Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a Melaniei Vergu, fost consilier al ministrului Educatiei, administrator si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana, informeaza DNA intr-un comunicat de presa.

Potrivit acestuia, in sarcina Melaniei Vergu s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata
  • inselaciune, in forma continuata
  • conflict de interese

In rechizitoriu, procurorii arata ca pe 8 octombrie 2008 Melania Vergu, in calitate de administrator si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finantare in vederea obtinerii de fonduri europene si, cu aceasta ocazie, a prezentat la Autoritatea de management documente si declaratii inexacte in care a consemnat date nereale referitoare la conditiile pe care le indeplinea firma sa in vederea accesarii de fonduri acordate prin programul POSDRU (ex. numar de angajati, profitul si cifra de afaceri, experienta in domeniul formarii profesionale etc.).

Ca urmare, SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL a devenit beneficiar de fonduri europene in vederea punerii in practica a proiectului intitulat "Practica sa inveti, invata sa practici", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii anticoruptie sustin ca in cadrul acestui proiect, in cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, Melania Vergu a mentionat date nereale referitoare la munca prestata in vederea obtinerii de date referitoare la programele de pregatire practica pentru elevi si studenti. In realitate, acestea date au fost obtinute de Vergu Melania care, in calitatea sa de consilier personal al Ministrului invatamantului, a formulat doua adrese catre unitatile de invatamant superior si inspectoratele scolare, precizeaza DNA.

De asemenea, Vergu Melania, in calitate de reprezentant al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, a mai formulat alte doua cereri de rambursare in care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate in cadrul proiectului, sustin procurorii.

Prin aceasta modalitate, SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL a obtinut pe nedrept suma totala de 6.492.653 lei, reprezentand fonduri europene si de la bugetul national, se arata in comunicatul DNA. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua imobile apartinand Melaniei Vergu.

Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala a lui Ioan-Teodor Vergu, director si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, pentru infractiunile retinute in sarcina sa, intrucat, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale, s-a stabilit ca acesta nu a cunoscut aspectele nereale si inexacte inserate de Melania Vergu in cererile de finantare.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

DNA precizeaza ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare.

Melania Vergu a detinut functia de consilier personal al fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu din decembrie 2009 pana in iunie 2010. In 2010, Funeriu a decis eliberarea acesteia din functia de consilier, dupa ce presa a relatat ca firma acesteia a obtinut finantare pentru un proiect in domeniul resurselor umane de formare profesionala si ca aceasta ar fi in incompatibilitate, informeaza Mediafax.

Citeste si: