Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania - filiala Cluj isi manifesta "ingrijorarea fata de evenimentele recente care au adus - din nou - in atentia publicului judecatorii instantei supreme" si atrag atentia asupra faptului ca "Pentru ca suspiciunile de coruptie ce planeaza asupra unor persoane aflate in functii de conducere sa nu se rasfranga asupra intregului sistem, intr-un stat de drept un gest reflex intr-o astfel de situatie ar trebui sa fie demisia din functia de conducere, atitudine ce ar demonstra integritatea, verticalitatea si curajul pe care trebuie sa le detina orice persoana aflata in varful ierarhiei oricarui sistem, nu doar a celui judiciar."

"Increderea societatii in sistemul judiciar constituie fundamentul legitimitatii acestuia intr-un stat democratic, astfel incat fiecare judecator are obligatia de a apara increderea publica in sistemul judiciar. Inalta Curte de Casatie si Justitie este varful ierarhiei judecatoresti, iar comportamentul judecatorilor sai afecteaza extrem de grav imaginea publica a justitiei. (...) Departe de a aduce atingere prezumtiei de nevinovatie, o astfel de atitudine este de natura a salvgarda increderea pe care sistemul si intreaga societate o au in legatura cu activitatea pe care au desfasurat-o pana in prezent, recunoscuta prin insasi numirea in pozitii reprezentative ale sistemului", subliniaza reprezentantii celor doua asociatii, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In acelasi document se face referire si la solicitarea adresata ieri de catre Plenul CSM "institutiilor de presa romanesti de a se abtine in a transmite informatii nevalidate de catre institutiile statului" , iar Uniunea Nationala a Judecatorilor "reaminteste membrilor acestuia ca rolul de caine de paza al democratiei pe care il joaca presa libera este fundamental intr-o societate democratica. Importanta surselor in aceste proces a fost subliniata de nenumarate ori de catre jurisprudenta CEDO. Or, a cere validarea informatiilor de catre institutiile statului inseamna a cere anularea rolului acestora. Atentia Consiliului trebuie sa se indrepte intr-o alta directie; prin intermediul Inspectiei Judiciare trebuie sa faca verificari pentru a stabili daca si cum a fost posibil ca acte din dosarul instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie sa ajunga in presa si sa ia masurile ce se impun pentru a impiedica astfel de practici, nelegale, si cu efecte extrem de periculoase pentru actul de justitie. Reamintim, asa cum am facut-o si in trecut, ca intr-un stat de drept, JUSTITIA se face in salile de judecata si nu in paginile ziarelor sau in emisiunile de televiziune."