Romania risca blocarea platilor din fonduri europene pe Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), in valoare totala de aproape 3,5 miliarde de euro

de Anca Ionescu     HotNews.ro
Joi, 16 februarie 2012, 21:47 Actualitate | Esenţial


Platile din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) prin care Romania beneficiaza de o finantare de 3,47 de miliarde de euro (la care se adauga o confinantare nationala de 612 milioane euro) ar putea fi intrerupte, asa cum s-a intamplat anul trecut cu Programul Operational Regional (POR), daca autoritatile de la Bucuresti nu iau masuri, au declarat surse diplomatice pentru Hotnews.ro. Potrivit acestora, este vorba despre nereguli pe anumite proceduri care tin de managementul intern al programului.

Surse politice au declarat, pentru HotNews.ro, ca neregulile se refera la perioada 2009 - 2010, in timp ce surse guvernamentale afirma ca exista sanse de 70% ca intreruperea platilor sa fie evitata pe programul POSDRU, in conditiile in care Romania ar putea remedia neregulile constatate. Decizia va fi luata la sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a cerut joi ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, sa o demita pe Carmen Ionel, din functia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autoritatii, iar aceasta a demisionat.

Avertismentul lui Orban

Romania risca suspendarea unui program finantat cu bani europeni,  a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la inceputul acestei saptamani, la The Money Channel. El a precizat ca expertii Comisiei Europene sunt mult mai vigilenti dupa ce anul trecut au descoperit mai multe nereguli in folosirea fondurilor UE pe Programul Operational Regional, cel care avea si rata de absorbtie cea mai buna la nivel national. "Nu vreau sa numesc un program, dar ne ameninta in momentul de fata riscul suspendarii unui program. Sper sa reusim sa-l evitam", a spus Orban. Din cele declarate de catre ministrul Afacerilor Europene reiese ca autoritatile romane ar trebui sa dea dovada de responsabilitate si sa actioneze in asa fel incat sa evite orice fel de risc.

Decizia CE va fi luata peste doua saptamani

Ministrul pentru Afaceri Europene a mai precizat ca abia la inceputul lunii martie se va cunoaste cu certitudine decizia expertilor Comisiei Europene legata de intreruperea temporara a platilor pe POSDRU. "La inceputul lunii martie vom putea rasufla usurati pentru un program. Nu se va mai repeta ce a fost anul trecut, adica o suspendare, chiar daca a fost pe o baza informala, pentru toate programele. Acum, daca va exista o intrerupere formala a platilor va fi pentru un program sau pentru altul. Nu va mai fi general", a mai precizat Orban.

Intreruperea pe Programul Operational Regional a durat sase luni

Comisia Europeana a blocat, in iunie anul trecut, platile pe o axa din Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale, dupa ce a constatat nereguli in achizitiile publice dar si in managementul programului. Experti ai cabinetului Comisarului Johannes Hahn, responsabil pentru politica regionala, au declarat atunci ca decizia intreruperii platilor pe Axa 2 a POR - destinata finantarii infrastructurii regionale - a fost luata pentru doua luni, timp in care autoritatile de la Bucuresti trebuiau sa trimita Comisiei Europene planul de masuri pentru repararea deficientelor constatate. Bucurestiul a trimis raspunsul peste aproximativ doua luni de la decizia de intrerupere a platilor. La scurt timp, Guvernul Romaniei a decis sa opreasca trimiterea cererilor de rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele finantatate din fonduri structurale pentru a face verificari interne si pentru a evita ca neregulile sa fie descoperite de Bruxelles.

Platile au fost reluate in luna decembrie.

Pe cine afecteaza intreruperea platilor pe un program

Problemele pe Axa 2 POR au fost descoperite in urma unui audit programat al expertilor Comisiei Europene. Aceasta era o procedura uzuala, iar urmatorul audit viza Programul Operational Sectoral de Mediu din Romania. Blocarea "cererilor de rambursare catre CE" sau întreruperea temporara a platilor inseamna ca finantatorul, CE, nu mai deconteaza facturile trimise de beneficiarii proiectelor finantate prin programele operationale vizate de restrictii.

Aceasta masura ii afecteaza pe beneficiari - autoritati publice centrale si locale dar si pe cei din sectorul privat, daca au fost eligibili pe un program. Acest lucru inseamna ca, in cadrul proiectelor, un sir intreg de furnizori, companii care au participat si castigat licitatii, au facut lucrari pe un proiect sau altul si nu isi primesc banii. La nivel national, blocarea fie si temporara a decontarilor - asa numitele "rambursari" - afecteaza rata de aborbtie neta, cea la care se raporteaza Comisia Europeana. Romania are si asa probleme cu folosirea fondurilor structurale pentru perioada de programare 2007-2013, pentru ca nu a reusit, la sfarsitul lunii ianuarie 2012, sa aiba o rata de absorbtie neta mai mare de 5,5%, potrivit datelor publicate lunar de Ministerul Afacerilor Europene.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


9998 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  Pai... (Joi, 16 februarie 2012, 21:55)

  mda [anonim]

  ... asta nu era renumitul proiect in care toti si-au bagat rudele si bugetarii concediati si se dadeau 2000 EUR/luna salariu la instructori ce habar n-aveau ce predau?
  Acum au venit controalele si trebuie dati banii inapoi, nu?
  • -1 (9 voturi)    
   Vorbesti din auzite (Vineri, 17 februarie 2012, 8:46)

   Eurobalauru [anonim] i-a raspuns lui mda

   Ai vazut un bursier in carne si oase? Ai discutat cu el, sa te interesezi care e situatia exacta, ce reguli draconice au contractele si de cate luni nu s-au mai platit bursele? Vad sintagma "se dadeau". Esti din acela, cu "sa se dea". Vorbitul din pix si datul parerii in dorul lelii, sportul preferat al romanilor. Daca nu ai habar, e de bun simt sa-ti vezi de treaba!
   • +4 (6 voturi)    
    competenta e evidenta (Vineri, 17 februarie 2012, 9:34)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Eurobalauru

    se vede foarte clar cat de competenti au fost....
    • 0 (2 voturi)    
     De unde se vede competenta (Vineri, 17 februarie 2012, 11:11)

     Doc [anonim] i-a raspuns lui dan

     De unde reiese din articol ca bursierii ar fi incompetenti/competenti?

     In articol se vorbeste despre gestionarea si managementul fondurilor europene nu despre bursieri.

     Dar nu iti face griji. Ai primit plusuri. "Logic" vorbind, ai dreptate.
     • 0 (0 voturi)    
      corect (Vineri, 17 februarie 2012, 11:31)

      dan [anonim] i-a raspuns lui Doc

      la competenta managementului ma refeream si eu, scuze ca nu am fost mai explicit
 • +11 (11 voturi)    
  "Pe cine afecteaza intreruperea platilor" ?! (Joi, 16 februarie 2012, 22:00)

  lili [anonim]

  Afecteaza Romania!!!
  Care a contribuit anual incepand cu 1 ianuarie 2007 cu cate 1% din PIB/an, adica anual cu ~1,2 miliarde Euro !!
  Si abia a reusit sa absoarba 1,27 miliarde Euro in 5 ani, in timp ce tot in astia 5 ani a contribuit cu ~ 6 miliarde Euro !!!!!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Si parca-parca... (Vineri, 17 februarie 2012, 12:56)

   George [anonim] i-a raspuns lui lili

   ... merge chiar mai prost de cand avem un ministru al afacerilor europene!
   Si asta fiindca asa ne credem noi, smecheri, am zis ca daca punem unul care e bine vazut la UE, o sa ne mearga struna mismasurile din ograda proprie!. Na, ca s-a intamplat tocmai invers, in ianuarie nu al luat de la ei nici un euro!! Record!!
   Repet, nu ministrul e de vina (poate era bun la altceva), dar stilul asta e pagubos (il pun p'ala ca are pile, o pun p'aia ca are realtii, ii pu p'astia ca sa nu-i supar pe mai-stiu-eu-cine, etc.)
 • +4 (6 voturi)    
  in articol nu se mentioneaza neregulile descoperit (Joi, 16 februarie 2012, 22:06)

  warchild [anonim]

  sa le numim noi? ce fel de articol este asta?
 • +7 (7 voturi)    
  Ne mai miră ceva? (Joi, 16 februarie 2012, 22:16)

  Mara [anonim]

  Fără biciul de la Bruxelles, nimic nu mișcă în țara asta. Politicienii noștri au alte treburi, mult mai importante...
  • -4 (6 voturi)    
   greva parlamentara (Vineri, 17 februarie 2012, 7:50)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui Mara

   si multe rude si prieteni...
   • +3 (7 voturi)    
    asa e (Vineri, 17 februarie 2012, 9:38)

    dan [anonim] i-a raspuns lui yellowdog

    opozitia e de vina ca 3 ani de zile nu s-au atras fonduri europene, daca nu facea opozitia greva de 2 saptamani se absorbeau fondurile peste 100%, dar asa ... daca e opozitia in greva.....
    penibili....
 • +6 (6 voturi)    
  Si doctoranzii sunt afectati (Joi, 16 februarie 2012, 22:46)

  p [anonim]

  Exista universitati care si-au obligat doctoranzii sa semneze acte aditionale prin care se angajeaza sa termine stagiul si sa indeplineasca obiectivele (stagii de cercetare in strainatate, publicarea de articole ISI, participarea la conferinte internationale) in conditiile in care nu vor primi bursele.

  Exista universitati care s-au imprumutat luni in sir de la banci, suportind dobinzi usturatoare, ca sa poata sa-si finanteze doctoranzii, mai ales pe cei plecati in strainatate, si care nu mai pot acum sa-i sustina.

  Dar cel mai mult sufera doctoranzii, pentru care bursa este singurul venit, mai ales cei care, plecati deja in strainatate, primesc deja celebrele e-mailuri "va ducem la cunostinta faptul ca luna aceasta nu va putem vira bursa"...

  E o rusine ce s-a intimplat si ce se intimpla inca... rapoarte de faza care stau peste 10 luni pina sa fie verificate...
  • 0 (0 voturi)    
   bursa POSDRU (Marţi, 21 februarie 2012, 13:42)

   delu [anonim] i-a raspuns lui p

   Macar de ar trimite email cand nu se vireaza bursa!
   Noroc cu parintii care mai trimit bani de acasa la nevoie! Este cam frustrant ca la 26 de ani sa stai tot pe spinarea parintilor!
   Fara bani am putea sta si in Romania si studia/cerceta, dar universitatile ne si obliga sa plecam minim 2 luni la stagiu doctoral in UE, unde chiria nu este deloc neglijabila, transportul scump ... noroc cu reducerile din hipermarket!
 • -2 (4 voturi)    
  birocratie (Joi, 16 februarie 2012, 22:51)

  ana [anonim]

  Cine sunt beneficiarii acestor programe? Birocrati si iar birocrati.
 • +6 (6 voturi)    
  Revoltător (Joi, 16 februarie 2012, 22:55)

  Iorest [anonim]

  Nenorociţi iresponsabili! Dacă nu pot, de ce vor şefie?! Dacă doctoranzii rămân fără burse, dar sunt obligaţi să-şi termine totuşi teza la termen, cum mama voastră de se întreţin?!
  • 0 (2 voturi)    
   Exprimarea este nenorocita. (Vineri, 17 februarie 2012, 10:37)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Iorest

   Nu esti cu nimic mai bun decat "nenorocitul"daca folosesti un limbaj nenorocit.De ce vor sefie?Pai toti vor sa fie sefi.Romanii sau nascut sa fie sefi si sa desa porunca la altii.Tu nu faci la fel pe aici.Proclami imperativ,de ce au vrut.De fapt sa nimerit.Nu a fost vrerea cuiva.Trebuia un sef si sa nimerit sa fie asa.Ca sa nimerit sa nu fie prea bun,este alta poveste.Toata societatea este bazata pe hazard.Nu cred ca-i mare diferenta la altii decat la noi.Este bine ca si la noi ,se sesizeaza fenomenul mai din timp si se poate interveni incat raul cel mare sa nu se produca.Asa am inteles din articol.Eu cred ca-i greu de stabilit unde sa gresit fiind implicati un numar prea mare de oameni.Poate ca sunt si doctoranzi din aia falsi care iau banii dar nu se fac doctori decat in hotie.Asa ca pana a-i injura pe toti,calm si judeca-i.Nu te supara,dar nu faci o impresie buna injurand.
   • +2 (2 voturi)    
    Dezinformat! (Vineri, 17 februarie 2012, 15:18)

    Iorest [utilizator] i-a raspuns lui mircea

    Domnule, eşti dezinformat şi te bagi ca musca-n lapte! Nu există fals doctorand în proiect: cine nu-şi termină teza în trei ani, dă toţi banii înapoi (ba sunt şi câte doi giranţi pentru doctorand în toată chestia asta). Doctoranzii, ca să-şi termine tezele, şi-au abandonat joburile, căci au bursă. Dar acum această bursă pică, iar doctoranzii rămân faliţi, dar cu obligaţia de a termina teza. Înţelegi, monsieur?!

    "S-a nimerit să fie", "poate nu prea bun"... Cum mentalitatea asta băgaţi România în groapă. Fiecare trebuie să fie BUN pe postul său, iar dacă nu e bun trebuie să stea deoparte!
 • +3 (3 voturi)    
  Ce facem cu cei corecți? (Joi, 16 februarie 2012, 23:10)

  Adrian [anonim]

  Vă pot spune din experiență că o asemenea măsură ar putea să-i bage în faliment pe mulți. Unii dintre ei corecți. Fondurile Europene sunt bune dar credeți-mă că e atâta birocrație și așa o loterie încât, dacă nu aveți resurse financiare pe care să le cheltuiți acum și să vi le recuperați în timp, nu merită. Oricum, pentru ce se întâmplă acum de vină sunt: hoția sau incapacitatea. Sper să se rezolve și să nu se suspende.
  • 0 (0 voturi)    
   Pedeapsa aplicata (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 1:29)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   doar celor care insala, hotilor si pentru TOATE proiectele...este rusinos ce se intampla!
 • +4 (4 voturi)    
  Pai da.. (Joi, 16 februarie 2012, 23:12)

  VictorM [utilizator]

  Sunt unul din sutele de studenti ce asteapta bursele venite prin programul acesta si motivul intarzierii ni s-a spus ca e acest POSDRU, ca e depasit de situatie. Poate cu alt director general se vor misca mai repede
 • 0 (8 voturi)    
  POSDRU = furt pe fata (Joi, 16 februarie 2012, 23:16)

  bogdan [anonim]

  lucrez intr-o institutie de invatamant, si toate proiectele POSDRU sunt furt pe fata, cercetarea in romanai inseamna bagat banii in buzunarul unor baieti destepti si cu functie de decizie, ar trebui oprite toate finantarile pentru asa zisa cercetare, sunt bani irositi care ajung la cei care nu merita
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 17 februarie 2012, 8:55)

   GoPo [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Inteleg ca dumneata faci cercetare.....
  • +2 (2 voturi)    
   Zi-i zau! (Vineri, 17 februarie 2012, 9:00)

   Eurobalauru [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   ...ca stii despre ce vorbesti. Daca toate contractele de cercetare ar avea obligatiile din partea celui finantat la nivelul celor asumate in POS-DRU, institutiile de invatamant (in care si tu lucrezi) ar fi la alt nivel, nu la talpa gastii din punct de vedere stiintific. Pentru post-doc trebuie sa publici intre 3 si 6 articole ISI in 3 ani, daca nu dai banii inapoi. La un calcul simplu, la nivelul asta orice universitate cu 500 de angajati cadre didactice sau cercetare ar avea o medie de publicatii care ar depasi cu usurinta productia unui institut de cercetare mare din Franta sau Germania. Mai adauga la asta ca aproape orice activitate (conferinta, stagii) este OBLIGATORIE, insa trebuie sa te finantezi singur cu decontarea la Sf. Asteapta, iar bursele nu s-au mai platit de 6-12 luni. Ti se mai pare un contract pentru "baietii destepti"? Bursa este 1000 E, apropos, pentru un volum si nivel calitativ de numca pentru care in orice institut de cercetare respectabil ai fi platit intre 2000 si 3000 E (la nivel de post-doc vorbesc). Fara sincope si intr-un mediu adecvat, nu inconjurat de nulitati stiintifice angajate permanent, care vin la 11 la servici, beau cafeluta, se mai fac cum ca predau un curs si la 14.00 rup usa, in timp ce pe post-doci si doctoranzi ii cam inchid portarii prin locurile unde muncesc. Asa ca mai usor cu pianul pe scari, cu generalizarile tip "toate proiectele POS-DRU", "bagat bani in buzunar", etc. Sau nu da bine ca un baiat din asta destept (pe bune) iti da busola cu indicele publicatiilor peste cap si trebuie sa pui osul la treaba?
   • 0 (2 voturi)    
    partial ai dreptate (Vineri, 17 februarie 2012, 11:03)

    agg [utilizator] i-a raspuns lui Eurobalauru

    si eu sunt bursier posdru postdoc. Referitor la burse ai dreptate in totalitate, dar vazand ce se intampla in universitatea la care lucrez am ajuns la concluzia ca nu sunt bani pt burse. In proiect au fost prevazuti bani si pt altceva (salarii pt echipa de management, achizitii de diverse tipuri, deplasari ale personalului implicat in proiect...) si culmea, pt astea se gasesc intotdeauna bani cu toate ca de la minister nu se fac rambursari din cine stie e motive. Constat ca o parte din banii din posdru sunt pt "baietii destepti", incompetenti de felul lor, dar descurcareti...
 • +3 (3 voturi)    
  fond (Joi, 16 februarie 2012, 23:25)

  gaby [anonim]

  pai daca sint numai hoti in tara asta nu mai are loc de hoti si de jefuitori din cauza asta ne taie astia fondurile ptr ca nu le folosim corect si bani ajunsi la noi ramin in buzunarele lor ...
 • +3 (5 voturi)    
  croitoreasa cea vestita (Joi, 16 februarie 2012, 23:44)

  nony [anonim]

  croitoreasa cea vestita .....a pornit spre capitala...si credea ea, in sinea ei, ca este cea mai frumoasa, cea mai desteapta....CROITOREASA din lume( prietenii stiu de ce)...dar, iata ca, capitala nu este Braila....ce sa-i faci....mai bine ramanea croitoreasa din Braila, doamna serioasa si priceputa in meserie....lacomia se plateste intotdeauna....
 • -1 (5 voturi)    
  Decizia CE (Vineri, 17 februarie 2012, 0:10)

  Ana [anonim]

  sper sa fie pozitiva si sa NU uite ca sunt si firme implicate din UE in aceste proiecte - si pentru ce atata birocratie? cand oamenii pun suflet, timp si nervi pentru accesare de fonduri UE! Romanii sunt oameni deosebiti si sunt oameni muncitori, ROMANII sunt oameni perseverenti si rabdatori, dar NU va mai jucati cu rabdarea oamenilor si a companiilor, deoarece orice blocaj duce la alte blocaje in economie! Dorim o UE toleranta, buna, solidara si cu proiectii clare si nu bajbaieli in decizii! Orice mica greseala se poate indrepta, dar asta NU inseamna sa pedepsiti in asamblu....greselile omenesti...oameni buni TRAITI si fiti mai toleranti si mai cooperanti....Mai bine sa vedem TITLURI de presa cu Romania NU risca si este din ce in ce mai atenta si mai competenta!
 • +6 (8 voturi)    
  CA SA VEZI (Vineri, 17 februarie 2012, 0:46)

  evoque [utilizator]

  "El a precizat ca expertii Comisiei Europene sunt mult mai vigilenti dupa ce anul trecut au descoperit mai multe nereguli in folosirea fondurilor UE pe Programul Operational Regional"
  Sub cea mai cinstita guvernare, unde banul este foarte bine dramuit, mai sa fie prea cinstitii pdl-isti au umblat la borcanul cu miere. Nu. Nu este adevarat pdl-ei nu fac asa ceva.
 • +1 (1 vot)    
  ce ne facem, fetelor ? (Vineri, 17 februarie 2012, 7:18)

  "invidios" [anonim]

  Nenorocire, pai o gramada de sefi de prin institutii ale statului castigau, se pare, ei si familiile lor, o gramada de bani pentru calitatea de conducator de proiect sau cea de formator !
  Ce ne facem ?!
 • +3 (3 voturi)    
  Plus miliardul de Euro cu certificatele de emisii (Vineri, 17 februarie 2012, 8:16)

  costica [anonim]

  "Stăm, în plină criză, pe o avere - ceva între 1,2 și 1,5 miliarde de euro, bani picați din cer și la propriu, și la figurat -, dar n-avem cum s-o valorificăm. De ce?
  Ca la noi, la nimeni, spunea, la sfârșitul lui ianuarie 2010, ministrul mediului și pădurilor, Laszlo Borbely, comentând despre povestea miliardului de euro pe care l-ar putea lua România vânzându-și certificatele de emisii de dioxid de carbon (CO2) primite prin alocare internațională, așa cum au primit alte 183 de state semnatare ale protocolului de la Kyoto."

  Certificatele alea le-au uitat de tot, numai Dumnezeu mai stie de ele...
  Sper ca MRU sa ajunga si la ele....

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/miliardul-blocat-in-aer-161382.html
 • +2 (4 voturi)    
  posdru (Vineri, 17 februarie 2012, 8:31)

  gugu [anonim]

  in sfarsit se sesizeaza cineva...un subiect fierbinte legat de cheltuirea nejustificata a banilor europeni. vedeti programele posdru legate de practica studentilor, de calitatea in invatamant, de competente si alte balarii de genul asta...toate rudele marilor "profesori" universitari (sotii, fiice, fii etc) care se considera formatori si in viata lor nu au condus 2 oameni...e doar inceputul!
  • -1 (1 vot)    
   formare posdru (Vineri, 17 februarie 2012, 23:52)

   gogu de Romania [anonim] i-a raspuns lui gugu

   "toate rudele marilor "profesori" universitari (sotii, fiice, fii etc) care se considera formatori si in viata lor nu au condus 2 oameni..."
   Bai, inteligentule!
   Daca nu cunosti taci si mergi in continuare cu pluta (ca flota nu mai e). Toate formarile sunt acreditate mai intai de CNFP (directie in cadrul MECTS).
   Daca formatorii propusi nu ating standardele de competente pentru programul respectiv sunt respinsi sau nu se acrediteaza cursul de formare.
   Asa ca pe la voi poate sunt alte legi (poate sunteti stat in stat ca se poarta).
   In concluzie ... documenteaza-te fratie si apoi scoate porumbelul.
   Problemele sunt de management. Cauta cuvantul in dictionar (dar nu in cel de arhaisme sau regionalisme).
 • 0 (4 voturi)    
  1 (Vineri, 17 februarie 2012, 8:41)

  nervu_stingher [anonim]

  Guvernarea liberala a lui Tariceanu si opozitia care urla ca guvernul e incompetent, sunt principalii vinovati. Parerea mea.
 • +1 (3 voturi)    
  ultima teapa a Guvernului Boc..... (Vineri, 17 februarie 2012, 9:14)

  costica [anonim]

  "Ungureanu plăteşte ultima ţeapă a guvernului Boc

  Într-o tăcere asurzitoare, guvernul român a punctat, în ianuarie, un nou eşec în absobţia fondurilor europene. Zero a fost valoarea plăţilor Comisiei Europene către ţara noastră, în prima lună a acestui an. În decembrie 2011, după luni de întrerupere a plăţilor, au fost absorbiţi aproape 300 de milioane de euro.
  Nici guvernul şi nici ministerul afacerilor europene nu au transmis vreun comunicat oficial în care să explice această situaţie. Câteva zile după apariţia, la 9 februarie, a raportului lunar al autorităţii pentru coordonarea instrumentelor structurale, ministrul Orban a dat o declaraţie sibilinică. "Nu vreau să numesc un program, dar ne ameninţă în momentul de faţă riscul suspendarii unui program. Sper să reuşim să-l evităm, aşa cum am reuşit să deblocăm procesul, sper să reuşim să-l deblocăm. Odată ce, anul trecut, Comisia Europeana a constatat probleme în programele finanţate din bani europeni, acum este extrem de vigilentă", a spus Orban luni seara, la un post de televiziune."
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ungureanu-plateste-ultima-teapa-a-guvernului-boc-966746.html
 • +1 (5 voturi)    
  Nu este inca clar ! (Vineri, 17 februarie 2012, 9:41)

  Prostu [anonim]

  De ce atata nedumerire ?

  1. Fondurile europene sunt controlate = interes mic de absorbtie;
  2.fondurile bugetare nu sunt controlate = interes mare (licitatii pt. patinoare , stadioane , bazine de innot , studii de fezabilitate si alte rahaturi foarte "folositoare" boborului );
  3.scad fondurile bugetare (evaziunea firmelor agreate de PDL & Co. ) = panica. "E criza" , tipa sefu !;
  4.sub motiv de "salvare nationala" ( a borfasilor , "saraca noastra tarisoara") = se reduc salariile , creste TVA , se impoziteaza pensiile ,se apeleaza la FMI, si multe alte "inginerii".
  5.FMI & Co.e fericit - Romania poate fi integrata ! E sefi buni ! De'ai nostri din bobor !

  Sa traiti bine bobor !
  Ha-ha-ha-ha-ha !
  Care bobor ?
  • +1 (1 vot)    
   alta parere (Vineri, 17 februarie 2012, 13:39)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Prostu

   "1. Fondurile europene sunt controlate = interes mic de absorbtie;"

   Nu sunt de acord!

   Fondurile europene nu sunt controlate- de fapt, pica numai fraierii.

   Absorbtia este blocata de incompetenta functionarilor din OI/AM, nu de hotie sau de "maangement".
 • +3 (3 voturi)    
  bravo MRU (Vineri, 17 februarie 2012, 9:49)

  dh [anonim]

  as fi vrut sa ramana Udrea in guvern si sa o scoata MRU cu suturi in c.ur afara.Era de rasul curcii.Oricum s-au aciuat toti lenesii si profitorii in administratia centrala si locala.Trebuia sa le reduca salariul cu 50%,nu punem invatamantul si sanatatea.
 • 0 (0 voturi)    
  OIPOSDRU (Vineri, 17 februarie 2012, 10:14)

  ana [anonim]

  problema uriasa este la OIPOSDRU de la MECTS, care intarzie nepermis de mult (de la cateva luni pana la un an, in loc de 45 de zile) verificarea cererilor de rambursare depuse de beneficiari. Asa ca nu d-na Ionel ar trebui demisa, ci d-na Laura Marinas. AMPOSDRU face plati, dar pana acolo e cale lunga. Si mult dat din umeri si nepasare la OIPOSDRU.
  • +2 (2 voturi)    
   pai .. (Vineri, 17 februarie 2012, 11:01)

   muzicutza [anonim] i-a raspuns lui ana

   tanti Laura Marinas e "omul paianjen se intoarce" sau un fel de Rocky II ..ea a mai fost dereftoare peste fondurile MECTS - POSDRU pe vremurile cind tanti Cristina Iova era maresal suprem la Min Muncii - AM POSDRU.
   Aplicind aceeasi logica de personal de cumetrie pdl-ista, la AM ar trebui sa revina Iova, doar ea si Marinasa si alti "intelepti" au clocit prin 2008-2009 ouale putrede ce se sparg acum si put tare la nasul CE si a ministerului magiei condus de Orban.
   In plus, ponoasele le trag beneficiarii, doctoranzii, oricine lucreaza sau si-a blocat cariera si resursele in proiectel POSDRU. Intirzieri de peste 1 an la cereri de rambursare, haos, nepasare si incompetenta dublata de rea vointa si exces idiot de zel, astea is "instrumentele de absorbtie" ale OIPOSDRU MECTS.
   La si mai multe succesuri....
   • 0 (0 voturi)    
    un fel de bate saua sa priceapa iapa (Vineri, 17 februarie 2012, 13:29)

    Anonimus [anonim] i-a raspuns lui muzicutza

    fraierii corecti (doctoranzi, organizatii care au avansat banii etc etc) iau un pumn in fata, aia de au produs problema isi iau salariu si cad mereu in picioare. ii doare pe ei in cot ca suspenda astia decontarile.
    • 0 (0 voturi)    
     chestia cu saua (Vineri, 17 februarie 2012, 23:58)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui Anonimus

     Ce tari in dantura sunteti toti acum si peste cateva luni la alegeri ...

     Ia hai sa dam jos cu toate partidele, sa verificam averile la toate guvernarile din 90-2012 si alegem oameni care n-au mai fost si n-au simpatizat cu nici un partid.
     1 an - 2 pana se invata merge greu dar apoi putem scapa de putregaiul din politica romaneasca.
  • 0 (0 voturi)    
   subscriu (Vineri, 17 februarie 2012, 11:01)

   darius [anonim] i-a raspuns lui ana

   La Ministerul Educaţiei OI-ul este dezastru. Nesimţirea cât casa!
 • +1 (1 vot)    
  Demiterea dnei Ionel e o greseala (Vineri, 17 februarie 2012, 10:58)

  Radu [anonim]

  Aceasta demitere/demisie e o mare greseala.
  Problemele vin de la Iova si de la Zevedei.
  Sub Ionel s-a mai miscat ceva.
  Sunt curios pe cine o sa puna la AMPOSDRU? Trebuie cineva care cunoaste cu adevarat sistemul asta de implementare complicat si stie unde sa intervina pentru a debloca programul.

  Si neaparat trebuie debirocratizat sistemul. Important e ca acesti bani sa fie absorbiti.
  Nu mai comentati in privinta salariilor mari pe POSDRU. Din salariile astea statul isi trage in mod direct 50%, reprezentand taxe si impozite. La asta adaugati TVA-ul din consum.
  Un salariu platit din fonduri europene genereaza statului roman venituri directe de aproape 50% din suma platita si aditional venituri indirecte de 20-30% din suma platita. Calculati cat inseamna asta din 3 mld EUR.
  Banii astia alimenteaza bugetul Romaniei. E important sa intre si sa nu mai comentam fara rost, ca o sa ramanem cu comentariile si banii pierduti.
  • 0 (0 voturi)    
   ce sa miste cu ,,d-na,,ionel? (Vineri, 17 februarie 2012, 15:09)

   nony [anonim] i-a raspuns lui Radu

   ...poate pestii pe care i-a carat cu tona la bucuresti...porcii...berbecutii...ca doar in astea a constat tot profesionalismul CROITORESEI(prietenii stiu ce spun...)
 • +2 (2 voturi)    
  Absorbtie pe dracu' (Vineri, 17 februarie 2012, 11:00)

  George [anonim]

  Bine ca sintem noi destepti, nu prin numiri si schimbari politice o sa faca ceva AMPOSDRU. Interesul principal ar fi fost cheltuirea banilor, cum-necum, cu proceduri sau fara, pentru ca era o galeata uriasa - pe baza unui program operational scris in doru' lelii, in 2005-2006, cind duduia economia si habar nu aveam ce si unde sa investim...
  N-am invatat nimic de la portughezi, greci si irlandezi (si nu numai, mai sint exemple mai mici si mai putin vizibile) - au relaxat regulile de verificare, au turnat cu bani in economie ca sa produca valoare adaugata, au rambursat in draci si cind a venit auditul Comisiei si le-a spus ca au furat, au dat din umeri si au intrebat: foarte bine, am furat, cit vreti inapoi? 10% a raspuns Comisia. Bun, platim amenda 10%. Dar restul de 90% le-a ramas in economie. Vizitati Irlanda, ca exemplu de investire a banilor, atit din FSE cit si din FEDR. Ca dupa aia s-a u intins si mai mult, e alta poveste, dar 10 ani le-au mincat frumos banii olandezilor si nemtilor, in tacere, si le-a crescut PIB-ul in consecinta, au avut boom economic cu bani ieftini (gratis, daca nu iei in calcul co-finantarea)... La noi, nu si nu, beneficiarul este infractor, pornim de la premiza ca el trebuie dovedit ca atare, nu sa-l ajutam, nu sa-i acordam consultanta ca sa faca treburile asa cum a promis si sa fie si legal, sa nu aiba surprize la rambursare. La noi, e razboiul psihologic intre functionarul din OI sau AM, platit cu salariul minim pe economie si managerul de proiect, ca de ce si-a pus salariu ala nesimtit, ia sa vezi cum te tai eu din pixul meu. Corect, sa moara si capra si vecinu, sa-i arda si casa si daca o arde si economia cu totul, cu salariu meu de 8 milioane cu tot, nu-i nici o problema, macar am avut si eu satisfactia ca i-am taiat banii nenorocitului aluia de beneficiar de fonduri nerambursabile.
  Cam asa stau lucrurile pe POSDRU...
  • +1 (1 vot)    
   e chiar mai rau (Vineri, 17 februarie 2012, 13:36)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui George

   Nu numai la POS DRU. La toate POS e asa. PRoblema principala este ca functionarul din OI si AM habar nu are de diferenta dintre cheltuielile cu salariile si salariul net, nu stie cand si cum se plateste TVA, nu are idee de fluxul de numerar samd.

   MAi ciobaneste, functioanrul OI /AM crede ca expertul platit din proiect ia in mana toti banii din bugetul proiect, nu are idee cam cat sunt taxele si impozitele, de-aia vede asa.

   Functionarul n stie nici cand se platesc dividendele, nu stie ce scrie in bilant si in contul de profit si pierdere samd.

   Cred ca ar trebui facuta o rocada; ia sa lucreze managerii de proeict la OI si functionarii de la OI sa fie si ei manageri de proiect, macar pe o luna.
 • 0 (0 voturi)    
  trageau din orice pozitie (Vineri, 17 februarie 2012, 13:31)

  Dedalus [anonim]

  1. Exces de detalii in propuneri, in rapoarte si in verificari. In loc de puricarea fiecarei cereri de rambursare, s-ar putea foarte bine sa fie verificate "la sange" doar cele intermediare si finale.

  2. Prea multi functionari implicati la OI si AM. Sunt prea multi, nu prea putini. Dovada: nu exista nici o normare a muncii lor! Beneficarilor li se cere sa justifice fiecare 20 de minute lucrate pentru proeict, in timp ce pe functionarii OI si AM nu ii intreaba nimeni cate ore aloca fiecarui proiect si ce fac. Si nu, nici auditul nici evaluarile intermediare nu au de-a face cu asemenea analize.

  3. Implementarea programelor nu tine daor de OI si AM. In multe cazuri cadrul general din ministerul respectiv intarzie implementarea, pentru ca AM si celelalte directii din minister nu comunica deloc intre ele.

  Si ar mai fi multe de-astea...
 • 0 (0 voturi)    
  daca nereguli 2009-2010, de ce carmen ionel? (Vineri, 17 februarie 2012, 14:37)

  ana [anonim]

  daca nereguli 2009-2010, de ce carmen ionel? dansa nu era manager al POSDRU in acea vreme
 • 0 (0 voturi)    
  deja Romania TV a anuntat... (Vineri, 17 februarie 2012, 16:22)

  costica [anonim]

  Comisia Europeana a blocat Romaniei fondurile europene de 3,5 miliarde Euro din programul POSDRU !!!
  SUCCESURI !!!!!!!!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by