Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi ca fuziunea RADET cu ELCEN a fost blocata de Ministerul Justitiei, care sustine ca alipirea celor doua entitati este neconstitutionala si nu a dat aviz favorabil. Oprescu spune ca asteapta un raspuns in scris de la minister ca sa poata cere parerea Curtii Constitutionale, insa acest raspuns "intazie sa apara". Fuziunea celor doua entitati ar scapa RADET de datoria de circa 3,6 miliarde de lei catre ELCEN si ar salva RADET de la colaps, dar ar oferi si un control mai bun al municipalitatii asupra pretului gigacaloriei.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

In ultimul an RADET-ul a avut conturile blocate de catre ELCEN (Electrocentrale Bucuresti SA) pentru recuperarea datoriilor si s-a ajuns in situatia ca regia sa nu mai poata face reparatiile pentru functionarea sistemului pe timpul iernii, astfel ca 1,2 milioane de bucuresteni care folosesc acest sistem risca sa ramana fara apa calda si caldura. Mai mult, sindicalistii RADET ameninta ca vor reduce la 30% furnizarea de apa calda si caldura (urmand sa beneficieze de aceasta facilitate doar spitalele, gradinitete, cresele) de la 1 septembrie daca nu se rezolva problema cu finantarea pentru reparatii. In ceea ce priveste pretul gigacaloriei la populatie, Oprescu spune ca Primaria nu mai poate acoperi cu subventii majorarile de pret aprobate de reglementatori, iar daca nu se rezolva situatia RADET si ELCEN, pretul la populatie va creste.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a tras joi un semnal de alarma asupra situatiei critice in care se afla RADET (serviciului public de termoficare), regia aflandu-se in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Edilul a declarat ca fuziunea RADET cu ELCEN (aflata in subordinea Guvernului), a fost blocata de Ministerul Justitiei, desi Guvernul a aprobat inca din 2013 un memorandum pentru alipirea celor doua.

Despre fuziunea RADET cu ELCEN

Acesta spune ca datoria de 3,6 miliarde de lei a RADET catre ELCEN reprezinta in mare parte penalitati la datoria istorica de circa 750 milioane le lei. "RADET Bucuresti are catre furnizorii sai datorii de peste 3,8 Miliarde Lei, din care 3,6 Miliarde Lei sunt datorii numai catre ELCEN, in conditiile in care RADET Bucuresti impreuna cu Municipiul Bucuresti au platit in ultimii 10 ani aprox. 9,7 miliarde de lei, pentru un cost al agentului termic consumat de aprox. 8 miliarde de Lei, restul fiind numai penalitati. Iata cum RADET si Municipalitatea, desi au platit cu 1,7 miliarde de lei mai mult decat au consumat, inca mai au datorii de 3,8 miliarde. Jaf pe fata din banii bucurestenilor", a declarat Oprescu.

Oprescu a sustinut ca regulile ar fi fost facute in asa fel incat ELCEN sa fie avantajata, iar RADET pagubita si din aceasta cauza s-ar fi ajuns la aceasta datorie uriasa.

"ANRE a emis reglementari evident in defavoarea distribuitorului de energie termica RADET Bucuresti, favorizand in schimb producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti SA. Ultima reglementare a Contractului Cadru de Vanzare-Cumparare a Energiei Termice prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile, desi RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, ceeea ce a dus la acumularea de penalitati. Tot ANRE a decis cresterea pretului de producere/furnizare a agentului termic, primaria neavand niciun cuvant de spus. Lovitura mortala pe care ANRE a dat-o in favoarea producatorului este Ordinul 50 din 2009, al Presedintelui ANRE privind Contractul Cadru de Vanzare-Cumparare a Energiei Termice, care stipula ca ordinea platilor facturilor se face - mai intai in contul penalitatilor, si - abia in al doilea rand, in contul consumului curent si respectiv a datoriei principale. La acesta se adauga prevederile OUG 115/2001 privind contractul de Cont Escrow, obligatoriu pentru operatorii care au datorii la furnizorii de energie termica (care este de fapt un cont de repartitie a veniturilor)", a spus Oprescu.

Edilul a declarat ca aceste prevederi avantajeaza de fapt "baietii destepti" care au afaceri cu energie. "Acest ELCEN este unul dintre paradoxurile paguboase ale Romaniei. Si asta din cauza ca unii baieti destepti din conducerea ELCEN au facut tot ce le sta in putere sa-si ia salarii si bonusuri anuale de sute de mii de euro, din banii bucurestenilor (lucru de altfel constatat si de Curtea de Conturi). Insa ei sunt doar cei din primul rand. Adevaratii beneficiari ai acestui sistem sunt furnizorii de gaze si cumparatorii de curent electric", a explicat primarul Capitalei.

Pentru iesirea din acest cerc vicios, Oprescu a cerut Guvernului si Parlamentului anularea acestor prevederi care avantajeaza ELCEN in detrimentul bucurestenilor si al RADET.

Reprezentantii ELCEN spun ca Primaria Capitalei trebuie sa isi plateasca datoriile.

"Cei de la Primarie si de la RADET spun lucruri neadevarate. Sa aduca bani in companie. Ii deranjeaza ca le-am pus poprire pe conturi. Cum e posibil intr-o economie de piata sa primesti un serviciu si sa nu platesti pentru el? O sa le punem poprire pe conturi 100% sa nu-si mai ia nici salariile. Au datorii la noi de 1 miliard de euro, trebuie sa ne dea banii. Noi nu mai putem cumpara gaz, avem datorii de 600 milioane de lei la furnizorii de gaz si am tot fost nevoiti sa luam credite ca sa putem functiona. Tot ce am facut noi e legal, poprirea pe conturi a fost decisa in instanta", a declarat pentru HotNews.ro Marcel Nicolaescu, director general ELCEN.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat saptamana trecuta ca fuziunea RADET - ELCEN nu mai este posibila.

Ministrul a explicat ca o posibila solutie ar fi transformarea RADET-ului intr-o societate comerciala si intrarea acesteia intr-o asociere cu ELCEN. "Acum fac trimitere la un capitol care sigur va intra problabil si in dezbatere publica, si anume situatia si de la Bucuresti, unde Radet, de exemplu, inregistreaza datorii foarte mari catre Elcen si unde s-a pus problema unei fuziuni intre Elcen si Radet, dar sub forma in care Elcen ar fi trecut la Radet, adica cel care avea de incasat era inghitit de catre cel care avea de dat. Acest lucru nu s-a putut face, pentru ca exista si o decizie a Curtii Constitutionale din decembrie anul trecut (n.r. referitor la Portul Constanta) desi la un moment am avut intentie de a face acest lucru. Nu mai este posibil, nu mai este posibil transferul cu titlul gratuit al unor astfel de active, solutia fiind ori astfel de asocieri, ori adica, spre exemplu, transformarea Radet in societate comerciala si intrarea intr-o asociere cu Elcen, ori in cazul lor, probabil, insolventa sau faliment...ma rog in cazul lor sunt alte probleme acolo", a spus ministrul Gerea, potrivit Mediafax.

CA RADET: Mai multe zone din Capitala ar putea ramane fara agent termic la iarna

Si consiliul de Administratie al RADET a tras joi un semnal de alarma asupra situatiei. Mai multe zone din Capitala ar putea ramane fara agent termic la iarna, a declarat presedintele Consiliului de Administratie, Gabriel Dumitrascu. Acesta cere rezolvarea problemei cu poprirea conturilor de catre ELCEN, astfel incat RADET sa poata face reparatiile necesare la retea.

"Tragem un semnal de alarma ca exista riscul ca mari parti din Bucuresti sa nu poata fi alimentate cu agent termic iarna aceasta. Este vorba in general despre zona de est a Capitalei, dar si despre cateva cartiere din zona de nord a Bucurestiului. Neefectuarea actiunilor prevazute in "Planul de revizii si reparatii pentru anul 2015", care trebuie realizate in lunile de vara, duce in primul rand la scaderea sigurantei in exploatarea retelei.

Fata de planul de urgenta supus atentiei Primariei Generale, un plan care in cifre insemna o alocare de vreo 10 milioane de lei pentru reparatii urgente vara aceasta, am reusit sa mobilizam mai putin de jumatate, prin urmare mai putin de 50% dintre lucrarile urgente sunt atacate acum si pot fi finalizate pana la inceperea sezonului de furnizare a agentului termic. Mi-e greu si cred ca ii este greu oricui sa garanteze ca vom avea o iarna fara avarii majore", a mentionat Dumitrascu.

Primarul Sorin Oprescu spune ca Primaria da bani pentru reparatii, dar acestia sunt luati de catre ELCEN pentru recuperarea datoriei.

"Mentionez ca an de an, am trecut in bugetul Primariei Municipiului Bucuresti sume pentru investitii in sistemul de transport si distributie, astfel ca astazi exista bani disponibili, respectiv 56 de milioane de lei, din care s-au platit circa 10 milioane de lei, urmand ca RADET sa depuna proiecte de investitii pentru a putea fi alocata suma ramasa. An de an au fost prevazute sume separate pentru reparatii si interventii de urgenta, dar din pacate banii ajung mult mai greu direct la RADET, din cauza ca acestia nu pot fi virati de Primaria Municipiului Bucuresti in contul RADET, ci trec prin contul escrow comun cu ELCEN-ul, astfel incat, ca si salarile angajatilor, banii ajung la RADET doar prin asa-zisa bunavointa sau mila a conducatorilor ELCEN. Nu este corect, este chiar aberant si nedrept ca banii orasului si ai cetatenilor sa fie gestionati de o alta entitate, in speta Electrocentrale Bucuresti, adica producatorul de energie. Aceasta situatie se datoreaza unor reglementari ABSURDE introduse de ANRE si ANRSC. Dau un exemplu: daca virez 100 de lei in contul escrow, la RADET ajung doar 6,5 lei, din care trebuie facute si reparatii si trebuie platite si salariile. VI SE PARE CORECT? cu toate acestea, facem toate eforturile ca banii pentru reparatiile care trebuie facute in aceasta vara, pana la inceperea sezonului rece, sa fie asigurati, reparatiile sa fie facute, astfel incat populatia sa nu sufere la iarna, indiferent in ce zona a Bucurestiului locuiesc", spune Oprescu.

Totodata, RADET acuza Primaria Capitalei ca din 2012 nu a dat banii necesari pentru investitii.

"Lipsa fondurilor necesare pentru lucrarile de investitii din ultimii 4 ani a dus la sistarea acestora incepand cu finalul anului 2012. Modul in care s-a asigurat finantarea de la bugetul local pentru executia lucrarilor de investitii a fost evident necorespunzator si in neconcordanta cu solicitarile RADET Bucuresti. De exemplu, in 2011, RADET a cerut 256 milioane lei, s-au aprobat 55 milioane lei si s-au alocat 55 milioane lei. In 2013 s-au solicitat 216 milioane lei, s-au aprobat 15,3 milioane lei si s-au dat 11,9 milioane lei. In 2014 s-au cerut 198 milioane lei, s-au alocat 28 milioane lei si s-au platit 4,4 milioane lei", sustin reprezntantii RADET.

Oprescu sustine contrariul si spune ca s-au dat in ultimii 10 ani peste 300 de milioane de euro pentru investitii:

- Modernizare sistem transport, 113 milioane de lei (89 de km de retea termica primara)

- Modernizare sistem de distributie, 317 milioane de lei (24 de km retea termica secundara, 221 puncte termice compacte, inlocuire conducte in peste 100 de puncte termice)

- Automatizare puncte termice, 387 milioane de lei ( au fost modernizate 576 de puncte termice, iar aproape 500 au fost automatizate).

- Dispecerizarea sistemului centralizat de incalzire, 87 de milioane de lei

- Modernizare centrale termice de cvartal, 81 de milioane de lei (exemple: Centrala termica zonala Casa presei, 20 de centrale termice de cvartal)

- Contorizarea energiei termice la consumatorii casnici, 219 de milioane de lei.

Reprezentantii RADET acuza ca nici subventia nu a fost platita la zi deoarece RADET a cerut in fiecare an o subventie mai mare decat ceea ce s-a aprobat si exista un declaj intre bugetul RADET si bugetul Primariei Capitalei.

"Concret, in bugetul anului 2015 sunt prevazuti 570,4 milioane de lei (adica 120 de milioane de euro), iar la data de 21 iulie 2015 platile efectuate sunt de 294 milioane de lei, adica 65,3 milioane de euro. Iata ca Primaria Municipiului Bucuresti a achitat deja catre RADET peste jumatate din subventia convenita pentru anul 2015", spune primarul.

Investitii din fonduri europene

In ceea ce priveste modernizarea sistemului de termoficare, Oprescu a spus ca va accesa bani europeni, circa 400 milioane de euro.

"Am luat toate masurile sa asiguram din fonduri europene NERAMBURSABILE circa 400 de milioane de euro, pentru reabilitarea si modernizarea, eficientizarea si reducerea pierderilor din sistemul de termoficare al orasului. Una dintre marile probleme ale sistemului termic in Bucuresti este faptul ca Bucurestiul este captiv unui singur furnizor de energie, respectiv ELCEN. Din acest motiv, raspunzand si directivelor europene in ceea ce inseamna managementul deseurilor, tot in Acordul de parteneriat cu Comisia Europeana, in ciclul bugetar 2014-2020, si tot in conditii de prevederi exprese pentru Bucuresti, este prevazuta suma de aproximativ 190 de milioane de euro, pentru realizarea incineratorului de gunoaie, care este o unitate de productie de energie, din gunoaie, care ar inlocui, in conditii de inalta performanta si randament o parte din ceea ce Bucurestiul cumpara acum, intr-un mod cu totul pagubos de la ELCEN", a explicat Oprescu.

Sindicalistii RADET ameninta ca vor reduce la 30% furnizarea de apa calda si caldura

Sindicalistii RADET ameninta ca vor reduce la 30% furnizarea de apa calda si caldura (de aceasta facilitate urmand sa beneficieze doar spitale, gradinite, crese, camine de batrani) de la 1 septembrie daca nu se rezolva problema cu finantarea pentru reparatii.

"De anul trecut din mai pana acum, conturile au fost blocate 100% aproape in afara de salarii. Daca la 1 septembrie nu se modifica ceva in felul de a primi bani sa facem reparatii ca sa putem cumpara echipamente, scule, sa putem repara asa cum ar trebui, macar sa facem strictul necesar ca populatia sa aiba la iarna apa calda si caldura, declansam conflictul de munca si de drepturi. Daca nu se reglementeaza ceva, sa ne lase macar 50% din totalul incasarilor si din subventie sa putem face reparatiile necesare, vom reduce la 30% (furnizarea de agent termic - n.r.), vor ramane in functiune numai spitale, crese, gradinite, azile de batrani iar inchiderea agentului termic se va face incepand cu Casa Poporului", a adaugat Ioana Stoica, presedinte de sindicat al RADET.

Despre cresterea pretului la gigacalorie pentru bucuresteni

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), care distribuie bucurestenilor apa calda si caldura, a ramas cu o gaura de circa 227 milioane lei din cauza faptului ca din 2011 pana in 2015 pretul energiei termice a crescut cu circa 23% (majorare aprobata de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ELCEN - producatorul de energie termica), insa aceasta majorare nu a fost aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi aplicata la populatie sau subventionata.

Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu si consilierii generali nu si-au asumat aceasta majorare. RADET sustine ca a cerut majorarea pretului la gigacalorie anul trecut, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata. Si primarul Sorin Oprescu si consilierii generali, cei care urmau sa decida daca aproba sau nu scumpirea, au declarat ca nu sunt de acord cu aceasta majorare, ba mai mult, ca doresc scaderea pretului la populatie.

"In prezent RADET practica tarifele aprobate in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. Mentionam ca in anul 2011 pretul energiei termice cumparate de la Electrocentrale Bucuresti (furnizorul de agent termic) era de 151,42 lei/Gcal pentru toti consumatorii, iar in anul 2014 pretul energiei termice aprobate prin decizie ANRE pentru Electrocentrale Bucuresti era de 168,81 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o crestere de 11,48%) si de 212,64 lei pentru consumatorii noncasnici (o crestere de 40,43%. In anul 2015 pretul energiei casnice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucuresti este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o crestere de 22,88%) si de 216,70 lei/Gcal pentru consumatorii non-casnici (o crestere de 43,11%). In data de 21 martie 2014 RADET a depus la Primaria Capitalei o solicitare pentru majorarea preturilor. Solicitarea a fost respinsa in urma obtinerii unui aviz nefavorabil din partea Autoritatatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (n.r. autoritate in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti)", se arata in planul de administrare al RADET.

Primarul Sorin Oprescu a declarat joi ca nu va propune nicio majorare a tarifului nici de distributie, nici de producere a energiei termice, deoarece banii vor ajunge tot la ELCEN, nu la RADET. In plus, acesta spune ca nu poate acoperi prin subventie aceste majorari de preturi, deci in cazul unei majorari pretul va creste la populatie.

"Eu sa semnez o expunere de motive si sa aduc la 400 de lei gigacaloria nu am de unde. Nu mai pot sa platesc jumatate si sa acopar eforturile cetateanului. Nu mai am bani sa pot sa compensez in aceeasi masura. Daca exista majorari de la ELCEN, si exista, si majorari aprobate de catre ANRSC, nu mai pot sa tin aceasta protectie a populatiei pe loc si atunci preturile o sa creasca necontrolat. Ipotetic, daca as avea bani, si am facut noi cateva determinari, 25 de milioane de lei pot fi suportati, insa 50 de milioane deja nu mai pot fi suportati. Nu suporta bugetul. Sunt cifre clare. Ce sa suporte? Ca oricati bani as da, RADET-ul este in lipsa acuta de bani", a afirmat Oprescu.

Pesedintele Consiliului de Administratie, Gabriel Dumitrascu, a declarat ca discuta cu municipalitatea majorarea tarifului la distributie cu 18% si ca ar fi vorba de un efort de circa 30 milioane lei pentru acoperirea diferentei de pret la populatiei.

Referitor la cresterea de tarif a gigacaloriei, aprobata de ANRE pentru ELCEN, dar neinsusita de Consiliul General al municipiului Bucuresti, si care a cauzat o pierdere de cateva sute de milioane lei RADET, Dumitrascu spune ca banii ar putea fi recuperati precum si o parte din datoria de 3,6 miliarde lei.

"Pretul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care in curand vom depune o actiune la instanta prin care vom reclama ca ELCEN face o subventie incrucisata, transferand o parte din costurile de productie a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (...) Vom reclama aceasta frauda. Legea energiei interzice subventia incrucisata intre costurile aferente productiei de energie termica si cele aferente productiei de energie electrica. In esenta, noi suspectam ca in Capitala ELCEN transforma parte din costurile de productie a energiei electrice pe costurile de productie a energiei termice, iar astfel incarca factura bucurestenilor", a spus Dumitrascu.

El a mentionat ca reglementarile ANRE precizeaza ca prin cogenerare costul agentului termic este cu cel putin 10% mai ieftin decat daca se genereaza agent termic intr-o sursa separata ce produce numai energie termica.

"Avem in Bucuresti la Casa Presei Libere o centrala termica administrata de RADET care are un pret aprobat pe gigacalorie de 218 lei, iar pentru ELCEN pretul aprobat pe gigacalorie este de 230 de lei. 10% din 230 inseamna 23 de lei in minus fata de actualul pret. Constatam ca o centrala termica clasica are 218 (n.r. de lei), in timp ce ELCEN are 230. Este limpede ca ceva este in neregula, ca se practica o subventie incrucisata intre componenta electrica si cea termica. Pretul gigacaloriei fata de acest 230 de lei aprobat de autoritati pentru ELCEN ar trebui sa fie cu cel putin 30, 40% mai mic pentru a respecta regula cogenerarii de inalta eficienta", a explicat Dumitrascu.

Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul: La finalul a doua mandate de primar nu poti veni sa constati un esec major al activitatii la Primarie, fara sa iti pui demisia pe masa

Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salbati Bucurestiul, a declarat joi ca Sorin Oprescu este ultima persoana indreptatita sa traga un semnal de alarma in legatura cu situatia falimentara a RADET.

"El este direct raspunzator de aceasta situatie si persoana responsabila cu identificarea si aplicarea unor solutii viabile pentru sistemul de termoficare al Capitalei. Declaratia publica prin care Sorin Oprescu atrage atentia ca bucurestenii ar putea ramane la iarna fara apa calda si caldura din cauza situatiei grave in care se afla RADET, din punct de vedere financiar, dar si material, reprezinta recunoasterea publica a esecului celor 7 ani de mandat la Primaria Capitalei. La finalul a doua mandate de primar nu poti veni sa constati un esec major al activitatii la Primarie, fara sa iti pui demisia pe masa. USB considera ca demisia reprezinta singura actiune onorabila care i-a mai ramas primarului Oprescu. Orice masura anuntata sau promisa acum este tardiva si lipsita de credibilitate, deoarece a avut la dispozitie 7 ani, in care putea sa ofere locuitorilor Capitalei un sistem de termoficare modern, adaptat la nevoile Bucurestiului. In schimb, in mandatul lui Oprescu, datoria RADET a crescut, de la 170 milioane euro, la 900 milioane euro, iar investitiile au fost nule. Singura strategie a primarului Capitalei a fost cersitul la guvern pentru stergerea uriasei datorii de 900 de milioane de euro, mascata in preluarea ELCEN de catre RADET. Acum, cand Curtea Constitutionala sustine ca un astfel de demers e neconstitutional (n.r. decizia in cazul transferului unei parti din actiunile Portului Constanta la municipalitate) Oprescu vine, patetic, sa "traga un semnal de alarma"", sustine Nicusor Dan.

RADET deserveste 1,2 milioane de persoane, care traiesc in 570.000 de apartamente, din cele 8.200 de blocuri racordate la reteaua de termoficare a orasului. RADET cumpara energia termica de la ELCEN, ELCEN furnizand circa 90% din necesar. RADET distribuie energia cumparata de la ELCEN.

ELCEN produce energie in cogenerare: energie termica si electrica.