Comisia de urbanism de pe langa Consiliul local Piatra Neamt a respins planul urbanistic care prevedea construirea unei biserici pe un spatiu verde dintre blocurile din oras. Decizia a fost luata dupa ce mai multi cetateni din zona au transmis primariei, in faza de dezbatere publica a proiectului, ca nu vor sa se ridice o astfel de constructie la cativa metri de geamul lor.

Locul dintre blocuri unde ar urma sa fie ridicata biserica, in Piatra-NeamtFoto: Google Street View

"Acum vreo doua luni, Primaria i-a cerut preotului paroh Paul-Sorin Vieru - cel care ar urma sa slujeasca la viitoarea biserica - sa elaboreze un Plan Urbanistic Zonal. Printre etapele elaborarii acestui PUZ, se numara consultarea publicului timp de 30 de zile, oamenii avand posibilitatea sa trimita catre Primarie eventualele nemultumiri vizavi de noua constructie. Circa 40-50 de persoane au trimis ca nu vor sa se faca biserica deoarece biserica, cel putin fata de blocul unde stau eu, este foarte aproape, la 5-6 metri. Intr-o hotarare a Consiliului local din 29 august nu s-a aprobat acest PUZ care practic permite construirea bisericii.

"In toate demersurile pe care le-a facut preotul Paul Sorin Vieru, preot paroh la Parohia Precista 3, Piatra Neamt, a sustinut ca sunt 2-3 persoane "rebele", "nebune", "atee" si toti ceilalti doresc construirea acestei biserici insa realitatea era si este alta, drept dovada peste 50 persoane au trimis adrese la Primaria Piatra Neamt in luna august 2016 specificand ca nu doresc aceasta constructie atat de aproape de geamurile locatarilor", a declarat Marius Secara, unul dintre locatarii care nu doreste edificarea bisericii langa blocul sau.

"Daca primaria va da totusi aprobare, vom da in judecata primaria. Oricum nu ne lasam pentru ca nu este normal. Mergem la biserici, mergem la manastiri, dar normal e sa mergem cand vrem, unde vrem, nu se poate sa imi puna biserica la 6 metri de bloc. Cel mai important este ca am reusit sa stam drepti si nu in genunchi in fata unor persoane care conduc anumite "institutii" si cred ca toti sunt niste slugi si miste entitati care suntem buni doar pentru a cotiza cu bani", mai spune cetateanul.

Cetatenii se lupta cu biserica inca din 2011, cand Primaria din Piatra Neamt a concesionat circa 620 mp de teren Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pe 49 de ani, pentru edificarea lacasului de cult.

Prin certificatul de urbanism, Primaria din Piatra Neamt a impus insa acordul notarial al vecinilor. O parte dintre locuitori a refuzat sa semneze, iar Parohia i-a dat in judecata. Judecatoria Piatra-Neamt le-a dat dreptate oamenilor, in primavara anului 2015. La recurs insa, instanta a dat dreptate bisericii.

documente

Sentinta biserica Piatra-Neamt

(16 Sept 2016) PDF, 2MB

"Initial, pentru acest proiect nu s-a facut consultare publica si au spus direct, hai sa facem biserica. Dupa acest episod cativa vecini s-au sesizat si am spus ca nu ne trebuie, adica ne trebuie biserica, dar nu imi trebuie constructia chiar sub geam. In 2013, ne-a dat in judecata preotul pentru ca mai multi vecini nu am dat acordul notarial. In certificatul de urbanism emis de Primaria Piatra Neamt se cerea acest acord. Fiindca eu si vreo 20 de persoane din circa 40, nu am dat acest acord, ne-au dat in judecata. Noi am castigat, judecatoarea a considerat ca acolo intre blocuri nu este necesar sa se faca asa ceva. Au facut apel, acolo am pierdut, adica semnaturile noastre impotriva au fost suplinite de cele doua judecatoare", a explicat Marius Secara.

De ce nu sunt o parte dintre vecini de acord cu edificarea bisericii

Marius Secara, unul dintre locatarii care nu si-au dat semnatura pentru ridicarea lacasului de cult, a explicat pentru HotNews.ro inca din 2015 care sunt motivele pentru care nu vrea biserica intre blocuri si ce a sustinut, alaturi de ceilalti contestatari, in fata instantei.

"O parte dintre proprietarii din blocurile care sunt foarte aproape de locul unde se doreste a fi construita biserica lucram pana foarte tarziu si a doua zi nu este obligatoriu sa ma duc la serviciu la ora 8, ori biserica are un anumit program de tras clopotul si anumite evenimente. Apoi, eu m-as simti stanjenit sa scot rufele la uscat si la biserica sa se desfasoare anumite evenimente, mai vesele sau mai putin vesele. Plus ca este o straduta cu parcari si pe stanga, si pe dreapta si se circula la mica intelegere pe ambele sensuri, desi liber este doar un singur sens. E si asa o strada aglomerata, daca se va construi si biserica, fluxul de persoane si de automobile va creste", a continuat acesta.

Locatarul a povestit ca, "dupa ce se va construi biserica, probabil cladirea va avea un gard, asa ca partea din spatele blocului va fi blocata; deci iesirea din spate a blocului ar fi blocata de gardul bisericii, ceea ce e foarte important in cazul unui incendiu sau al unei calamitati. Acum vreo 6 ani, o biserica veche a luat foc si n-au putut interveni pompierii pentru ca nu aveau loc pe strada. La noi, nici in conditiile actuale nu stiu daca ar putea intra o masina de pompieri, ca v-am spus ca este straduta ingusta".

"Plus ca mai sunt exemple de biserici care au inceput sa fie construite dupa anii '90 si care nici astazi nu sunt terminate. Noi probabil vom sta 10-20 ani cu santier", au sustinut oamenii, in fata instantei.

"Pe de alta parte, eu personal am fost de acord sa construiasca biserica, dar macar 50 de metri mai departe, nu chiar sub geam. Dar mi s-a spus ca pe locul pe care il aratam eu este o societate comerciala si ca acolo se cer bani pe teren", a povestit pentru HotNews.ro Marius Secara.

Acesta a precizat ca "un alt argument este ca, in zona, pe o distanta de 500 de metri patrati sunt 3 biserici, iar pe o distanta de un kilometru patrat sunt 5 biserici. Plus ca sunt motive de sanatate dovedite cu acte ale altor participanti", carora nu le este indicat medical sa fie expusi unor sunete puternice.

HotNews.ro a scris despre acest subiect aici si aici.

Ce spune preotul care doreste construirea bisericii

Contactat de HotNews.ro in 2015, preotul Paul Sorin Vieru, cel care va sluji in biserica ce ar urma sa se ridice intre blocuri, a explicat ce inseamna faptul ca locatarii si-au exercitat cu rea-credinta dreptul legal de nu semna pentru construirea bisericii:

"Aici ne-am gandit la faptul ca avand toate studiile pozitive, avem un studiu de impact facut de medicii de la Iasi asupra populatiei - Directia de Sanatate Iasi nu ne-a dat avizul pana nu am avut studiul asta. Dar sunt o mana de oameni care nu vor sa semneze, 5-6, nu sunt atat de multi ca cei din lista din instanta, pentru ca mai sunt unii care nu sunt proprietari. Avem studii geo ca nu e nicio problema sa ridicam o biserica de 160 metri patrati".

"Plus ca ei au spus: vrem orice altceva, nu biserica. Cam asta. Acolo nu e nicio lege incalcata. Ca nu vreau biserica ca nu pot sa-mi intind rufele... ce motiv e asta? Nu rezulta decat rea-credinta".

Preotul este de parere ca un argument serios ar fi fost: "Imi iei lumina, imi iei soarele, dar daca ar fi reale. Nu pot spune ca am luat lumina cand studiul de insorire spune ca nu. Nu poti spune ca iti afecteaza sanatatea, daca cei de la directia de sanatate spun ca nu. Eu nu pot intelege de ce sunt impotriva". Potrivit acestuia, parohia a primit aviz inclusiv de la pompieri.

In ceea ce priveste vecinatatea celor 5 biserici pe 1 kilometru patrat, preotul Paul Sorin Vieru sustine ca "este fals! Este una de lipoveni, una protesanta, mai sunt doua, dar nu cred ca sunt la o raza de 1 kilometru. Dar fiecare parohie e cu biserica ei. Daca un cartier e mai mare si poate fi impartit in 3, dupa socotelile mitropoliei, atunci asa se face. Eu sunt reprezentantul mitropoliei".

Povestea luptei bisericii cu dracul, povestita in pliantul pus de preot la posta enoriasilor