Capacele inalte de peste 1 metru de la aerisirile parcarii subterane din Piata Universitatii au fost ridicate, luni, de catre muncitori si urmeaza sa fie inlocuite. Masura inlocuirii cutiilor de ventilatie din mijlocul pietei vin dupa ce arhitectii care au conceput proiectul de amanajare a spatiului public au acuzat Primaria Capitalei ca a modificat proiectul si ca, printre altele, a ales sa instaleze cutii de ventilatie inalte de un metru. Primaria Capitalei sustine ca nu a respectat proiectul pentru reamenajarea Pietei Universitatii deoarece acesta "costa de trei ori mai mult" decat a prevazut initial echipa care a conceput proiectul. Tot in Piata Universitatii, luni au inceput sa fie montati mesteceni in dreptul cladirilor de pe marginea pietei.

Foto:

Arhitectii care au conceput proiectul de amanajare a Pietei Universitatii au acuzat inca din luna septembrie Primaria Capitalei ca a modificat proiectul de amenajare a Pietei Universitatii - spatiul de deasupra parcarii subterane din zona cu statui.

Astfel, "multimea" de corpuri de iluminat care ar fi trebuit sa se amplaseze pe spatiul public a fost inlocuita de un stalp de iluminat de 19 metri inaltime, pavajul de piatra cubica din zona cladirilor de vizavi de Universitate va fi inlocuit cu dale de piatra, iar in mijlocul pietei au fost puse aerisirile de la parcare, niste cutii de peste un metru inaltime.

"Aerisirile au fost prevazute acolo inca de la inceput, de dinainte de a se face concursul, prin proiectul parcarii, si nu au mai putut fi schimbate, insa ele erau de trei ori mai mici", spune arhitecta Simona Dirvariu, parte a echipei care a castigat concursul.

De partea cealalta, Primaria Capitalei nu a respectat proiectul care a castigat concursul de idei pentru reamenajarea Pietei Universitatii deoarece acesta "costa de trei ori mai mult" decat a prevazut initial echipa castigatoare, se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Astfel, municipalitatea sustine ca echipa castigatoare si-a contrazis propriul proiect prezentat in cadrul concursului, prin depasirea bugetului pe care l-au anuntat initial. "In aceste conditii, Municipalitatea a aplicat partial proiectul prezentat, in incercarea de a-l incadra in bugetul disponibil. In linii mari, cu exceptia sistemului de iluminat – extrem de costisitor – (cel prezentat in studiul de fezabilitate) proiectul a fost respectat. In aceste conditii, Municipalitatea nu a mai dat nota de comanda pentru faza proiectului tehnic, aceasta nemaifiind necesara in conditiile evolutiei santierului si a faptului ca proiectul prezentat nu putea fi respectat din motive de buget alocat. Asadar, conform prevederilor contractuale, Primaria Capitalei nu mai are nici o obligatie fata de asocierea Ambra Fabi, Simona Dirvariu si Carole Lenoble.", se mai arata in raspunsul trimis catre HotNews.ro.

De asemenea, municipalitatea sustine ca "pentru anumite zone de pavaj s-a refolosit piatra cubica recuperata din b-dul Aviatorilor, cu acordul reprezentantului desemnat de catre proiectant".

Mesteceni plantati in fata cladirilor din Piata

Tot luni, in cadrul lucrarilor de amenajare a spatiului public, in Piata Universitatii au inceput sa fie plantati primii arbori in fata cladirilor de pe marginea pietei. Este vorba de mai multi mesteceni plantati la distanta de 5-6 metri unul de altul intre stalpii de iluminat care au fost montati saptamana trecuta.

Cele trei arhitecte care au castigat proiectul de reamenajare a Pietei Universitatii au trimis la finele lunii octombrie primarului general, Sorin Oprescu, o scrisoare deschisa in care acuza Primaria ca "proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra".

Printre altele, arhitectele se intrebau daca "arborii si vegetatia vor fi oare plantati asa cum prevedea proiectul nostru?".