Cine sunt marii vinovati pentru situatia critica a RADET si posibilitatea ca bucurestenii sa nu aiba caldura in iarna

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2015, 14:52 Actualitate | Administratie Locala


Populismul lui Oprescu si al consilierilor, directorii numiti politic, plus decizii aberante ale unei institutii de stat (ANRE) au adus RADET - care distribuie bucurestenilor apa calda si caldura - intr-o situatie fara iesire. Cum e posibil ca o regie autonoma sa fie capusata de o alta companie de stat? Cazul RADET - ELCEN e un exemplu.

Un Ordin al
Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie ingenuncheaza RADET

In acest moment, RADET are datorii de circa 3,2 miliarde de lei catre ELCEN - furnizorul de energie termica, motiv pentru care in ultimii doi ani conturile Regiei au fost poprite in mod constant de ELCEN. Astfel, RADET nu a putut sa mai faca deloc investitii si toate reparatiile necesare, fiind alocati in mare parte doar bani de salarii si pentru remedierea avariilor.

ELCEN furnizeaza energie termica catre RADET in baza unui contract semnat in 2009 si aprobat printr-un ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) Petru Lificiu (PDL). Contractul prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca aceasta prevedere este cea care a generat acumularea acestei datorii uriase deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile. Pe 30 decembrie 2013, presedintele ANRE, Emil Calota, a emis un ordin prin care a aprobat un nou contract cadru pentru vanzarea energiei termice intre ELCEN si RADET, insa termenul de 15 zile pentru plata facturilor a fost pastrat.

"ANRE a emis reglementari evident in defavoarea distribuitorului de energie termica RADET Bucuresti, favorizand in schimb producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti SA... Lovitura mortala pe care ANRE a dat-o in favoarea producatorului este Ordinul 50 din 2009, al Presedintelui ANRE privind Contractul Cadru de Vanzare-Cumparare a Energiei Termice, care stipula ca ordinea platilor facturilor se face - mai intai in contul penalitatilor, si - abia in al doilea rand, in contul consumului curent si respectiv a datoriei principale", spunea Oprescu in iulie 2015.

Astfel, banii platiti de RADET catre ELCEN (ambele entitati economice cu actionar majoritar statul roman) s-au dus la plata penalitatilor, care tot cresteau, si nu la stingerea datoriei de baza.

In decembrie 2008, RADET avea la ELCEN o datorie de circa 1,4 miliarde lei, jumatate penalitati, jumatate facturi neplatite. In 2008, municipalitatea a cerut reesalonarea datoriei de baza - 743 milioane lei - pe 3 ani.  Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Oprescu a platit primele doua rate din batoria de baza, insa cea de-a treia, 259 milioane lei, nu s-a mai platit. Edilul a motivat ca ELCEN l-a pacalit si banii au fost dati pentru plata penalitatilor, nu pentru stingerea datoriei. In orice caz, "RADET Bucuresti impreuna cu Municipiul Bucuresti au platit in ultimii 10 ani aprox. 9,7 miliarde de lei, pentru un cost al agentului termic consumat de aprox. 8 miliarde de Lei, restul fiind numai penalitati. Iata cum RADET si Municipalitatea, desi au platit cu 1,7 miliarde de lei mai mult decat au consumat, inca mai au datorii de 3,8 miliarde. Jaf pe fata din banii bucurestenilor", a declarat Oprescu in vara acestui an.

Pentru recuperarea datoriei, in ultimii 2 ani, conturile RADET au fost poprite in mod constant de catre ELCEN in proportie de 50-100%, astfel ca regia nu a putut face investitii, ramanand bani foarte putini doar pentru reparatii.

Astfel, s-a ajuns in situatia ca in pragul iernii, RADET sa ramana cu zece mari avarii nerezolvate, ceea ce pune in pericol furnizarea caldurii in anumite cartiere.


Populismul primarului Oprescu

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), care distribuie bucurestenilor apa calda si caldura, a ramas cu o gaura de circa 227 milioane lei (cifra actualizata in iunie 2015) din cauza faptului ca din 2011 pana in 2015 pretul energiei termice a crescut cu circa 23% (majorare aprobata de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ELCEN - producatorul de energie termica), insa aceasta majorare nu a fost propusa de primarul Oprescu pentru aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi insusita si aplicata la populatie sau subventionata. In plus, o parte dintre consilierii generali s-au exprimat clar impotriva majorarii (grupul PSD).

Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu  nu si-a asumat sa propuna aceasta majorare. RADET sustine ca a cerut majorarea pretului la gigacalorie anul trecut, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata.

"In prezent RADET practica tarifele aprobate in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. ... In data de 21 martie 2014 RADET a depus la Primaria Capitalei o solicitare pentru majorarea preturilor. Solicitarea a fost respinsa in urma obtinerii unui aviz nefavorabil din partea Autoritatatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (n.r. autoritate in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti)", se arata in planul de administrare al RADET aprobat la inceputul anului de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.


Directorii RADET numiti politic

In ultimii ani, directorii RADET si consiliul de administratie al Regiei au fost schimbati imediat cum s-a schimbat majoritatea politica din Consiliul General al Municipiului Bucuresti si aliantele intre partide. Mai mult, desi legea prevede organizarea unui concurs, numirile se fac politic.  De exemplu, la inceputul acestui an, CGMB a numit direct noile consilii de administratie ale RADET si RATB, dar alesii locali  nu au facut numirile in urma unui concurs, asa cum prevede legea, ci politic. Asta in conditiile in care RADET si RATB sunt in pragul falimentului avand datorii de sute de milioane de lei.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, selectia membrilor Consiliilor de Administratie se face pe baza unui concurs.

Noul CA l-a ales in functia de director general al Regiei pe Gabriel Tanase, fost consilier general, adesi Agentia Nationala de Integritate sustine ca acesta nu are voie sa ocupe nici o functie publica timp de trei ani, pana in 2017. HotNews.ro a scris aici despre acest subiect.

Dupa ce scandalul a escaladat in presa, acesta a fost schimbat din functie, pe 21 septembrie 2015 fiind inlocuit de Valentin Vitalariu.

Intarzieri la plata subventiei si a ajutorului de incalzire de la Guvern

Oficialii RADET au reclamat tot timpul ca Primaria Capitalei a dat cu intarziere subventia aprobata la inceputul fiecarui an si ca aceasta este mai mica decat s-a solicitat. Anual municipalitatea da catre RADET circa 500 milioane lei pentru subventionarea intre pretul real al gicacaloriei si pretul platit de populatie, circa 50%.

Guvernul nu a mai dat din 2007 pana in 2011, cand s-a sistat de tot, subventia catre RADET - circa 700 milioane lei.


Fara investitii


Potrivit unor documente facute publice de municipalitate, circa 85% din reteaua de distributie si transport a RADET nu este modernizata, iar in 2013s-au produs peste 4.000 de avarii. In sistemul de transport si distributie pierderile se situeaza intre 22-23%.

Oficialii RADET au acuzat in aceasta vara  Primaria Capitalei ca din 2012 nu a dat banii necesari pentru investitii.

"Lipsa fondurilor necesare pentru lucrarile de investitii din ultimii 4 ani a dus la sistarea acestora incepand cu finalul anului 2012. Modul in care s-a asigurat finantarea de la bugetul local pentru executia lucrarilor de investitii a fost evident necorespunzator si in neconcordanta cu solicitarile RADET Bucuresti. De exemplu, in 2011, RADET a cerut 256 milioane lei, s-au aprobat 55 milioane lei si s-au alocat 55 milioane lei. In 2013 s-au solicitat 216 milioane lei, s-au aprobat 15,3 milioane lei si s-au dat 11,9 milioane lei. In 2014 s-au cerut 198 milioane lei, s-au alocat 28 milioane lei si s-au platit 4,4 milioane lei", sustin reprezentantii RADET.Oprescu sustinea insa contrariul, ca s-au dat in ultimii 10 ani peste 300 de milioane de euro pentru investitii:

- Modernizare sistem transport, 113 milioane de lei (89 de km de retea termica primara)
- Modernizare sistem de distributie, 317 milioane de lei (24 de km retea termica secundara, 221 puncte termice compacte, inlocuire conducte in peste 100 de puncte termice)
- Automatizare puncte termice, 387 milioane de lei ( au fost modernizate 576 de puncte termice, iar aproape 500 au fost automatizate).
- Dispecerizarea sistemului centralizat de incalzire, 87 de milioane de lei
- Modernizare centrale termice de cvartal, 81 de milioane de lei (exemple: Centrala termica zonala Casa presei, 20 de centrale termice de cvartal)
- Contorizarea energiei termice la consumatorii casnici, 219 de milioane de lei.

Acum, din cauza ca Regia a avut conturile poprite de ELCEN, nu s-au putut face toate reparatiile necesare pentru intrarea in iarna 2015-2016. RADET trebuie sa faca pana la venirea iernii zece intervenii de prima urgenta la cateva dintre magistralele pe care le administreaza, iar daca acest lucru nu se va intampla, cartierele Colentina, Fundeni, Tei, Pipera, Aviatiei, Teius, Alexandria si zona Apaca ar putea avea de suferit, spun sursele HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7407 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  O mare minciuna (Vineri, 16 octombrie 2015, 15:18)

  AdrianBorza [utilizator]

  Nu e pomenita o mare minciuna: pretul direct platit de populatie e cam 50% din costul real, iar ceilalti 50% vin prin bani tot de la populatie, colectati ca taxe si intorsi dupa ce sunt plimbati si "periati" pe drum in scop electoral.

  De ce nu se plateste direct costul real, ca sa nu mai aibe primaria si consilierii ce sa jumuleasca si sa isi faca campanie electorala cu "noi va subventionam 50% din incalzire"? Ca doar nu vin nici primarul, nici consilierii, cu bani de acasa pentru cei 50%.
  • +4 (10 voturi)    
   Cost real? (Vineri, 16 octombrie 2015, 15:57)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Cu cât vinde Elcen energia electrică?
   Adică ei consideră că pot să o vândă sub costuri și diferența să o adauge la gigacalorie?
   Cineva a controlat Elcen pt costurile de
   investiții, reparații, reviizii, numărul mare de angajați, salarii și prime fabuloase, rudele din consiliul de administrare ( la ce folosește CA?)?

   Dacă se debranșează bucureștenii de la termoficare, cui și cu cât vinde energia electrică Elcen?

   De ce nu se accesează fonduri europene pt modernizarea rețelei Radet? Nu se pot fura?

   De ce dupăreabilitarea termică a blocurilor, facturile de încălzire nu au scăzut chiar cu 50% cum se spunea?
   De sunt la fel ca înainte de reabilitare?
   Cine are interesul să ardă gazul și să-l arunce pe geam?
   • -1 (1 vot)    
    Cost real (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:08)

    AdrianBorza [anonim] i-a raspuns lui nick24

    Costul real inseamna cat plateste RADET la ELCEN. Daca RADET plateste 2 lei la ELCEN si populatia plateste 1 leu la RADET, 1 leu si 50 de bani la primarie si primaria plateste 1 leu la RADET, atunci RADET incaseaza 2 lei in total, dar populatia plateste 2 lei 50 si vreo 50 de bani sunt sifonati de primarie. Asta inseamna subventia, ca platesti direct o parte si indirect cealalta parte, dar partea indirecta e controlata de primarie care plimba si deturneaza banii dupa plac.

    Daca populatia ar plati direct la RADET, asa cum plateste curentul electric sau apa, nu ar mai fi loc de manevre si discutii.
  • -5 (11 voturi)    
   Ba da, Domnul Oprescu dadea! (Vineri, 16 octombrie 2015, 16:02)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Domnul Oprescu dadea banii pentru suventionarea caldurii!
   De aceea atatia ani lucruile au mers perfect, cat a fost Domnul Oprescu Primar general, dar acum nemrnici de judecatori aserviti lui baseascu l-au arestat, si i-au retinut si medicamentele strict necesare!
   Sarmanul om are si diabet, si cancer pulmonar.
   Si iata ca fara dumnealui al Primarie, nimic nu mai merge, o sa ramanem fara caldura la iarna.
   FREE SORINEL!!!
   • 0 (0 voturi)    
    :)) (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 21:17)

    ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    e bine ca mai putem face haz de necaz, nush de ce va da lumea minusuri
  • +3 (5 voturi)    
   Problema e .. (Vineri, 16 octombrie 2015, 16:50)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   ca mare parte din cei ce traiesc in Buc nu isi permit asta. PEnsionari, persoane cu venituri mici avind insa mentalitate titpic romaneasca. Politicienii s-au folosit de asta pentru a avea la dispozitie masa de manevra pentru voturi.
   Noi ca popor nu sintem educati ca atunci cind ajungi la pensie e timpul sa te retragi intr-o localitate unde costurile vietii sint mai mici. Sintem conditionati sa "traim la noi in batatura". Ce daca nu imi permit, o sa ma dea afara? Si uite asa sint blocuri ce au tevile taiate fiindca au familii ce nu isi permit sa plateasca. Si care ar trebui tinute in circa mereu de ceilalti
   In al doilea rind, preturile sint evident umflate cu pompa. Ar fi trebuit sa fie o simbioza intre elcen, radet si bucuresteni, in realitate este o capusare dura. Pentru a tine bucurestenii captivi au fost adoptate legi ce limiteaza sau fac foarte dificila debrransarea si instalarea de centrale de apartament. Daca centralele de apartament ar putea fi instalate mai usor, si elcen si radet ar revizui preturile.
   In alta ordine de idei, sint obisnuiti cu salarii babane - in 1990 prima societate care a facut greva pt dublarea salariilor (muncesc in conditii grele...) a fost radet (sau cum se numea atunci). SAlariile intr-o regie ce are desfacerea asigurata tinind captiv un oras de peste 2 milioane de locuitori ar trebui sa aiba salariile controlate, sa nu se intimple ca un sofer sa cistige de doua ori cit un profesor universitar.
   Sintem obligati prin lege sa le platim servicii proaste la nivel de lux. Mai mult, radet e capusata de tot felul de "firme" de partid sau ale sefilor care fac tot felul de "servicii" platite supraevaluat. Si asta e un motiv pentru care radet e secatuita de fonduri.
   • 0 (0 voturi)    
    Adică? (Vineri, 16 octombrie 2015, 22:51)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    Când ajungi la pensie ( obișnuită, nu specială) ori te muți din București, undeva pe țară, unde sunt case părădite, ori să te eutanasieze?
 • +8 (8 voturi)    
  CMB (Vineri, 16 octombrie 2015, 15:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Haimanalele din COnsiliul Municipal sunt acolo doar ca sa fure, ei si clientela lor. Asemenea lui Oprescu, nomenclaturisutul penal, ii doar in fd de Bucuresteni. Alesii bucurestenilor, hotii bucurestenilor.
 • +6 (6 voturi)    
  Si nimic despre faptul ca actualii... (Vineri, 16 octombrie 2015, 15:32)

  EU-74-RON [utilizator]

  ...directori generali ai RATB si RADET sunt apropiati PNL...si ca tocmai de aia ii ,,sicaneaza'' Fiscul...
  • +4 (4 voturi)    
   Spune USL. (Vineri, 16 octombrie 2015, 16:31)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui EU-74-RON

   USL a nenorocit Bucureștiul și România.Prin promisiuni mincinoase au determinat românii să nu plătescă cheltuielile cu încălzirea,băgând în faliment furnizorii de en.termică.Și ceilalți politicieni sunt vinovați,că nu au sancționat minciuna PSD.Toată România este într-o criză de căldură pe perioada iernii,cu toate că au fost cheltuite de la bugetul de stat,sume importante pentru modernizarea instalațiilor acum nefuncționale.La București se dă vina pe ELCEN,dar RADET sub conducerea lui Oprescu,a distrus CET Grozăvești și a făcut modernizări și retehnologizări doar pe hârtie(au furat banii).Toți membrii CA din regiile de termoficare sunt buni de plată și pușcărie.
   • +1 (3 voturi)    
    E'te, de aia zicea unu' ca-si deschide... (Vineri, 16 octombrie 2015, 16:44)

    EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui vali47

    ...Judecatorie privata...sa poata sa condamne si el pe care si cum vrea...Uite: eu promit c-o fac pe Procuroru' daca tu promiti ca ii condamni si-i pui la plata, bine?...
 • +5 (5 voturi)    
  Cu alte cuvinte toți sunt de vină (Vineri, 16 octombrie 2015, 16:29)

  Leul in iarna [utilizator]

  în afară de RADET. Să-i plângi de milă lui Dabela, de exemplu. Mie mi se pare că au fost toți mână în mână și s-au înțeles perfect între ei cum să facă să-i jefuiască pe contribuabili. Țara asta este condusă de 25 de ani de băieții deștepți din domeniul energiei și nu numai...
 • +1 (3 voturi)    
  problemele mari apar.. (Vineri, 16 octombrie 2015, 17:28)

  akillies [utilizator]

  ..cand problemele mici sunt tratate cu superficialitate...

  Ce era asa de greu sa fie furnizate cateva zeci de milioane lei (nu euro) in condturile radet sa isi faca reabilitatri revizii si altele?!?
  In ultimii 10 ani... sa inteleg ca doar 2 ani s-au pompat 300 mioioane, restul s-au extras din radet...

  Eu am mai spus-o si o mai spun.. nustiu cati o sa auda dar poate or sa fie suficienti..

  cand ai mentalitatea de cornuta, nu te mira ca esti condus de un magar...
  • 0 (0 voturi)    
   Cine sa le dea si cum? (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:21)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui akillies

   Cine sa le furnizeze cateva zeci de milioane de lei? Legal, nu prea poate sa o faca nimeni, din cer nu pica, preotii romani nu stiu sa faca minuni de adus bani (doar de luat), la Loto nu se castiga atat, deci de unde zeci de milioane?
 • 0 (0 voturi)    
  Singura solutie..... (Vineri, 16 octombrie 2015, 20:12)

  florin [anonim]

  ....este transformarea RADET in societate comerciala, facut lumina in costuri si salarii si NEACORDAREA niciunei subventii de nicairi si sub nici un moiv. Cei care au venituri mici vor primi ajutoare pe filiera Directiilor de protectie sociala . Acum beneficiaza de subventii pana si procurorii si judecatorii care au salarii de 6000-10000 lei /luna. Milioane de case din Romania se incalzesc cu lemna sau gaze cu sobe si consuma energie termica si o platesc la adevarata ei valoare. Bucurestenii de ce n-ar putea si ei sa pateasca corect TOT CE CONSUMA ?
 • 0 (0 voturi)    
  Uau, iar comentatorii astia specialisti in energie (Duminică, 18 octombrie 2015, 0:50)

  podgorie marius [anonim]

  E bine ca se suplimenteaza fondurile la RADET avand in vedere ca la anul sunt alegeri si ca viceprimarul Pieptea de la PNL a militat frenetic sa se suplimenteze fondurile de reparatii la RADET, stiut fiind ca din luna februarie 2015 C.A. al RADET apartine PNL care si-a numit oamenii in scaune. Asa ca e bine sa trimita firmele de la partid si inceapa treaba direct, sa se apuce de inlocuirea tevilor vechi pentru ca la anul sunt alegeri generale si locale ai trebuie sa iasa bani de ciuguleala. Este stiut ca mulgerea bugetelor institutiilor de stat cu firmele de partid e o poveste transpartinica. Toate partidele s-au finantat si se vor finanta asa pana cand nu se va da legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale, ca sa isi declare sursele de finantare si banii pe care-i circula sa fie la vedere. Bucuresteni, incalziti-va si mai ales aveti grija sa nu va traga curentul! Cei care plimba gentile cu milioanele de euro se ingrijesc de sanatatea dvs.! http://cetateanul.net/articol-principal/grupul-pnl-din-consiliul-general-vrea-sa-si-impuna-oamenii-consiliile-de-administratie-de-la-radet-si-ratb/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by