FOTOGALERIE ​​Primaria Capitalei sustine ca nu a respectat proiectul care a castigat concursul de reamenajare a Pietei Universitatii deoarece era "de trei ori mai scump"

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 2 noiembrie 2012, 15:04 Actualitate | Administratie Locala


FOTOGALERIE Vezi cum arata Piata Universitatii inainte de finalizarea lucrarilor de amenajare
Primaria Capitalei nu a respectat proiectul care a castigat concursul de idei pentru reamenajarea Pietei Universitatii deoarece acesta "costa de trei ori mai mult" decat a prevazut initial echipa castigatoare, se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Saptamana trecuta, cele trei arhitecte care au castigat concursul de amenajare a Pietei Universitatii au acuzat Primaria Capitalei ca a desfigurat Piata Universitatii.

"Concursul a fost castigat de o echipa internationala formata din arhitectele Ambra Fabi, Simona Dirvariu si Carole Lenoble. Concurentii premiati si cei cu mentiuni au primit contravaloarea premiilor, in conformitate cu angajamentul asumat de catre Primaria Capitalei. Municipalitatea avea posibilitatea sa incheie un contract de servicii de proiectare, in vederea realizarii lucrarilor, cu castigatorii concursului. Primaria Municipiului Bucuresti a incheiat acest contract, care prevedea trei faze: studiul de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de executie. Fiecare faza a contractului trebuia initiata in baza unei note de comanda. Astfel, s-a comandat prima faza a concursului, adica studiul de fezabilitate. Studiul de fezabilitate prezentat de catre asocierea Ambra Fabi, Simona Dirvariu si Carole Lenoble includea un deviz general de o valoare care depasea, aproape de trei ori, estimarea pe care au prezentat-o, in cadrul proiectului declarat castigator", se arata in raspunsul trimis catre HotNews.ro.

Astfel, municipalitatea sustine ca echipa castigatoare si-a contrazis propriul proiect prezentat in cadrul concursului, prin depasirea bugetului pe care l-au anuntat initial. "In aceste conditii, Municipalitatea a aplicat partial proiectul prezentat, in incercarea de a-l incadra in bugetul disponibil. In linii mari, cu exceptia sistemului de iluminat – extrem de costisitor – (cel prezentat in studiul de fezabilitate) proiectul a fost respectat.  In aceste conditii, Municipalitatea nu a mai dat nota de comanda pentru faza proiectului tehnic, aceasta nemaifiind necesara in conditiile evolutiei santierului si a faptului ca proiectul prezentat nu putea fi respectat din motive de buget alocat.  Asadar, conform prevederilor contractuale, Primaria Capitalei nu mai are nici o obligatie fata de asocierea Ambra Fabi, Simona Dirvariu si Carole Lenoble.", se mai arata in raspunsul trimis catre HotNews.ro.

De asemenea, municipalitatea sustine  ca "pentru anumite zone de pavaj s-a refolosit piatra cubica recuperata din b-dul Aviatorilor, cu acordul reprezentantului desemnat de catre proiectant".

Cele trei arhitecte care au castigat proiectul de reamenajare a Pietei Universitatii au trimis saptamana trecuta primarului general, Sorin Oprescu, o scrisoare deschisa in care acuza Primaria ca "proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra".

"Dupa predarea si validarea studiului de fezabilitate (prima faza a  contractului nostru) si emiterea avizelor si autorizatiei de construire, am fost impiedicate, in mod sistematic, sa ne achitam de obligatiile care ne reveneau, conform contractului incheiat. in situatia in care concursul a fost organizat tocmai pentru a reduce riscul de amenajare a pietii de catre firmele implicate, direct sau indirect, in realizarea parcarii subterane, dumneavoastra ati preferat sa cereti promotorului parcarii sa execute fazele urmatoare ale contractului nostru, inclusiv urmarirea lucrarilor in santier. Este mai mult decat evident ca promotorul parcarii subterane a avut interese economice care nu au concordat cu interesul public si s-a grabit sa realizeze de mantuiala si de proasta calitate amenajarea urbanistica a unuia dintre cele mai importante locuri din Bucuresti si din Romania. Singurul scop al firmei respective a fost darea in folosinta a parcarii, cat mai curand posibil si prin orice mijloace! Ca rezultat, proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra", se arata in scrisoarea deschisa a celor trei arhitecte.

Principalele nemultumiri ale echipei castigatoare sunt ca municipalitatea nu a respectat proietul de iluminat prevazut in proiect si nu s-a plantat vegetatie.
"Cu regret am constatat ca firma constructoare nu realizeaza proiectul in forma in care a fost declarat castigator al concursului si a fost validat de comisiile de la primarie si de la minister. Aspectul cel mai evident este eliminarea micilor lampadare prevazute in proiect si inlocuirea lor cu cativa stalpi de iluminat de mari dimensiuni, implantati in pozitii necorespunzatoare. in afara faptului ca proiectul nostru este complet desfigurat de aceasta schimbare, suntem socate de modul incorect in care ati procedat, fara sa ne informati si tratand direct cu Luxten S.A., proiectantul sistemului de iluminare. Pentru noi, aceasta este modificarea cea mai socanta si mai provocatoare, dar lista abaterilor de la proiect este lunga. De exemplu, ne intrebam si va intrebam: arborii si vegetatia vor fi oare plantati asa cum prevedea proiectul nostru? Materialele folosite si detaliile de executie corespund celor proiectate de noi? Dimensiunea ventilatiilor parcarii subterane?", se mai arata in scrisoare.

Cele trei arhitecte sustin ca au incercat sa discute cu Primaria despre aceste modificari, dar nu au primit niciun raspuns.

Ordinul Arhitectilor din Romania a publicat pe 7 noiembrie 2011 rezultate concursului de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii. Locul I a fost castigat de o echipa din Italia, compusa din arhitectii Simona Dirvariu (Romania), Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta). Costul realizarii proiectului a fost estimat de proiectanti la 500.000 de euro.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la festivitatea de premiere, a declarat ca va organiza concursuri de arhitectura si pentru celelalte spatii publice importante din oras. "Concursul de arhitectura trebuie sa devina o practica", a spus Oprescu. Referitor la proiectul castigator, atat primarul Capitalei, cat si arhitectul sef Gheorghe Patrascu au declarat ca este foarte bun si i-au felicitat pe castigatori.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6941 vizualizari

 • +17 (23 voturi)    
  Oprescule (Vineri, 2 noiembrie 2012, 15:19)

  Vizitiul [utilizator]

  De cand arhitectura se ocupa cu turnarea betonului? Nu inteleg cum "betonati tot" se pote numi arhitectura.

  Groaznic!
  • +17 (17 voturi)    
   e o situatie penibila de deturnare de fonduri (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:12)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Dupa ce primarul a avut proiectul de la arhitecti, trebuia sa organizeze o licitatie pentru desemnarea unei firme care sa implementeze acel proiect. Licitatia trebuia sa aiba un caiet de sarcini care sa specifice proiectul si care e bugetul(500 mii euro). Daca s-a facut licitatie si s-a desemnat o firma castigatoare suma de 500 de mii de euro trebuia asumata de acea firma. Miroase a licitatie trucata, cu iz penal. Firma dupa ce s-a vazut castigatoare, s-a inteles cu primarul sa nu implementeze tot, ca sa ramana cu profit mai mare. Ceea ce dezavantajeaza firma de pozitia doi la licitatie.
  • +1 (3 voturi)    
   Uite ce zic arhitectele (Duminică, 4 noiembrie 2012, 20:50)

   zs [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Apropos de arhitecte si arhitectura, uite ce mai zic arhitectele: "[..] Pentru noi, aceasta este modificarea cea mai socanta si mai provocatoare, dar lista abaterilor de la proiect este lunga. De exemplu, ne intrebam si va intrebam: arborii si vegetatia vor fi oare plantati asa cum prevedea proiectul nostru?[..] "

   Deci clar betonarea vine din partea nesimtitului de Oprescu, "arhitectul-sef" al Bucurestiului pe care usor-usor o sa il distruga in totalitate.
 • +20 (20 voturi)    
  Costul proiectului (Vineri, 2 noiembrie 2012, 15:44)

  smc [utilizator]

  Deci costul proiectului a fost estimat la 500k de euro. Si primaria zice ca ar fi costat de 3 ori mai mult. Chiar si asa, este mic maruntis fata de alte cheltuieli care se fac in mod curent.

  Cat zicea ca o sa fie autostrada suspendata? Miliarde?
 • +21 (23 voturi)    
  Dorele..., facem frumos... (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:01)

  Esti [utilizator]

  BETONAM TOT!!!
 • -19 (31 voturi)    
  Arhitectii sunt niste visatori, (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:10)

  Stepanida [utilizator]

  toti au proiecte frumoase.Tocmai de aceea a fost nevoie de un concurs.Dar ce propun arhitectii nu se "pupa" cu banii alocati de municipalitate.Credeti ca daca erau bani mai multi se mai complica Sorin Oprescu cu piatra cubica recuperata de pe Aviatorilor?Pana la urma,fiecare le stie pe ale lui!
  • +14 (14 voturi)    
   . (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:29)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Stepanida

   Chiar si asa, nu trebuia sa procedeze asa primaria. Trebuia sa ii lase pe autorii proiectului sa il modifice astfel incat sa se incadreze in suma, nu sa il schimbe dupa ureche.
  • +13 (15 voturi)    
   hai sa fim seriosi! (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:32)

   MitikaP [utilizator] i-a raspuns lui Stepanida

   Ati vazut ce-a declarat nea Nicu Vacaroiu acum cateva zile? "In tara asta se fura prea mult!" - adevar graieste!
  • +14 (14 voturi)    
   ... (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:38)

   o8561 [utilizator] i-a raspuns lui Stepanida

   Probabil piatra aia cubica recuperata a fost facturata la pret de marmura ;)
  • +5 (5 voturi)    
   piatra cubica (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 10:53)

   Sy [utilizator] i-a raspuns lui Stepanida

   Extraordinar,a refolosit piatra cubica! Asta dupa ce se schimba si se reschimba bordurile la foc automat....
 • +6 (6 voturi)    
  probabil ca nu e cea mai fericita optiune (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:47)

  garmin [utilizator]

  cea aleasa de primarie sau de constructor. Dar nici sa nu faceti deosebirea dintre piatra si beton?
  • +11 (11 voturi)    
   era vorba de vegetatie (Vineri, 2 noiembrie 2012, 17:28)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui garmin

   ironia cu 'betonati tot' este legata de faptul ca au anihilat complet partea de vegetatie a amenajarii - beton sau piatra, tot au omorat spatiul verde.
 • +12 (12 voturi)    
  :)) (Vineri, 2 noiembrie 2012, 17:08)

  unnene [utilizator]

  astuia nu-i mai ajung banii de pomeni electorale si taie de la investitii firesc. cum ar mai putea el inaugura cei mai grosi carnati de pe planeta asezonati cu fasole in preajma alegerilor parlamentare. du-te ba impreuna cu iliescu la 2 m sub pamant
 • +11 (11 voturi)    
  pai atunci (Vineri, 2 noiembrie 2012, 17:38)

  dj [utilizator]

  de ce ati mai solicitat proiecte? Faceati voi cum va ducea capul si gata, nu?
 • +7 (7 voturi)    
  Cine a fost printr-un downtown american (Vineri, 2 noiembrie 2012, 21:22)

  Fu Leng [utilizator]

  Stie cat de multa vegetatie pot sa strecoare aia printre colosii aia de metal si sticla, gradini suspendate, gradini interioare etc.
  La noi e bucuria taranilor care n-au vazut beton pana la varsta majoratului.
 • 0 (0 voturi)    
  Articol eliptic (Luni, 5 noiembrie 2012, 15:28)

  Cheie primara [utilizator]

  S-a organizat un concurs de solutii. A castigat echipa de 3 arhitecte. Apoi primaria a incheiat un contract de proiectare (SF, PT,DDE) cu arhitectele. Probabil cu conditia ca daca este multumita de prima faza (SF) va continua cu a doua (PT) si similar cu a treia (DDE). Nu se poate posta contractul pdf?
  Pentru a realiza lucrarile e nevoie de proiect. O parte (un extras) din el, numita PAC, se prezinta in vederea emiterii autorizatiei de construire. Cine a semnat acel proiect? Apoi cum nu s-a respectat proiectul? A facut primaria ce-a vrul, n-a venit ISC la fazele determinante? S-a incheiat sau nu PVRTL? Potrivit Legii (HG 273/1994) proiectantul trebuie sa intocmeasca un raport pe care sa-l prezinte in fata comisiei de receptie cu privire la modul de desfasurare a lucrarilor de executie.
  Cu cine a incheiat primaria contractul pt PT si DDE? Contractul de lucrari a fost FIDIC galben (proiectare si executie)? Sau?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by