Problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi rediscutata in Consiliul JAI de miercuri, dar chestiunea nu va fi supusa votului, urmand ca dezbaterile pe aceasta tema sa fie reluate cel mai devreme in februarie 2012, sustin surse europene citate de Mediafax. Presedintia poloneza ar urma sa reaminteasca la reuniunea de miercuri ca, urmare a opozitiei manifestate de Olanda, nu s-a ajuns la nicio solutie privind aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen.

In conditiile in care pentru a decide aderarea la Schengen este necesar un vot unanim la nivelul Consiliului JAI, iar Olanda refuza sa accepte intrarea Romaniei si a Bulgariei, presedintia poloneza nu va supune chestiunea la vot, pentru a evita un rezultat negativ, care ar face necesara reluarea, partiala, a procedurilor. Olanda este singura tara membra UE care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Este vorba, practic, despre un scenariu care se repeta. In Consiliul JAI de la 22 septembrie, presedintia poloneza a decis sa amane votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa.

La acel moment, Olanda si Finlanda au fost tarile care s-au opus. Ulterior, Finlanda si-a nuantat pozitia, insa autoritatile de la Haga se pronunta in continuare impotriva acestui demers.

Totusi, un proiect de recomandare a aderarii va circula, miercuri, in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, reunit incepand de astazi la Bruxelles. Televiziunea publica bulgara BNT anuntase, in urma cu doar doua zile, ca un proiect de recomandare privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pe 25 martie 2012, initial doar cu frontierele aeriana si maritima, ar fi urmat sa fie discutat in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne de zilele acestea.

Potrivit proiectului de recomandare, frontierele terestre ale celor doua state ar fi urmat sa fie incluse in Spatiul Schengen intr-o a doua etapa, cel tarziu la 31 iulie 2012.