Curtea Constitutionala a decis marti, cu scorul de 6-3, ca referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu este invalid. Decizia inseamna ca presedintele suspendat Traian Basescu trebuie sa fie repus in functie, dupa ce decizia CCR va fi comunicata Parlamentului si va fi publicata in Monitorul Oficial. Comunicatul oficial al CCR arata ca motivul invalidarii este lipsa cvorumului la referendum, pragul de participare de 50%+1 nefiind atins.

-----------------

Comunicatul Integral al Curtii Constitutionale:

În ziua de 21 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât :

«1. Constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată.

2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”.

3. Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

4. La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George - Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

5. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României.

Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.»

Dezbaterea a avut loc la data de 21 august 2012 şi la aceasta au participat: Augustin Zegrean, preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecători.

-------------------------------------

Care sunt pasii procedurali pentru repunerea in functie a lui Traian Basescu

  • decizia Curtii Constitutionale va fi citita in sedinta publica de catre judecatorii CCR si trimisa catre conducerea Parlamentului
  • Parlamentul trebuie sa se reuneasca pentru a lua act de hotararea Curtii Constitutionale. Plenul trebuie sa aiba cvorum. Nu exista insa un interval minim de timp in care Parlamentul sa se intruneasca
  • dupa ce Parlamentul citeste in plen decizia CCR, hotararea se publica in Monitorul Oficial iar Traian Basescu isi poate relua mandatul la Cotroceni

-------------------------------------

Urmareste LIVE TEXT cele mai importante momente ale zilei decisive pentru Romania

13.15: Curtea Constitutionala se va intruni, miercuri, la ora 10.00, pentru citirea hotararii privind referendumul din 29 iulie, a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, potrivit Mediafax.

13.04: Tudorel Toader, judecator CCR: "Decizia a fost luata cu majoritatea legala, calificata. Nu am spus 6 la 3, am spus majoritatea legala. Rezultatul este de invalidare."

13.03: Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost valid sub aspectul organizarii, dar nu a fost intrunit cvorumul cerut de lege respectiv de 50% plus unu, a declarat, marti, presedintele CCR, Augustin Zegrean, citat de Agerpres.

12.49: Cei 200 de manifestanti din fata CCR s-au dezlantuit si striga "Moarte dictatorului!". Citiva au plecat deja spre Piata Universitatii. Antena 3 transmite in direct indemnurile lor de a incepe o noua revolutie la Universitate

12.42: Sedinta s-a incheiat. Informatii pe surse spun ca referendumul a fost invalidat, cu scorul de 6-3, iar Traian Basescu trebuie sa se intoarca la Palatul Cotroceni

11.35:Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a trimis CCR o adresa semnata si de Petru Filip (presedintele Senatului) in care explica modul in care trebuie citite datele trimise de Guvern - surse parlamentare. Adresa nu fusese solicitata de CCR

11.30: Intre timp, BNR anunta ca blocajul financiar afecteaza tot mai mult economia, iar investitiile continua sa se restringa

10:16: Toti cei 9 judecatori ai CCR sunt prezenti la sedinta.

10:08: Sedinta Curtii Constitutionale a inceput cu 8 dintre cei 9 judecatori prezenti, anunta Realitatea Tv. Potrivit sursei citate, judecatorul Ion Predescu nu este prezent la sedinta. Ion Predescu (84 de ani) a fost numit judecator la CCR in anul 2004, de catre Senatul Romaniei.

10.05: In fata CCR a inceput manifestatia militarilor rezervisti si a pensionarilor. Deocamdata s-au strins 30 de protestatari. Vezi aici imagini de la miting

9:50: Intrebat de jurnalisti, marti dimineata, la intrarea in sediul CCR, daca exista posibilitatea unei noi amanari a deciziei privind referendumului, judecatorul Tudorel Toader a raspuns afirmativ: "E posibil".

9.35: Reuters: CCR e asteptata sa invalideze referendumul. Batalia politica testeaza democratia din Romania

Data stabilita initial pentru sedinta pe aceasta tema era 31 august, insa CCR a hotarat, pe 14 august, in urma unei cereri in acest sens formulate de presedintele suspendat Traian Basescu, sa devanseze sedinta pentru 21 august.

Linkuri utile: