Lucrarile de amenajare a Pietei Universitatii au intrat pe ultima suta de metri. Intrarile in parcajul subteran au fost construite, iar muncitorii aproape au terminat de pus pavajul si stalpisorii care delimiteaza trotuarele de spatiul carosabil. Ceea ce s-a realizat nu seamana insa nici pe departe cu proiectul care a castigat concursul organizat de municipalitate impreuna cu Ordinul Arhitectilor Bucuresti pentru reamenajarea spatiului public. In primul rand, toata suprafata este betonata, nefiind plantat niciun copac. Corpurile de iluminat propuse de arhitecti lipsesc, iar intrarile in parcarea subterana se suprapun peste cladirile istorice. In mijlocul pietei au fost puse aerisirile de la parcare.

Foto:
  • Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea cum arata in prezent Piata Universitatii

In zona celor patru statui a fost turnata o placa de beton alb, iar in restul pietei s-a pus piatra cubica. Pe margine au fost infipti celebrii stalpisori din granit. Desi in Bucuresti, vara, temeperaturile sunt ucigatoare, nu a fost lasat spatiu pentru plantarea arborilor. In mijlocul pietei sunt puse 6 cutii imese pentru ventilatiile de la parcare. Iar cele trei rampe de acces in parcarea subterana obtureaza cladirile monument istoric din zona. O rampa este chiar in fata Bisericii Ruse, iar alta langa Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti.

Arhitectul Dan Marin, unul dintre cei mai respectati specialisti pe zonele protejate si Centrul Istoric al Capitalei este de parere ca, daca Primaria Capitalalei ar fi facut cateva interventii simple, Piata Universitatii ar fi aratat mult mai bine. " Nu vreau sa comentez rezultatele concursului – probabil ca membrii juriului ar fi trebuit sa ofere explicatii mult mai detaliate decat au facut-o, dar remarc ca ceea ce s-a construit in final ar fi fost mai suportabil daca s-ar fi tinut seama de cateva lucruri simple, perfect posibile:

- rampele au un parapet mult prea inalt; daca era mai jos – dar mai lat, din motive de securitate – prezenta lor in piata ar fi fost mai discreta. Balustrada metalica, vopsita violent in albastru, e oribila.

- ventilatiile (se pare mai mari decat cele date in tema concursului, unde erau deja prea mari si prost amplasate) distrug tot centrul pietei. Integrate intr-o usoara denivelare – asa cum au propus multi concurenti – le-ar ar fi facut mult mai putin prezente", a declarat Dan Marin pentru HotNews.ro

Acesta este de parare ca Primaria Capitalei ar fi trebui sa se fi gandit inca de la inceput la felul cum va arata cea mai importanta piata a orasului, nu la masini si la parcaj. " Inainte de orice comentariu asupra rezultatului operatiunii, reamintesc un element esential, care tine de inceputul ei: un contract de parteneriat public-privat incheiat in 2006, orientat exclusiv catre aspectele de ordin tehnic si economic ale parcajului subteran si total dezinteresat de consecintele sale asupra suprafetei solului, asupra spatiului Pietei Universitatii. Dupa 2008, noua administratie a continuat aceeasi directie, tratand parcajul ca un proiect de infrastructura oarecare, nu ca un proiect urban, ca o interventie in cea mai importanta piata istorica constituita a Bucurestiului. In aceste conditii, concursul pentru amenajarea pietei – declansat la insistentele filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor - nu a fost decat o incercare tardiva si disperata de a mai salva ceea ce, toeretic, mai putea fi salvat", a explicat Dan Marin.

Cum arata in prezent Piata Universitatii

Echipa de arhitecti care a castigat concursul pentru amenajarea Piatei Universitatii a declarat inca de la inceputul lunii septembrie pentru HotNews.ro ca Primaria Capitalei nu a respectat proiectul cu care a castigat competitia. Vezi aici ce neconcordante sunt intre proiectul initial si ce a fost realizat.

Proiectul care a castigat concursul pentru amenajarea Pietei Universitatiii

Ordinul Arhitectilor din Romania a publicat pe 7 noiembrie 2011 rezultate concursului de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii. Locul I a fost castigat de o echipa din Italia, compusa din arhitectii Simona Dirvariu (Romania), Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta). Costul realizarii proiectului a fost estimat de proiectanti la 500.000 de euro.

Cum arata Piata Universitatii inainte de inceperea lucrarilor de reamenajare

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la festivitatea de premiere, a declarat ca va organiza concursuri de arhitectura si pentru celelalte spatii publice importante din oras. "Concursul de arhitectura trebuie sa devina o practica", a spus Oprescu. Referitor la proiectul castigator, atat primarul Capitalei, cat si arhitectul sef Gheorghe Patrascu au declarat ca este foarte bun si i-au felicitat pe castigatori.

Castigatorii au fost alesi din 52 de proiecte inscrise in competitie. Competitia a fost organizata dupa inceperea lucrarilor de construire a parcajului subteran de la Piata Universitatii, la solicitarea Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor.