Primaria sectorului 3 a concesionat intretinerea celor patru mari parcuri din sector - Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii si Gheorghe Petrascu - pe o perioada de 8 ani firmei Cris Garden. Pentru intretinerea spatiilor verzi, plantat panselute, copacei, pus bancute, locuri de joaca, cosuri de gunoi si arteziene, primaria estimeaza sa plateasca peste 200 milioane lei (circa 50 milioane de euro). Pe langa banii primiti de la Primarie, firma primeste dreptul de a exploata aceste parcuri, urmand sa dea institutiei o redeventa anuala minima de circa 30.000 lei (circa 6.500 de euro). Primaria sectorului 3 a atribuit acest contract intr-un mod netransparent. Desi s-a organizat o licitatie, ea nu a fost pusa pe site-ul public de licitatii. Mai mult, HotNews.ro a solicitat institutiei in urma cu cateva saptamani acest contract si valoarea estimata a serviciilor, insa nu am primit raspuns nici pana astazi, incalcand astfel legea privind liberul acces la informatiile de interes public.

Parc Al. I. CuzaFoto: Hotnews
  • HotNews.ro va prezinta in exclusivitate contractul dintre firma Cris Garden si Primaria sector 3 privind concesionarea parcurilor si sumele pe care le va plati institutia pentru fiecare planta, bancuta si cos de gunoi.

Primaria sectorului 3 si-a aratat intentia de a concesiona cele patru parcuri inca din 2012, cand a propus Consiliului Local aprobarea unei hotarari in acest sens. Hotararea a fost adoptata in noiembrie 2012, fiind modificata de mai multe ori si devenind definitiva prin HCL sector 3 nr. 235 din 2013.

documente

Anunt concesiune spatii verzi s3

(8 Mai 2014) PDF, 246KB

In baza acestei hotarari, in toamna anului trecut primaria a publicat in Monitorul Oficial, Partea VI nr. 175 din 12.09.2013 anuntul de intentie privind concesionarea intretinerii parcurilor, potrivit acestui document, pe o perioada de 8 ani, institutia estimand ca va plati pentru acest serviciu circa 215 milioane lei plus TVA.

De atunci, in mod public nu a mai aparut nicio informatie referitor la cine a castigat licitatia. Pe 31 martie 2014, primaria condusa de Robert Negoita a propus Consiliului Local sector 3 aprobarea contractului de concesiune, mentionandu-se ca licitatia a fost castigata de firma Cris Garden. Contractul a fost aprobat de Consiliul local prin Hotararea nr. 80/2014.

HotNews.ro a solicitat Primariei sector 3 inca de la vremea respectiva care este valoarea contractului de concesiune si cine a castigat licitatia, insa nu am primit raspuns nici pana astazi, in ciuda solicitarilor in scris si telefonic catre biroul de presa.

Potrivit contractului de concesiune obtinut de HotNews.ro si a anexelor acestuia, obiectul contractului este urmatorul:

- servicii de intretinere, amenajare si reamenajare de spatii verzi, toaletari si defrisari in baza avizelor emise, cosit, taieri de corectie la arbusti, tuns garduri vii;

- servicii de ecologizare si igienizare spatii verzi;

- servicii de intretinere si reparatii zone de agrement existente;

- construire si exploatare toalete publice in parcuri;

- construire si exploatare zona de agrement;

- servicii de intretinere, reparatii, amenajare locuri de joaca, terenuri de sport, mobilier urban;

- servicii de intretinere, reparatii, amenajare, conservare si punere in functiune a sistemelor de irigatii si fantanilor arteziene.

documente

Contract incheiat in Primaria sector 3 si Cris Garden - anexa 1watermark

(8 Mai 2014) PDF, 5MB

"Concedentul va achita lunar, contravaloarea serviciilor prestate de concesionar si confirmate de catre concedent prin reprezentantii desemnati, in contul concesionarului, pe baza facturii, insotita de situatia de plata lunara intocmita pe baza raportului de gestiune lunar si de procesele verbale de receptie acceptate de catre concedent, pentru prestarea serviciului", se arata in contractul incheiat intre cele doua parti. Facturile trebuia achitate in 30 de zile

documente

Contract incheiat in Primaria sector 3 si Cris Garden - Tarifewatermark

(8 Mai 2014) PDF, 6MB

Interesant este ca in contract nu este trecuta o valoare maxima pe care Primaria sa o cheltuiasca in cei 8 ani pentru intretinerea celor 4 parcuri, astfel incat ne putem gandi la orice suma. Ca anexa la contract este trecuta doar lista cu pretul la care Primaria va cumpara fiecare serviciu (maturat, sapat, udat etc) si bun aferent intretinerii celor 4 parcuri, insa nu si cantitati stabilite sau estimate.

Va prezentam cateva preturi:

- repararea sau inlocuirea/refacerea structurilor din lemn deteriorate la pergole/foisoare - 5.500 lei

- repararea sau inlocuirea/refacerea structurilor din lemn deteriorate la banci 55 lei

- toaletare arbori intre 140-240 lei;

- repararea sau inlocuirea elemente de metal deteriorate la cosuri de gunoi: 100 lei

- vopsire lacuire elemente din lemn: 65 lei;

- fixare mobilier/loc de joaca in beton: 300 lei;

- flori (lalele, crezenteme, hibiscus, arbusti etc) intre 90 de bani si 350 lei bucata

- inlocuire borduri mari din granit 140 lei;

- inlocuire sezut leagan 266 lei, inlocuire lant leagan - 65 lei, inlocuire prindere leagan 350 lei

- inlocuire picior balansoar: 500 lei

- inlocuire panou cos baschet: 450 lei

- ansamblu de joaca pentru copii cu doua turnuri si trei topogane: 17.800 lei

- aparat fitness pentru antrenare muschi spate si brate: 3850 lei

- montare teren multisport: 180.000 si teren multisport 270.000 lei.

Robert Negoita

Robert Negoita

Foto: Agerpres

Pe langa aceste operatiuni, platite de primarie, Cris Garden ar urma sa faca urmatoarele investitii:

- reamenajarea unei sere de 1000 mp prin transformarea acesteia in Gradina Botanica cu program de vizitare pentru elevi si expozitie cu vanzare; Pentru cresterea atractivitatii in sera se vor amplasa colivii cu pasari exotice, minim 10 pasari; In plus se va amenaja un magazin in incinta serei pentru vanzare plante, flori, vase, pamant de flori, ingrasaminte si decoratiuni de gradina.

- amplasarea a 5 tonete in parc pentru vanzarea plante, flori si alte produse.

- amenajarea a 10 toalete publice in cele 4 parcuri: 4 in parcul Titan, 3 in al. I. Cuza, 1 in parcul Gheorghe Petrascu si doua in parcul Titanii.

- exploatarea luciului apei prin investirea in structuri de pontare si echipamente de agrement: 10 hidrobiciclete, 10 barci si un vaporas.

Durata contractului este de 8 ani, incepand cu data semnarii contractului. Acesta poate fi prelungit ori de cate ori primaria o solicita sau in cazul realizarii de catre concesionar a unor investitii ce nu pot fi amortizate pana la finalizarea contractului. Concesionarul poate subcontracta activitatile prevazute in contract doar cu acordul scris al concedentului.

Redeventa anuala pe care firma Cris Garden o va plati Primariei consta intr-un procent de 5% din diferenta dintre veniturile si cheltuielile din exploatarea investitiilor asumate si aprobate de catre concedent, incepand cu primul an de exploatare, dar nu mai putin de 29.500 lei.

Cine este firma Cris Garden

Cris Garden apartine omului de afaceri Cristian Sorin Cosac. De-a lungul timpului aceasta firma a avut zeci de contracte cu statul:

- in 2013, Primaria sector 4 a incheiat cu Cris Garden un contract de achizitie flori si arbusti in valoare de circa 3,5 milioane lei.

- in septembrie 2012, Administratia Domeniului Public Sector 2 a atribuit un contract cadru in valoare de circa 50 milioane lei fara TVA firmei CRIS GARDEN pentru furnizare produse si montaj pentru sisteme de irigatii spatii verzi. Durata acordului cadru este de 48 luni, iar procedura de atribuire a fost licitatie deschisa. La licitatie a participat o singura firma/firma castigatoare.

- in iunie 2011, ADP sector 6 a incheiat cu asocierea Cris Garden - Geca Impex- Garden Center Grup - MBC Construct Prest si Pergola Gradini Decorative un contract in valoare de circa 6 milioane lei pentru lucrari de arhitectura peisagistica si intretinere a spatiilor verzi si a locurilor de joaca din sector.

- in 2009, Directia Parcurilor sector 3 a atribuit asocierii Cris Garden - AA Marketing and Management un contract in valoare de circa 42 milioane de lei obiectul contractului fiind achizitionarea plante vii, bulbi, radacini, butasi si altoaie.

- ADP sector 2 a incheiat in 2008 un acord cadru in valoare de 63 milioane de lei cu asocierea Eco Horticultura - Garden Center Grup si Cris Garden pentru amenajarea/reamenajarea scuaruri, plantari in parcuri, platbande si ansambluri de locuinte.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, in 2012, Cris Garden a avut un profit net de 8.622.122 lei, in 2011 - 9.650.269 lei, in 2010 - 9.827.469, iar in 2009 - 5.975.309 lei.