Decizia Comisiei Europene de intrerupere a platilor pe programul operational sectorial de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU) va fi emisa luni sau marti, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, citat de Agerpres.

El a subliniat diferenta intre o intrerupere a platilor si respectiv o suspendare, care dureaza minimum sase luni, si a afirmat ca spera ca intreruperea platilor pe POSDRU sa nu dureze decat cateva saptamani si, astfel, sa nu afecteze rata de absorbtie a fondurilor europene.

"Beneficiarii nu vor fi afectati, vor fi intrerupte cererile de rambursare de la Autoritatea de Certificare de Plati catre Comisia Europeana. Rata de absorbtie nu va creste in aceasta perioada. Sper ca nu va dura decat cateva saptamani. Daca intreruperea va fi cateva luni bune ne putem pune problema unor dezangajari de fonduri", a spus ministrul Afacerilor Europene.

Ministrul a explicat ca platile pe POSDRU vor fi intrerupte pentru ca Autoritatea de Management a programului nu a implementat niste recomandari ale Autoritatii Romane de Audit, legate de evaluarea proiectelor si de controlul proiectelor in prima faza. Evaluatorii independenti trebuie sa indeplineasca criterii clare, iar controlul proiectelor trebuie sa acopere intreaga tara, nu doar o mica parte ca pana acum.

Orban a mai spus, referitor la intreruperea platilor pe POSDRU, ca nu exclude sa mai apara ca astfel de "accidente", dar ca acestea nu vor afecta global toate programele operationale.

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, i-a incredintat lui Carmen Rosu conducerea interimara a Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (AM-POSDRU) dupa ce fostul director general al Autoritatii, Carmen Ionel, a demisionat din functie. Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a solicitat ministrului Muncii sa o demita pe Carmen Ionel din functia detinuta pentru management defectuos al Autoritatii.

Finantarea totala alocata prin Programul Operational Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' pentru intreaga perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contributia UE este de 3,47 miliarde euro.

In 2011, Comisia Europeana a blocat platile mai intai pe programul operational regional si apoi a extins masura la toate programele. Procesul a fost deblocat in decembrie 2011.