"Ideea ca un revolutionar primeste un certificat si ca esti revolutionar prin certificare mi se pare halucinanta. (...) Ma mir cum nu ne rade Europa, cum in acesti 22 de ani nu ne-au aratat cu degetul pentru aceasta comicarie si premiera a istoriei", a declarat filozoful Gabriel Liiceanu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. "Ai fost mercenar sau ai fost revolutionar? Deci tu te-ai gandit sa iesi in strada si sa infrunti gloantele in ideea ca primesti o pensie dupa aia sau ai facut-o ca nu mai puteai?", a continuat Liiceanu, precizand ca "este unul dintre cele mai rusinoase lucruri pe care le traieste societatea romana fara sa comenteze. Nu le e rusine sa faca parte dintr-o asociatie care sa ceara bani si certificate?"

Protestul revolutionarilor pentru certificateFoto: Agerpres
  • Liiceanu: "Un om care face o revolutie o face cu constiinta, cu faptul ca ii fierbe spiritul si nu mai poate, da pe dinafara. Dupa aia se duce sa ceara undeva dovada ca el a facut un gest fara de care nu mai putea trai?"     

Cele mai importante declaratii facute de Gabriel Liiceanu, pe acest subiect, la Discutia de Luni:

  • N-am avut niciodata ocazia pentru a spune ce gandesc despre povestea asta cu revolutionarii, certificatele si indemnizatiile. E unul dintre lucrurile cele mai stupefiante pe care le traiesc de 22 de ani incoace. Ideea ca un revolutionar primeste un certificat si ca esti revolutionar prin certificare mi se pare halucinanta. Daca imi dati un exemplu din istoria omenirii in care un revolutionar a avut patalama ca e revolutionar, imi faceti ce vreti. Eu nu cred.
  • Deci revolutionar cu certificat. E ceva hilar, numai in tarisoara noastra se poate intampla asa ceva. Ma mir cum nu ne rade Europa, cum in acesti 22 de ani nu ne-au aratat cu degetul, pentru aceasta comicarie si premiera a istoriei.
  • Un om care face o revolutie o face cu constiinta, cu faptul ca ii fierbe spiritul si numai poate, da pe dinafara. Dupa aia se duce sa ceara undeva dovada ca el a facut un gest fara de care nu mai putea trai?     
  • Doi: Pai ce, ai facut actul ala, care e un act eroic, pentru bani? Ai fost mercenar sau ai fost revolutionar? Deci tu te-ai gandit sa iesi in strada si sa infrunti gloantele in ideea ca primesti o pensie dupa aia sau ai facut-o ca nu mai puteai? Care revolutionar dupa lumea asta asteapta dupa aia bani? Asteapta cel mult sa puna mana pe putere, sa ia privilegii luand puterea in brate, dar nu stand acasa si primind o pensie.
  • Revolutionarii nostri banuiesc ca s-au batut pe fotoliile puterii, unii dintre ei, si unii au ajuns chiar in varful puterii. Dar sa umbli sa faci asociatie de revolutionari, si asta e tare - asociatie, certificate, bani - e de un ridicol fara margini. Tot ce tine de idealuri revolutionare, de combaterea raului si rasturnarea lui presupune idealuri si idealism. Nu bani si certificate.   
  • Este unul dintre cele mai rusinoase lucruri pe care le traieste societatea romana fara sa comenteze. Nu le e rusine sa faca parte dintr-o asociatie care sa ceara bani si certificate?

Citeste si: AUDIO VIDEO Cum explica Gabriel Liiceanu absenta unui Havel la romani si de ce n-a fost dizident inainte de 89. Despre Ion Iliescu: A fost emanatia unui popor idiotizat de propaganda

Aproximativ 400 de revolutionari protesteaza in Piata Victoriei

Amintim ca aproximativ 400 de revolutionari care sustin ca sunt membri ai Blocului National al Revolutionarilor protesteaza marti, 20 decembrie, pentru a doua zi consecutiv in Piata Victoriei impotriva masurilor de taiere a unor indemnizatii care erau acordate luptatorilor din Revolutia Romana. Manifestantii s-au adunat in fata Muzeului National "Grigore Antipa" si poarta steaguri tricolore si bannere cu mesaje precum "Ne cerem scuze ca nu am murit in 1989!" sau "Noi cu mandria, voi cu hotia", transmite Agerpres.

Protestatarii scandeaza "Romania trezeste-te", "Hotii, hotii!", "Jos Guvernul comunist!", "Nu plecam acasa, hotii nu ne lasa!". La manifestatie participa revolutionari din mai multe judete - Alba, Craiova, Constanta, Buzau, Neamt. In cursul diminetii, manifestantii din Piata Victoriei s-au imbrancit cu politistii incercand sa rupa gardurile care ii impiedicau sa ajunga in strada.

Secretar de stat din Ministerul Muncii: Guvernul vrea sa analizeze toate certificatele de revolutionari, dupa care va lua o decizie privind plata

In urma cu o zi, luni 19 decembrie, secretarul de stat din Ministerul Muncii Nicolae Ivaschescu a declarat ca Guvernul vrea sa analizeze toate certificatele de revolutionari, dupa care va lua o decizie privind plata catre cei care au participat la Revolutia din 1989. Dupa ce s-a intalnit cu o delegatie de revolutionari, la Guvern, Ivaschescu a declarat pentru Agerpres ca "Guvernul vrea sa faca ordine si vrea analiza tuturor dosarelor, infiintarea unei comisii care sa analizeze toate certificatele date si sa vedem exact despre ce este vorba acolo, care sunt in regula si care nu sunt".

El a sustinut ca si revolutionarii au fost de acord cu verificarea certificatelor, insa oficialul din Ministerul Muncii a subliniat ca o decizie privind eventuala reluare a platilor suspendate se va lua in urma analizei efectuate de o comisie care ar urma sa se infiinteze printr-o initiativa legislativa inregistrata la Parlament.

Din comisie ar urma sa faca parte reprezentanti ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii, Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, a precizat secretarul de stat. El a propus ca din comisie sa faca parte si lideri ai revolutionarilor. La discutiile de luni de la Guvern a participat si consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass.

Indemnizatiile de revolutionar, in prezent

In 2010, Guvernul a redus cu 15% indemnizatiile prevazute de Legea recunostintei fata de "eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987". Insa la finalul anului 2010 taierea de 15% a fost anulata.

In luna august din acest an, premierul Emil Boc a declarat la emisiunea "Sub semnul intrebarii" de la B1TV, moderata de Robert Turcescu, ca asteapta analiza Corpului de Control cu privire la indemnizatiile pentru revolutionari. El a precizat ca propune ca doar urmasii celor decedati si cei raniti in Revolutie sa primeasca indemnizatii. Potrivit premierului, in prezent se cheltuiesc 110 milioane de euro anual pentru drepturile revolutionarilor, iar numarul acestora a crescut de la 4.000 in 2004 la aproape 17.000 in prezent.

Pe 8 noiembrie, Camera Deputatilor - camera decizionala - a adoptat o serie de modificari la "Legea recunostintei fata de eroii martiri" (legea 341/2004) care prevad suspendarea in 2012 a acestor indemnizatii. "In anul 2012 indemnizatiile prevazute la art 4 alin (4) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri care au contribuit la victoria revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de personaele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, nr.341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, nu se acorda", a anuntat Guvernul intr-un comunicat de presa. Cu alte cuvinte, in urma schimbarilor sustinute de PDL indemnizatia s-ar fi acordat doar "urmasilor eroilor martiri", respectiv sotilor, sotiilor si copiilor celor care au murit in revolutie.

In prezent, actul normativ 410/2011 se afla la Curtea Constitutionala, un grup de deputati PSD si PNL acuzand faptul ca "forma in care actul normativ in cauza a fost adoptat de catre Camera Deputatilor difera fundamental de cea adoptata de catre Senatul Romaniei". Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa pe 15 noiembrie.