​Federaţia sindicală Solidaritatea Sanitară desfășoară un referendum în cadrul căruia își invită membrii să voteze dacă doresc sau nu să declanșeze greva generală. Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară au continuat protestele și amenință cu greva generală cu toate că Sanitas, cealaltă mare federație sindicală din sistemul sanitar, s-a mulțumit cu creșterile salariale oferite de Guvern și a renunțat la proteste încă de la finalul lunii ianuarie.

Protest Solidaritatea SanitarăFoto: Solidaritatea Sanitara

Referendumul organizat de Solidaritatea Sanitară se desfăşoară online, pe pagina de Facebook și pe site-ul federației sindicale.

„Federația Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) a finalizat tot programul protestelor pe care le-am putut organiza de unii singuri, prin implicarea doar a sindicatelor membre și a membrilor de sindicat. În acest moment ne pregătim pentru decizia privind greva. Înainte de întrunirea Consiliului de Coordonare al FSSR (organul abilitat să ia o astfel de decizie), declanșăm un referendum (cu caracter consultativ) în rândul angajaților din sănătate, pentru a afla care le este poziția”, a anunțat federația sindicală.

Fondul de salarii al angajaților din sănătate și asistență socială crește, începând de luna aceasta, în două tranșe - una în martie și una în iunie - în total, cu un procent de 20%, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern pe 7 martie.

Promisiunea privind creșterea salariilor cu 20% fusese făcută de Guvern încă din luna ianuarie, în contextul în care Sanitas și Solidaritatea Sanitară, cele mai mari federații sindicale din sistemul sanitar, amenințau atunci cu declanșarea grevei generale, dacă salariile nu vor crește.

Ordonanța de urgență a Guvernului majorează și salariile de bază ale personalului din sănătate, precum și cele ale personalului TESA din sănătate, creșterea urmând să se facă tot eșalonat.

De majorări vor beneficia și 235.611 de medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, registratori medicali, statisticieni medicali și personal auxiliar-sanitar, personal TESA.

Cu toate că Sanitas a renunțat la proteste în urma acestor majorări salariale, Solidaritatea Sanitară amenință în continuare cu greva generală.