Laserul de la Magurele. Constructia ELI-NP incepe in aprilie, proiectul de aproape 300 de milioane de euro a fost depus la Bruxelles

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 8 februarie 2012, 17:38 Actualitate | Esenţial


Foto proiect ELI-NP Magurele
Foto: ELI-NP.ro

Proiectul celui mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele, a fost depus la Comisia Europeana. "In aprilie se estimeaza inceperea implementarii proiectului in Romania", au declarat pentru HotNews.ro surse autorizate. Proiectul laserului si al centrului de cercetare paneuropeana din Romania intra astfel in ultima etapa, avand acum nevoie doar de semnatura finala a comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, pentru a fi inceputa construirea laserului.

UPDATE: Informatia a fost confirmata si de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care a declarat pentru HotNews.ro ca "astazi s-a finalizat procedura de depunere a proiectului la Bruxelles".

Proiectul ELI-NP are ca obiect dezvoltarea celui mai puternic laser din lume si crearea unui centru de cercetare paneuropeana in Romania, la Magurele. Acesta va fi primul de asemenea proportii si complexitate din Europa, rezultatele tehnologiei dezvoltate putand avea aplicatii intr-o mare varietate de domenii precum medicina, fizica nucleara, electronica, tehnologia informatiilor, produse farmaceutice, tehnologia reciclarii reziduurilor etc.

Pe scurt, etapele parcurse pana acum de ELI-NP:

 • Decembrie 2009 - Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie
 • Decembrie 2010 - Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
 • Ianuarie 2011 -  proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este "o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana" - Nicolae Zamfir

 • Februarie 2011 - a fost primita o prima evaluare a proiectului, iar in martie JASPERS a remis evaluarea finala, "extrem de pozitiva"
 • 1 iunie 2011 - Guvernul a aprobat un memorandum prin care cerea identificarea de surse de finantare pentru ELI-NP si realocarea de bani europeni de la alte programe europene catre proiectul celui mai mare laser din lume
 • 22 decembrie 2011 - Guvernul a decis includerea integrala in bugetul Ministerului Educatiei a sumelor necesare finantarii proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP). Executivul anunta atunci ca beneficiarul acestui proiect este Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH), iar finantarea se va realiza din fonduri europene. Doua saptamani mai tarziu, ministrul Daniel Funeriu declara ca proiectul ELI-NPa primit finantare europeana.
 • In aprilie 2012 este planificata demararea constructiei
 • Constructia are ca termen de finalizare 2015
Foto proiect - Cladirea ELI-NP din Magurele

In octombrie 2011, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat ca "valoarea proiectului e de 293 de milioane de euro si va fi realizat in doua etape, pana la sfarsitul lui 2015. Suma care urmeaza sa fie cheltuita din actualul buget al UE este 183 milioane de euro". Potrivit acestuia, prima etapa este pana la sfarsitul lui 2015, care inseamna finantarea din bugetul european actual, iar a doua etapa in urmatorii 2 ani, cu o finantare din bugetul 2014-2020.

Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania, explica in iunie anul trecut pentru HotNews.ro ca, din valoarea totala a proiectului, "cofinantarea nationala este de 17%". Ulterior, "bugetul de stat va suporta o treime din costurile de intretinere, o treime va fi suportata de la Bruxelles, o alta treime din proiecte private sau de la useri industriali sau de high-tech", preciza acesta.

Zamfir a explicat ca proiectul romanesc este limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar "tot ceea ce implica aceste instrumente, laserul si fasciculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate".

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei".


Laborator de cercetare stiintifica pentru folosirea laserilor / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu

Proiectul din Romania se cifreaza la 293 de milioane de euro, din fonduri europene. Aplicatiile experimentelor planificate pe platforma de la Magurele merg de la terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Proiectul consta in obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi.

Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN - European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. 

Cehia a primit din aprilie 2011 aprobarea Comisiei Europene, Ungaria este in urma Romaniei

Cehia a primit unda verde din partea Comisiei Europene pentru construirea pilonului de la Praga al proiectului Extreme Light Infrastructure inca din luna aprilie 2011. Mai exact, pe 20 aprilie 2011 comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, a semnat documentul prin care aproba demararea constructiei din Praga, parte a proiectului ELI.


Foto proiect - ELI Cehia / Sursa: eli-beams.eu

Dupa primirea aprobarii din partea Comisiei Europene, Cehia s-a confruntat, insa, cu alte probleme. In jurul proiectului s-a declansat un adevarat scandal, legat de pretul terenului pe care va fi construit centrul de cercetare. Dupa ce doua evaluari au stabilit preturi diferite (diferenta dintre evaluari este de aproximativ 4 milioane de euro), oficialii au solicitat o a treia evaluare, realizata de o universitate economica. Terenul pe care urmeaza sa fie construit pilonul ceh al proiectului de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) se afla la marginea capitalei Cehiei si apartine bisericii.

In ce priveste partea de proiect care urmeaza sa fie construita in Ungaria, aceasta este in urma Romaniei pentru ca autoritatile de la Budapesta au intarziat in luarea unei decizii privitoare la locul unde va fi ridicata infrastructura. "Cred ca ei au luat acum o decizie ferma si recupereaza", declara in iunie 2011 Adrian Curaj, membru al Comitetului International de Avizare ELI-NP.

Citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10009 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  Informatie insipida (Miercuri, 8 februarie 2012, 20:22)

  Hustler [anonim]

  Foarte putin scris despre ce anume, concret, ar putea face un asemenea laser. Daca va fi utilizat pentru arderea deseurilor nucleare?
  • +5 (5 voturi)    
   Nu e asa (Miercuri, 8 februarie 2012, 21:27)

   willow [anonim] i-a raspuns lui Hustler

   Lucrez la IFIN si deci stiu cate ceva din interior. NIMENI nu va face o uzina de tratare a desurilor nucleare la marginea Bucurestiului. Daca se vor intreprinde demersuri in sensul asta vor fi in directia cercetarii acestor tehnici. Uitati de vagoane, trailere si cisterne de deseuri si inchipuiti-va o proba pe care o transporti intr-un borcanel. E limpede?
   • 0 (0 voturi)    
    barca_gly@yahoo.com (Sâmbătă, 4 octombrie 2014, 17:32)

    Iulian [anonim] i-a raspuns lui willow

    Salut ! Scuze de intarziere. Am o intrebare ,sunt student la UPB,FSA ,Dom. IF, si daca stiti ce salarii ar putea avea un cercetator junior,inginer,tehnician, la (ELI-NP) de la incepator pana la profesionist (experienta in ani).Sunt interesat sa lucrez in viitor in domeniul acesta. Va Multumesc !
  • +10 (10 voturi)    
   Iarasi? (Miercuri, 8 februarie 2012, 22:20)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Hustler

   Iarasi apare cineva care incearca sa minimalizeze rezultatele obtinute de cercetatorii din Romania?

   Iarasi apare cineva incapabil sa poarte un dialog, sa puna o intrebare in mod civilizat, fara insinuari negative?

   Scrie clar in text: "terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Proiectul consta in obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi."

   Realizarea proiectului la Bucuresti este cea mai puternica victorie a cercetarii romanesti din ultimii 20 de ani...

   Respect pentru eforturile depuse in aducerea acestui proiect in Romania!!!
 • -7 (7 voturi)    
  pai in primul rand nu asta este proiectul (Miercuri, 8 februarie 2012, 22:03)

  nicu [anonim]

  care se va construi la magurele, desi seamana cu asta sunt cateva mici mari diferente.

  intrebarea este cum de a castigat proiect bucuresti un astfel de proiect in conditiile in care este reprezentativ pentru bucuresti si nu s-a organizat nici un concurs de idee de arhitectura?
  as vrea sa organizez un pol aici pe site cu intrebarea voua va place cum arata acest proiect? ne ajuta hotnews?

  cum arata proiectul cehilor si cum arata chestia asta propusa de pb. voi doriti sa fie acest proiect construit in forma asta?
  • +7 (7 voturi)    
   daaa... cum sa nu (Joi, 9 februarie 2012, 2:00)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui nicu

   hai sa facem referendum national sa ne punem de acord asupra unei probleme esentiale: cum trebuie sa arate amabalajul ... halele

   interesante dileme mai ai si tu
   • -6 (6 voturi)    
    imi place atitudinea ta, insa de azi inainte (Joi, 9 februarie 2012, 7:23)

    nicu [anonim] i-a raspuns lui mvr

    sa nu te mai intrebi de ce arata bucurestiul in halul in care arata! de ce sunt construite cladiri de birouri langa monumente istorice. sau chiar de ce langa casuta ta cu un etaj a crescut un bloc de 7 etaje care iti ia tot soarele si e construit in spatiul verde din parcul din fata casei tale. ambalajul ala face mai mult decat ai tu idee - numarul mare de ambalaje de proasta calitate au modificat permanent acest oras - stii orasul e locul ala in care iti place tie sa traiesti, sau nu cand esti agresat de tot felul de cutii care iti intorc stomacul pe dos. cladirile nu trebuiesc construite doar de dragul de a le avea oricum ar arata.
    • +3 (3 voturi)    
     pentru Magurele ...arata bine :) (Joi, 9 februarie 2012, 20:06)

     mvr [utilizator] i-a raspuns lui nicu

     Pentru un orasel precum Magurele cladirea chiar arata bine. Nici pentru Bucuresti nu-mi pare urata.

     Cladiri de birouri aproape de cladiri istorice ai si in Londra, Tokio dar si-n New York. Lumea se schimba continuu, fie ca iti place sau nu. Criteriile si argumentele tale sunt oricum foarte subiective.

     Dar hai sa nu mai divagam inutil de la subiectul articolului: ideea e ca ELI-NP are potentialul de a fi cel mai important proiect stiintific din toata istoria Romaniei.

     Impactul sau poate fi major si in stiinta fundamentala dar si in cea aplica (aia ce poate genera venituri de sute de milioane de euro cel putin). In plus, mare parte din cheltuieli vor fi acoperite din fonduri UE. Cu cat se va trece la munca si la realizarea sa mai repede, cu atat va fi mai bine pentru Romania. Ori in contextul asta, intarzieri artificiale (precum cele la care te referi tu) imi par o idee foarte proasta.
 • -5 (5 voturi)    
  Si daca... (Miercuri, 8 februarie 2012, 22:31)

  Tzontzo [anonim]

  ... o sa crape instalatia si explodeaza generatoarele laser-ului, oara cat jumate de Bucuresti dispare? Asta e o problema mai reala decat tarisoara noastra ca re e vesnic furata si greu incercat.
  • +5 (5 voturi)    
   slaba teorie! (Joi, 9 februarie 2012, 0:00)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui Tzontzo

   nu exista "generatoarele laserului", exista mediu activ (cristal, molecule organice, semiconductor etc) in care se pompeaza putere (camp electromagnetic) care apoi este amplificata si folosita in alt mediu activ ....amplificare in cascada. N-are a face cu fizica nucleara! Doar la aplicatii pe probe, care sunt minuscule! Laserul nu-i ce se vede in filme ci este un instrument/concept foarte bine pus la punct desi proiectul in sine e o provocare prin puterea tintita nu in concept.

   http://ro.wikipedia.org/wiki/Laser
 • +7 (7 voturi)    
  L.A.S.E.R frate (Miercuri, 8 februarie 2012, 22:46)

  adrian [anonim]

  Legenda "laserului lui Coanda" se intoarce! Aveti grija ce va doriti ca s-ar putea sa se intâmple! :))

  Si acum sa fim seriosi. Me bucur ca un proiect de asemenea amploare a fost atras in România.
 • +3 (3 voturi)    
  pentru nicu' (Joi, 9 februarie 2012, 1:05)

  Dedeparte [anonim]

  Eu unul sunt cat se poate de acord sa se construiasca acest proiect (arhutectural vorbind) la Bucuresti, Magurele sau oriunde o fi situl final...
  Spun asta cu convingere profesionala chiar de arhitect. Iata o lista de motive imediate:
  - nu este importanta valoarea arhitecturala pt ce o sa fie acolo si nici pentru ce o sa poata reprezenta in viitor pentru intreaga zona
  - nu e urat, e doar ochiometric nefunctional intr-o clima ca a noastra... Sunt sigur ca se va modifica la executie.
  - banuiesc ca este rezultatul unor colaborari si cu mari contributii inguneresti determinate de necesitati specifice domeniului. Nu vad nici un arhitect din tara capabil sa aiba resursele necesare dezvoltarii paralele a unui proiect similar
 • +4 (4 voturi)    
  300 mil de euro (Joi, 9 februarie 2012, 1:57)

  adrian [anonim]

  comparatie

  - 130 mil euro pentru amenajarea/renovarea Bibliotecii Nationale;
  - 234 milioane de euro (cost initial estimat la 119 milioane de euro) pentru Arena Nationala;
  - 240 mil. euro pentru Pasajul Basarab;
  - 400 mil. euro pentru Catedrala Mantuirii Neamului.
  Ar trebui sa reuseasca lejer cu 300 mil de euro daca nu fac derapaje la cheltuieli.
 • +1 (1 vot)    
  Infrastructura (Joi, 9 februarie 2012, 9:34)

  raul [anonim]

  Daca tot se apuca baietii sa construiasca laserul uite asa poate o sa avem si noi linia de centura pe 4 benzi si poduri de trecere peste intersectii ca altfel nu vad cum ar putea cineva sa lucreze acolo in conditiile actuale de infrastructura care e aproape inexistenta in zona aia de la Catelu si pana la Jilava


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by