Curtea Constitutionala inchide practic alta discutie esentiala pentru soarta referendumului: daca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sa fie inclusi sau nu in listele electorale permanente, adica cele luate in calcul la stabilirea cvorumului. In motivarea respingerii unei contestatii USL, gasim urmatoarea fraza cheie.

Fragmentul din motivarea CCR care inchide practic discutiile despre cvorumFoto: Hotnews

"Ratiunea pentru care aceşti cetateni nu sunt inscrişi in listele electorale permanente rezida in faptul ca nu au domiciliu in tara astfel incât numarul acestora nu poate influenta cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor inscrise pe listele electorale permanente. in speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul.(*)" - Vezi aici decizia CC, esential paragraful de la pagina 19

Cum se traduce asta? Exact cum explicam aseara la B1TV: legea privind alegerea presedintelui se refera la toti cetatenii cu drept de vot, adica inclusiv la cetatenii romani cu domiciliul in strainatate. Or, Curtea spune limpede in motivarea de mai sus ca la referendumul pentru demiterea presedintelui sunt aplicabile aceste dispozitii legale, nu cele ale legii privind alegerea senatorilor si deputatilor. In acea lege, listele electorale permanente nu ii cuprind si pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate. Acestia au fost scosi de Guvernul Tariceanu in 2008 si trimisi pe listele suplimentare.

Cu alte cuvinte, odata luati in calcul cetatenii romani cu domiciliul in straintate la stabilirea cvorumului, pragul necesar validarii referendumului urca si mai mult. Invalidarea referendumului devine inevitabila ceea ce inseamna ca Traian Basescu are sanse sa revina la Cotroceni, mai ales ca mini-recensamantul nu mai are nici el vreo baza legala.

UPDATE 17.30:Adevarul scrie ca fraza-cheie, care aparea in decizia CCR publicata pe site-ul sau, a disparut din versiunea publicata in Monitorul Oficial.

UPDATE 18.14: In decizia publicata de CCR pe site-ul propriu a aparut luni dupa-amiaza urmatoarea precizare legata de fraza-cheie: "Acest paragraf a fost introdus dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, omisiunea datorandu-se unei erori materiale".

  • Citeste si articolul lui Razvan Orasan, Labirintul de la Guvern, in care explica mecanismul prin care legile ajung in Monitorul Oficia modificate fata de forma adoptata initial.