VIDEO / FOTOGALERIE Lucrarile de amenajare a Pietei Universitatii vor fi gata la primavara. Oprescu vrea gradene cu verdeata si o terasa ca la primaria din Viena

de Victor Cozmei, Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 15 noiembrie 2012, 18:43 Actualitate | Administratie Locala


Lucrarile de amenajare a spatiului public din Piata Universitatii vor fi gata la primavara, a declarat joi primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Edilul a declarat ca desi lucrarile sunt pe ultima suta de metri, mai trebuie facute cateva "retusuri": vor fi puse cateva gradene cu verdeata, banci, fasia alba de beton din jurul statuilor va fi lacuita, iar in piata va fi amenajata o terasa. De asemenea, transformatorul urias de langa Muzeul de Istorie va disparea. Saptamana aceasta Primaria Capitalei a inlocuit si capacele gurilor de aerisire din mijlocul pietei - niste cutii de beton de peste un metru inaltime - cu unele mai mici, asemanatoare unor banci, pe care cetatenii pot sta. Masura vine dupa ce arhitectele care au castigat proiectul de amenajare a pieteti au declarat ca municipalitatea a mutilat piata, iar presa scris despre aceste probleme."Am vorbit cu arhitectul sef si i-am spus sa gandeasca altfel acele aerisiri, sa corectam putin, ca nici nu se putea sta pe ele, ca sa se odihneasca cineva. Nu faceau parte din peisaj, semanau cu niste buncare. I-am rugat frumos sa le modifice fiindca gurile de aerisire trebuiau acolo. Pana la primavara o sa rezolvam. Mai sunt lucruri de amenajat, de pus banci, niste gradene verzi, visez la o cafenea prezenta aici, sa aiba mesele afara, ca vizavi de Primaria din Viena, unde nu deranjeaza pe nimeni. Din moment ce au fost cateva tuse nereusite, incercam sa le indreptam", a declarat primarul Sorin Oprescu, joi, la inaugurarea parcarii subterana din Piata Universitatii. Intrebat daca ii place cum arata, edilul sef a declarat ca mai pot fi facute imbunatatiri, dar ca la primavara va arata bine.

 • Ce spune Primaria Capitalei despre amenajarea Pietei Universitatii:
 - intre piata si cladirile invecinate au fost plantati mesteceni si stejari rosii;

- la amenajarea pietei s-a utilizat, pe langa betonul alb, piatra cubica recuperata de la b-dul Aviatorilor;

 - pe cubul de sticla al casei liftului au fost inscriptionate date istorice si imagini relevante pentru Piata Universitatii;  

 - piata nou amenajata va reprezenta (timp de 2 luni pe an) un spatiu expozitional in aer liber;

 - acest spatiu se va numi "Contrast" si va fi dedicat, timp de 2 luni, artei contemporane. In acest interval, operatori culturali, artisti independenti sau grupuri de artisti vor fi invitati sa prezinte publicului sculpturi, instalatii, grafica sau orice alt tip de arta vizuala alaturi de vechile statui;

 - s-au montat 25 de stalpi de iluminat, iar statuile sunt puse in valoare de sisteme de iluminat arhitectural (proiectoare);

 - locul unde se afla ruinele bisericii Sfantul Sava a fost marcat prin turnarea betonului alb. In urmatoarele zile betonul va fi lacuit.
 • Ce spun arhitectii despre amenajarea Pietei Universitatii:

Rampele de intrare in parcare: "Rampele au un parapet mult prea inalt. daca era mai jos – dar mai lat, din motive de securitate – prezenta lor in piata ar fi fost mai discreta. Balustrada metalica, vopsita violent in albastru, e oribila", a declarat pentru HotNews.ro, arhitectul Dan Marin, unul dintre cei mai respectati specialisti pe zonele protejate si Centrul Istoric al Capitalei.

Vegetatia: Primaria Capitalei a plantat cativa mesteceni pe marginea pietei. Juriul care a jurizat concursul de amenajare a Pietei Universitatii a cerut sa fie plantati mai multi arbori, conditie care nu s-a respectat.Pavajul: In acest moment in piata sunt puse trei tipuri de pavaj: piatra cubica, dale de piatra si o fasie de beton alb. "Ni s-a spus ca pe trotuarele de langa cladirile de vizavi de cladirea Universitatii (n.r. - cladirea BCR si cea cu sediul mai multor partide) sa punem niste dale. Noi am propus acolo piatra cubica, dar spun ca nu opteaza pentru aceasta solutie deoarece au primit reclamatii de la persoane care au alunecat pe piatra cubica din Centrul Istoric. In zona cu statuile avem piatra aceea alba, iar in rest era prevazut piatra cubica. Daca pui trei feluri de piatra, din punct de vedere estetic nu va mai fi la fel. Nu inteleg de ce au mai facut concurs daca stiau deja ca vor sa puna dale de piatra ", au declarat pentru HotNews.ro arhitectele care au castigat proiectul de amenajare a Pietei Universitatii.

Iluminatul public: "Cu regret am constatat ca firma constructoare nu realizeaza proiectul in forma in care a fost declarat castigator al concursului si a fost validat de comisiile de la primarie si de la minister. Aspectul cel mai evident este eliminarea micilor lampadare prevazute in proiect si inlocuirea lor cu cativa stalpi de iluminat de mari dimensiuni, implantati in pozitii necorespunzatoare. In afara faptului ca proiectul nostru este complet desfigurat de aceasta schimbare, suntem socate de modul incorect in care s-a discutat direct cu Luxten, proiectantul sistemului de iluminare, fara sa fim informate", au declarat arhitectele care au castigat proiectul de amenajare a Pietei Universitatii. Primaria Capitalei a  montat in piata 25 de stalpi de iluminat, iar statuile sunt puse in valoare de proiectoare si spoturi luminoase.

Gurile de aerisire ale parcarii subterane: "Ventilatiile (se pare mai mari decat cele date in tema concursului, unde erau deja prea mari si prost amplasate) distrug tot centrul pietei. Integrate intr-o usoara denivelare – asa cum au propus multi concurenti – le-ar ar fi facut mult mai putin prezente", a declarat Dan Marin unul dintre cei mai respectati specialisti pe zonele protejate si Centrul Istoric al Capitalei, despre gurile de aerisire amplasate initial in piata. Mentionam ca saptamana aceasta Primaria Capitalei a inlocuit si capacele gurilor de aerisire din mijlocul pietei - niste cutii de beton de peste un metru inaltime - cu unele mai mici, asemanatoare unor banci, pe care cetatenii pot sta. Masura vine dupa ce arhitectele care au castigat proiectul de amenajare a pieteti au declarat ca municipalitatea a mutilat piata, iar presa scris despre aceste probleme.Vechile capace ale aerisirlor de la parcare
Liftul: "Liftul este foarte mare. Trebuia pus in spate, la cafeneaua Belini si rampa la fel, ca sa nu se suprapuna vizual peste Universitate. Asa prevede Planul Urbanistic aprobat de Consiliul General, dar care nu a fost respectat", a declarat pentru HotNews.ro arhitectul Dan Marin, unul dintre cei mai respectati specialisti pe zonele protejate si Centrul Istoric al Capitalei.Transformatorul:
chiar langa muzeul de Istorie al Bucurestiului a fost amplasat un transformator electric. Primaria Capitalei sustine ca acesta a fost folosit pentru organizarea de santier si va fi desfiintat dupa finalizarea lucrarilor.O situatie similara se regaseste si in centrul vechi al orasului, in Piata Sfantul Anton, recent amenajata. Acolo un transformator urias a fost amplasat drept in mijlocul spatiilor publice. Dupa aproape 8 luni de zile, administratia a cautat o solutie pentru a-l masca. Astfel, pentru a mai imblanzi aspectul, transformatorul a fost pictat sa semene cu o casuta, iar pe peretii sai au fost desenate siluete de oameni. Acoperisul a fost acoperit cu tabla.Istoric

In urma cu cateva saptamani, cele trei arhitecte care au castigat concursul de amenajare a Pietei Universitatii au trimis Primariei Capitalei o scrisoare deschisa in care acuzau Primaria ca "proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra".

"Dupa predarea si validarea studiului de fezabilitate (prima faza a  contractului nostru) si emiterea avizelor si autorizatiei de construire, am fost impiedicate, in mod sistematic, sa ne achitam de obligatiile care ne reveneau, conform contractului incheiat. in situatia in care concursul a fost organizat tocmai pentru a reduce riscul de amenajare a pietii de catre firmele implicate, direct sau indirect, in realizarea parcarii subterane, dumneavoastra ati preferat sa cereti promotorului parcarii sa execute fazele urmatoare ale contractului nostru, inclusiv urmarirea lucrarilor in santier.

Este mai mult decat evident ca promotorul parcarii subterane a avut interese economice care nu au concordat cu interesul public si s-a grabit sa realizeze de mantuiala si de proasta calitate amenajarea urbanistica a unuia dintre cele mai importante locuri din Bucuresti si din Romania. Singurul scop al firmei respective a fost darea in folosinta a parcarii, cat mai curand posibil si prin orice mijloace! Ca rezultat, proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra", se arata in scrisoarea deschisa a celor trei arhitecte.

Principalele nemultumiri ale echipei castigatoare sunt ca municipalitatea nu a respectat proietul de iluminat prevazut in proiect si nu s-a plantat vegetatie.

"Cu regret am constatat ca firma constructoare nu realizeaza proiectul in forma in care a fost declarat castigator al concursului si a fost validat de comisiile de la primarie si de la minister. Aspectul cel mai evident este eliminarea micilor lampadare prevazute in proiect si inlocuirea lor cu cativa stalpi de iluminat de mari dimensiuni, implantati in pozitii necorespunzatoare.

In afara faptului ca proiectul nostru este complet desfigurat de aceasta schimbare, suntem socate de modul incorect in care ati procedat, fara sa ne informati si tratand direct cu Luxten S.A., proiectantul sistemului de iluminare. Pentru noi, aceasta este modificarea cea mai socanta si mai provocatoare, dar lista abaterilor de la proiect este lunga. De exemplu, ne intrebam si va intrebam: arborii si vegetatia vor fi oare plantati asa cum prevedea proiectul nostru? Materialele folosite si detaliile de executie corespund celor proiectate de noi? Dimensiunea ventilatiilor parcarii subterane?", se mai arata in scrisoare.

In replica, Primaria Capitalei a declarat ca proiectul facut de cele trei arhitecte costa de trei ori mai scump decat suma specificata in cadrul competitiei. "Concursul a fost castigat de o echipa internationala formata din arhitectele Ambra Fabi, Simona Dirvariu si Carole Lenoble. Concurentii premiati si cei cu mentiuni au primit contravaloarea premiilor, in conformitate cu angajamentul asumat de catre Primaria Capitalei. Municipalitatea avea posibilitatea sa incheie un contract de servicii de proiectare, in vederea realizarii lucrarilor, cu castigatorii concursului.

Primaria Municipiului Bucuresti a incheiat acest contract, care prevedea trei faze: studiul de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de executie. Fiecare faza a contractului trebuia initiata in baza unei note de comanda. Astfel, s-a comandat prima faza a concursului, adica studiul de fezabilitate. Studiul de fezabilitate prezentat de catre asocierea Ambra Fabi, Simona Dirvariu si Carole Lenoble includea un deviz general de o valoare care depasea, aproape de trei ori, estimarea pe care au prezentat-o, in cadrul proiectului declarat castigator", se arata in raspunsul trimis de municipalitate catre HotNews.ro.

Ordinul Arhitectilor din Romania a publicat pe 7 noiembrie 2011 rezultate concursului de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii. Locul I a fost castigat de o echipa din Italia, compusa din arhitectii Simona Dirvariu (Romania), Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta). Costul realizarii proiectului a fost estimat de proiectanti la 500.000 de euro.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la festivitatea de premiere, a declarat ca va organiza concursuri de arhitectura si pentru celelalte spatii publice importante din oras. "Concursul de arhitectura trebuie sa devina o practica", a spus Oprescu. Referitor la proiectul castigator, atat primarul Capitalei, cat si arhitectul sef Gheorghe Patrascu au declarat ca este foarte bun si i-au felicitat pe castigatori.


Cum arata in prezent Piata Universitatii

Proiectul care a castigat concursul pentru amenajarea Pietei Universitatii


Cum arata Piata Universitatii inainte de inceperea lucrarilor de reamenajare • Invitam cititorii HotNews.ro sa ne scrie ce parere au despre amenajarea Piatei Universitatii


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18706 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  un pasager (Joi, 15 noiembrie 2012, 19:16)

  paranoid_android [utilizator]

  La Mai Multe Cafenele de Elita! va dorim
 • +9 (11 voturi)    
  contrast (Joi, 15 noiembrie 2012, 19:17)

  pehash [utilizator]

  au numit spatiul contrast pentru a ne atrage atentia asupra constrastului dintre tristetea nuantelor gri de acum si verdele parculetului care era acolo inainte?
 • +7 (13 voturi)    
  ce parere am? (Joi, 15 noiembrie 2012, 19:30)

  hot news [utilizator]

  Cred ca arata rgotesc si mai cred ca voi -bucurestenii- va meritati soarta. L-ati ales pe Oprescu de primar, suportati consecintele.!
  • +8 (12 voturi)    
   PIATA UNIVERSITATII (Joi, 15 noiembrie 2012, 20:15)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   va fi inca una din creatiile "artistice" ale primarului Oprescu. Ma mir ca doar lacuieste banda aceea alba si nu o poleieste si cu aur. De fapt piata asta parca e blestemata. Nici un primar care s-a perindat pe la primaria capitalei nu s-a ocupat cum trebuie de ea. Prostul gust a invadat spatiul public al orasului. Iar scarile rulante tot nu merg!!!!!!!!!!!!!!!! Eu nu l-am votat niciodata pe Oprescu, anul acesta l-am votat pe Nicusor Dan, dar suport consecintele votului universal.
  • -6 (6 voturi)    
   tu chiar... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 10:27)

   Sfarsitoru [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   crezi ca votul conteaza ?
   voi astia care acuzati cu astfel de chestii chiar nu va dati seama ca iese mereu cine trebuie, cine e in carti ? Chiar crezi ca alegerile reprezinta un mod de a alege pe cineva ? E numai un mod de a-ti da impresia ca tu ai ales, cand de fapt el e ales de grupuri de interese din spate. Adu-ti aminte cand Geonica sarea in sus ca un maimutoi crezand ca a castigat (de fapt castigase) si in realitate mecanismele din spate au spus, la loc comanda Baselicu tre sa iasa ! si uite asa s-au reglat niste cifre (sustinute pasamite de votul diasporei - portita de scapare) si a iesit cine trebuie.
   Nu bucurestenii l-au ales pe Oprescu, a iesit pentru ca trebuia sa iasa ! Asta e realitatea, noi cei din vulg nu contam !
 • -4 (10 voturi)    
  nici vorba! (Vineri, 16 noiembrie 2012, 0:33)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Eu nu voi vorbi cite stiu despre aceasta situatie decit dupa 9 decembrie. Imi repugna utilizarea criticii urbane in scopuri propagandistice. Regret, Catiuso, dar zelul tau atit de bine intentionat, intotdeauna, acum nu pica bine. Prietenii stiu de ce!
 • +6 (8 voturi)    
  OOOOO! CE PIATA MINUNATA !!! (Vineri, 16 noiembrie 2012, 7:22)

  carat [utilizator]

  Intr-un astfel de hau, mobilat cu bancute, si cativa arbusti ce vor face umbra suficienta doar cainilor vagabonzi, Iarna viscolul te v-a lua pe sus, vara, risti sa faci insolatie pana sa apuci sa traversezi piata. Cine-si imagineaza ca o cafenea intr-un spatiu fara umbra si in mijlocul betoanelor si pietrelor incinse, in proxima vecinatate a unui carosabil incins la randul lui de soare si de gazele de esapament, in *suava* muzica a masinilor din trafic si a claxoanelor va avea si clienti este super optimist. Pe gurile de ventilatie ale garajului subteran transformate in banci *ecologice* mi-i si imaginez pe studenti stand vara si experimentand invatatul cu creierele incinse la propriu. Iarna le va fi mai usor, pericolul de incingere a creierelor va fi mult diminuat de Crivat. In schimb, noptile vor fi foooaaarte romantice daca stai intins (pe aceleasi guri de ventilatie) la lumina *minunatelor* opere de arta ce se vor a fi stalpii de iluminat.
  • -5 (9 voturi)    
   E o piata ultracentrala, NU un parc (Vineri, 16 noiembrie 2012, 9:38)

   yocosty [utilizator] i-a raspuns lui carat

   Era mai bine inainte de reamenajare? Mizerie si masini parcate aiurea peste tot de nu aveai loc sa treci nici ca pieton? Vrei sa stai la umbra sau aparat de viscol - du-te in PARC. Toate orasele mari au astfel de piete centrale. E buricu' targului, nu pension.
   Pana nu aruncam noi cu rahat in orice se face in tara asta, nu ne simtim cu adevarat "romani".
   Daca se reface complet o strada, inclusiv linie de tramvai, injuram pana ne paraie falcile. Daca nu se face, injuram la fel de mult. Doar ca din motive diferite. Nu-i asa?
   • +2 (6 voturi)    
    curat murdar... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 13:06)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui yocosty

    mi-e greu sa inteleg ce pieton nu avea loc pe trotuarul ala, dar mi-e si mai greu sa inteleg ce te face pe tine sa crezi ca e mai bine acum, cand un spatiu imens, fix in centrul orasului, este efectiv gol si inutil? care urbanist sau arhitect ar putea gasi o justificare pentru aceasta uratenie?
   • 0 (2 voturi)    
    Problema e alta (Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, 7:35)

    MariusNi [anonim] i-a raspuns lui yocosty

    Piatra aia cubica arata ca dracu in contrast cu cimentul ala alb. Ca sa nu mai zic ca e plina de noroi. Puteau sa puna placi de ciment peste tot in piata si macar exista o uniformitate. Si proiectul arhitectural era varza si ce-a iesit e o varza.
 • 0 (2 voturi)    
  'primar general' (Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, 9:58)

  elwis [utilizator]

  e tot ce poate -nu stie ca medicina si constructiile sint discipline diferite ! a ramas de pe vremea comunistilor 'policalificat' ! dar de ce dracu a mai facut concurs pentru proiect ? ! ca l-ati ales 'primar general ' - asta e , dar ca unii vor sa-l impinga spre ...presedentie... e pra de tot !
 • 0 (0 voturi)    
  amenajare jalnica (Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, 20:00)

  alexandis [utilizator]

  se putea amenaja cu mult mai bine in Piata Univeristatii, Arhitectii nu au avut inspiratie deloc, este o zona istorica a capitalei, km 0 nu poti pune asemenea felinare urate si care arata a chinezarii intr-o zona istorica
 • -2 (2 voturi)    
  Parcare Universitate (Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, 20:17)

  sandu.6655 [utilizator]

  Bai, da' cati carcotasi pe aici... Crapa fiere-n voi ca doctoru' mai si face ceva pentru Bucuresti, inafara schimbarii traditionalelor borduri. Pana acum, asta e singurul primar adevarat. Na-na-na la clantza na celor care dau din ea


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by