Vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Josep Casadevall, a declarat, vineri, ca Guvernul Romaniei trebuie sa adopte noua legislatie privind despagubirile catre fostii proprietari cel tarziu la "12 iulie, 12 august, 12 septembrie". Casadevall a declarat ca "lucrurile trebuie sa progreseze pana la alegeri pentru ca nu se stie ce se va intampla dupa", precizand ca, de regula, noile guverne nu acorda prioritate imediata proiectelor in lucru. Intrebat despre intentia guvernului de a limita despagubirile, Casadevall a spus ca CEDO nu impune restituirea integrala si ca in prezent realitatea economica nu poate fi ignorata.

Josep CasadevallFoto: MAE

Josep Casadevall, vicepresedinte CEDO din 4 noiembrie 2011, a declarat vineri ca se afla la Bucuresti pentru a asigura asistenta tehnica si juridica si sa se asigure ca noile reguli la care lucreaza guvernul roman sunt coerente, asigura principiul echitatii, a nonarbitrariului si ca masurile vor fi rapide si juste.

Vicepresedintele CEDO a declarat ca Guvernul trebuie sa adopte noua legislatie privind despagubirile catre fostii proprietari cel tarziu la "12 iulie, 12 august, 12 septembrie".

"Este de semnalat ca va fi un an electoral. Nu va fi usor. Lucrurile trebuie sa progreseze pana la alegeri pentru ca nu se stie ce se va intampla dupa", a spus Casadevall, precizand ca, de regula, noile guverne nu acorda prioritate imediata proiectelor in lucru.

Daca guvernul nu va respecta termenul dat de CEDO (n.r. care expira pe 12 iulie), Casadevall a explicat ca CEDO nu poate aplica sanctiuni, ca sarcina de a inainta o plangere revine consiliului de ministri si ca va fi reluata judecata celor peste 2.000 de cazuri impotriva Romaniei aflate pe rolul curtii.

Casadevall a mai spus ca, pana in prezent, statul roman nu a cerut o prelungire a termenului acordat de CEDO.

Casadevall: CEDO nu impune restituirea integrala si ca in prezent realitatea economica nu poate fi ignorata.

"Guvernul trebuie sa ia o decizie privind durata despagubirilor si unitatea de referinta in ceea ce priveste procentul de despagubire", a spus vicepresedintele CEDO.

Intrebat de HotNews.ro cum comenteaza intentia statului roman de a limita valoarea despagubirilor acordate fostilor proprietari, Casadevall a explicat ca CEDO nu impune restituirea integrala si ca in prezent realitatea economica nu poate fi ignorata.

Casadevall a mai spus ca decizia-pilot impotriva Romaniei face trimitere si la cazul Poloniei, stat care a pus o limita de 20% la despagubiri, dar doar in cazul proprietatilor din zona raului Bug.

CEDO: Romania poate cere o prelungire a perioadei acordate prin decizia-pilot pentru a rezolva problema despagubirilor acordate fostilor proprietari

"Perioada alocata Romaniei de a gasi solutii adecvate pentru a implementa decizia-pilot a CEDO se va finaliza pe 12 iulie", au precizat la inceputul saptamanii reprezentantii CEDO la solicitarea HotNews.ro.

"Daca statul roman nu va adopta masurile necesare ca raspuns la hotararea pilot a CEDO pana pe 12 iulie 2012, guvernul poate cere Curtii o prelungire a termenului. Daca masurile nu au fost adoptate si statul roman nu va cere prelungirea perioadei, Curtea va relua judecarea cazurilor aflate pe rol privind despagubirile proprietatilor nationalizate", au mai spus reprezentantii CEDO.

Guvernul ia in calcul limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Dorina Danielescu, sefa ANRP, a declarat ca Guvernul va limita despagubirile acordate fostilor proprietari, insa in prezent nu se cunoaste nici plafonul, nici cum se vor aplica aceste limitari, legea fiind inca in proces de elaborare.

"Cel mai important aspect al noii legi este componenta financiara. Sunt mai multe variante, vor fi supuse dezbaterii publice. Se va stabili o anumita limitare a sumelor respective cu privire la despagubiri. Se va face un studiu de impact si se va stabili ulterior care va fi aceasta limitare", a declarat Danielescu pentru HotNews.ro.

In noua lege vor fi prevazute si termene clare de rezolvare si de solutionare a dosarelor de despagubire atat la nivel local cat si la nivel central, a mai spus sefa ANRP. Potrivit acesteia, va fi prevazuta o ordine de solutionare a dosarelor si un control jurisdictional.

In 12 iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman, printr-o decizie-pilot ramasa definitiva in 12 ianuarie 2011, prin care obliga Guvernul sa instituie un mecanism functional de retrocedare si compensare. Presedintele ANRP sustine ca se poate solicita o prelungire pe o perioada de inca sase luni, dar ca Guvernul are in vedere respectarea termenului de 12 iulie pentru a face un sistem functional de despagubiri.

Guvernul a decis suspendarea pe 6 luni a emiterii titlurilor de despagubire

Vestea unei iminente limitari a despagubirilor vine pe fondul informatiilor recente care indica un adevarat jaf petrecut la ANRP de-a lungul timpului.

Guvernul a decis pe 13 martie suspendarea pe o perioada de sase luni a emiterii titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul pentru o serie de nereguli depistate la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. In urma unui audit efectuat la ANRP au fost descoperite nereguli grave in modul de repartizare a dosarelor de despagubire. Aceasta in conditiile in care s-a constatat ca au ramas 38.000 de dosare nesolutionate.