Herta Muller, scriitoare nascuta in 1953 intr-un sat din Banat, a cistigat Premiul Nobel pentru Literatura. Este cea de-a 12-a scriitoare care cistiga Nobelul pentru Literatura.

Herta Muller a fost hartuita de Securitate in anii '80, politia secreta ceausista propunindu-i in mod constant sa colaboreze. Scriitoarea a refuzat, drept pentru care Securitatea a raspindit zvonul ca ar fi racolat-o, pentru a-i distruge astfel imaginea. In paralel, opera publicata i-a fost cenzurata. In 1987, Muller a emigrat in Germania, scapind de teroarea Securitatii.

Juriul Academiei din Stockholm si-a motivat decizia prin "densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmostenitilor".

Ascultati aici un interviu in limba germana acordat de scriitoare la cateva minute dupa ce a fost anuntata decizia Comitetului Nobel.

Herta Muller este laureata a numeroase premii internationale: "Impac Dublin Literary Award", Premiul "Kleist", Premiul, "Franz Kafka", Premiul european "de literatura Aristeion, Premiul Literar al Fundatiei Konrad Adenauer, Premiul orasului Berlin, iar din 1999 figureaza aproape in fiecare an printre numele potentialilor castigatori ai Premiului Nobel pentru literatura.

Valoarea Premiului Nobel este de zece milioane coroane suedeze (1,4 milioane de dolari).

Printre scriitorii cotati cu sanse reale la cistigarea Nobelului pentru Literatura s-au numarat israelianul Amos Oz, americanii Philip Roth, Cormac McCarthy, Joyce Carol Oates, canadianca Margaret Atwood si alegerianca Assia Djebar.

Asculta un fragment audio: Herta Muller, Este sau nu este Ion (Sursa: Polirom)

Herta Muller: Securitatea este pe mai departe activa

Intr-unul dintre cele mai recente texte publicate in presa germana, Herta Muller a relatat experienta sa in universul concentrationar construit de Securitatea lui Ceausescu.

„Cine isi cere dosarul, le calca pe nervi pina si prietenilor”, scria Herta Müller dupa ce si-a consultat dosarul intocmit de fosta Securitate. Dosarul sau a fost „descoperit” pe cind un grup de cercetatori verificau la CNSAS scriitorii germani cunoscuti sub numele „Aktionsgruppe Banat”.

„In dosarul meu exista doua persoane diferite. Una se numeste „Cristina”, este dusman al statului, este combatuta. Pentru a o compromite pe aceasta Cristina, in atelierul de falsuri al departamentului D (dezinformare) a fost fabricata o fantosa din toate ingredientele care-mi pot face cel mai mult rau: o comunista credincioasa sistemului, o agenta lipsita de scrupule. Oriunde ma duceam, eram condamnata sa traiesc cu aceasta fantosa. Ea nu era doar pusa pe urmele mele, ci mi-o lua chiar inainte. Si cu toate ca de la bun inceput am scris numai impotriva dictaturii, fantosa isi urmeaza pina azi propriul ei drum. Ea a devenit de sine statatoare. Desi de 20 de ani dictatura tine de domeniul trecutului, fantosa mai rataceste primprejur. Oare pentru cita vreme inca?"(Citeste tot articolul Deutsche Welle, semnat Rodica Binder)

Herta Muller a polemizat cu Horia Roman Patapievici

Iulie 2008. Herta Muller declanseaza publica in presa germana o scrisoare deschisa adresata lui Horia Roman Patapievici, protestind impotriva invitarii la Berlin de catre Institutul Cultural Roman a conferentilor Andrei Corbea Hoisie si Sorin Antohi, dovediti colaboratori ai Securitatii.

"„Crede ICR ca traieste pe o alta planeta, pe care nu exista notiuni ca demnitate personala si integritate morala a stiintei?” intreaba retoric Muller in scrisoarea catre Patapievici. „Promit ca nu voi mai pune piciorul peste pragul ICR Berlin, si nu voi fi singura". (sursa)

Replica lui Patapievici a venit prompt: "Proiectul scolii de vara de la Berlin a fost elaborat de trei co-directori: Sorin Antohi, Jörn Rüsen si Klaus Bochmann. Ei au stabilit conceptul si au stabilit lista profesorilor invitati. Prezentarea Institutului Cultural Roman ca cel care l-a invitat pe Sorin Antohi este absurda. Noi nu am invitat pe cineva anume, noi am primit din partea celor trei co-directori o propunere, un proiect al scolii de vara, pe care l-am aprobat ca pe un tot unitar". (sursa)

Lista ultimilor zece cistigatori ai Premiului Nobel pentru Literatura:

2009: Herta Müller (Germania)

2008: Jean-Marie Gustave Le Clezio (Franta)

2007: Doris Lessing (Marea Britanie)

2006: Orhan Pamuk (Turcia)

2005: Harold Pinter (Marea Britanie)

2004: Elfriede Jelinek (Austria)

2003: J.M. Coetzee (Africa de Sud)

2002: Imre Kertesz (Ungaria)

2001: V.S. Naipaul (Marea Britanie)

2000: Gao Xingjian (Franta)

1999: Gunter Grass (Germania)

1998: Jose Saramago (Portugalia)

1997: Dario Fo (Italia)

1996: Wislawa Szymborska (Polonia)

1995: Seamus Heaney (Irlanda)