Primaria Capitalei prin Administratia Lacuri Parcuri si Agrement a incheiat la sfarsitul anului trecut trei acorduri-cadru in valoare de circa 120 milioane lei pentru intretinerea spatiilor verzi pe care le are in administrare, potrivit site-ului public de licitatii. Cele trei contracte-cadru au fost incheiate pe o perioada de 4 ani, iar firmele care vor presta aceste servicii sunt: Garden Center Grup, Romprest Service si Cris Garden.

Parcul HerastrauFoto: USER UPLOADED

Video: Balázs Nitsch-Petioky

Primul contract-cadru incheiat de ALPAB la sfarsitul anului trecut are ca obiect furnizarea de material dendro-floricol si alte materiale necesare spatiilor verzi. Acesta a fost incheiat pe o perioada de 4 ani cu firma Garden Center Grup, iar valoarea maxima a acestia este de circa 33 milioane lei cu tot cu TVA. Acordul - cadru a fost atribuit prin licitatie deschisa. Mai exact, in baza acestui acord-cadru firma Garden Center Grup va furniza municipalitatii flori, arbusti, gazon si alte materiale necesare spatiilor verzi. Potrivit caietului de sarcini municipalitatea ar aveam nevoie in urmatorii 4 ani pentru spatiile verzi pe care le administreaza de maxim 100.000 de anemone, 50.000 de narcise, 400.000 de lalele, 50.000 de trandafiri, etc. Reamintim ca suma pe care s-a semnat acordul-cadru este suma maxima care se poate plati, insa in functie de necesitati sumele platite pot fi mai mici.

Al doilea contract are ca obiect achizitionarea de servicii de intretinere a spatiilor verzi aflate in administrarea ALPAB. Si in acest caz s-a incheiat un acord cadru pe 4 ani. Acordul-cadru in valoare de 45 milioane lei a fost incheiat cu firma Romprest Service pe o perioada de 4 ani prin negociere.

"Activitatea de intretinere spatii verzi are ca scop realizarea unui ambient placut, prezervarea mediului specific si mostenirii dendrologice caracteristice a parcurilor aflate in adninistrarea ALPAB pentru a mentine si ridica, atat potentialul recreativ si de agrement al acestora, cat si rolul lor de factor depoluant bine incadrat in arhitectura urbanistica si peisagistica a municipiului", se arata pe site-ul de licitatii publice.

Al treilea contract-cadru are ca obiect lucrari de reparatii, extindere si mentenanta a sistemelor de irigatii aflate in administrarea ALPAB. Acesta a fost incheiat pe 29.12 2014, pe o perioada de 4 ani cu firma Cris Garden. Valoarea Acordului-cadru este de circa 43 milioane lei si atribuirea s-a facut in baza unei licitatii deschise. Firma castigatoare poate subcontracta maxim 14% din contract.

Printre spatiile verzi pe care Primaria Capitalei le are in administrare se numara: Parcul herastrau, parcul Cismigiu, Parcul Carol, parcul Circului, Fantana Miorita, Floreasca, Tineretului, Bordei, Izvor, Unirii, spatiile verzi de pe Nicolae Balcescu, Magheru si Lascar Catargiu, spatiul verde din Piata Universitatii.

Cele trei firme sunt abonate la contracte pe bani publici, castigand in ultimii ani contracte de zeci de milioane de lei de la primariile de sector din Bucuresti.

  • Cine se ocupa de intretinerea spatiilor verzi in cele 6 sectoare ale Capitalei:

Sectorul 1

Pe 13 martie 2013, Administratia Domeniului Public Sector 1 a incheiat un acord-cadru pe 4 ani in valoare de 387 milioane lei pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verzi din sector. Contractul a fost atribuit prin licitatie asocierii: Triumf Gardening (lider), Geca PM Impex, Compania Romprest Service, Garden Center Grup, Maxi Design Construct.

La sfarsitul anului 2012, ADP Sector 1 a mai semnat un acord cadru pentru toaletarea arborilor din sector in valoare de circa 12 milioane de lei cu firma Geca PM Impex.

In plus, in sectorul 1 al Capitalei, Compania Romprest a castigat in 2007 licitatie pentru salubrizarea si deszapezirea sectorului, contractul fiind incheiat pe 25 de ani, iar valoarea acestuia este de 450 milioane euro fara TVA.

Sectorul 2

In iulie 2012, ADP Sector 2 a incheiat un acord-cadru de circa 88 milioane lei fara TVA, pe 4 ani, cu firma Azochim, pentru amenajare si intretinere de spatii verzi.

In august 2012, ADP Sector 2 a incheiat cu firma Garden Center Grup un contract- cadru de 8 milioane lei fara TVA, pe 4 ani, pentru toaletarea arborilor din sector.

In septembrie 2012, ADP S2 a atribuit un contract cadru in valoare de circa 50 milioane lei fara TVA firmei Cris Garden pentru furnizare produse si montaj pentru sisteme de irigatii spatii verzi. Durata acordului cadru este de 4 ani.

ADP Sector 2 a mai incheiat in decembrie 2013 un acord cadru in valoare de 3.759.500 lei fara TVA cu firma Geca PM Impex pentru furnizarea si montarea de mobilier urban. Durata acordului cadru este de 48 de luni, iar firma va furniza in aceasta perioada institutiei cosuri de gunoi, scrumiere, suport pungi caini, jardiniere, cismele, stalpi rutieri, rastele biciclete, mese de tenis, pergole, panouri afisaj spatii verzi, cabina paza, rame copaci.

Citeste mai mult aici.

Sector 3

Primaria Sectorului 3 a concesionat la inceputul anului 2014 intretinerea celor patru mari parcuri din sector - Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii si Gheorghe Petrascu - pe o perioada de 8 ani firmei Cris Garden. Pentru intretinerea spatiilor verzi, plantat panselute, copacei, pus bancute, locuri de joaca, cosuri de gunoi si arteziene, primaria estimeaza sa plateasca peste 200 milioane lei (circa 50 milioane de euro). Pe langa banii primiti de la Primarie, firma a primit si dreptul de a exploata aceste parcuri, urmand sa dea institutiei o redeventa anuala minima de circa 30.000 lei (circa 6.500 de euro).

Citeste mai mult aici.

Sector 4

In octombrie 2013, Primaria a incheiat un acord-cadru pe 4 ani pentru achizitionarea de flori, arbori si arbusti, valoarea acestuia fiind de 3,5 milioane lei. Contractul a fost castigat de asocierea Cris Garden, Geca PM Impex, Azochim.

Sector 5

Nu detinem informatii.

Sector 6

In 2013-2014, Primaria Sectorului 6 a incheiat patru contracte pentru intretinerea si modernizarea spatiilor verzi si strazilor din cartierele Drumul Taberei si Militari:

- un contract de 25 milioane de lei fara TVA atribuit firmei Ro-Verde Landscaping pentru modernizarea spatiilor verzi din cartierul Drumul Taberei;

- un contract de 18 milioane fara TVA de lei atribuit firmei Ro-Verde Landscaping pentru modernizarea urbanistica a spatiilor verzi din cartierul Militari;

- un contract de 21 milioane lei fara TVA atribuit firmei CONSTRUCTII ERBASU S.A. pentru modernizarea urbanistica strazi, trotuare, parcari in Cartierul Militari;

Proiectele sunt finantate din fonduri europene, prin POR , AXA 1, DMI 1.1. sub-domeniul Centre Urbane. In iunie 2013, Primaria Sectorului 6 a incheiat si un contract cadru pe 4 ani cu firma Geca PM Impex pentru "servicii de silvicultura" - toaletare arbori. Valoarea acestuia este de circa 11 milioane lei.​