In aceasta noapte incep in SUA alegerile primare in urma carora Partidul Republican isi va alege candidatul la alegerile prezidentiale. Daca pentru democrati lucrurile sunt simple, presedintele Barack Obama fiind ca si desemnat de partid sa incerce obtinerea celui de al doilea mandat, in tabara republicana ultimele luni au fost marcate de o puternica si agresiva campanie electorala, opt candidati incercand sa obtina increderea simpatizantilor conservatori.

Protest Tea Party la adresa politicilor administratiei ObamaFoto: teapartyphotos.com

UPDATE 07.00Republicanul Rick Perry spune ca vrea sa-si "reconsidere" candidatura pentru prezidentiale

UPDATE 06.00 Rick Santorum si Mitt Romney, pe primele locuri in Iowa - rezultate preliminare

UPDATE 05.45Alegerile republicane pentru selectionarea unui candidat la presedintia SUA au inceput in Iowa

La inceputul anului trecut, impresia generala era ca intreaga campanie de desemnare a candidatului republican la alegerile prezidentiale din 2012 va fi decisa de miscarea radicala conservatoare autointitulata "Tea Party".

Miscarea a aparut la inceputul anului 2009, ca reactie la masurile guvernului american de stimulare financiara a economiei si de salvare a grupurilor financiare, dar si ca forma de protest fata de initiativele presedintelui democrat Obama de reformare a asigurarilor de sanatate cu scopul introducerii unei forme de asigurare medicala de stat pentru aproape 30 de milioane de americani neasigurati anterior.

Pornita ca o miscare de jos, la firul ierbii, fara un leadership sau coordonare politica, Tea Party a capatat tot mai multa vizibilitate de-a lungul anilor 2009 si 2010, adunand si mai multi simpatizanti si astfel punand si mai multa presiune pe establishmentul politic bipolar american. Desi nu se declara inregimentati politic formal, sondajele au aratat ca majoritatea covarsitoare a membrilor au simpatii republicane si o parere defavorabila partidului democrat.

Principalele convingeri ale miscarii sunt

  • o interventie minima a executivului in economie
  • reducerea drastica a impozitelor
  • reducerea deficitelor din bugetele locale ale statelor si din bugetul national
  • o politica ferma impotriva imigrantilor
  • stoparea acordarii de noi drepturi minoritatii homosexuale si respingerea casatoriei intre reprezentantii aceluiasi sex
  • reintroducerea legislatiei "don't ask, don't tell" (eliminata recent de presedintele Obama) prin care homosexualii pot servi in armata SUA doar daca nu-si fac cunoscuta orientarea sexuala
  • o atitudine externa proactiva
  • respingerea oricarei reforme care presupune asigurari de sanatate acoperite de stat
  • sustinerea religiei prin respingerea teoriei evolutiei si imbratisarea credintei "designului inteligent"
  • o atitudine "pro life", impotriva intreruperilor de sarcina

Desi la inceput miscarea a reprezentat un important motor al revigorarii activismului in partea conservatoare a societatii americane, aducand partidului republican un plus de energie absolut necesar dupa sfarsitul de mandat dezastruos din punct de vedere al popularitatii al lui George W. Bush si campania fulminanta care l-a adus pe Barack Obama la Casa Alba in 2008, radicalismul aderentilor Tea Party a devenit ulterior incomod pentru conducerea si planurile partidului republican.

Puterea deranjanta a Tea Party a devenit vizibila odata cu castigarea in mai multe state a alegerilor primare republicane pentru diferite functii publice nu de catre candidatii republicani parte a establishmentului partidului, oameni cu mare experienta politica si mandate anterioare, ci de catre acei candidati republicani necunoscuti, dar cu vederi radicale, care au obtinut suportul declarat al miscarii.

Astfel de victorii ale candidatilor Tea Party, incomode pentru conducerea partidului republican, s-au produs in 2010 in Texas, Utah, Kentucky, Dakota de Sud, Carolina de Sud, Maine, New Jersey, Nevada, Arizona, Delaware, Louisiana si Colorado, aducand nume noi in elita partidului si punand deja presiune asupra campaniei pentru alegerile primare prezidentiale care vor incepe pe 3 ianuarie.

Castigarea, in 2010, a alegerilor pentru postul de senator de Massachusetts de catre republicanul Scott Brown, sustinut de Tea Party, intr-un stat considerat, de regula, un fief al democratilor, a adus si mai multa euforie in tabara simpatizantilor miscarii, transmitand un semnal ce a influentat si mai mult campania electorala privind alegerile primare republicane.

Astfel, o campanie in care oricum candidatii isi exprima mai accentuat preferintele pentru valorile conservatoare, publicul campaniei fiind reprezentat exclusiv de catre simpatizantii partidului republican, a devenit in acest an scena unei radicalizari extreme a discursului din partea catorva candidati care au dorit in mod special sa capteze atentia si voturile Tea Party.

Totusi, in mod oarecum surprinzator, aproape toti acesti candidati se prezinta acum, la inceput de alegeri la un nivel scazut in sondaje, ascensiunile lor fulminante din lunile trecute fiind urmate la destul de scurt timp de caderi la fel de dramatice.

Mitt Romney, singurul candidat al carui parcurs a fost destul de constant si care inregistreaza in cele mai recente sondaje o noua crestere a popularitatii, este exact cel mai putin apreciat de catre simpatizantii Tea Party si se pozitioneaza acum doar la cateva procente de liderul sondajelor, Newt Gingrich, aflat pe o panta descendenta in ultimele zile.

O victorie a lui Mitt Romney in alegerile primare ar putea reprezenta pentru republicani, in perspectiva confruntarii cu Barack Obama, atat o pierdere a unei bune cantitati de energie furnizata de miscarea Tea Party, dar si o sansa de a capta voturile americanilor care se declara independenti, segment electoral ce a decis de mai multe ori castigatorul cursei prezidentiale si care ar putea respinge un candidat republican radical, sustinut de Tea Party, alegand sa voteze cu actualul presedinte, Barack Obama.

Iata-i pe principalii 5 candidati republicani la alegerile primare din acest an:

MITT ROMNEY, 64 de ani

Mitt Romney

  • Nascut la 12 martie 1947
  • MBA la Harvard
  • Consultant, Manager si CEO al mai multor companii si grupuri financiare in perioada 1980-2000. A reusit sa acumuleze in aceasta perioada o avere importanta.
  • Este mormon, un membru foarte activ si respectat al acestei Biserici si comunitati.
  • A intrat in cursa politica in 1994, pierzand alegerile pentru locul de senator al statului Massachusetts in fata democratului Ted Kennedy, fratele fostului presedinte J.F. Kennedy.
  • A fost ales Guverntor al statului Massachusetts in 2002, refuzand sa mai candideze pentru un al doilea mandat.
  • In timpul mandatului a adoptat o legislatie ce instituia o asigurare medicala sustinuta de stat pentru rezidentii neasigurati ai statului Massachusett, fiind o masura luata in premiera in Statele Unite si care va deveni si un model pentru initiativa presedintelui Barack Obama din 2010.
  • A fost candidatul creditat cu cele mai mari sanse in alegerile primare republicane din 2008, castigand in mai multe state, dar fiind insa invins in cele din urma de senatorul John McCain care a obtinut nominalizarea partidului pentru alegerile prezidentiale din 2008. John McCain a fost invins de Barack Obama care a ajuns ce-l de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii
  • Este candidatul cu cea mai mica sustinere din partea miscarii Tea Party, acestia acuzandu-l de vederi democrate, de o atitudine ingaduitoare in privinta imigrantilor si de deschiderea drumului catre asigurarile de sanatate de stat prin initiativele sale luate in timpul mandatului de guvernator.
  • De la inceputul campaniei pentru alegerile primare a avut o evolutie constanta, cu usoare scaderi in perioadele de ascensiune rapida ale celorlalti candidati, revenind insa mereu in sondaje undeva in intervalul de 20-25% din preferintele electorilor.
  • Conform The New York Times, Mitt Romney este candidatul republican care a adunat cele mai mari fonduri in aceasta campanie, de peste 32 de milioane de dolari (la 1 octombrie), la distanta mare de urmatorul candidat, Rick Perry, care a colectat putin peste 17 milioane de dolari.
  • In ultimul sondaj de opinie realizat in Iowa (locul primelor alegeri primare, in 3 ianuarie 2012) Mitt Romney conduce cu 23%, urmat de Ron Paul cu 21% si Rick Santorum cu 15%.

NEWT GINGRICH, 68 de ani

newt

  • Nascut la 17 iunie 1943
  • PhD al Universitatii Tulane din New Orleans, Louisiana
  • A intrat in politica la inceputul anilor '70, reusind sa castige prima sa competitie electorala in 1978, fiind ales in Camera Reprezentantilor din partea unui district al statului Georgia. Au urmat zece mandate succesive, castigand toate alegerile impotriva candidatilor democrati in aceasta perioada.
  •  A demisionat in 1999 din camera Reprezentantilor ca urmare a esecului republicanilor de a-l suspenda pe presedintele Bill Clinton in urma scandalului Monica Lewinsky si a scaderii in sondaje a partidului in urma acestei initiative.
  • Dupa cariera politica a infiintat mai multe companii care i-au adus venituri de aproape 7 milioane de dolari, valoare declarata in 2010.
  • A intentionat sa intre in campania electorala din 2008, renuntand in ultimul moment
  • Pe 11 mai 2011 si-a anuntat candidatura la alegerile primare pentru nominalizarea republicana, fiind cotat in acel moment cu doar 7% din intentiile de vot.
  • Prezenta sa in sondaje a fost in permanenta in urma altor candidati: Romney, Perry, Cain, Ron Paul, Bachman, ascensiunea sa fiind insa brusca dupa retragerea din cursa a lui Herman Cain, retragere cauzata de acuzatiile de hartuire sexuala venite de la mai multe foste angajate ale acestuia.
  • In doar sase saptamani, Newt Gingrich, a crescut in sondaje de la 9%, la inceputul lunii noimebrie, la 35%, varful ascensiunii, atins la jumatatea lunii decembrie. Din acel moment, insa, cota sa de popularitate a intrat pe o panta descendenta, in acest moment aflandu-se la doar cateva procente in fata celui de-al doilea candidat Mitt Romney.
  • In ultimul sondaj de opinie realizat in Iowa, statul in care pe 3 ianuarie vor avea loc primele alegeri primare, Newt Gingrich se afla abia pe locul 4, cu 13% din preferintele de vot, la distanta mare de primul clasat, Mitt Romney.

RON PAUL, 76 de ani

RonPaul1

  • Nascut la 20 august 1935
  • Doctor in medicina, a lucrat ca medic chirurg in armata Statelor Unite, apoi s-a specializat in obstretica
  • A intrat in politica in 1971, revoltat de reforma monetara realizata de Presedintele Nixon care a rupt convertibilitatea directa a dolarului SUA de aur
  • A fost ales pentru prima oara in Congresul Statelor Unite in 1978. A castigat 12 alegeri, fiind prezent si azi in Camera Reprezentantilor.
  • De-a lungul timpului a avut luari de pozitie si initiative legislative ce au starnit impotrivirea atat a democratilor, cat si a membrilor partidului Republican.
  • Este considerat parintele spiritual al miscarii Tea Party, filozofia sa economico-politica, de instituire a unui guvern cu atributii restranse si o interventie minima a statului in economie si protectia sociala, inspirandu-i pe multi dintre adeptii acesteia.
  • Este unul dintre cei doi congresmeni americani care au refuzat pina in prezent sa primeasca retributii si pensii din partea Congresului.
  • In timpul practicii sale medicale a refuzat sa primesca fonduri de la programele de asigurare de sanatate de stat MedicAid si Medicare, alegand in schimb sa le ofere pacientelor sale tarife scazute sau chiar sa lucreze pe gratis.
  • A candidat prima oara la presedintia Statelor Unite in 1988, nu din partea Partidului Republican ci din partea Partidului Libertarian. A fost pe locul trei ca numar de voturi primite, dupa candidatul republican George Bush, castigatorul alegerilor si candidatul democrat Michael Dukakis, obtinand peste 430.000 de voturi, adica 0,5% din totalul acestora.
  • In 2008 a participat la alegerile primare pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidentiale. A avut una dintre cele mai reusite campanii de strangere de fonduri, obtinand un deosebit suport din partea tinerilor. In timpul campaniei electorale a avut de suferit din cauza mediatizarii insuficiente in raport cu ceilalti candidati republicani, unii analisti acuzand un adevarat embargou la adresa sa. S-a mentinut in top trei in privinta numarului de voturi primite in primele state care au organizat alegerile primare. Spre final, atunci cand candidatul John McCain a obtinut un avans important, Ron Paul s-a retras din cursa, donand aproape 4 milioane de dolari din banii sai de campanie unor organizatii care urmau sa acorde asistenta candidatilor de la alegerile locale care, ca si el, militau pentru implementarea unei guvernari minimale.
  • Si-a anuntat intrarea in cursa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile din acest an in luna aprilie 2011.
  • Desi pozitiile sale conservatoare sunt in perfecta concordanta cu filozofia Tea Party, activistii acesteia i-au preferat in ultimele 8 luni de campanie electorala din 2011 pe alti doi candidati conservatori: Rick Perry si Michele Bachmann, abia in luna decembrie reusind sa inregistreze o crestere in sondaje, dupa ce popularitatea celorlalti doi candidati a fost sever afectata in urma unor gafe majore facute de catre acestia in timpul confruntarilor televizate.
  • In ultimele sondaje, realizate la sfarsitul lunii decembrie, Ron Paul se gaseste pe locul trei al preferintelor, cu 12%, la mare distanta insa de Newt Gingrich si Mitt Romney.
  • In ultimul sondaj realizat in statul Iowa, primul care va organiza alegeri primare in acest an, Ron Paul se afla pe locul doi, cu 21%, la mica distanta de Mitt Romney.

RICK PERRY, 61 de ani

RickPerry2

  • Nascut la 4 martie 1950
  • A obtinut o diploma de licenta in biologie animala de la Texas University
  • A urmat pregatire militara in cadrul Fortelor Aeriene americane, obtinand brevetul de pilot. A activat in Air Force, ca pilot al avionului de transport Hercules C-130, pana in anul 1977 cand s-a retras cu gradul de capitan.
  • Urmand traditia familiei, s-a inscris in Partidul Democrat, castigand primele alegeri in 1984 cand a fost ales in Legislativul statului Texas. A avut mai multe pozitii pro republicane, votand pentru masuri de austeritate la nivelul bugetului statului.
  • In 1989 paraseste Partidul Democrat si se inscrie in Partidul Republican.
  • A castigat alegerile pentru functia de Guvernator al statului Texas in 2002, fiind reales in 2006 si 2010, ajungand astfel cel mai longeviv guvernator din istoria statului Texas. A reusit sa adune in cele trei campanii electorale fonduri de peste 100 milioane de dolari, majoritatea din ele venit de la mari contributori.
  • Rezultatele celor 11 ani de mandat la conducerea statului Texas sunt privite diferit de simpatizantii republicani si democrati. Daca sustinatorii lui Rick Perry vorbesc despre "miracolul texan", statul avand cea mai mare crestere din SUA a numarului de noi locuri de munca, criticii semnaleaza ca marea majoritatea a acestora sunt platite cu minimul pe economie, ceea ce a dus media salariala din Texas mult in urma altor state. Laureatul cu premiul Nobel pentru economie Paul Krugman atrage atentia asupra problemelor majore ale strategiei guvernatorului Perry intr-un editorial intitulat "The Texas Unmiracle" publicat in The New York Times.
  • Principalele pozitii ale lui Rick Perry, care i-au adus o importanta sustinere din partea miscarii Tea Party, sunt atitudinea sa constanta impotriva avortului si refuzul oricaror sisteme de asigurari de sanatate oferite de stat. Aceasta atitudine a sa a dus la clasarea statului Texas pe primul loc in clasamentul statelor cu cei mai multi cetateni fara asigurare medicala, adica 26% din populatia statului.
  • Rick Perry este un sustinator al pedepsei cu moartea, de la preluarea functiei de guvernator, in statul Texas au fost executati 234 de condamnati, guvernatorul comutand pedeapsa doar pentru alti doi. De asemenea, el si-a exercitat dreptul de veto in privinta unei masuri care viza interzicerea executarii condamnatilor cu retard intelectual.
  • Imediat dupa anuntul de intrare in cursa pentru desemnarea candidatului republican pentru alegerile prezidentiale, facut pe 30 august, Rick Perry a crescut masiv in sondajele de opinie, realizand performanta ca doar in sase saptamani sa conduca detasat in fata celorlalti candidati.
  • Pe 13 noiembrie, Rick Perry era cotat cu aproape 32% din intentiile de vot, la distanta mare de Mitt Romney, pentru care isi exprimau preferinta 20% din chestionati. Odata inceput insa sezonul de dezbateri televizate dintre candidati, Rick Perry a intrat intr-o curba descendenta la fel de rapida, prestatiile sale televizate fiind neconvingatoare si presarate de numeroase gafe (vedeti aici un fragment din dezbaterea CNBC in care Perry nu reuseste sa-si aminteasca ce anume departamente de stat este hotarat sa desfiinteze). In doar 2 saptamani, Rick Perry pierduse intregul avans, ajungand mult in urma altor candidati, pozitie din care nu si-a mai revenit in sondaje de atunci.

MICHELE BACHMANN, 55 ani

MicheleBachmann2

  • Nascuta la 6 aprilie 1956
  • A urmat cursuri postuniversitare de drept
  • In anul 2000 a castigat prima competitie electorala, fiind aleasa in legislativul statului Minnesota.
  • A castigat alegerile pentru Camera Reprezentantilor din Congresul american in 2006, fiind prima femeie din Minnesota care a obtinut aceasta functie
  • S-a remarcat inca de tanara printr-un activism sustinut pro-religios si impotriva avortului
  • In timpul campaniei de anul trecut a declarat ca profesorul de drept care a avut cea mai mare influenta asupra ei este constitutionalistul John Eidsmoe care considera ca Statele Unite au aparut initial ca o teocratie crestina si ar trebui sa se intoarca la acest statut.
  • In timpul mandatului din senatul statului Minnesota a incercat sa promoveze un amendament constitutional care ar fi interzis recunoasterea casatoriei intre persoanele de acelasi sex.
  • Face parte din grupul celor care neaga efectul emisiilor de dioxid de carbon asupra incalzirii globale, declarand ca dioxidul de carbon este un gaz natural, inofensiv si necesar plantelor.
  • A votat impotriva masurilor de salvare a institutiilor financiare americane cu bani publici, fiind adepta guvernarii limitate.
  • Este considerata unul dintre reprezentantii politici ai miscarii Tea Party, capitalizand sustinerea simpatizantilor acesteia inca de la anuntarea candidaturii la alegerile primare ale partidului republican. Ascensiunea sa in sondaje s-a oprit in luna iulie, odata cu inmultirea informatiilor privind o posibila candidatura  a guvernatorului Rick Perry, cel care avea sa devina in urmatoarele luni preferatul sondajelor.
  • A atins cea mai mare cota de popularitate in luna iulie a anului trecut, ajungand in sondaje la aproape 15%, dar declaratiile sale radicale fata de religie, drepturile minoritatii homosexuale, guvernarea democrata a presedintelui Obama, politica externa si chiar criticile aduse programelor de vaccinare, au fost intens criticate si ironizate de media americana progresista, cota sa de popularitare ajungand in prezent la doar 6%.