Statul roman poate cere o prelungire a perioadei de 18 luni data prin decizia-pilot a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind rezolvarea problemei despagubirilor fostilor proprietari daca pana la data de 12 iulie, termenul stabilit de Curte, nu va avea adoptate masurile necesare, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii CEDO. Dorina Danielescu, sefa ANRP, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca Guvernul va limita despagubirile acordate fostilor proprietari printr-o noua lege si ca statul roman poate cere la CEDO o prelungire pe o perioada de inca sase luni daca nu va putea implementa un sistem functional de despagubiri.

"Perioada alocata Romaniei de a gasi solutii adecvate pentru a implementa decizia-pilot a CEDO se va finaliza pe 12 iulie", au precizat reprezentantii CEDO la solicitarea HotNews.ro.

"Daca statul roman nu va adopta masurile necesare ca raspuns la hotararea pilot a CEDO pana pe 12 iulie 2012, guvernul poate cere Curtii o prelungire a termenului. Daca masurile nu au fost adoptate si statul roman nu va cere prelungirea perioadei, Curtea va relua judecarea cazurilor aflate pe rol privind despagubirile proprietatilor nationalizate", au mai spus reprezentantii CEDO.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Dorina Danielescu, sefa ANRP, a declarat ca Guvernul va limita despagubirile acordate fostilor proprietari, insa in prezent nu se cunoaste nici plafonul, nici cum se vor aplica aceste limitari, legea fiind inca in proces de elaborare.

"Cel mai important aspect al noii legi este componenta financiara. Sunt mai multe variante, vor fi supuse dezbaterii publice. Se va stabili o anumita limitare a sumelor respective cu privire la despagubiri. Se va face un studiu de impact si se va stabili ulterior care va fi aceasta limitare", a declarat Danielescu pentru HotNews.ro.

In noua lege vor fi prevazute si termene clare de rezolvare si de solutionare a dosarelor de despagubire atat la nivel local cat si la nivel central, a mai spus sefa ANRP. Potrivit acesteia, va fi prevazuta o ordine de solutionare a dosarelor si un control jurisdictional.

In 12 iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman, printr-o decizie-pilot ramasa definitiva in 12 ianuarie 2011, prin care obliga Guvernul sa instituie un mecanism functional de retrocedare si compensare. Presedintele ANRP sustine ca se poate solicita o prelungire pe o perioada de inca sase luni, dar ca Guvernul are in vedere respectarea termenului de 12 iulie pentru a face un sistem functional de despagubiri.

Vestea unei iminente limitari a despagubirilor vine pe fondul informatiilor recente care indica un adevarat jaf petrecut la ANRP de-a lungul timpului. Guvernul a decis pe 13 martie suspendarea pe o perioada de sase luni a emiterii titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul pentru o serie de nereguli depistate la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. In urma unui audit efectuat la ANRP au fost descoperite nereguli grave in modul de repartizare a dosarelor de despagubire. Aceasta in conditiile in care s-a constatat ca au ramas 38.000 de dosare nesolutionate.