Laserul de la Magurele, cel mai mare proiect de cercetare din Romania, va costa aproximativ 350 de milioane de euro. 80% din finantare vine de la UE

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2012, 12:54 Actualitate | Esenţial


Foto de proiect ELI-NP Magurele
Foto: ELI-NP.ro
Cel mai puternic laser din lume - European Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele - va costa 1,5 miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de euro), se arata in hotararea de guvern prin care s-au aprobat indicatorii economici pentru investitie. Finantarea constructiei de la Magurele "se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeana (...), si de la bugetul de stat". Contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20%, anunta in urma cu o saptamana Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

In Monitorul Oficial a fost publicata miercuri, 11 iulie, Hotararea de Guvern prin care se aproba indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)".

Valoarea totala a investitiei, inclusiv TVA, este 1.471.380.000 lei. Valoarea este stabilita la cursul leu-euro din septembrie 2010, iar aceasta "se va actualiza potrivit evolutiei ulterioare a preturilor", precizeaza HG. Din aceasta suma, 323.694.000 lei merg pentru constructii si montaj.    

Esalonarea investitiei:
 • anul I: 6.000.000 lei
 • anul II: 189.000.000 lei
 • anul III: 318.000.000 lei
 • anul IV: 346.000.000 lei
 • anul V: 360.000.000 lei
 • anul VI: 252.380.000 lei
Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati, va avea subsol, parter si 5 etaje. Durata de realizare a investitiei este de 55 de luni.  


Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro

Finantarea constructiei de la Magurele "se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei - Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica", se arata in Hotararea de Guvern. Potrivit acesteia, Ministerul Educatiei - Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) raspunde de modul de utilizare a acestei sume. "La finalizarea obiectivului de investitii, acesta va fi inclus in lista instalatiilor si obiectivelor de interes national", precizeaza HG.    

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a anuntat la finalul sedintei Executivului din 4 iulie ca "guvernul a aprobat indicatorii economici pentru o investitie stiintifica si tehnica de foarte mare performanta. Este vorba de proiectul ELI, care inseamna construirea celui mai puternic laser, de 10 PW (petawati)".

"Acest obiectiv de investitii va fi construit pe platforma de la Magurele si are o valoare, daca vreti in lei, aproximativ 1,5 miliarde RON sau daca vreti in euro, aproximativ 389 de milioane de euro, din care circa 20% reprezinta constructiile care sunt aferente acestui important obiectiv", a declarat Andronescu.


Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro

Proiectul ELI - NP "este acceptat la finantare de Comisia Europeana si va fi finantat din fondurile de dezvoltare regionala, prin programul 'Cresterea competitivitatii economice' si, sigur, cu contributia, cu cofinantarea Guvernului Romaniei care va fi de circa 20%", a precizat ministrul Educatiei.

Fostul ministru al educatiei, Daniel Funeriu, a declarat in luna mai ca PSD a dat dovada de amatorism "atunci cand a spus ca acest proiect va deveni prioritar". "Proiectul laserului de la Magurele este poate cel mai important proiect din Romania din ultimii 50 de ani. Amatorismul celor de la PSD s-a demonstrat atunci cand au spus ca acest proiect va deveni prioritar. Tin sa anunt ca proiectul este prioritar inca din 2010 si este deja la stadiul de implementare", a spus Funeriu.

Proiectul European Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a fost declarat admisibil de Comisia Europeana pe 16 februarie. Proiectul are ca obiect dezvoltarea celui mai puternic laser din lume si crearea unui centru de cercetare paneuropeana in Romania, la Magurele. Acesta va fi primul de asemenea proportii din Europa, rezultatele tehnologiei dezvoltate putand avea aplicatii in domenii precum medicina, fizica nucleara, electronica, tehnologia informatiilor, produse farmaceutice, tehnologia reciclarii reziduurilor etc.


Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro

Pe scurt, etapele parcurse pana acum de ELI-NP:
 • Decembrie 2009 - Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie
 • Decembrie 2010 - Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
 • Ianuarie 2011 -  proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este "o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana" - Nicolae Zamfir

In octombrie 2011, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat ca proiectul "va fi realizat in doua etape. Suma care urmeaza sa fie cheltuita din actualul buget al UE este 183 milioane de euro". Potrivit acestuia, prima etapa este pana la sfarsitul lui 2015, care inseamna finantarea din bugetul european actual, iar a doua etapa in urmatorii 2 ani, cu o finantare din bugetul 2014-2020.

Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania, explica in iunie anul trecut pentru HotNews.ro ca proiectul romanesc este limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar "tot ceea ce implica aceste instrumente, laserul si fasciculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate".Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10654 vizualizari

 • +23 (31 voturi)    
  Păi asta ne trebuie?? (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:01)

  Vasile Ion [anonim]

  În loc să mai facem o catedrală să fim mai aproape de "dumnezeu" noi suntem păcătoşi şi investim în ştiinţă???? De banii ăia se făcea o replică mai mică a catedralei mîntuirii neamului.
  • +10 (18 voturi)    
   sau (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:21)

   Nazgul [utilizator] i-a raspuns lui Vasile Ion

   plagia Ponta de banii aia un laser si mai mare :d
   • +1 (7 voturi)    
    Hai plimba ursul (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:25)

    Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Nazgul

    Nu poti sa iti versi propaganda in alte articole ?
    • +3 (3 voturi)    
     e soare afara? (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:45)

     Nazgul [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

     have a break, have a kit kat :)
  • -2 (14 voturi)    
   termina, (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:33)

   solvay77 [utilizator] i-a raspuns lui Vasile Ion

   nu sunt atatea catedrale in tara!!!esti cu capul!?
   le urez la cat mai multe realizari...
   • +7 (11 voturi)    
    sarcasmul (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:46)

    kelye [utilizator] i-a raspuns lui solvay77

    nu l-ai prins... e mai greu de sesizat pe internet :)
  • 0 (2 voturi)    
   pai, e ironic (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:38)

   rodipar [utilizator] i-a raspuns lui Vasile Ion

   UE a aprobat deja finantarea? in caz contrar, mai asteptam.
  • -4 (4 voturi)    
   serios? (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:47)

   Denis70 [utilizator] i-a raspuns lui Vasile Ion

   tu vorbesti serios sau ne iei la mishto??::)))
   • -3 (3 voturi)    
    e nasol daca certi explicatii la bancuri (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:39)

    tache2011 [utilizator] i-a raspuns lui Denis70

    probabil ca te imbraci in alb in timpul verii.
    • 0 (0 voturi)    
     smecherasul roman :))) (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:17)

     Denis70 [utilizator] i-a raspuns lui tache2011

     ...ai tras tu concluzia ca port alb ..)))..sintem un neam de smecheri si destepti...dar in ra....at pina peste urechi..))) ..nu...n-am culoare.....le-am lasat in urma acum citiva ani)))vi le-am lasat voua acolo))
    • +1 (1 vot)    
     nu toti (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:59)

     excalibur [utilizator] i-a raspuns lui tache2011

     se pot imbraca in haine de clovn, ca tine, care se pare ca esti un specialist in bancuri. Chiar daca asta ti-e credinta tot un Arschloch ramai...
  • 0 (0 voturi)    
   Credinta (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:56)

   LucaBrasi [anonim] i-a raspuns lui Vasile Ion

   word!
  • -1 (1 vot)    
   Si dadea UE bani? (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:59)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Vasile Ion

   Poate nu esti la curent dar majoritatea statelor UE nu sunt crestini ortodoxi; deasemenea in Europe se practica separarea dintre stat si biserica. Cine ,mai concret, ai vrea din UE sa ne finateze noua catedrale si de ce?
   • 0 (0 voturi)    
    .... (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:13)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

    finanteaza si tu simtul umorului :)
 • +20 (20 voturi)    
  o stire buna (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:08)

  sile [anonim]

  Un pas inainte pentru Romania si cercetarea romaneasca.

  Le urez succes !!
 • -13 (15 voturi)    
  oare de ce tocmai la noi (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:28)

  nebv [anonim]

  v-ati intrebat oare de ce tocmai la noi?
  auzisem ceva pareri care nu m-ar mira de loc sa se confirme ca scopul principal este reciclarea reziduurilor nucleare din Europa de Vest ...
  sau credeti ca ne fac aia din Vest ceva cadou?
  oice banutz trebuie sa se intoarca inzecit inapoi...
  am ajuns lada de gunoi a lor, a europenilor

  tare as vrea sa nu fie asa
  • -1 (1 vot)    
   Romania (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:37)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui nebv

   Se pare ca cercetatorii romani sunt in fata celor din UE in acest domeniu, si Basescu a negociat asta nu da informatiile si creierele dar pot beneficia si straintii daca investesc aici
  • +2 (2 voturi)    
   esti dezinformat (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:42)

   cristian [anonim] i-a raspuns lui nebv

   mai informeaza-te!!!
   http://www.eli-np.ro/index.php
   sau pe wikipedia!!
   porma nu ai decat sa-ti dai cu parerea!
   pana acum ai vb ca la piata!!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu iese fum fara foc (Miercuri, 11 iulie 2012, 16:24)

    Andu [anonim] i-a raspuns lui cristian

    Nu cred neaparat povestea cu reciclarea rezidurilor nuclare, dar uite ce scrie in primul link oferit de tine:

    "ELI-NP will create a new European laboratory to consistently investigate for the first time a new frontier of physics: the laser - nucleus frontier. A very broad range of science domains will thus open for highly advanced research, from new fields of fundamental physics, new nuclear physics and astrophysics, to applications in nuclear materials, ............nuclear materials management............., material science and life sciences. "
  • -2 (4 voturi)    
   buna intrebare (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:54)

   nu sintem toti legume [anonim] i-a raspuns lui nebv

   ceea ce spui tu suna foarte logic; cred ca sint sanse foarte mari sa ai dreptate.
  • +1 (1 vot)    
   interesant (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:01)

   kelye [utilizator] i-a raspuns lui nebv

   Ne dai şi nouă articolul ăla ştiinţific care descrie procedeul prin care se face reciclarea asta cu un laser ?
   Sau era cumva un film sf ?

   Ţin să îţi amintesc că în cazul dezastrului de la Cernobîl zona de contaminare a fost estimată la 100.000km2 defecţiunea fiind detectată de sistemele de alarmă ale unei alte centrale aflată la 1100km.

   Crezi că nemţii sunt atât de proşti încât să facă experimente nucleare la nici 1500km de capitala lor ?

   Pe pariu că tu te întrebai "de ce tocmai la noi" dacă se propunea LHC la noi şi nu în Elveţia ?

   Îţi spun eu de ce tocmai la noi, pentru a arăta oamenilor că există şi altceva nu numai mici, bere şi şmenuri.
   • 0 (0 voturi)    
    mai cititi nu sariti degeaba (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:24)

    nebv [anonim] i-a raspuns lui kelye

    nu este vorba de experimente nucleare ci de arderea reziduurilor cu laser... statele vestice nu mai stiu incotro cu el, asa ca daca pot sa il arda la noi fiti siguri ca prefera depozitarii pe lunga durata
    in propria tara...
    mai luati si mai cititi:

    http://www2.uni-jena.de/journal/schlaglicht/themen1.htm

    " hochgefährliche Giftstoffe wie Atommüll könnte man buchstäblich „verbrennen“."

    adica deseuri atomice foarte periculoase pot fi pur si simplu arse ...
  • +4 (4 voturi)    
   bai asta mai (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:02)

   Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui nebv

   Dacă am gândi toţi ca tine, am inchide graniţele, ne-am comuniza şi am evolua liniştiţi în pace separat de restul lumii, aşa ca să nu devenim lada de gunoi a Europei, a carei scop principal este sa stoarca toate ţările gen Romania de ultiul banuţ şi ultima resursă naturală. Trebuie sa inveţi sa te fereşti de paranoia. Sunt multe teorii ale conspiraţiei. Cea e mai noua e cu Băsescu care conduce restul lumii in secret. E capul francmasoneriei si descendent direct de-al lui LeonardoDaVinci.
  • +1 (1 vot)    
   hmmm (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:46)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui nebv

   Stai s-ajunga uslamul la putere si ce vezi in poza va fi noua cladire a Fermei nr 1 de Gaini Ouatoare de la Cornu.
  • 0 (0 voturi)    
   riscul emisiilor sa fie la noi (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:21)

   Denis70 [utilizator] i-a raspuns lui nebv

   ....nu la ei in cazul unui accident. probabil costuri mai scazute pentru cheltuieli secundare, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  o sa coste dublu (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:58)

  Iliescu reloaded [anonim]

  Si toti banii vor fi sifonati de firme "prietene" ale celor care vor fi la putere. Bani aruncati in perioada de criza. Cercetatorii pot lucra bine mersi la proiectele lor intr-o tara care nu va fura banii.
 • +1 (1 vot)    
  ROI; alte domenii (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:08)

  ip [anonim]

  1. Investitii din fonduri publice se cam fac fara un studiu al recuperarii investitiei(ROI). Cum e oare in cazul de fata? S-a facut? Cercetarea o fi de risc mare, dar putina grija pentru banul public nu ar strica.
  2. Ce alte domenii de cercetare mai sunt prioritare? Cum se stabilesc prioritatile in alocarea bugetului cercetarii? De ce excelam numai in fizica?! Iar daca intr-un domeniu se poate, ce se intampla in celelalte?!
  • +1 (1 vot)    
   aha (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:45)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui ip

   Care e ROI-u la LHC?
 • 0 (0 voturi)    
  Ma bucur! (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:25)

  constantin [anonim]

  Sunt fericit, ca in tara mea, mai sunt oameni care gandesc si la viitor, imi pierdusem orice speranta....
  sunt convins ca cercetarea va fi cap de lance pentru progresul acestei tari destul de incercate....
 • +1 (1 vot)    
  Vrem sume de genul asta si pentru alte proiecte. (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:50)

  timex [utilizator]

  350 mil euro finantare cu 20% (70 mil) contributie Romania.

  Nu sunt impotriva progresului, evolutiei si a cercetarii mai ales ca avem cercetatori de valoare.

  Dar suma este imensa, pacat ca nu au reusit sa absoarba astfel de fonduri si pentru proiecte publice sau sociale de care Romania are mare nevoie.
  Oricum bravo cercetarii si a oamenilor care au reusit sa atraga fonduri UE.
 • 0 (0 voturi)    
  Lanterna (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:59)

  NicolaeA [utilizator]

  Daca pun iarasi mana pe putere comunistii, va fi cea mai mare lanterna, pentru ca nu cred ca CE va mai da bani !
 • 0 (0 voturi)    
  Laser... (Miercuri, 11 iulie 2012, 16:21)

  adib [anonim]

  ..frate!
 • 0 (0 voturi)    
  concret aceste vorbe... (Joi, 12 iulie 2012, 18:43)

  dorina [anonim]

  "putand avea aplicatii in domenii precum medicina, fizica nucleara, electronica, tehnologia informatiilor, produse farmaceutice, tehnologia reciclarii reziduurilor etc."
  ce inseamna? adica la ce foloseste efectiv si in ce mod?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by