Locuitorii din Iowa au inceput marti seara sa se reuneasca in cadrul adunarilor electorale denumite "caucus", dand startul procesului de selectie a candidatului republican care il va infrunta pe Barack Obama la alegerile prezidentiale din noiembrie, transmite AFP preluata de Mediafax.

La 19:00 oa locala (03:00 miercuri ora Romaniei) caucus-urile si-au inceput sesiunea, de obicei in licee sau biserici locale. Cel putin 100.000 de alegatori republicani repartizati in 1.774 de circumscriptii in acest stat agricol din centrul tarii sunt asteptati sa participe la adunari.

In West Des Moines, in suburbia Des Moines, capitala statului Iowa, presedintele adunarii a luat cuvantul in fata a peste 200 de persoane pentru a descrie desfasurarea programului. Alegatorii au depus juramant in fata steagului american iar apoi presedintele adunarii a dat cuvanul reprezentantilor candidatilor.

Votarea trebuie sa inceapa la ora 21:00 ora locala (05:00, ora Romaniei) iar primele estimari pentru intregul stat sunt asteptate la 21:30 (05:30, ora Romaniei).

Sase candidati principali se confrunta in Iowa, cei trei favoriti fiind, conform sondajelor, Mitt Romney, Ron Paul si Rick Santorum.