Comisia Europeana a stabilit luni, dupa discutii cu specialistii MDRT, ca, de acum incolo, controlul fondurilor europene sa revina autoritatilor de management din ministere si ca ANRMAP-ul nu trebuie sa mai intervina in controlul de dupa derularea procedurilor de achizitii, a declarat marti ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, intr-un interviu HotNews.ro realizat de Dan Tapalaga. "Concluzia CE a fost ca in Romania am complicat prea mult legislatia, am adus prea multe institutii sa controleze. De aici tot acest haos care s-a creat. Ei spun asa: <>", a spus Udrea.

Dan Tapalaga: Ati anuntat in timpul discutiei online cu cititorii HotNews.ro ca ati avut o ultima discutie la Bruxelles, chiar in decursul zilei de ieri (n.r. luni), in legatura cu stadiul deblocarii fondurilor europene. Ce s-a intamplat acolo?

Elena Udrea: A fost o discutie tehnica prin care noi am prezentat toate masurile pe care Autoritatea de Management (AM) de la Ministerul nostru le-a luat in ultimele 6 luni tocmai pentru a da siguranta ca implementarea fondurilor europene in Romania se face in concordanta cu legislatia europeana. Spun europeana pentru ca cei de la Bruxelles nu sunt interesati neaparat de legislatia romaneasca. Au incredere in regulile pe care ei le-au fixat, nu neaparat in cele pe care tarile si le fac.

A fost o discutie tehnica, la nivel de specialisti, si s-a stabilit ca, de acum incolo, controlul in cazul fondurilor gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), controlul de dupa licitatie se face numai de catre minister. In legislatia noastra de pana acum existau o multime de institutii, ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice), UCEVAP (Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice), Auditul de la Ministerul Finantelor, care toate aveau pe anumite segmente atributii de control. Riscul era sa te trezesti cu decizii diferite.

D.T: Ceea ce s-a si intamplat. ANRMAP a aplicat sanctiuni de 100% in unele proiecte in timp ce MDRT a aplicat sanctiuni de 10%. Este cazul Teleorman...

E. Udrea: Nu. A fost invers. ANRMAP a verificat pe legislatia europeana proiecte cum ar fi cele de la Teleorman sau Ilfov. La Ilfov a emis chiar un aviz prin care le-a dat voie celor de la Consiliul Judetean (CJ) sa deruleze o procedura de urgenta de licitatie. A venit Comisia Europeana, nu a fost de acord cu aceasta procedura, a considerat ca incalca legislatia si a dispus sa aplicam corectii. Cei de la Ilfov s-au aparat cu avizul dat de la ANRMAP si noi, in contextul asta, am evaluat avizul si am spus ca cei de la CJ Ilfov nu au avut nicio vina pentru ca ANRMAP-ul le-a permis. Astazi Comisia Europeana spune: "Nu ma interseaza pe mine ce face ANRMAP-ul, in fata mea nu trebuie sa raspunda decat o singura autoritate in care avem incredere", si anume AM POR (n.r. Agentia de Management Programul Operational Regional).

Dupa toata aceasta vanzoleala cine, ce controleaza in Romania, pentru ca toata lumea vrea sa controleze, ANRMAP-ul a controlat ulterior diferite Consilii Judetene, dar pe legislatia romaneasca, pe alte aspecte decat cele cerute de Uniunea Europeana. Si au gasit acolo anumite nereguli. Asta este treaba lor si o pot face pe legislatia romaneasca...

D.T: Deci asa se explica diferenta intre sanctiunea aplicata de ei la Teleorman, mult mai mare fata de sanctiunea aplicata de minister. Pentru ca am avut si situatia asta, dincolo de situatia de la CJ Ilfov.

E. Udrea: Asta este un control pe care ei (n.r. ANRMAP) l-au facut mult ulterior controalelor facute de Comisia Europeana si de AM POR si au controlat alte aspecte decat cei de la Comisia Europeana. Asta e problema Comisiei Europene.

D.T: Pe scurt, ati ajuns la Bruxelles la o concluzie? Ati luat o decizie?

E. Udrea: Da. Concluzia este ca ANRMAP-ul nu trebuie sa mai intervina in controlul de dupa derularea procedurilor de achizitii.

D.T: Cine a propus asta? Comisia Europeana sau MDRT?

E. Udrea: Comisia Europeana. Noi putem sa propunem orice, important e ca ei aproba numai lucrurile in care au incredere si se gandesc ca sunt eficiente.

D.T: V-am intrebat asta ca poate v-ati suparat pe ANRMAP ca au fost mai stricti.

E. Udrea: Nu. Nici pomeneala. Dimpotriva. Noi cu ANRMAP-ul avem un protocol pe care va trebui sa-l amendam. In sensul in care noi am cerut sprijinul lor, sa ne ajute si sa faca si ei controale acolo unde noi nu reusim singuri. Comisia spune: "Nu. In fata mea trebuie sa raspunda o singura institutie. Altfel veti da vina unii pe altii".

D.T: Deci, de acum incolo, controlul pe derularea programelor europene se va face de catre MDRT?

E. Udrea: In cazul programului nostru (n.r. POR). In cazul celorlalte ministere, celorlalte programe operationale, controlul se va face de catre autoritatile lor de management.

D.T: Intreaga responsabilitate va fi pe autoritatile de management...

E. Udrea: Sigur ca da. Procedura care va fi stabilita acum cu MDRT va fi cea care se va aplica tuturor ministerelor care gestioneaza fonduri europene. Concluzia CE a fost ca in Romania am complicat prea mult legislatia, am adus prea multe institutii sa controleze. De aici tot acest haos care s-a creat. Ei spun asa: "Pe mine nu ma intereseaza inainte de licitatie cum va organizati voi controlul. Pe mine ma intereseaza ca la final raspunde de legalitatea si corectitudinea implementarii fondurilor autoritatea de management care gestioneaza Programul Operational respectiv".

D.T: Dar pana acum, nu raspundea tot autoritatea asta de management? Nu ei ar fi trebuit sa controleze si sa supervizeze programele si licitatiile derulate de...

E. Udrea: Nu. In timpul licitatiilor intervenea ANRMAP-ul si UCEVAP-ul. Inainte de licitatie, ANRMAP-ul. Dupa licitatii ANRMAP-ul, noi si Auditul. Era o intreaga nebunie in care toata lumea incerca sa-si ia atributii de control, dar la sfarsit nimeni nu raspundea. Toti incercau sa arunce cumva responsabilitatea in curtea celorlalti. Aici a intervenit Comisia Europeana si a spus: "Pe mine nu ma intereseaza in Romania cum vreti voi sa va impartiti atributiile. Dupa licitatie nu raspunde decat Autoritatea de Management". Si daca cumva, se intampla sa castige in instanta... Pentru ca avem si aceasta problema... Ganditi-va ca la Teleorman, unde noi am aplicat corectii, CJ are hotarare in instanta care ii da dreptate. Stiti ce a spus CE? "Nu ne intereseaza. I-a dat dreptate pe legislatia romaneasca. Statul roman, in astfel de situatie, suporta din bugetul propriu costul corectiei".

D.T: Deci de acum incolo, regula va fi ca Autoritatea de Management raspunde pentru control...

E. Udrea: Da.

D.T: Si daca vom avea proiecte in procent mare cu probleme?

E. Udrea: Raspunde Autoritatea de Management.

D.T: Pentru ca pana acum n-au raspuns. Aceiasi directori din cadrul AM POR, din subordinea ministerului, sunt si astazi in functie.

E. Udrea: Asa cum zicea si domnul Orban (n.r. Leonard Orban). Este cea mai buna echipa din Romania. Lucreaza aici inca de la fondurile pre-europene. Au cea mai mare absorbtie, cel mai mare grad de contractare si au atata incredere cei de la Comisia Europeana in ei, pentru ca discuta de ani de zile cu reprezentantii de la AM POR, incat cu ei stabilesc tot sistemul care se va implementa la nivelul fondurilor europene la toate ministerele din Romania. Ei sunt in regula, dar legislatia... Nici macar nu i-am pus eu. Acolo i-am gasit in minister. Sunt profesionisti, nu sunt pusi politic.

D.T: Spune si asta multe. Au trecut 6 luni de la decizia CE. HotNews.ro a scris si a urmarit in detaliu chestiunea asta. In decizia sa, CE se baza pe faptul ca au gasit un numar mai mare de proiecte in derulare cu probleme decat raportarile initiale ale acestori autoritati de management care spuneau "Totul e in regula, nu am gasit probleme. Daca au fost le-am rectificat in proportie de 99%"...

E. Udrea: Ei nu au controlat numai la POR. Ei au controlat toate programele. Si la Transporturi, si la Mediu...

D.T: Si toti au spus "Minunat. e in regula". Dar n-a fost minunat si n-a fost in regula...

E. Udrea: Trebuie sa facem o diferenta. La noi la minister noi nu suntem si beneficiari. Dau exemplu Ministerul Mediului. Acolo tot ei si contracteaza in anumite programe, si Ministerul Transporturilor, tot ei sunt si cei care fac licitatii. La noi nu este asa. Noi controlam beneficiarii, adica Consiliile Judetene si Consiliile Locale. De aceea la noi nu este vreo problema sa constatam neregulile. Singura problema pana acum era ca iti puneau in fata un aviz de la o institutie a statului. ANRMAP, UCEVAP... Si spuneau: "Uite. Au fost, au controlat in timpul derularii licitatiei si au spus ca este in regula. De ce ne spui tu ca nu este in regula acum?". Asa cum spuneam, aveau hotarari judecatoresti care dadeau dreptate Consiliului judetean si ni le puneau in fata la control. "De ce imi spui ca trebuie sa mai aplici corectie, pentru ca eu am hotarare judecatoreasca?". In conditiile astea, CE a zis: "Faceti ordine. Pe mine ma intereseaza sa discut cu o singura institutie". Si asta este Autoritatea de Management din fiecare minister.

D.T: Cand intra in vigoare regula asta?

E. Udrea: Acum se asteapta ca pana vineri, Guvernul sa isi asume ceea ce s-a stabilit ieri (n.r. luni) in discutiile dintre reprezentantii ministerului pe care il conduc si cei ai DIGI REGIO. Guvernul trebuie sa isi asume oficial sa trimita o scrisoare catre CE in care spune ca isi asuma toate aceste proceduri pe care noi le-am gandit la Minister. De asta va spun ca echipa este extraordinara si nici macar nu am meritul ca am infiintat-o eu. Ea exista, eu doar am mentinut-o in functie si nu am schimbat oamenii pe criterii politice.

Ei au gandit inclusiv conflictul de interese. Se poate intampla ca beneficiarii sa fie in conflicte de interese. Cum este la Buzau. In timpul derularii lucrarilor de reabilitare a unui drum, firma fiului presedintelui CJ a livrat piatra dintr-o cariera catre constructor. Acolo exista o suspiciune de conflict de interese. Sau in cazul Dragnea. Se stie, dar nu se poate dovedi, ca vorbim de o firma cu actiuni la purtator, ca firma Teldrum, care face toate licitatiile din judetul Teleorman, indiferent daca vreti sa puneti zapada pe copaci, o sa vedeti ca firma Teldrum face chestia asta. Se spune ca este firma domnului Dragnea, insa pentru ca este cu actiuni la purtator nu s-a putut dovedi niciodata. Dar Comisia Europeana spune "Nu stiu. Asta este legislatia voastra in Romania. Eu am aceste suspiciuni, eu vreau sa-mi aplicati corectii pentru conflict de interese".

Bun. Atunci trebuia gasita o formula ca eu ca minister... Eu nu sunt ANI, nu sunt Parchet... Cum fac eu sa controlez conflictul de interese? Si oamenii din ministerul meu au venit cu aceasta solutie. Sigur ca problema nu este numai la mine, dar solutia au gasit-o cei de la MDRT. Si au spus asa: "Facem parteneriat cu ANI. In momentul cand avem suspiciuni, chemam ANI sa controleze Doi la mana. Ii punem sa dea o declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunile Codului penal, pe cei care organizeaza licitatiile ca nu se afla in conflicte de interese. Si controlam".... Din perspectiva conflictului de interese avem acces la Registrul Comertului... Si acum vom fi obligati sa controlam actionariatul firmelor. Lucrurile acestea sunt propuneri pe care le-am facut noi Comisiei...

D.T: Cand le-ati facut? Ieri?

E. Udrea: Da. Acum. Noi lucram deja din vara cu ANI pe conflict de interese, insa aceste proceduri le-am propus si CE si se vor aplica tuturor programelor operationale si tuturor autoritatilor de management din Romania.

D.T: E o tema importanta pentru ca vorbim de 800 de milioane de euro blocate in clipa asta. In plina criza economica niciun stat nu-si permite una ca asta. Cand se va lua o decizie referitoare la deblocarea acestor sume si ce va asteptati sa se intample?

E. Udrea: Termenul este pana pe 16 decembrie, asa a fost de la inceput de cand s-a decis sistarea. Trebuie sa spunem ca in toate tarile UE sunt programe suspendate pentru aceleasi motive. Dar asta nu ne incalzeste cu nimic.

D.T: In cuantum mai mic. Bulgaria a avut, sunt si alte tari. Dar vorbim de 20-30 de milioane, nu vorbim de 800 de milioane de euro.

E. Udrea: Da. Si in Franta si Italia. Dar peste tot se intampla periodic, le blocheaza, le dau drumul. Important este ca noi, in Romania, sa facem procedurile atat de transparent, incat CE sa nu mai aiba suspiciuni. Noi speram ca pana pe 16 decembrie, toate aceste proceduri pe care le-am discutat sa fie agreate si Romania sa fie suficient de convingatoare la Bruxelles ca este in stare sa puna in practica toate aceste proceduri si fondurile sa fie deblocate. In totalitate.

Pe 20 iunie 2011, Comisia Europeana a anuntat suspendarea temporara a platilor in valoare de 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional gestionat de AM POR, institutie din subordinea Ministerului Dezvoltarii. Reprezentantii CE au mentionat ca, in urma unui audit realizat in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, au identificat nereguli la procedurile de achizitii publice din fonduri europene realizate de consiliile judetene Teleorman, Ilfov si Buzau.

Pe 11 august, ministrul Elena Udrea a anuntat ca in urma controalelor proprii la 124 de contracte au fost depistate 39 de contracte cu nereguli si ca s-a dispus o corectie de 180 milioane lei. La CJ Ilfov (PDL - Cristache Radulescu) s-a dispus o corectie de 10 milioane lei. La CJ Teleorman (PSD - Liviu Dragnea) s-a aplicat o corectie de 2,5 milioane lei. In final, la Buzau (Victor Mocanu PSD) s-a aplicat o corectie de 2% dintr-un contract de 30.000 euro.

Cotidianul Gandul a dezvaluit in septembrie ca, in realitate, Ministerul Dezvoltarii a realizat doua runde de control, iar in cadrul primei runde corectiile financiare erau mult mai mari. Spre exemplu, s-a stabilit ca, la Ilfov, Consiliul Judetean ar fi trebuit sa returneze nu mai putin de 10 milioane de euro. Vezi aici lista completa a corectiilor si cum au fost ele diminuate de Ministerul Dezvoltarii.

Pe 28 septembrie, Elena Udrea a explicat public ca ministerul a iertat mai multe Consilii Judetene de corectiile anuntate la inceputul lunii. CJ Ilfov a fost iertat de corectia financiara de 10 milioane de euro, la fel intamplandu-se si in cazul CJ Teleorman. Elena Udrea a explicat ca reprezentantii autoritatilor locale au dat dovada de “buna-credinta”. Veziaici explicatiile ministrului

Surpriza insa: tot pe 28 septembrie, ANRMAP a anuntat ca CJ Ilfov, Teleorman si Buzau au fost amendate pentru incalcarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, dupa o verificare proprie. Amenzile sunt platite de autoritatile publice din bugetul local. Astfel, CJ Ilfov a fost amendat cu suma de 90.000 lei.

Cele mai multe nereguli - la Ministerul Dezvoltarii. Corectiile financiare dispuse de ministerul condus de Elena Udrea au scazut de la 180 milioane la 50 de milioane, dupa cum arata un document oficial al Ministerului Afacerilor Europene (MAEu). Analiza MAEu arata ca in urma procedurii de reverificare a achizitiilor publice la Ministerul Dezvoltarii au fost determinate cele mai multe nereguli. Din 209 contracte verificate, 78 prezinta nereguli. Amploarea neregulilor pe contractele pe bani europeni din cadrul POR nu a fost insa determinata, deoarece in total exista 2.638 contracte. Ministerul Dezvoltarii sustine ca presa a interpretat tendentios rezultatele prezentate de MAEu.

Ministerul condus de Elena Udrea sustine ca doar la 3% din cele 2.638 de contracte s-au constatat nereguli. Ce a omis sa mentioneze ministerul este ca procentul de 3% este calculat luand in calcul cele 78 de contracte descoperite cu nereguli de MAEu la reverificari, dar in aceasta procedura au fost reverificate doar 209 contracte din totalul de 2.638. Luand in calcul datele oficiale ale MAEu, procentul de contracte cu nereguli de la Ministerul Dezvoltarii este de 37,3%, adica mai bine de o treime. Vezi detalii aici.

Citeste si: