Ioan Curtu, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), a declarat marti dupa o intalnire cu membrii Comisiei pentru invatamant din Senat ca situatia de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures seamana cu incercarea de a face "dintr-un cal doi magari". "Noi am facut la Targu Mures, acum cinci ani, evaluarea Universitatii si a luat 'grad ridicat de incredere'. (...) Acum cand spargi sau o desfaci, clar ca trebuie evaluata fiecare parte si s-ar putea sa nu indeplineasca toate criteriile", a precizat acesta, citat de Agerpres.

  • Standardele de acreditare sunt stabilite in acord cu Directiva europeana 36, pentru ca diplomele absolventilor de la medicina din Romania sunt recunoscute international

Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures urmeaza sa fie evaluata de catre ARACIS dupa terminarea anului universitar, pentru ca evaluarea nu se face decat la inceputul anului universitar, a precizat Curtu, potrivit Mediafax. Presedintele ARACIS a spus ca acestei institutii i se prezinta un program de studiu, avand sarcina sa il evalueze dupa standarde europene, respectiv Directiva 36, care prevede profesorii, baza materiala si conditiile specifice.

"Dintr-un cal se fac doi magari. (...) Noi am facut la Targu Mures, acum cinci ani, evaluarea Universitatii si a luat 'grad ridicat de incredere'. Este o universitate cu care noi ne mandrim. Acest grad ridicat de incredere a fost pe baza evaluarii ca institutie si a programelor de studii. Cand am evaluat, am tinut cont de corpul profesoral, de studenti, de baza materiala, de cercetare stiintifica. Acum, cand spargi sau o desfaci clar ca trebuie evaluata fiecare parte si s-ar putea sa nu indeplineasca toate criteriile. (...) Orice program care nu este evaluat nu are dreptul sa functioneze. Daca nu este acreditat sau autorizat nu se pot emite diplome. Sunt studenti care se tem ca vor ajunge sa aiba studiile neacreditate", a declarat Ioan Curtu, presedintele Consiliului ARACIS, citat de Agerpres.

Acesta a explicat ca nu ARACIS stabileste criteriile de evaluare, ci ca ele sunt transmise de la Bruxelles. "Aceste criterii nu sunt stabilite de ARACIS, dupa noua lege a invatamantului. Sunt cele date de Bruxelles, nu sunt ale noastre. Nu poti sa faci calitate cu un numar mare de studenti. La dansii, la medicina, este un cadru didactic la cinci studenti. Este normativ european si trebuie respectat", a precizat Curtu.

"Pentru ca diplomele sa aiba valoare internationala trebuie sa avem acele proceduri de acreditare in acord cu Directiva 36"

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat vineri la Money Channel ca "institutionalizarea unui program de studii in limba maghiara cere o acreditare, un control al calitatii, care trebuie sa se realizeze. Nu poate functiona un program de studii fara ca el sa fie acreditat pe fiecare limba de studiu in parte".

In acest moment, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures "functioneaza doar partea teoretica a acelui program de studii", iar "pentru a avea intreg programul de studii acreditat pe limba maghiara sau pe limba engleza, pentru ca au si limba engleza, acesta trebuie sa treaca printr-o procedura de acreditare", a explicat consilierul prezidential. Potrivit acestuia, standardele de acreditare sunt stabilite in acord cu Directiva europeana 36, pentru ca diplomele absolventilor de la medicina din Romania sunt recunoscute international.

"Deci pentru ca acele diplome sa aiba valoare internationala trebuie sa avem acele proceduri de acreditare in acord cu directiva 36. Si aici este o problema tehnica. (...) Acreditarea presupune o serie de etape, pentru ca altfel studentii care urmeaza acest program de studii sunt vulnerabili, este posibil ca studiile lor sa nu fie recunoscute, sa intram in probleme din care tocmai am iesit prin efectele Legii Educatiei".

Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures a fost clasificata in categoria Universitatilor de Educatie si Cercetare Stiintifica (categoria a II-a).

Legea Educatiei Nationale prevede ca "acreditarea unui program de studii universitare de licenta si stabilirea numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati in cadrul programului si carora li se poate acorda o diploma de absolvire se realizeaza prin hotarare a Guvernului, in urma evaluarii externe realizata de catre ARACIS sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau din strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR)".

Citeste si: