Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica anunta ca va asigura finantarea accesului cercetatorilor romani la articolele stiintifice internationale

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 4 iunie 2012, 13:58 Actualitate | Esenţial


Proiectul care a permis accesul cercetatorilor romani la articole stiintifice din intreaga lume "a fost semnat la data de 11 mai 2009 cu valabilitate pana la data de 10 octombrie 2012", anunta Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), dupa ce fostul presedinte ANCS Dragos Ciuparu a declarat ca editura Thomson Reuters a oprit accesul cercetatorilor din Romania la bazele sale de date. "ANCS isi exprima decizia de a asigura finantarea  accesului national la resurse electronice de informare-documentare, resurse estimate la 120 milioane lei pentru perioada 2012-2014", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

Citeste mai jos comunicatul ANCS referitor la proiectul "Acces National Electronic la Literatura Stiintifica de Cercetare" (ANELiS):

"Incepand cu anul 2009, in timpul mandatului doamnei ministru Ecaterina Andronescu, a inceput implementarea proiectul 'Acces National Electronic la Literatura Stiintifica de Cercetare' (ANELiS), proiect finantat din fonduri europene, care se deruleaza in perioada 2009-2012.

Efortul sustinut de la sfarsitul anului 2008 si inceputul anului 2009 a condus la realizarea acestui  proiect care a permis cercetatorilor si cadrelor didactice din institutele de cercetare si universitatilor din Romania accesul la literatura stiintifica de cercetare relevanta la nivel international.

Proiectul ANELiS a aparut ca urmare a solicitarii legitime a cadrelor didactice si cercetatorilor din Romania de a se documenta, de a avea acces la literatura stiintifica, la ceea ce se intampla in cercetarea din toata lumea.

Proiectul s-a derulat prin intermediul Institutului National de Informare si Documentare (INID), institut care a fost desfiintat in anul 2010 prin 'grija' domnului Dragos Ciuparu.

Proiectul este in acest moment in derulare la UEFISCDI  din anul 2009 pana in luna octombrie 2012.

Proiectul a fost semnat la data de 11 mai 2009 cu valabilitate pana la data de 10 octombrie 2012. Contractul are o valoare de 84 milioane de lei, echivalent la data semnarii contractului a 24 milioane de euro.

In cadrul proiectului s-a realizat un contract cadru urmat de contracte subsecvente anuale astfel: primul contract aprilie 2010 - aprilie 2011, al doilea contract aprilie 2011 - aprilie 2012.

Este de precizat faptul ca proiectul avea ca indicatori de performanta si conditie de finantare accesul unui numar semnificativ de utilizatori si realizarea unei strategii de acces la baze de date stiintifice care sa permita accesul institutelor de cercetare dupa finalizarea proiectului ANELiS si continuarea furnizarii accesului la aceste informatii electronice.

Accesul national la publicatii stiintifice a fost si este in continuare sustinut de ANCS

Consideram ca succesul inregistrat pana acum in colaborarea dintre edituri de prestigiu si comunitatea stiintifica din Romania, privind accesul la publicatii stiintifice in format electronic cat si la instrumente scientometrice, creeaza premisele continuarii si dezvoltarii acestei colaborari.

Consideram de asemenea, ca accesul national la publicatii stiintifice ale editurilor prestigioase este esential pentru excelenta in cercetare si invatamant superior.

Avand in vedere experienta deja existenta (2009-2011) privind accesul la literatura stiintifica, trebuie extinse serviciile de informare-documentare, aria de cuprindere a institutiilor beneficiare si, mai ales, asigurata predictibilitatea in furnizarea, pe termen lung, a acestor servicii.

ANCS isi exprima  decizia de a asigura finantarea  accesului national la resurse electronice de informare-documentare, resurse estimate la 120M lei pentru perioada 2012-2014 si actioneaza pentru sustenabilitatea acestui demers.

ANCS are incredere ca editurile internationale de prestigiu vor asigura continuitatea accesului la resursele de informare-documentare in format electronic, pentru comunitatea stiintifica din Romania, pana la semnarea noilor contracte de furnizare servicii in 2012".

Replica ANCS vine dupa ce fostul presedinte al institutiei, Dragos Ciuparu, a declarat pentru HotNews.ro ca editura Thomson Reuters a oprit accesul cercetatorilor din Romania la bazele sale de date care cuprind articole stiintifice din intreaga lume, din cauza amanarilor in contractarea noilor servicii.

Citeste mai multe despre acest subiect aici:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

890 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    eroare (Luni, 4 iunie 2012, 16:19)

    Ipse [anonim]

    Comunicatul are cel putin o eroare (nu cea marca Adrian Nastase) substantiala: prin efortul "sustinut" al EA de la sfirsitul lui 2008 si apoi din 2009 s-a pornit proiectul de documentare pe net. A fost asa de sustinut incit abia in aprilie 2010 (la mai bine de sase luni de la plecarea EA de la minister) a pornit prima etapa. Halal efort sustinut, de mai bine de un si jumatate!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by