Presedintele interimar Crin Antonescu a spus marti seara intr-o conferinta de presa, referitor la legea referendumului avizata marti de Curtea Constitutionala ca "Legea vine la promulgare, imediat ce voi avea intreaga documentatie - si sper ca lucrul acesta sa se intimple chiar maine - si ma voi pronunta in aceasta chestiune". Articolul 77 din Constitutie arata ca promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea deciziei CCR. Daca va intra in vigoare, legea verificata de CCR, intrand in vigoare dupa OUG, ea va constitui forma actuala a legii aplicabile ca act ulterior ordonantei. Guvernul intentioneaza insa sa organizeze referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu in baza OUG care prevede ca presedintele poate fi demis cu majoritatea celor prezenti, nu cu majoritatea alegatorilor de pe liste, care presupune o prezenta de peste 9 milioane de cetateni la vot.

  • Ce spune exact Articolul 77, paragraful 3, din Constitutie: "Daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea".
  • Nu este clar daca presedintele interimar, Crin Antonescu, va putea trimite legea la reexaminare in Parlament inainte de promulgare sau este obligat sa o promulge, avand in vedere ca a fost verificata de Curte care a declarat-o constitutionala.

CCR a statuat in sedinta de marti ca "Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Asadar, daca CCR trimite in mod oficial decizia de marti, presedintele interimar Crin Antonescu trebuie - conform Constitutiei - sa o promulge in termen de zece zile. Daca acest termen survine inainte de referendumul din 29 iulie (pina la care mai sunt 19 zile), atunci referendumul se va tine conform acestei legi si nu conform Ordonantei de Urgenta 41/2012, dat fiind ca o lege are putere superioara unei Ordonante de Urgenta.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat tot marti seara ca ca va solicita, prin intermediul unor scrisori, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa convoace "in cel mai scurt timp" Legislativul pentru punerea in acord a deciziei Curtii Constitutionale in ceea ce priveste Legea referendumului cu Ordonanta de Urgenta privitoare la acest subiect.

"Chiar maine o sa trimit o scrisoare catre presedintii celor doua Camere, in cel mai scurt timp sa convoace Parlamentul pentru a pune in acord aceasta decizie a Curtii cu ordonanta pe care noi am dat-o - si aceea constitutionala, de altfel, pentru ca s-a bazat pe textul legii, asa cum era inainte de aprilie 2012 -, sa le puna in acord si sa avem un referendum", a declarat Ponta la Romania TV, citat de Agerpres.