​Un complet de cinci magistrati ai Curtii Supreme a respins, miercuri 12 octombrie, contestatia formulata de judecatoarea Gabriela Barsan fata de incheierea prin care s-a dispus perchezitia imobilului in care locuieste. Completul de cinci magistrati a considerat cererea judecatoarei Barsan drept inadmisibila. Judecatoarea Gabriela Barsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si Iuliana Pusoiu sunt acuzate de trafic de influenta. In data de 6 octombrie, procurorii DNA au perchezitionat imobilul in care locuieste judecatoarea Gabriela Barsan.

Procurorii DNA au efectuat joi, 6 octombrie, perchezitii la domiciliile a doi judecatori de la ICCJ, Gabriela Victoria Birsan si Iuliana Pusoiu, suspectati de aranjarea unor procese. Perchezitiile au fost realizate dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat acest lucru. Perchezitia a fost aprobata si de un judecator ICCJ.

Judecatoarea Gabriela Barsan a contestat incheierea magistratului care a permis procurorilor DNA sa realizeze perchezitia. Contestatia a fost judecata de un complet de cinci judecatori ai ICCJ care au decis, miercuri 12 octombrie, ca cererea Gabrielei Barsan este inadmisibila. Potrivit reprezentantilor ICCJ, contestatia incheierii prin care s-a dispus perchezitia va fi judecata odata cu judecarea procesului pe fond.

Contactata telefonic de HotNews.ro, judecatoarea Gabriela Barsan a declarat ca nu cunoaste decizia completului de cinci privind contestatia fata de perchezitie. "Nu stiu nimic despre asta. Pot sa va spun insa ca nu ma mai surprinde nimic", a declarat judecatoarea Gabriela Barsan. Cat despre contestatia incheierii judecatoresti care a permis perchezitia, judecatoarea a explicat ca "orice hotarare trebuie sa aibe o cale de atac".

Judecatoarea Gabriela Barsan, a declarat pentru HotNews.ro, marti 11 octombrie, ca sotul sau, judecatorul Romaniei la CEDO, Corneliu Barsan, a sesizat Consiliul Europei, a incunostiintat CEDO si a notificat Ministerul roman de externe in legatura cu perchezitia efectuata la domiciliul sau.

"Perchezitia s-a facut fara aducerea la cunostinta a unui act de acuzare si fara a se tine seama de imunitatea pe care titularul domiciliului o are", a explicat judecatoarea Barsan. Citeste aici mai multe despre sesizarile trimise de judecatorul Corneliu Barsan.

Procurorii anticoruptie au anuntat luni, 10 octombrie, ca au inceput urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Barsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. In acelasi dosar sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, ambii pentru cumparare de influenta, informeaza DNA, intr-un comunicat.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, cele doua judecatoare ar fi primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Cadourile ar fi fost transmise prin avocata Claudia Gherbovan- Silinescu, aparatoarea lui Chiriac in procesele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Silinescu este prietena si fosta colega de instanta cu judecatoarele Barsan si Pusoiu. Traficul de influenta in favoarea lui Chiriac ar fi fost exercitat pe o perioada indelungata.