Judecatoarea Gabriela Barsan, acuzata de trafic de influenta de procurorii DNA, a declarat pentru HotNews.ro ca sotul sau, judecatorul Romaniei la CEDO, Corneliu Barsan, a sesizat Consiliul Europei, a incunostiintat CEDO si a notificat Ministerul roman de externe in legatura cu perchezitia efectuata la domiciliul sau. "Perchezitia s-a facut fara aducerea la cunostinta a unui act de acuzare si fara a se tine seama de imunitatea pe care titularul domiciliului o are", a explicat judecatoarea Barsan. Ea sustine ca la dosar au fost atasate obiectiile aparatorilor fata de perchezitia DNA.

Gabriela Barsan-Corneliu BarsanFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"Sotul meu are imunitate ca persoana", a mai spus judecatoarea Birsan, intrebata fiind de ce sotul sau ar avea imunitate la domiciliul din tara si nu doar la Strasbourg, unde reprezinta Romania ca judecator. "Ce va pot spune este ca la acelasi dosar sunt atasate in copie si dovezile care atesta imunitatea in calitatea mea de sotie ma bucur de aceleasi imunitati", afirma judecatorarea de la Inalta Curte.

Pe de alta parte, reglementarile in vigoare par sa o contrazica. Potrivit art. 51 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, judecătorii beneficiază, pe durata exercitării funcţiilor lor, de privilegiile şi imunităţile prevăzute de art. 40 din Statutul Consiliului Europei şi de acordurile încheiate în virtutea acestui articol.

Potrivit articolului 40, "Consiliul Europei, reprezentantii membrilor si Secretariatul se bucura, pe teritoriul membrilor, de imunitatile si privilegiile necesare exercitarii functiilor lor. In virtutea acestor imunitati, reprezentantii în Adunarea Consultativa nu pot fi, în special, nici arestati si nici urmariti pe teritoriul tuturor membrilor pentru opiniile sau voturile exprimate în cursul dezbaterilor adunarii, comitetelor sau comisiilor". Nici din aceste reglementari si din actele aditionale nu reiese ca sotiile judecatorilor ar beneficia de vreo imunitate.

Procurorii DNA au efectuat joi, 6 octombrie, perchezitii la domiciliile a doi judecatori de la ICCJ, Gabriela Victoria Birsan si Iuliana Pusoiu, suspectati de aranjarea unor procese. Perchezitiile au fost realizate dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat acest lucru. Judecatoarea Birsan a fost chemata la DNA, insa a refuzat sa faca declaratii in dosar, prevalandu-se de dreptul la tacere. Intrebata de HotNews.ro cum comenteaza acuzatiile formulate de procurorii DNA, daca a efectuat vizite la Paris pe banii unui om de afaceri si daca il cunoaste pe Gabriel Chiriac, judecatoarea a refuzat sa faca declaratii, precizand doar ca intentioneaza sa tina o conferinta de presa "daca nu voi fi retinuta".

Procurorii anticoruptie au anuntat luni, 10 octombrie, ca au inceput urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Barsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. In acelasi dosar sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, ambii pentru cumparare de influenta, informeaza DNA, intr-un comunicat.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, cele doua judecatoare ar fi primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Cadourile ar fi fost transmise prin avocata Claudia Gherbovan- Silinescu, aparatoarea lui Chiriac in procesele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Silinescu este prietena si fosta colega de instanta cu judecatoarele Barsan si Pusoiu. Traficul de influenta in favoarea lui Chiriac ar fi fost exercitat pe o perioada indelungata.