Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la Bruxelles, ca nu poate anula ordonanta de urgenta prin care a modificat Legea referendumului, pentru ca e vacanta parlamentara si Guvernul nu poate emite ordonante de urgenta in aceasta perioada, de aceea spera ca Parlamentul sa se reuneasca luni in sesiune extraordinara pentru a pune in acord legea cu decizia Curtii Constitutionale.

"Nu pot sa anulez ordonanta de urgenta (privind referendumul, n.r.), pentru ca in vacanta parlamentara nu am voie sa dau ordonante de urgenta, dar am solicitat Parlamentului si sper ca acesta se va intruni chiar luni in sesiune extraordinara pentru a pune in acord toate actele normative, astfel incat toate deciziile Curtii Constitutionale sa fie respectate", a spus premierul.

Presedintele suspendat Traian Basescu a sustinut, miercuri seara, intr-o conferinta de presa la sediul sau de campanie, ca premierul Victor Ponta ar trebui sa anuleze, printr-o alta ordonanta, ordonanta de urgenta a Guvernului referitoare la organizarea referendumului.

"Acea OUG pe care a dat-o si care stabileste prin exceptie numai pentru presedinte alte conditii de referendum decat pentru primari sau pentru constitutie. Dl Ponta are un mecanism sa se puna in acord cu decizia Curtii Constitutionale: anulare prin OUG a OUG prin care a intrat intr-o zona interzisa a fi modificata prin ordonanta de urgenta - zona electorala. In mod automat, conform Constitutiei, cand Parlamentul e in vacanta si guvernul emite o ordonanta de urgenta, presedintii celor doua camere sunt obligati sa convoace parlamentul in termen de cinci zile", a spus Basescu.

Guvernul este abilitat sa emita in perioada vacantei parlamentare ordonante simple, conform unei decizii a Parlamentului. De asemenea, o ordonanta de urgenta poate fi anulata numai cu un act normativ de putere juridica cel putin egala.

Premierul Victor Ponta a declarat, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca a trimis presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scrisoare prin care propune convocarea unei sesiuni extraordinare "pentru a pune in acord toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curtii Constitutionale".

CCR a stabilit in sedinta de marti ca "Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Presedintele interimar Crin Antonescu a spus marti seara intr-o conferinta de presa, referitor la legea referendumului avizata marti de Curtea Constitutionala ca "Legea vine la promulgare, imediat ce voi avea intreaga documentatie - si sper ca lucrul acesta sa se intimple chiar maine - si ma voi pronunta in aceasta chestiune".

Articolul 77 din Constitutie arata ca promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea deciziei CCR. Daca va intra in vigoare, legea verificata de CCR, intrand in vigoare dupa OUG, ea va constitui forma actuala a legii aplicabile ca act ulterior ordonantei.