Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, joi, ca a propus in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii revocarea din functie a sefului STS, generalul Marcel Opris, dar decizia a fost blocata de consilierul prezidential Iulian Fota, relateaza Agerpres. "Dupa opinia pe care eu mi-am putut-o forma, in legatura cu toate legile si regulamentele consultate, aceasta instalare este in afara legii. Nu are acoperire legala. Eu am facut astazi in CSAT propunerea eliberarii din functie, revocarii din functie a domnului Opris. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toti membrii au votat aceasta propunere. Domnul consilier prezidential al domnului Basescu, Iulian Fota, care altfel este in concediu, s-a prezentat la sedinta si s-a opus. In felul acesta, nu am putut lua inca o decizie", a declarat Antonescu la Antena 3.

El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, Traian Basescu poate avea "toate telefoanele din lume", daca sunt respectate prevederile legale. A continuat mentionand ca: "Dupa opinia mea, aceasta instalare este in afara legii".

"Asta i-am spus si domnului general Opris, asta am spus si public. Nu am nici un fel de problema, daca lucrurile ar tine de un gentlemen agreement, de o intelegere civilizata. Suntem, insa, in fata unei probleme care a capatat o amploare publica si careia trebuie sa-i dam un raspuns, fie aceasta instalare a unor echipamente speciale, la o persoana care nu mai este, pe aceasta durata cel putin, presedintele in exercitiu al Romaniei si intr-o cladire privata, un sediu de campanie, are undeva o acoperire legala, clara explicita, atunci este in ordine. As fi bucuros sa inchidem acest subiect. Daca, insa, nu avem o astfel de prevedere legala, atunci trebuie sa gasim o alta solutie", a mai spus Antonescu.

El a mai spus ca joi comisia de specialitate de la Senat si-a exprimat pozitia cu privire la acest subiect, pe care el a adus-o la cunostinta in interiorul CSAT.

"Domnul Opris invoca o legislatie in care peste tot, ca vorbim de Constitutie, ca vorbim de legea de organizare a STS, ca vorbim de orice alte legi, peste tot se face referire la institutia presedintelui. Institutia presedintelui suspendat nu exista. Nu exista in acelasi timp doi presedinti in Romania. Sigur, din punct de vedere politic, comunicational, noi folosim termenul de presedintele suspendat. Pana cand Traian Basescu nu va primi un verdict din partea electoratului, domnia sa poate sa se mai considera cumva presedinte, dar doar politic", a punctat Antonescu.

Potrivit presedintelui interimar, trebuie intrat in legalitate cat mai repede, in cazul legat de telefonul de la STS de care beneficiaza Traian Basescu.

"Problema mea este sa intram in legalitate. In urmatoarele ore, in urmatoarea zi. Nu pot tolera un act care este in afara legii, fie mi se arata baza legala si nu mi s-a aratat pana acum, fie macar echipamentele alea sunt retrase de-acolo, fie sub o forma sau alta domnul director Opris pleaca. Cat de repede se poate legal. Eu nu am vreo tinta sa plece domnul Opris, am avut o discutie foarte civilizata la inceput. Eu am, pe de alta parte, preocuparea sa nu fac niciun gest care sa riste la randul lui sa incalce vreo lege", a declarat Antonescu.

Iulian Fota: Faptul ca Traian Basescu este suspendat nu intra in contradictie cu reglementarile STS

"Presedintele are dreptul la aceste telefoane. Faptul ca este presedinte suspendat nu intra in contradictie cu prevederile atat ale unor hotarari CSAT care reglementeaza activitatea STS, cat si ale legilor care gestioneaza toata aceasta activitate in zona de securitate nationala. El este un beneficiar al acestor comunicatii. Comunicatiile au fost create special pentru ca cei care au o anumita responsabilitate in stat, cei care gestioneaza probleme de securitate nationala sau probleme guvernamentale importante sa poata discuta intre ei, sa se consulte fara ca protectia acestor convorbiri sa fie pusa in pericol. Faptul ca dansul este presedinte suspendat nu intra in contradictie cu reglementarile de pana acum. Toata discutia aceasta se invarte in jurul legalitatii instalarii acelor telefoane", a declarat joi seara, la Romania TV, consilierul prezidential Iulian Fota, intrebat de ce trebuie sa beneficieze presedintele suspendat de serviciile de comunicatii de la STS.

El a precizat ca ar fi util daca toti cei care contesta legalitatea demersului STS ar spune si in ce consta ilegalitatea montarii respectivelor telefoane.

"Atributiile de securitate nationala sunt indeplinite de presedintele interimar. In acelasi timp, reglementarile si toate actele in vigoare care reglementeaza instalarea acestor telefoane nu interzic nicaieri expres ca presedintele suspendat sa aiba in continuare acces la astfel de comunicatii", a punctat Fota.

Potrivit acestuia, in momentul in care s-a produs "rocada" la Palatul Cotroceni intre presedintele interimar si cel suspendat, telefoanele lui Traian Basescu au fost mentionate in cartea de telefoane in care sunt trecuti cei care beneficiaza de serviciile speciale de comunicatii.

"Maine, poimaine o sa vina cineva sa spuna ca nici la protectie nu are dreptul (Traian Basescu - n.r.). La ce-i trebuie domnului presedinte telefonul a spus-o chiar dansul, tine legatura cu SPP-ul, pentru ca in deplasarile pe care le are este nevoie de protectie. (...) Chestiunea asta cu telefonul este creata artificial si umflata prin informatii inexacte. Nu este un telefon secret. (...) Nu este instalata aparatura de secretizare la acel sediu", a aratat Fota.

Intrebat de ce a venit la sedinta CSAT de joi, in conditiile in care era in concediu, Iulian Fota a raspuns ca a tratat intotdeauna corect respectivele sedinte.

"Am venit la sedinta CSAT pentru ca sunt membru al CSAT-ului si intotdeauna am tratat corect sedintele CSAT. Era anuntat un subiect extrem de important pentru ca la o distanta mica de Romania a avut loc un incident foarte serios si nu stim toate implicatiile si ne uitam foarte atent la ce se intampla in Bulgaria. Era obligatia mea de membru al CSAT-ului, cand se anunta sedinta si sunt in Bucuresti, sa particip la aceasta sedinta pentru ca am niste responsabilitati", a completat consilierul prezidential.

El a mai declarat ca ar raspunde la "multe dintre lucrurile aruncate pe piata" in ceea ce priveste sedinta de joi a CSAT, dar subiectele discutate in cadrul reuniunii sunt secrete si nu ar trebui discutate public.

Presedintele suspendat Traian Basescu a afirmat, joi seara, ca nu detine un telefon secretizat de la STS, ci este vorba despre unul operativ, cu care sa poata comunica cu Serviciul de Protectie si Paza (SPP).

"Este una din marile gogosi ale unor oameni pur si simplu disperati", a declarat Basescu, la RRA, intrebat despre sistemul de telecomunicatii secrete, instalat la sediul sau de campanie.

Traian Basescu a afirmat ca nu a cerut el respectivul sistem, ci este necesar pentru a pastra legatura cu Serviciul de Protectie si Paza.

"Sunt, oricat ar vrea sau n-ar vrea Crin Antonescu sau cineva sa recunoasca, sunt presedintele ales al Romaniei, pana pe 29 seara. Un presedinte ales nu poate fi lasat neprotejat. Si nu pentru ca vreau eu, ci pentru ca cei care, prin lege, trebuie sa-l protejeze pe presedintele ales risca sa faca ani grei de puscarie daca mie mi se intampla ceva. Eu trebuie sa pot sa comunic cu Serviciul de Protectie si Paza oricand. Altfel, nu am nici o treaba cu nimeni. Sau poate vrea presedintele interimar... are nevoie de un punct de vedere legat de o problema care arde. As fi bucuros daca l-ar interesa parerea mea despre Siria, ce se intampla in Siria sau, stiu eu, alt loc in care arde in momentul de fata si unde avem interese. Ar putea sa sune oricand pe acel telefon, care nu este secretizat, este un telefon operativ. Telefonul secretizat este unul negru, cu 12 butoane, pe care nu il am", a spus Basescu.

  • Seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, generalul Marcel Opris, a sustinut joi, dupa audierea din Comisia pentru aparare a Senatului, ca a procedat in conformitate cu prevederile legale in vigoare in cazul instalarii unui sistem de telecomunicatii la sediul de campanie al presedintelui suspendat Traian Basescu.
  • Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, liberalul Cristian David, a declarat joi, la finalul sedintei in care seful STS, Marcel Opris, a fost audiat, ca prevederile legale au fost incalcate in momentul in care la sediul de campanie al lui Traian Basescu a fost instalat un sistem de telecomunicatii speciale. Potrivit acestuia, presedintele suspendat nu poate beneficia de un astfel de sistem.
  • Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat miercuri ca situatia privind instalarea de STS a unei linii telefonice secretizate la sediul de campanie al presedintelui suspendat inca nu este "complet lamurita", chiar daca a avut o discutie cu directorul STS. "Am avut o discutie pe acest subiect cu dl Opris. Situatia nu e, din punctul meu de vedere, complet lamurita sub aspect legal. Inteleg ca si Comisia de Aparare din Senat, cel putin, a deschis o discutie sau o cercetare, cere explicatii ca sa lamureasca aceasta situatie. Sunt un partizan vechi si foarte hotarat al controlului parlamentar, asa cum scrie si in Constitutie, asupra tuturor serviciilor si, in foarte scurta vreme, cand voi avea toate elementele, va voi comunica o decizie in aceasta privinta", a spus Antonescu.
  • Marti seara, Crin Antonescu declara intr-o emisiune tv ca presedintele suspendat Traian Basescu beneficiaza de "telefonul special" de la STS printr-o "intelegere eleganta" pe care a avut-o, dar a punctat ca este un serviciu care nu i se cuvine. El a subliniat ca i s-a parut "o chestiune de civilitate", ca respectivul telefon sa-i ramana presedintelui suspendat pe perioada de pana la referendum.
  • Conform legislatiei in vigoare, presedintele suspendat are drepturi minime: paza, protectie si resedinta de protocol si toate drepturile si obligatiile unui cetatean european.