Procurorul general Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in teza sa de doctorat, au stabilit expertii tehnici ai Consiliului National de Etica (CNE), potrivit unor surse citate de Mediafax. Decizia acestor experti va fi luata in discutie de membrii Consiliului Nationale de Etica la urmatoarea sedinta a acestora, cand se va lua si o decizie finala in acest caz. Amintim ca acelasi organism, Consiliul National de Etica - a carui componenta a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang - a anuntat in urma cu o saptamana in cazul lui Victor Ponta ca nu a plagiat.

Vineri, 27 iulie, membrii Consiliului National de Etica s-au intrunit in sedinta. In jurul dupa-amiezii, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a fost audiata de membrii CNE - dupa ce Grupul de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica a acuzat-o ca a plagiat in teza sa de doctorat.

La iesirea de la audieri, Kovesi a declarat ca a inaintat "o mapa foarte consistenta de lucrari", care contine si "42 de anexe care depasesc o suta de pagini, in care am dovedit ca acuzatiile care mi se aduc nu sunt reale".

Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica - ce asigura secretariatul CNE - a declarat pentru Mediafax ca membrii Consiliului nu ii vor cere procurorului general documente suplimentare, pentru ca acesta a depus "destul de multe probe si destul de convingatoare". Aceasta a precizat, insa, ca nu se va da astazi (vineri, 27 iulie - n.red.) decizia finala in cazul Laurei Codruta Kovesi.

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a acuzat-o pe Kovesi ca a plagiat

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut pe 18 mai ca lucrarea de doctorat a Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este un plagiat. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara.

Potrivit GIP, lucrarea de doctorat este un "plagiat incepand chiar de la prima propozitie".

GIP afirma ca prima fraza din teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi reproduce "cuvant cu cuvant, fara sa citeze", prima fraza din studiul "Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat.

De asemenea, GIP arata ca Laura Codruta Kovesi a copiat fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate, precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro, http://facultate.regielive.ro/.

GIP sustine ca Laura Codruta Kovesi a inserat in lucrarea sa note de subsol si referinte bibliografice ca si cum ar fi citit lucrarile respective si precizeaza ca, in realitate, procurorul general a copiat pasajele din lucrarile plagiate, cu tot cu note.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi: Afirmatiile ca am plagiat nu au fost adevarate

"Cand verdictul va fi dat, voi face public punctul de vedere si voi arata ca afirmatiile ca am plagiat nu au fost adevarate", a declarat astazi Kovesi. Procurorul general a precizat ca mare parte dintre paragrafele despre care se sustine ca le-ar fi plagiat de la persoane care au scris articolele in 2008-2009 sunt paragrafe pe care ea le-a publicat inca din 2002, persoanele in cauza citand-o pe ea.

"Am publicat inainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru ca eram necasatorita. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate-n.r.) si care apar in teza de doctorat sunt publicate in revista Dreptul, care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se sustine ca le-am plagiat de la persoane care le-au scris in 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat inca din anul 2002. Persoanele despre care se spune ca le-am plagiat si am copiat din cartea lor m-au citat pe mine in cartea lor cu aceste articole aparute anterior", a sustinut procurorul general, citat de Mediafax.

Kovesi a declarat ca punctul de vedere transmis Consiliului National de Etica ia, "paragraf cu paragraf", fiecare afirmatie fiind sustinuta de probe si de articolele pe care le-a publicat inca din 2002.

Kovesi si-a inceput lucrarea de doctorat in 2004, ea fiind numita procuror general al Romaniei la sfarsitul lunii septembrie 2006.

"Teza de doctorat <> face trimitere la toti autorii si lucrarile citate, iar caracterul de noutate si valoarea stiintifica a lucrarii au fost constatate de catre comisia de doctorat din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postata pe site-ul institutiei organizatoare, iar sustinerea lucrarii a fost publica", informa, printr-un comunicat din 18 mai, procurorul general Laura Codruta Kovesi.

19 iulie - Consiliul National de Etica: Victor Ponta NU a plagiat

Amintim ca acelasi Consiliu National de Etica a decis in urma cu o saptamana ca Victor Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat. Ca si in cazul Kovesi, CNE a cerut expertiza unei Comisii Tehnice, din care a facut parte si Gheorghita Mateut, si care a decis ca prim-ministrul nu a plagiat.

CNE a dat acest verdict in conditiile in care legea spune ca trebuia sa demareze analiza in cazul Ponta numai daca era sesizat de cineva din Universitatea Bucuresti. Purtatorul de cuvant al institutiei a declarat insa pentru HotNews.ro ca CNE a fost sesizat de Ponta si de o persoana care nu si-a declinat profesia.

Anterior, Consiliul National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) decisese ca Victor Ponta a plagiat, dar Consiliul a fost reorganizat de ministrul Educatiei in aceeasi zi in care a dat si verdictul. Tot verdict de plagiat in cazul Ponta a dat si Universitatea din Bucuresti.

Conform legii, institutia abilitata sa se pronunte in cazurile de plagiat care privesc tezele de doctorat este Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Citeste si: