Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut, vineri, ca lucrarea de doctorat a Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este un plagiat si a depus documente care sustin aceasta acuzatie la Ministerul Justitiei, la CSM si la Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare, informeaza Mediafax. De cealalta parte, Laura Codruta Kovesi neaga acuzatiile de plagiat si anunta intr-un comunicat ca a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru apararea reputatiei sale profesionale.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara.

Potrivit GIP, lucrarea de doctorat este un "plagiat incepand chiar de la prima propozitie".

GIP afirma ca prima fraza din teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi reproduce "cuvant cu cuvant, fara sa citeze", prima fraza din studiul "Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat.

De asemenea, GIP arata ca Laura Codruta Kovesi a copiat fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate, precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro, http://facultate.regielive.ro/.

GIP sustine ca Laura Codruta Kovesi a inserat in lucrarea sa note de subsol si referinte bibliografice ca si cum ar fi citit lucrarile respective si precizeaza ca, in realitate, procurorul general a copiat pasajele din lucrarile plagiate, cu tot cu note.

"Fara sa citeze sursa, Laura Codruta Kovesi a copiat, la pagina 16 din teza sa, pasaje intregi din lucrarea lui Nicolae Lupulescu "Spalarea banilor si finantarea terorismului", publicata in 2006 pe site-ul Institutului National al Magistraturii. In lucrarea sa, la pagina 16, Nicolae Lupulescu citeaza articolul "Conexiunile intre terorism si criminalitate", publicat in Jane's Intelligence Review in 2004 de Tamara Makarenko, o cunoscuta specialista in domeniul crimei organizate si terorismului. "Copy-paste-ul" i-a jucat aici o festa Codrutei Kovesi. Copiind pasajele din lucrarea lui Lupulescu, Procurorul General copiaza si notele in care se facea trimitere la lucrarea lui Makarenko, dar greseste numele autoarei, botezand-o "Tamam M."", arata GIP.

GIP mentioneaza ca lucrarea "inexistentei Tamam M." apare inclusiv in bibliografia tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.

Potrivit GIP, Laura Codruta Kovesi a copiat inclusiv pasajele in care formuleaza concluzii personale.

Totodata, GIP publica un tabel in care sunt puse fata in fata pasaje despre care considera ca au fost plagiate de Laura Codruta Kovesi si textele originale.

"Este inadmisibil ca un plagiat evident care poate fi demonstrat printr-o simpla cautare pe internet sa nu fie descoperit de niciuna dintre institutiile care ar fi trebuit sa verifice autenticitatea lucrarii, cu atat mai mult cu cat acestea detin softuri create special in acest scop", precizeaza GIP.

GIP a transmis documentele despre care afirma ca demonstreaza plagiatul Laurei Codruta Kovesi Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Universitatii de Vest din Timisoara, Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei.

GIP mentioneaza ca, daca plagiatul este dovedit, titlul de doctor al Laurei Codruta Kovesi trebuie retras, iar aceasta trebuie sa raspunda in fata legii.

GIP afirma ca in luna decembrie 2011 Laura Codruta Kovesi a sustinut la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara teza de doctorat cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", aceasta fiind insotita de George Maior, directorul SRI, si Marius Iacob, procurorul general adjunct.

Totodata, mentioneaza ca Procurorul General al Romaniei a primit pentru aceasta lucrare calificativul "Magna Cum Laude".

Laura Codruta Kovesi neaga acuzatiile de plagiat si sesizeaza CSM

Procurorul general respinge acuzatiile GIP potrivit carora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat si cere Consiliului Superior al Magistraturii sa-i apere reputatia in acest caz, intrucat teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifice a unui alt autor, ci face trimitere la toti autorii si lucrarile citate.

Urmare a aparitiei, pe blogul Grupului de Investigatii Politice (GIP), a unui material sub titlul "Lucrarea de doctorat a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este un plagiat", seful Ministerului Public demonteaza acuzatiile, pe care le pune pe seama momentului mediatic marcat de controversele similare.

"Procurorul general Laura Codruta Kovesi aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Teza de doctorat "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal" face trimitere la toti autorii si lucrarile citate, iar caracterul de noutate si valoarea stiintifica a lucrarii au fost constatate de catre comisia de doctorat din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postata pe site-ul institutiei organizatoare, iar sustinerea lucrarii a fost publica", se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri si citat de Mediafax.

Ca orice teza de doctorat, explica procurorul general Kovesi, lucrarea contine stadiul cercetarilor in domeniu pana in momentul inceperii cercetarii stiintifice propriu-zise si pe tot timpul cercetarii stiintifice, iar lucrarile studiate sunt citate ca bibliografie, fara o trimitere expresa. Stadiul cercetarii in domeniu nu se mentioneaza in totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai in cazul definitiilor ce apartin in exclusivitate unui anumit autor, noteaza sursa citata.

Teza cuprinde un numar de 444 pagini, iar pasajele la care se refera articolul acuzator reprezinta aspecte de generalitate, nu de continut.

"Volumul de informatie pe care il cuprinde teza poate duce la aparitia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodata, unele fragmente presupus a fi citate fara indicarea sursei se regasesc in numeroasele articole privind combaterea criminalitatii organizate la care am fost autor sau coautor si care au fost publicate anterior anului 2005, indicate in CV-ul publicat de sase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la randul lor, in lucrarile la care face referire articolul", mai arata comunicatul.

Teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifiice a unui alt autor, iar lucrarile indicate in cuprinsul articolului sunt mentionate ca sursa bibliografica.

"De exemplu, in cuprinsul articolului se face trimitere in mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghita Mateut si colaboratorii cu titlul "Traficul de fiinte umane. Infractori, victima, infractiune" - despre care se sustine ca nu ar fi fost mentionata, desi este citata in cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 si 290 - a se vedea. Pe de alta parte, in situatiile in care acelasi citat al unui autor se regaseste atat in teza de doctorat cat si in alta lucrare, a fost citat doar autorul initial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrarilor stiintifice", explica sursa citata.

Unele paragrafe indicate in articol, prezentate ca fiind insusite de la alti autori, reprezinta in fapt definitii ale infractiunilor care se regasesc in texte legale si in conventii internationale, ori evolutii ale infractionalitatii prezentate in rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intra in obiectul dreptului de autor.

"Articolul incearca sa exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemanatoare si ne delimitam de tentativele de a atrage Ministerul Public in controverse care nu au legatura cu activitatea judiciara. Avand in vedere continutul articolului, procurorul general Laura Codruta Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apararea reputatiei profesionale", conchide sursa citata.

UPDATE Indrumatorul tezei de doctorat a lui Kovesi: Lucrarea procurorului general a fost verificata

Prof. dr. Viorel Pasca - indrumatorul tezei de doctorat a procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi - spune ca definitiile date in acte normative, in texte juridice, nu inseamna plagiat, precizand ca lucrarea sefului Ministerului Public a fost verificata.

"Eu am fost indrumatorul lucrarii de doctorat a doamnei procuror Laura Codruta Kovesi. Eu am verificat-o si va spun ca lucrarea a fost data de mai multe ori inapoi sa o refaca", a declarat, pentru Mediafax, profesorul doctor Viorel Pasca, de la Universitatea de Vest din Timisoara.

Profesorul a spus ca au fost mai multe discutii pe tema lucrarii de doctorat. "Ea s-a intins pe perioada a sase ani. Au fost discutii despre concept, ordonarea unor idei, de date ce trebuie tratate, de puncte de vedere", a adaugat Pasca.

Intrebat despre acuzatiile lansate de GIP, prof. dr. Viorel Pasca a spus: "M-am uitat pe internet si am vazut ca se fac referiri la niste exprimari de astea de mod general in care se preia definitia criminalitatii organizate, spre exemplu. Ei, definitia o gasesti in Conventia Europeana si in o gramada de acte, directive europene. O preluare de acolo a unei asemnea definitii - asta nu inseamna plagiat, definitiile date in acte normative, in texte juridice. Eu nu stiu exact pasajele respective, ar trebui sa reiau lucrarea sa vad pasaj cu pasaj si sa fac comparatia".

Totodata, profesorul Pasca a facut trimitere la Legea dreptului de autor si drepturilor conexe.

Potrivit articolului 9 al Legii 8/1996 privind drepturile de autor, nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare.

Totodata, nu sunt protejate de lege textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora.

GIP afirma ca prima fraza din teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi reproduce "cuvant cu cuvant, fara sa citeze", prima fraza din studiul "Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat.

"Acuma chiar sa detectez pasaje din alea de pe la institutul de aparare sau nu stiu unde, e greu sa le faci. Acuma poti sa spui ca te apuci sa cauti in lucrarile clasice, consacrate. Aici iti trebuie un program anti-plagiat in care sa bagi lucrarea ca altfel nu ai de unde. Asa ceva n-avem la universitate", a mai spus profesorul Pasca.