Olanda continua sa se opuna aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a declarat, marti, ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, precizand ca cele doua tari trebuie sa inregistreze progrese clare in combaterea criminalitatii si coruptiei, progrese ce vor trebui constatate in viitorul raport al CE, potrivit publicatiei Sofia Echo, citate de Mediafax.

Potrivit ministrului, Olanda doreste sa se asigure ca, dupa aderarea celor doua state la spatiul de libera circulatie Schengen, nu vor ajunge pe pietele UE "infractori sau persoane corupte".

"Nu sunt un dusman al Bulgariei si al Romaniei. Sunt un prieten al Europei", a declarat Leers.

Olanda este singurul membru al Uniunii care se opune aderarii celor doua tari la spatiul Schengen. Intrebat daca acest lucru inseamna ca ceilalti membri nu impartasesc parerea Olandei cu privire la nivelul de coruptie si criminalitate din Romania si Bulgaria, Gerd Leers a afirmat ca si celelalte tari au indoieli, acesta fiind motivul pentru care aderarea a fost amanata.

Leers a confirmat, inca o data, ca Olanda se va folosi de dreptul de veto in cazul in care Presedintia UE va forta un vot asupra chestiunii aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Amintim ca problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi rediscutata in Consiliul JAI de miercuri, dar chestiunea nu va fi supusa votului, urmand ca dezbaterile pe aceasta tema sa fie reluate cel mai devreme in februarie 2012, sustin surse europene citate de Mediafax. Presedintia poloneza ar urma sa reaminteasca la reuniunea de miercuri ca, urmare a opozitiei manifestate de Olanda, nu s-a ajuns la nicio solutie privind aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen.

Citeste si: