Dezbaterile privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen ar putea fi amanate pentru anul 2012, a declarat un oficial european de rang inalt, citat de Novinite.com. Practic, acest subiect ar putea sa nu se regaseasca pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne, reunit incepand de astazi la Bruxelles. Televiziunea publica bulgara BNT anuntase, in urma cu doar doua zile, ca un proiect de recomandare privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pe 25 martie 2012, initial doar cu frontierele aeriana si maritima, ar fi urmat sa fie discutat in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne de zilele acestea.

Potrivit proiectului de recomandare, frontierele terestre ale celor doua state ar fi urmat sa fie incluse in Spatiul Schengen intr-o a doua etapa, cel tarziu la 31 iulie 2012.

Oficialul european de rang inalt citat de Novinite, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, sustine insa ca aceasta tema ar urma sa nu se afle pe agenda Consiliului JAI, in conditiile in care nu s-au facut progrese in acest caz, iar Olanda isi mentine pozitia neschimbata. Olanda este singura tara membra UE care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.