncesc pe branci.
  • +2 (4 voturi)    
   Exact! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:57)

   Marigold [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   Sistemul de asigurari private ar permite contribuabilor alegerea intre doua sau mai multe oferte. De asta este nevoie! Sau, daca nu se doreste, macar sa se spuna lucrul acesta clar: vrem sistem medical de stat si atat. Nu vrem clinici sau asigurari private. Si-atunci stim o treaba.
 • +3 (5 voturi)    
  Doctrina liberala (Duminică, 13 ianuarie 2013, 17:24)

  Irist [utilizator]

  Asta-i 'doctrina liberala' a d-lui Antonescu si a acolitilor lui! Cat despre minstrul Nicolaescu nu este nici macar socialist ci de-a dreptul comunist. Sper sa nu ma imbolnavesc in ac. guvernare.
 • +3 (5 voturi)    
  Tot noi voi plati pentru asta....in spagi!! (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:03)

  Stefan Hontz [anonim]

  Ma îngrozesc când ma gândesc la câte legi urmează sa ni se pună în fata fără nici o consultare publica, fără nimic. Urmează 4 ani de zile de terorism legislativ, de legi care vor fi ambalate frumos pe exterior ca sa dea bine la prostime iar în interior de fapt ele servesc diferite interese. Legea actuala da bine la mulțime, ca statul ea banii de la privat, dar tare sunt curios ce ascunde de fapt în spatele ei ? UN lucru e cert, tot cei multi care se bucura acum de lege vor plați ponoase-le. Asa ca succes!!
 • +4 (6 voturi)    
  Spaga o sa fie mai mare (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:15)

  med [anonim]

  Daca toti banii se duc la stat sumele pentru sifonat vor fi mai mari.
  De ce uitati de mafia medicamentelor? La noi sunt cele mai mari preturi la medicamente asa cum au afirmat studii serioase. Ministru nu le-a citit.
  Suntem cobai marilor concerne de medicamente. Ministru nici nu a auzit.
  Consumabile si reactivi de cea mai proasta calitate se vand spitalelor de stat la preturi imense.
  Statul este cel mai prost gestionar.
  Va mai aduceti aminte despre sumele imense cheltuite de acest tovaras'' liberal''fara nici o finalitate?
  De ce am ajuns aici? Pentru ca uitam prea repede ce s-a intamplat'' ieri!'' Si ne uitam in gura fiecarui ''accident liberal''.
 • +1 (1 vot)    
  Domnule Mixich (Duminică, 13 ianuarie 2013, 18:51)

  Kute [utilizator]

  Foarte interesante punctele dvs. de vedere.
  Nu ştiu de ce autorii de articole de pe Hotnews nu scriu cu diacritice dar zau, "din proprii nostri bani" conţine o greşeală flagrantă de gramatică! Corect se scrie "din propriii noştri bani".
 • +4 (6 voturi)    
  medicina (Duminică, 13 ianuarie 2013, 19:52)

  marmarin [utilizator]

  Toti cei care se fac ca nu inteleg le propun un exercitiu de imaginatie : sa-si imagineze ca el sau cineva drag lui are cancer. Da , da CANCER. Sa se duca la usile cabinetelor de oncologie de la stat unde vor sta pentru o reteta 4-5 ore. Sa-si imagineze ca au facut si cateva sedinte de chimioterapie si sa stea in situatia asta acolo , la usile medicilor de la stat. Sa astepte luni de zile pana cand ponta face bugetul si deblocheaza fondurile pentru spitale,pentru a-si putea lua medicamentele . Ca sa nu ziceti ca sunt povesti mergeti la fata locului si vedeti cum este. Sa vedeti ce fumuri au medicii oncologi stiind ca depinzi de ei si nu ai alternativa. Esti arondat la un medic la ala te duci.Medicina trebuie toata privatizata in Romania. Numai asa vei putea alege medicul care te trateaza cum trebuie si fizic si psihic. Si toate astea dupa 30 de ani de cotizatie la stat. As vrea ca toata contributia mea de la sanatate sa mearga la privat. Daca nu va place la MEDLIFE nu va mai duceti. Mai devreme sau mai tarziu vor afla ca nu sunt competitivi. Si as avea mai multe de spus , dar cred ca nu mai are rost. Tara asta este blestemata sa fie cndusa de DRAGNEA, care sta intrun palat inconjurat de bordee cu votanti fara creer.
 • 0 (6 voturi)    
  o parere (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:03)

  laurentiucat [utilizator]

  la asigurarile auto cum e? cine vrea asigurare totala isi face casco.
  corporatristii astia considera ca daca dau ei doi lei plus,
  au dreptul sa faca galagie si sa beneficieze de tratament preferential.
  de ex, un mijlocas din asta uita ca statul trebuie sa aiba grija si de sanatatea copiilor si parintilor celor 3-4 mil de romani in putere plecati afara. cu ce? la referendum aia contau, acum nu mai conteaza?
  pana acum doctorii erau bugetarii aia grasi tinuti in spate de cica clasa mijlocie...erau aia care trebuiau externalizati din sistem, eventual trimisi in pa pe cine stie ce coclauri straine.
  ptr toti guralivii astia nepurtatori de creier cenusiu ci doar portocaliu, daca am avea sistem de sanatate ca in america ori ati plati ca eroii ori v-ati feri de spitale ca de cimitire...
  nu mai pomenesc ca toti astia de se dau mari contributori la stat uita o mica/mare chestie... ei si cu masinile lor care se vantura toata ziua pe sosele ma polueaza. casele lor care necesita sume considerabile ptr racire si incalzire iar ma polueaza...
  or sa-mi zica ca platesc ptr asta...ca poluatorul plateste...se poate! dar daca eu nu vreau sa-mi vand portia mea de aer curat lor? sau aia e la comun si ce e al lor e al lor!?
  • 0 (2 voturi)    
   Da bre, (Luni, 14 ianuarie 2013, 13:35)

   sergiu [anonim] i-a raspuns lui laurentiucat

   Da pana si la asigurarea la masina am de ales. E obligatoriu RCA? Da. Perfect, dar nu sunt obligat sa ma duc la ASIROM, ma pot duce la Aliantz. Vreau CASCO? Perfect. Ma pot duce sa fac unde vrea muschiu meu.
   Nicolaescu MA OBLIGA sa-i dau lui bani.
 • 0 (4 voturi)    
  Ei, se pare ca ... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 20:13)

  Marse [anonim]

  ... nu liberalul Nicolaescu a decis ci insusi Raed Arafat.
  Asa cum a considerat inacceptabil ca rechimii privatzi sa concureze pentru fondurile sistemului de asistentza de urgentza, acum interzice ca clinicile private sa fie centre de recrutare si colectare fonduri pentru tratamente care, de fapt, se fac tot in sistemul de stat.
  Respectele mele doctorului Arafat.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu fetisizati..... (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:03)

  Cetateanul Roman [anonim]

  Un spital/clinica privata are ca scop obtinerea de profit pentru patron. Avind ca pretext serviciile medicale. Nu va imbatati cu apa rece! Folosesc tot consumabile alese dupa criteriul pretului, medicii si personalul mediu tot aia sau mai rau! Am avut experiente (si nu placute) cu spitale private si de stat atit din tara cit si strainatate. Incercati ssa vedeti cine se afla in spatele spitalelor private! E foarte interesant.....
  Sa recunoastem ca in Romania "privat" sau "de lux" nu inseamna neeaparat si de calitate. Puteti verifica asta in mai multe domenii (de la service auto pina la orice altceva). Nu de mult un super restaurant de absolut super-fite era sa fie inchis fiindca la un control s-a descoperit ca facea ce fac si alte restaurante din Buc. - supa crema din legumele ce ramin prin farfurii. Nu neeaparat ca asta a fost cerinta patronului (ceva international...) ci fiindca un manager a "gasit o metoda" de a face bani si a explicat (mintit) frumos intr-un ppt.
  Cred ca lucrurile pot fi transate simplu: toti asiguratii sa primeasca "bonuri de sanatate" - in definitiv decontarea trebuie facuta la consumator si nu la cel ce ofera serviciile! Si fiecare sa aleaga. Trecerea ar trebui sa se faca treptat. In 5 ani se vor alege citeva unitati, unele vor da faliment sau vor fi inghitite si fortate sa ofere calitate. Personal, dupa experiante nefericite cu "privatii" prefer sa dau spaga la stat. E mai sigur. Si mai ieftin! Nu cred de loc in comunism. Nu cred insa ca raspunsul bun la toate problemele sociale vine din capitalism.
  • 0 (2 voturi)    
   problemele ridicate de dvs (Luni, 14 ianuarie 2013, 10:12)

   albatrosul_verde [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul Roman

   se pot intampla si in sistemul de stat.

   e ca si cum ati spune : capitalismul nu e bun pentru ca exista infractionalitate. normal ca exista, la fel si in comunism, important e ca aceste fenomene sa fie depistate si tinute sub control.

   oamenii trebuie sa decida pe ce dau banii. pericolul cel mare este acela de practici anti-concurentiale, cum ar fi atunci cand casa de asigurari si spitalele se inteleg pentru a va lua mai multi bani, evident cu acordul tacit al guvernului.

   comparati cu ce se intampla acum. tot cu acordul guvernului care e legitimat de votul nostru, baietii destepti par sa fie preocupati cum sa ia cat mai mult din banii nostri, nu cum sa ne ofere servicii mai bune. iar rezultatele sunt dezastruoase. de ce fac asta ? pentru ca pot ! nu exista nici un mecanism pentru a-i trage la socoteala, si dupa cum vedeti, se opun oricarei incercari de a schimba starea de fapt ! sa speri ca prostul de 22 de ani, ca politicienii, vor deveni corecti si transparenti voluntar mi se pare total nerealist !

   concurenta insa poate fi o sansa mai mult sau mai putin teoretica de a-i forta pe unii sa ofere servicii mai bune. capitalul strain poate fi deasemenea un argument. pe de cealalta parte, sistemul de stat este o gaura neagra de la care, dupa cum arata si experienta, nu putem spera la absolut nimic bun...

   deasemena dvs aveti sansa sa decideti, selectand operatorul privat, ce se intampla cu banii dvs. v-a intrebat un politician in ce ar fi mai bine sa investeasca CAS-ul ? in salarii ale medicilor mai mari, in mai multa aparatura, mai multe medicamente, etc. aceste "poltitici" se fac, daca se fac, pur si simplu dupa ureche. in schimb, in sistem privat, puteti sa alegeti sa dati banii unei case de asigurari care lucreaza cu medici buni, clinici cu aparate, sau care va deconteaza mai multe medicamente, dupa cum va intereseaza mai mult aceste aspecte. aceasta se numeste piata libera si poate decide mult mai bine decat un politican f. probabil incompetent si corupt
   • 0 (2 voturi)    
    Aveti cumva senzatia.... (Luni, 14 ianuarie 2013, 17:20)

    Cetateanul Roman [anonim] i-a raspuns lui albatrosul_verde

    ca exista servicii mai bune oferite de companiile de asigurari fiindca teoretic sint in situatie de libera concurenta? Sau servicii mai bune oferite de banci? Sau de "fondurile de pensie privata"? Cine va apara in fata abuzurilor lor? STATUL! e singurul care trebuie sa va apere. Problema nu se rezolva prin "libera concurenta". Aveti cumva acces la medicamente ieftine fiiindca sint citeva lanturi puternice ce controleaza tot? Sau ei dicteaza pretul? SUA au practic numai sistem privat. Considerati ca va puteti descurca acolo? Incercati sa cautati pe internet Sicko sa vedeti si o alta fata a sistemului complet privat. Nu va ginditi la Vestul Europei: realitatea e ca acolo privatii sint obligati sa fie mai buni si mai ieftini decit sistemul de stat performant! Asta ii obliga si pe ei sa aibe standarde inalte.
    Situatia e la fel ca in cazul asigurarilor auto : ai RCA si CASCO. Sitemul de stat e practic RCA, CASCO il faci pe alese..... Si daca tot vrem numai privati cum ar fi sa privatizam Politia? Armata? Ca Biserica e privatizata deja....
    • -1 (1 vot)    
     Daca ai CASCO nu mai faci RCA! (Marţi, 15 ianuarie 2013, 0:31)

     gazania [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul Roman

     Ti separe ca asa e si CASS? Aici nu te mai scuteste nimeni , te OBLIGA si la stat sa faci asigurare.
    • 0 (0 voturi)    
     sunteti in confuzie (Marţi, 15 ianuarie 2013, 20:11)

     albatrosul_verde [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul Roman

     dupa fraza a dvs, care se vrea retorica, imi dau seama ca nu credeti sub nici o forma de liberalism economic, prin urmare, nu prea avem ce discuta mai departe. daca nu credeti in privatizare si concurenta atunci ignorati realitati care se pare ca totusi nu va privesc :).

     referitor la Sicko, mai bine cautati dvs pe internet si veti gasi ca guvernul din Cuba a interzis filmul, de ce oare ?, ca doar era prezentat intr-o lumina extrem de favorabila. iar emigrantii cubanezi din SUA au protestat pentru minciunile sfruntate din acel film...
     asa ca, daca credeti in povestile de propaganda, nu aveti decat, dar nu pe banii celorlalti.

     referitor la STATUL care ne apara, faceti o confuzie majora. poti fi aparat de stat doar daca el este NEUTRU. daca el este implicat economic, atunci va veti gasi in situatia de a-i cere sa va dea dreptate impotriva siesi. Daca un doctor de stat greseste si il dati in judecata, statul trebuie sa plateasca.

     Va mai atrag atentia ca nu aveti nici un contract cu statul, prin urmare, pentru banii pe care vi-i preleveaza obligatoriu lunar, nu se obliga sa va dea nimic in schimb, doar promisiuni electorale pe baza carora nu poate fi atacat mai tarziu.
 • -1 (1 vot)    
  Domnule Mixich (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:14)

  Diletant [utilizator]

  Cred ca la aceasta intrebare ar putea raspunde domnul Arafat, mai de graba!!! ... Stiti la cine ma refer, ..., pomul ala laudat la care n-ar fi fost bine sa ne ducem cu sacul!
 • +2 (4 voturi)    
  Banii urmeaza pacientul - Intrebare dl Mixich (Duminică, 13 ianuarie 2013, 21:33)

  ovidiu [anonim]

  Pareti familiar cu subiectul. Puteti va rog da exemplu unei tari (nu Romania) unde banii colectati pentru asigurare medicala de stat pot fi folositi intr-un spital privat.Sistemul din Romania favorizeaza coruptia si inteleg ca solutia este mai mult control adica alti bani cheltuiti.
  Multumesc pentru rsapuns.
 • +2 (4 voturi)    
  Decizie 1 Martie (Duminică, 13 ianuarie 2013, 22:42)

  saffir [anonim]

  Si asta cum ar trebui sa sune, domnule Ministru, cei care lucreza si platesc cotizatiile la stat nu beneficeaza de serciviul oferit de Casele de asigurari daca se trateaza la privat??? Ati fost vreodata internat intr-un spital public? Daca nu va spun din experienta cum stau lucrurile, trebuie sa stai cu banii in buzunar si sa dai in stanga si n dreapta asa reusesti sa obtii un serviciu cat de cat de calitate. Si nu am o problema ca se da spaga (acest aspect vine din proasta salarizare oferita de Roamnia cadrelor medicale), am o problema cu disconfortul, rusinea de ambele pari (in unele sitautii) si "starea de bine" data de acest sistem public! Cu optimizarea servicilor trebuie sa incepeti nu cu sistarea. Noi, bugetarii, noua ne sunt adresate aceste servicii si asta pentru ca muncim si platim asigurarile, taxele si ipozitele... evident ca in aceasta societate "democratica" nu ai dreptul sa alegi, cu banii tai, unde sa fi tratat, de ce medic, de ce spital. Va-ti pus intrebarea: De ce aleg oamenii clincile private? Pe langa acesti bani de la CNAS oricum la privat tot mai platesti si totusi oamenii, eu aleg sa mearga/merg la privat si asta datorita conditiilor. Nu aveti nici logica, nici ratiune pentru aceasta decizie. Dpmdv aveti o mare bila neagra.....
 • +1 (1 vot)    
  pai... (Luni, 14 ianuarie 2013, 0:09)

  laurentiucat [utilizator]

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13996620-raed-arafat-spitalele-private-din-cateva-judete-primesc-intre-6-17-din-banii-pentru-cele-publice.htm
 • 0 (2 voturi)    
  De ce nu putem sa dam copy-paste... (Luni, 14 ianuarie 2013, 1:38)

  Dan [anonim]

  ...ca dottore Ponta, la un sistem de sanatate care functioneaza.

  Dupa ce am lucrat putin in sistemul public si cativa ani in privat, am ales sa plec din acest sistem, pentru ca, dincolo de argumentele PENTRU calitatea serviciilor la privat, multe din clinicile private au aceleasi metehne (meritocratie vs linguseli, tratamentul angajatilor etc) ca si sistemul de stat...pana la urma, la vremuri noi, tot oameni vechi!
  Urmaresc in continuare cu interes evenimentele din tara si nu incetez sa fiu ingrijorat de-a dreptul de astfel de masuri; dintr-un motiv simplu: am, in continuare, familia in Romania (parinti, bunici).
  Un singur argument contra caracterului SOCIALIST al acestei masuri: Franta este o tara socialista si iti poti da repede seama de acest lucru, inclusiv prin sistemul medical si discutiile din a doua jumatate a anului 2012 referitor la anumite schimbari; ceea ce se intampla in Romania in aceste zile nu are nicio legatura cu socialismul. Daca ar fi sa gasesc un termen pentru a caracteriza, nu am decat epitete jignitoare: idiot, stupid, de-a dreptul bolnav. Bineinteles, nu din punct de vedere al avantajelor pentru tov Nicolaescu si sefii sai.
 • +1 (3 voturi)    
  datorii in sanatate (Luni, 14 ianuarie 2013, 6:36)

  oaspetele [utilizator]

  Cand le spuneam unora sau altor sa iasa in strada si sa faca scandal fiindca banii lor, platiti pentru asigurarile de sanatate, nu sunt folositi pentru a-i plati pe furnizori si s-a ajuns la intarzieri istorice, toata lumea dadea a lehamite din mana. Asta e.

  Nivelul de trai ARTICOLUL 47
  (2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.
 • +1 (1 vot)    
  O parere (Luni, 14 ianuarie 2013, 7:11)

  N-am [anonim]

  Spuneati ca medicii de la privat care sunt putini, pierd `clientii` . Acuma nu stiu in ce tara traiti voi, dar eu traiesc in tara unde medicii de la Stat sunt angajati/ Patroni/ Coproprietari la clinicile private si te trimit de la spitalul de Stat la clinicile unde lucreaza sau unde lucreaza alti medici (amici) , sa platesti consultatia si sa iti iei aceeasi doza de aroganta si nesimtire ca in spitalele publice. Dar asta doar eu se pare, pentru ca noua ne place sa tragem un voal peste adevar ca sa iasa mai dramatic si ca si cum balanta este inclinata undeva spre rau (cazul de fata ministerul si medicii suferinzi) . E rau pentru pacienti e drept, dar si medicii si furturile lor au avut o contributie majora la aceasta decadere a sistemului.
 • +4 (6 voturi)    
  Adevarata fatza a domnului Arafat! (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:14)

  abisala [utilizator]

  Da' cand Basescu zicea iarna trecuta ca Arafat se opune reformei in sanatate si ca trebuie sa plece, ati sarit cu totii in sus, si ati spus ca e Arafata e perfect si ca presedintele nu-si da seama ce spune! Apareau tot timpul ode la picioarele arabului, care invata poporul roman ce-i aia sanatate! Mai ales dumneavoastra, mai aveati putin si-i faceati statuie domnului Arafat! Si iata ca de la acele evenimente, ne rostogolim intr-un ritm in care nu stiu daca vom mai scapa intregi. Acum se vede ca Basescu avut dreptate, nu? As vrea sa aud si niste regrete legate de sprijinul oferit domnului Arafat, in lupta cu "ghiolbanul" si "matrozul"!
 • +1 (1 vot)    
  aberatii reglementate (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:19)

  barbu007 [utilizator]

  stimate domnule mixich, am o întrebare şi o precizare: de ce nu plătesc toţi pensionarii asigurările de sănătate? cei militari şi cei din justiţie sunt scutiţi, deşi au printre cele mai mari pensii din sistem. în schimb, medicii nu beneficiază de acest avantaj, deşi ceferiştii au gratis pe tren, minerii nu plătesc curentul electric şi aşa... mult mai departe.

  în altă ordine de idei, nici ceea ce se întâmplă, frecvent, la privaţi nu este cu totul curat: un maldăr de investigaţii scumpe, de cele mai multe ori inutile, făcute doar pentru că... tot plăteşte casa. am avut, recent, un caz în familie, în care copilului, internat într-o clinică privată, i s-au făcut investigaţii care nu aveau nici o legătură cu diagnosticul real. la întrebarea "de ce?" mi s-a răspuns "nu e nici o problemă, sunt sciumpe, dar casa de asigurări achită tot!". şi, atunci...?!
  • +1 (3 voturi)    
   meandrele concretului (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:50)

   albatrosul_verde [utilizator] i-a raspuns lui barbu007

   pe dvs trebuie sa va intereseze raportul calitate/pret. adica daca platiti mai mult la privat si ce primiti in schimb.

   e posibil ca sistemul privat sa nu fie nici el perfect la inceput si sa umfle notele de plata catre casa de asigurari. dar poate casa de asigurari se va sesiza. ce puteti face dvs e sa schimbati clinica si chiar casa de asigurari, daca le suspectati de practici anti-capitaliste.
   in mod normal, legea ar trebui sa ii pedepseasca daca se constata intelegeri ascunse intre ei.

   totusi, e foarte important este sa aveti de unde alege. daca exista o singura casa de asigurari si un singur tip de spital, ambele de stat, banii de sanatate va sunt luati cu forta de stat si nu aveti nici un control asupra lor, asteptati-va la ce e mai rau, iar romanii stiu asta prea bine din pacate.

   e timpul sa incercam sa construim altceva. prin privatizare si optiunile noastre viitoare fata de sistemul privat, putem sa ii fortam sa devina mai buni, ceea ce in sistemul de stat este imposibil.

   este foarte probabil ca initial, dupa privatizare sa nu curga lapte si miere. asa cum spun propagandistii stangii, cei pusi pe capatuiala vor dori sa faca spitale private si sa ne ia pielea de pe noi. din fericire nu cred ca se mai poate. exista clinici private decente ca preturi, exista capital strain investit in sectorul medical, este mai greu pentru smecherasul roman sa investeasca in clinici si spitale, sa vina cu preturi bune, etc.

   el prefera sa sifoneze linistit banul public via guvern, de aceea tipa toti acum din gura de sarpe si ne sperie ca vezi doamne, daca se privatizeaza, vom plati sume enorme.
  • +1 (1 vot)    
   CORECT! (Luni, 14 ianuarie 2013, 17:27)

   Cetateanul Roman [anonim] i-a raspuns lui barbu007

   sau "stiti trebuie sa repetam analizele; sint neconcludente". Si platesti analize facute apoi prin contract la Pasteur sau pe unde mai au ei contracte. Si ei deconteaza si "aia de la stat" ramin cu datoria!
  • +2 (2 voturi)    
   Inca o aberatie (Marţi, 15 ianuarie 2013, 10:30)

   duda [utilizator] i-a raspuns lui barbu007

   Din cate stiu eu, o alta aberatie este ca acelasi serviciu medical e platit diferit de casele de asigurari la spitalele de stat fata de cele private. Exemplu: o nastere la un spital de stat e decontata la 1300 RON, iar o nastere la SANADOR e decontata (de aceeasi casa de asigurari) la 3000 RON. Avand in vedere ca serviciul este (teoretic) acelasi, mi se pare normal sa fie decontata aceeasi suma.
   Mentionez ca sumele de mai sus sunt aproximative, nu-mi mai amintesc sumele exacte.
 • -2 (6 voturi)    
  sanatate (Luni, 14 ianuarie 2013, 9:42)

  Doc [anonim]

  Stimate domn,
  Ar fi de dorit ca inaintea publicarii parerilor dvs asupra unui subiect sa va verificati opiniile si din alte surse. Aruncati nejustificat ideea largirii bazei de colectare si obligarea pensionarilor sa achite aceasta contributie. Oare ei nu au platit-o odata? Dumneata stii ca in spitatalele private aceste contributii de la casa se pierd in preturile exobitante ale serviciilor de cazare? Eu am beneficiat de un asemenea serviciu si stiu. Cine risca ingrijirea in sistemul privat trebuie sa-si asume toate cheltuielile.Este o vorba:daca taceai....
  • +2 (4 voturi)    
   Raed Arafat (Luni, 14 ianuarie 2013, 10:26)

   vali [anonim] i-a raspuns lui Doc

   Mi-as fi dorit sa aud de la domnul Vlad si ceva despre Raed Arafat care sustine sistemul centralizat de stat si implicit pe domnul Nicolaescu.MAi tineti minte anul trecut cand Basescu l-a facut comunist cu idei invechite ?Se pare ca avut dreptate.
  • +1 (3 voturi)    
   si daca (Luni, 14 ianuarie 2013, 10:27)

   albatrosul_verde [utilizator] i-a raspuns lui Doc

   sistemul de sanatate nu se poate sustine din cat se colecteaza acum ?

   povestea aceea ca "pensionarii au mai platit o data" ar trebuie sa fie un argument etic, nu ?

   dar sa condamni niste copii sa traiasca cu un sistem medical nereformat de dragul eticii ( asa cum e perceputa de pensionari ) oare e corect ? asa cum spuneam mai devreme, pe marii sustinatori ai eticii de stat ii doare undeva de interesul global, atat timp cat li se arunca niste pastile gratuite pentru tensiune, ei sunt multumiti, nu conteaza ca nu se investeste in aparatura, ca pleaca medicii din tara, ei vor sa sustina acest sistem ticalos ce cred ei, le apara interesele, fara sa le pese cu ce costuri si implicatii.

   cu ce e de vina copilul, ca tu, dobitocule, ai mai cotizat o data CAS, insa ai votat pe unii care si-au facut vile si case din banii aia ? le arati copiilor bolnavi vilele politicienilor facute pe banii tai ?

   ideea e : cu banii actuali, sistemul abia se tine pe picioare. trebuie sa facem niste eforturi ca sa il reformam ? da ! trebuie mai multi bani ? da ! cu ce bani atunci ?


   comunistoidul de rand va spune invariabil : "de la buget", conform principiului : solidaritate da' nu pe banii mei.

   ce nu stie el este ca si ei sunt tot bani colectati, inclusiv de pensionari.

   de ce va deranjeaza asa de mult ca pe nota de plata scrie un CAS mai mare cat timp valoarea totala va fi oricum aceeasi ?
   • +2 (2 voturi)    
    sanatate (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:49)

    Doc [anonim] i-a raspuns lui albatrosul_verde

    Adjectivele folosite de dvs. arata nivelul la care sunteti. Cred ca si nivelul dvs de intelegere a problemei este la fel de "ridicat".In concluzie nu doresc un raspuns de la dvs. Ramaneti cu bine acolo unde sunteti.
    • 0 (0 voturi)    
     raman cu placere (Marţi, 15 ianuarie 2013, 21:53)

     albatrosul_verde [utilizator] i-a raspuns lui Doc

     era o intrebare retorica, nu va viza in mod special pe dvs.

     dar daca sunteti unul care a pus umarul la imbogatirea clasei de politicieni corupte, chiar si printr-un vot naiv, atunci datele problemei se schimba :) n-aveti decat sa va traiti iluzia vietii dar nu pe banii mei !
   • -1 (1 vot)    
    7 mil NU Platesc CASS ! (Marţi, 15 ianuarie 2013, 0:25)

    gazania [utilizator] i-a raspuns lui albatrosul_verde

    Asta trebuie s-o rezolve legea sanatatii.
  • 0 (2 voturi)    
   Pensionarii nu au mai platit odata (Luni, 14 ianuarie 2013, 18:12)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui Doc

   Sistemul nu colecteaza bani, ii cheltuie pe masura ce intra, deci banii pensionarilor au fost cheltuiti atunci cand i-au platit si cand au beneficiat de tratamente. Acum beneficiaza de tratamente fara sa plateasca nimic, ceea ce nu e normal. Trebuie inteles ca serviciile medicale costa si trebuie platite de cineva. De cine? Gratuit nu exista, medicii nu lucreaza gratuit si nici medicamentele nu se fabrica gratuit.
 • -1 (5 voturi)    
  Falsa problema (Luni, 14 ianuarie 2013, 10:43)

  Florin [anonim]

  "Acea subtire clasa de mijloc din Romania" isi va permite in continuare serviciile private, pentru ca are un venit peste medie, fara prea mari sacrificii pentru diferenta de cost.

  Ok, poate jeneaza un pic la portofel dar eu vreau sa cred ca surplusul de bani care intra in sistemul de stat va putea ajuta niste conationali mult mai amarati care nu-si vor putea permite vreodata servicii private.

  Iar sistemul de stat nu se va schimba prea curand fara un efort de civilizare care necesita tocmai aceasta clasa de mijloc. Alegand direct servicii private, aceasta civilizare va fi incetinita...
  • +1 (3 voturi)    
   Oh, da, falsa problema, (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:40)

   deno [anonim] i-a raspuns lui Florin

   mai ales cand ai mentalitae comunista.

   Acea clasa de mijloc de care-si bate joc guvernul si Florin este baza tuturor statelor civilizate.

   Clasa mijlocie plateste deja de 3-4 ori mai mult decat "amaratii" votaci usl sau militari si juristi care au iesit la pensie la 50 de ani si nu platesc nimic.

   Ce ce sa nu mai plateasca clasa mijlocie inca o data? Si asa sunt prosti, lucreaza, nu?
   • -1 (1 vot)    
    Cu armata gresesti. (Marţi, 15 ianuarie 2013, 0:22)

    gazania [utilizator] i-a raspuns lui deno

    Armata plateste CASS. Sunt pensionar mil. si mi se retine 100 lei la o pensie de 1600.
 • +3 (5 voturi)    
  odios (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:02)

  alina [anonim]

  Pai da, ce sa vrea si statul! Vrea ca noi cele care ne dorim sa nastem intr-un mediu curat,in care sa fim tratate uman si nu cum se intampla in spitatalele de stat(unde tot personalul te trateaza de parca e ceva imoral in a aduce pe lume un copil)sa ne inghesuim la stat din cauza taxelor mari de platit la maternitatile private. Dar statul cu ce ne-a ajutat pe parcursul sarcinii, ce scutiri la plata analizelor am avut?! TORCH se plateste integral, analizele pentru dublu si triplu test asemenea,morfologia fetala nu mai spun...controalele ecografice lunare...cu ce ne ajuta statul?! Haideti atunci sa aducem cu totii pe lume copii cu probleme, si sa vedem ce va face statul...Nu am avut niciodata pretentia de a mi se da totul gratis, dar nu vreau ca acest ministru preaminunat sa-mi ingradeasca speranta de a naste unde-mi doresc! De ce niciun medic ginecolog care-si cunoaste bine meseria nu mai face sericiu intr-un spital de stat?! Oare pentru ca s-au saturat sa lucreze cu materiale de proasta calitate, si apoi, in caz de ceva sa mai si fie acuzati de malpraxis?! Voi naste in aprilie si mi-e groaza! De-ar intelege si statul ca nu numai a aduce pe lume un copil costa, ci totul absolut!
 • 0 (2 voturi)    
  nelamurire (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:02)

  eusunt acela [anonim]

  Dar adoptand aceasta solutie, Eugen Nicolaescu si-ar fi sacrificat o buna parte din imaginea politica pe care si-a creat-o in ultimii ani, riscand sa devina nepopular.

  cand a avut asta o imagine buna? in afara de imaginea de spagar si incompetent, mai e ceva?
 • +2 (4 voturi)    
  sanatate (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:08)

  DIMI [anonim]

  Eu platesc o cotizatie la asigurarile de sanatate. Eu sunt cel ce decid unde vreau sa fiu tratat. Daca o apendicita costa la stat 500 RON (exemplu), atat sa-mi deconteze statul, indiferent unde fac operati. Daca vreau sa o fac la privat si sa platesc sa fiu tratat ca si om, sa platesc cazarea este treaba mea sa platesc diferenta, dar partea de asigurare pe care eu am platit-o trebuie sa-mi fie decontata. Din acest motiv am platit. Vreua ceva in plus, platesc diferenta.
  Am experienta sistemului privat si al celui de stat. Am fost nemultumit si de actul medical privat, dar am continuat sa merg in sistemul privat, dar am refuzat sa merg la anumite clinici sau doctori de care am fost nemultumit. Si sper ca toti cei care merg in privat sa faca la fel. Doar cei mai buni si mai corecti vor ramane, doar daca si statul liberal va permite asta
 • 0 (2 voturi)    
  PNL va plati... (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:09)

  lili [anonim]

  Alaturi de USL cu varf si-ndesat toata bulibaseala asta...
  Trist este ca astia fac intr-una de 20 de ani experimente dezastruoase pe romanii care i-au trimis sa guverneze dupa ce-au promis una si fac cu totul altele.....
  Ingrijorator este ca peste 4 ani nu se prea vede nici o alternativa credibila care sa scoata Romania din marasmul asta politic.....
 • +2 (4 voturi)    
  Asigurari (Luni, 14 ianuarie 2013, 11:36)

  Bogdan Braguta [anonim]

  Incepe problema sa miroasa urat si se pare ca iarasi se va crea iuresul ca unii vor acces sau nu la consultatii medicale.
  Intrebarea este cine si cum se platesc asigurarile medicale? Daca % nu ar mai fi divizat intre angajat si angajator dar tot omul inclusiv pensionarul ar fi obligat sa-si plateasca asigurarea medicala obligatorie (similar RCA) ncare sa-i dea dreptul la orice consultatie de un anumit nivel iar pt spitalizare si etc sa intervina cele suplimentare (casco, stiu suna oribil) atunci fiecare ar opta pt asa ceva. Avem nevoie de Case de asigurare si de un sistem care sa mearga. Nu ar mai fi nevoie de atata hartie intre pacienti si casa de asigurari.
 • +2 (4 voturi)    
  De ce ne-a sacrificat min liberal al Sanatatii (Luni, 14 ianuarie 2013, 12:08)

  dl [anonim]

  Un aspect care cred ca ar trebui considerat.
  Dr Arafat nu a fost si nici nu este un "fan" al sistemului privat. Daca acum un an, reactia lui violenta la deschiderea sistemului de urgenta catre privati era oarecum justificabila, astazi comentariile sale arata ca atitudinea sa neutrala s-a modificat cu 180 de grd intr-una de inamic al sitemului privat.
  Noua combinatie Nicolaescu - Arafat poate dauna substantial serviciilor private din Romanica.
  Dar unde este PSD-ul care declara ca " noua lege a sanatii" va fi discutat in regim de urgenta la inceputul noi legislaturi ?
 • +1 (1 vot)    
  e demult! (Luni, 14 ianuarie 2013, 13:15)

  Tzompi [anonim]

  Nu-s basist - Nu stiu insa de ce se tot vorbeste insinuant ca "numai de la Ponta incoace" a inceput raul Romaniei. Sanatatea a fost distrusa sistematic de cele 10 guverne postdecembriste! La fel economia tarii. Totul a inceput de la catastrofa din decembrie 1989.
 • +1 (1 vot)    
  diferente (Luni, 14 ianuarie 2013, 14:38)

  EU [anonim]

  In primul rand nu sunt un fan al dl.ministru , pe care il consider un mediocru, dar imi pun intrebarea -- Statul finanteaza in vreun fel radinitele,scolile,liceele sau facultatiile particulare ? aceiasi intrebare legata de firmele de paza , care grosso modo pot fi asimilate cu o politie privata ?
  In al doilea rand legat de calitatea actului medical nu as fi atat de sigur ca exista o diferenta esentiala intre stat si privat in domeniul sanitar . Si ma refer la policlinicile private care au aparut de cativa ani si care cu exceptia unor fatuce zambitoare pe la receptie si a mai multa gresie.nu am observat-o .Daca as fi rautacios si as compara rezultatul analizelor medicale facute , in mai multe randuri,de copiii mei la stralucitorul Medicover/Grozovici si umila policlinica Masina de Paine as avea mari dubii in legatura cu calitatea actului medical la unele unitati private
  • -1 (1 vot)    
   priveste mai in detaliu! (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:41)

   a4 [anonim] i-a raspuns lui EU

   CASS se retine din salariul nostru, este o contributie destinata consituirii fondului pentru asigurari de sanatate, celeltate servicii pe care le precizati dvs, nu beneficieaza de o astfel de contributie speciala (exceptand fondurile speciale) si se alimenteaza din bugetul general, in special din impozite.
   In practica eu ma pot duce atat la un spital de stat cat si de unul de stat.
   Unul din principiile bugetare este "Principiul neafectarii veniturilor", adica despersonalizarea veniturilor. Prin modul in care se repartizeaza veniturilor, adica numai pentru spitale de stat, se incalca acest principiu (eu in calitate de contribuitor ma pot duce si la un spital privat).
   Din capul locului construirea bugetului sanatatii s-a facut cu incalcarea "principiului realitatii bugetare" (estimare clara a veniturilor si a cheltuielilor).
   Solutii:
   1. Pe principiul lor: schimb denumirea contributiei si apoi o redistribui universal:
   2. Parerea mea: lasarea la latitudinea fiecarui cetatean unde vrea sa se trateze, la stat sau privat, si constituirea a doua fonduri diferite (de stat si privat)
 • +1 (1 vot)    
  afaceri private (Luni, 14 ianuarie 2013, 14:59)

  pensionar [anonim]

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11931601-fostul-spital-din-plopeni-prahova-dat-folosinta-gratuita-unei-firme-private-luna-dupa-inchidere.htm
 • 0 (2 voturi)    
  confuzie intre privat si stat (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:04)

  Solfernus [anonim]

  Se face o mare confuzie intre sistemul public si cel privat. Aici se incurca notiunile. Aici se face referire la tipul de proprietate. Banii asiguratilor sunt bani privati pt ca se colecteaza separat si au o destinatie unica aceea de a plati servicii medicale si medicamente. Furnizorii de servicii medicale sunt dupa tipul de proprietate de stat si privat. Farmaciile sunt toate private. Spitalele si ambulanta (pana in martie 2013 cand trece la ministerul de interne ) sunt in proprietatea statului. Medicii de familie sunt privati. Toti acesti furnizori vand la casele de sanatate servicii cu preturi clare. Aici conteaza si calitatea actului medical. Mai este un aspect la care dl. Nicolaescu nu are un raspuns si nu poate face nimic decat discriminare. Daca pacientul Gogo se duce si se opereaza la Viena la un spital PRIVAT casa de sanatate din Romania unde acest Gogu e asigurat ii returneaza acestuia o parte din banii cheltuiti pana in 1000 de euro. Astea sunt directive europene unde ministrul sanatatii din Romania nu are putere. Sigur ca atunci putem specula si sa credem ca cetatenii care doresc conditii de tratament decente sa se duca sa se trateze in Europa ca oricum cam in 6 luni recupereaza pana in 1000 de euro de la casa de sanatate.
 • -1 (1 vot)    
  confuzie intre privat si stat (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:04)

  Solfernus [anonim]

  Se face o mare confuzie intre sistemul public si cel privat. Aici se incurca notiunile. Aici se face referire la tipul de proprietate. Banii asiguratilor sunt bani privati pt ca se colecteaza separat si au o destinatie unica aceea de a plati servicii medicale si medicamente. Furnizorii de servicii medicale sunt dupa tipul de proprietate de stat si privat. Farmaciile sunt toate private. Spitalele si ambulanta (pana in martie 2013 cand trece la ministerul de interne ) sunt in proprietatea statului. Medicii de familie sunt privati. Toti acesti furnizori vand la casele de sanatate servicii cu preturi clare. Aici conteaza si calitatea actului medical. Mai este un aspect la care dl. Nicolaescu nu are un raspuns si nu poate face nimic decat discriminare. Daca pacientul Gogo se duce si se opereaza la Viena la un spital PRIVAT casa de sanatate din Romania unde acest Gogu e asigurat ii returneaza acestuia o parte din banii cheltuiti pana in 1000 de euro. Astea sunt directive europene unde ministrul sanatatii din Romania nu are putere. Sigur ca atunci putem specula si sa credem ca cetatenii care doresc conditii de tratament decente sa se duca sa se trateze in Europa ca oricum cam in 6 luni recupereaza pana in 1000 de euro de la casa de sanatate.
 • 0 (2 voturi)    
  urmatorul pas (Luni, 14 ianuarie 2013, 15:49)

  sorin3 [utilizator]

  nationalizarea pensiilor private.
  Pe exact acelasi principiu al banilor publici deturnati catre privati.
  • +1 (1 vot)    
   Exact! (Luni, 14 ianuarie 2013, 20:23)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   s-a facut deja in Ungaria! Tocmai fiindca ideea de pensie se bizuie pe banii taxati celor ce muncesc la un moment dat. PEnsiile au aparut brusc dupa 45. Pina atunci nimeni nu a depus dar au beneficiat multi. Si azi beneficiaza multe persoane ce nu au platit - dar asta inseamana solidaritate sociala!
   Cred ca punem problema gresit! In primul rind trebuie sa platim pentru a mentine un stat functional: cu justitie, cu sanatate, cu transporturi, cu armata, etc. Asta ne face sa fim o natiune si nu nuami o populatie! Sint chestii care sa fie de STAT pentru a putea fi un stat puternic. Altfel vom fi o chestie in mina detinatorilor de capital: fonduri de investitii, banci, persoane private.
   Trebuie sa finm atenti si sa nu aruncam coilul cu apa din copaie!
 • -1 (1 vot)    
  Prima intrebare aleasa de dvs e falsa! (Marţi, 15 ianuarie 2013, 0:16)

  gazania [utilizator]

  Pensionarii militari PLATESC asigurari de sanatate si nu putin. Suma e in functie de pensie. De ex la 1600 se retine 100 lei . Nu mai dezinformati .
 • 0 (2 voturi)    
  interdictia pentru medici de a practica simultan i (Marţi, 15 ianuarie 2013, 11:17)

  $adiKu [anonim]

  Solutia simpla: interdictia pentru medici de a practica simultan intr-un spital de stat si intr-o clinica privata, cu exceptia minoritatii celor mai buni si experimentati medici din tara (aceasta este practica in Franta) - NU ESTE O SOLUTIE. Daca un medic din Romania va lucra intr-un singur loc, va castiga foarte mediocru (ex. 1370 RON /luna intr-un amblatoriu de specialitate); in Franta poate ca munca de medic este bine recompensata pecuniar, nu acelasi lucru se intampla in tara noastra. Medicii cei mai buni si mai experimentati fac manoperele complexe in spitalul de stat (ex. - transplant) si manoperele uzuale, pt. patologii comune si foarte des intalnite, in privat (ex. litotritie, tratament varice) - din cauza "dotarii deficitare, lipsei de investitii" a spitalelor publice.
  Toti vb. despre cheltuielile in sanatate, multi sunt doctori in stiinte sau profesori, dar nimeni nu foloseste metodologia cercetarii stiintifice in prezentarea datelor - un grafic "pie" in care sa vedem, in procente, unde merg banii (medicamente, servicii, produse medicale etc., defalcate pe ambulatorii, spitale; privat/public etc)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by