Lupta Bisericii cu enoriasii in Piatra Neamt: locuitorii au fost dati in judecata pentru ca refuza construirea unei biserici pe spatiul verde dintre blocuri
Terenul pe care ar urma sa se ridice lacasul de cult a fost dat in folosinta gratuita bisericii de catre Consiliul Local, in septembrie 2011, pentru 49 de ani. Pentru edificarea constructiei, preotul paroh care a fost desemnat sa ocupe de ridicarea lacasului, a primit de la Primarie, in septembrie 2012, un certificat de urbanism pentru a putea incepe procedura de obtinere a autorizatiei de construire a bisericii. Intrucat o parte dintre vecini s-au opus proiectului, in 2013, Primaria a emis un nou certificat de urbanism in care cere bisericii sa obtina si acordul vecinilor.
Preotul paroh insarcinat cu ridicarea bisericii, Sorin Vieru, a cerut a cerut proprietarilor din cele trei blocuri acordul scris pentru ridicarea bisericii, insa din cele 38 de apartamente, doar 25 de proprietari si-au dat acordul, 5 s-au opus, 4 sunt plecati din tara, iar restul nu sunt interesati sau nu este clar regimul de proprietate al apartamentului.
Intrucat nu a reusit sa convinga pe toata lumea, iar pentru eliberarea autorizatiei de construire este nevoie de acordul tuturor vecinilor, preotul s-a adresat instantei cerand ca aceasta sa constate ca refuzul vecinilor este "nejustificat".
"Am aflat ca se va construi aceasta biserica langa blocul meu in decembrie 2012, cand a venit preotul cu Ajunul si ne-a spus. Pe acest teren este iarba, iar vecinii au facut mai multe demersuri la Primarie sa amenajeze acolo un parculet, insa acest lucru nu s-a realizat deoarece institutia a spus ca terenul este in litigiu. A fost in litigiu in urma cu mai multi ani, dar s-a rezolvat, Primaria le-a dat teren la schimb in alta parte fostilor proprietari. Revenind la biserica, cei de la Primarie ne-au spus ca biserica nu se poate construi fara acordul vecinilor. Acest acord nu a fost obtinut si Parohia ne-a dat in judecata. Asteptam sa se stabileasca primul termen", a declarat pentru Hotnews.ro Marius Secara, unul dintre vecinii afectati care se opune proiectului.
Acesta spune ca vecinii sunt impotriva deoarece biserica va fi foarte aproape de blocul lor, le ia lumina si va fi zgomot din cauza clopotelor. "Sotia mea lucreaza in ture de noapte, este farmacista, nu se va putea odihni ziua. In aceasta situatie sunt mai multi oameni din aceste blocuri. In plus, in zona, pe o raza de 500 de metri mai sunt inca trei biserici. Noi nu vrem aceasta biserica aici, dar ei practic ne obliga. Pot sa o faca in alta parte. Am incercat sa vorbim cu preotul, fiindca suntem cam de aceeasi varsta, insa el isi apara interesul lui. Pe noi nu ne ajuta nimeni fiindca nimeni nu vrea sa supere Biserica", a mai explicat Marius Secara
Biserica in parcul Spitalului Judetean Arges
La sfarsitul anului trecut, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului prin Biserica ¬Sfantul Pantelimon¬ a cerut Consiliului Judetean Arges darea in folosinta gratuita a unui teren de circa 2600 mp din Parcul Spitalului Judetean pentru a construi acolo un altar de vara, o capela mortuara, lumanarar si cantina sociala, precum si un gard de trei metri inaltime, potrivit ziarobiectiv.ro. Proiectul nu a fost aprobat deoarece consilierii din opozitie s-au opus.
Biserica "Sfantul Pantelimon" se afla langa Spitalul Judetean, terenul pe care aceasta a fost construita, circa 300 mp, fiind dat tot de Consiliul Judetean in 2007. Potrivit consilierului judetean Iulian Prunaru, reprezentantii bisericii au construit ilegal doua anexe la aceasta biserica.
Biserica in curtea Spitalului Judetean Bistrita
Si in curtea Sectiei de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita se construieste o biserica. Piatra de temelie a constructiei a fost pusa in aprilie 2013 in prezenta IPS Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. La ceremonie au fost prezenti consilierul pe probleme de misiune si protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Bistritei Alexandru Vidican, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, directorul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita, dr. Mircea Gelu Buta, seful Directiei Judetene de Informatii, Ioan Mocan, cadre medicale ale unitatii spitalicesti, dar si pacienti, potrivit timponline.ro.
Dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judetean de Urgenta, spune ca in curtea Spitalului mai sunt inca doua biserici.
"Biserica ce va purta hramul Sfantului Nectarie se incadreaza intr-un proiect pe care l-am inceput cu multi ani in urma cu regretatul de pomenire Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu Anania. In 1998 am dat in folosinta primul paraclis in cladirea principala a Spitalului Judetean, aceasta fiind si prima biserica sfintita de IPS Bartolomeu la Bistrita. In urma cu doi ani, in prezenta Mitropolitului Andrei Andreicut am reusit sa sfintim o noua biserica in cadrul complexului TBC, o biserica frumoasa in stil brancovenesc si foarte utila pacientilor care se trateaza pe termen lung cu suferinta pulmonara. Iata ca acum a venit randul complexului de oncologie. Am incheiat constructia noii aripi a spitalului care cuprinde saloane de ingrijiri paleative, iar ca si o complementaritate a tratamentului acestor bolnavi se incadreaza aceasta biserica. Eu cred ca le va aduce alinare. Are ca hram Sfantul Nectarie, un cunoscut sfant vindecator al bolnavilor cu cancer. Ea va fi in stil grecesc. Am vazut la Sinaia o biserica construita de Regina Maria care mi-a placut foarte mult si cred ca in aceasta incinta austera se potriveste foarte bine. Va fi o biserica inalta, cubica, facuta din piatra care are o turla centrala¬, a declarat dr. Mircea Gelu Buta, in aprilie 2013, citat de timponline.ro.
La sfarsitul acestui an, potrivit aceleiasi publicatii, presedintele Consiliului Judetean, Radu Moldovan, a vizitat Muntele Athos impreuna cu IPS Mitropolit Andrei Andreicut, iar anul 2014 il va incepe cu un tur prin Israel, Iordania si Egipt tot in compania inaltului prelat.
Complexul hotelier Bradul din Covasna trecut la Episcopia Covasnei si Harghitei
In decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care Complexul hotelier Bradul din Covasna trece de la RA-APPS la Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru Episcopia Ortodoxa Romana a Covasnei si Harghitei.
Complex Hotelier Bradul este compus din cladire anexa, bucatarie, restaurant, terasa, corpuri de cazare, mofeta, baza de tratament, spalatorie, rampa, teren de sport, parc amenajat si pasune, in suprafata totala de 22.763 mp" si "casa izvor apa minerala, suprafata 35 mp".
Potrivit Asociatiei Secular-Umaniste din România, in tara noastra sunt peste 18.000 de biserici si doar 4.000 de scoli.
Pe 27 decembrie 2013, ASUR a organizat o actiune de protest in care a criticat alocarile bugetare facute de Guvern in favoarea Bisericii Ortodoxe Romane, in conditiile in care Executivul ar ignora criza din sistemul sanitar.
"Alexandru Ioan Cuza a folosit averile manastiresti pentru intretinerea scolilor si spitalelor, dar guvernantii actuali ignora criza din sistemul sanitar pentru a imbogati Biserica. Trebuie sa le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Romanie laica! Cultele religioase trebuie sa se autofinanteze din contributiile voluntare ale credinciosilor!", a declarat Toma Patrascu, vice-presedintele Asociatiei Secular-Umanista din Romania.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Pentru că oamenii vor „ieși din sistem” în mod natural carevasăzică.
Din 21 milioane, am rămas vreo 18 și declinul continuă.
Și-atunci, n-ar fi bine ca însăși Biserica să facă vreun spital, vreo creșă ori vreo școală?
Vorbi Ion că e și el om.
cel mai trist mi se pare ca 25 de proprietari din 38 (65%) sunt de acord cu construirea bisericii. de ce oare? cu siguranta nu sunt impinsi de nevoi spirituale daca au deja atatea biserici imprejur. sa fie atat de prosti incat sa nu inteleaga ca spatiul ala verde de langa bloc e mult mai bun decat o bisericuta? sa fie oare atat de prosti incat sa nu inteleaga ca valoarea apartamentelor va scadea? ca nu poti dormi cand suna clopotele la cativa metri de perna ta? ca se vor strange toti cersetorii din cartier? sau poate sunt atat de amarati ca o vad ca pe o solutie? cantina personala.. mananca si ei o coliva zilnic..
Prostia - si domnia - costa!
Bisericfa a devenit ca si cartelul bancar,incearca sa-si deschida cate un "office" in fiecare zona cu vad.
Nu m-ar mira daca mai marii manageri ai bisericii nu fac studii de potential economic pentru a vedea in ce perioada vor avea "turnover-ului" investitiei si vor trece pe profit...
Pe zi ce trece Romania devine stat ultraortodox.
Da' pe cand centre de protectie pentru copii parasiti,batrani uitati si femei abuzate?
Am ajuns sa avem numai banci,farmacii si biserici...scopul lor fiind sa stoarca bani de le prostime cu orice pret.
Într-o situaţie similară la Reşiţa în faţa sediului SRI s-a construit o biserică ortodoxă în locul unei fântâni arteziene din mijlocul unui mic părculeţ, în ciuda faptului că TOŢI locatarii din blocurile învecinate erau împotriva demolării fântânii, desfiinţării părculeţului şi construcţiei bisericii.
In acest fel n-ar mai fi aglomeratie la biserici.
Spitalele oricum sunt suficient de bine echipate pentru a furniza marfa preotilor, iar scolile scot crestinii necesari pentru a avea si mai multe biserici.
Administratorul asociatiei de locatari ar trebui reprofilat daca nu sunt suficienti preoti.
Doamne ajuta!
Asta dovedeste cati bani da biserica pe voi.
In alte tari civilizate nici nu treceau de Primarie ce sa vorbesc sa mai primeasca acordul celor de langa. Evident la noi se pot construi clopotnite langa geamul cetateanului ca un imbecil de la primarie alaturi de popa nu ar vedea unde este problema. Pana la urma prostia si religia merg mana in mana.
Catre cetatenii care nu vor sa ofere acordul lor : VA FELICIT. Nu cedati in fata unora care nu dau 2 bani pe confortul d-voastra si opiniile d-voastra. Aparati-va drepturile si opiniile in fata prostiei gratuite daca restul le este prea frica sa gandeasca altfel decat "ii bate doamne-doamne".
Biserica este O MAFIE , o ceata de parveniti aparati de stat pentru ca au in mrejele lor o gramada de redusi mintali si spiritual care sunt usor de condus si influentat. Exact ce are nevoie un guvern condus de Po(a)nta!
In Pastorala de Craciun ;)
"Sa aiba grija" - adica sa curete buruienile alea verzi (care cresc de capul lor printre blocuri si prin parcuri), insectele (care sunt rauvoitoare) samd... si sa acopere totul cu niste betoane "ecologice" :P
Sunt destul fraieri care cotizeaza, asa ca plusul de imagine care ar fi adus de o cantina nu ar compensa cheltuielile.Asa ca n-o sa vedem!
vestea buna e ca intre timp s-a daramat.
vestea rea e ca in locul ei au construit o monstruozitate de 5 ori mai mare cu care ocazie au eliminat si ultimele vestigii de verdeata din zona.
da, pe palmuta aia de pamant.
Poate că mișcarea de la Papa Francisc ajunge și pe la noi. Încă nu este prea târziu să facem un părculeț în spatele Palatului Parlamentului în loc de parcări sfințite....
se poate vedea din satelit ca sunt fix 2 biserici langa spatiul unde vor inca una...
http://i43.tinypic.com/zv3jvq.jpg
Inca nu s-a atins limita superioara a nr de biserici in Romania....mai e loc????? Lololoi.
eu zis sa le donam toata tara ca si asa cuza le-a luat 3 biserici mi se pare normal cu dobanda sa le dam toata tara... sa ardem pe rug toti ateii, si orice religie care nu e ortodoxa, sa confiscam averile celor care nu se duc de minim 3 ori pe saptamana la biserica, sa-l facem pe daniel stapanul tarii cu drept de viata si de moarte asupra supusilor...
As vrea sa vad clerul ortodox ingrijind bolnavi, ajutand copii sa nu sufere si sa invete carte. Dar astia nu fac asa ceva, este scandalos.
Succes oamenilor din Piatea Neamt, adevaratii urmasi ai lui Stefan cel Mare.
Cel ce are urechi de auzit va auzi.
Hai cu noi la baute.
In articol se vorbeste de 4 biserici, ce de fapt sunt cazuri izolate. E nevoie de biserici pentru ca ma indoiesc ca cineva care spune ca nu e nevoie, merge duminica la o sfana Liturghie sa observe ca bisericile sunt pline ochi. Enoriasii stau pe afara si asculta la difuzoare slujba sau pe timpul iernii uneori indura si frig.
Deci, problema e anti-crestinismul nefondat al "liber-cugetatorilor" "civilizati" intr-o tara ce se presupune ca cei aroximativ 10 % atei sau de alta religie ar fi toleranti cu ceilalti 90% romani ortodocsi.