Organizația civică Code for Romania a lansat platforma CentrulDeSanatate.info care explică problemele de sănătate pe înțelesul tuturor, potrivit unui comunicat de presă. Soluția cuprinde articole și explicații ușor de înțeles despre boli și afecțiuni generale privind sănătatea populației, dar și instrucțiuni pentru situații deosebite. Prin intermediul resurselor interactive și a conținutului adaptat, proiectul încurajează o înțelegere profundă a problemelor de sănătate, promovând practici preventive și un stil de viață sănătos, spun creatorii platformei.

Informații despre sănătate pe internetFoto: Gajus | Dreamstime.com
  • „Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, a lansat cea de-a șaptea soluție gratuită anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000": CentrulDeSanatate.info, soluție concepută pentru a comunica problemele de sănătate într-un mod accesibil, traducând resurse complexe în resurse ușor de înțeles pentru public. Pe scurt, platforma www.CentrulDeSanatate.info explică problemele de sănătate pe înțelesul oamenilor, fiind inspirată de platforma dezvoltată de Center for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA (echivalentul Institutului Național de Sănătate Publică) pentru educația sanitară a populației. Soluția digitală este creată și validată de Code for Romania cu experți în domeniu, fiind dezvoltată în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, cu implicarea Comisiei Medicilor Rezidenți și cu susținerea Endava”, a anunțat organizația civică într-un comunicat.

Potrivit Code for Romania, în România accesul la servicii medicale depinde în mare măsură de mediul în care se află pacientul, iar în fața unei întrebări simple precum „Mă doare. Ce fac?", deseori oamenii își formulează singuri răspunsuri, în baza propriei evaluări.

„Pe scurt, românii întâmpină dificultăți în accesarea corectă a sistemului și se confruntă adesea cu probleme în a identifica soluții, instituții, specialiști sau informații pentru problemele lor de sănătate. Lipsa de centralizare a informațiilor generează dificultăți de acces, iar în condițiile în care o persoană nu dispune de o înțelegere minimă a domeniului, este dificil să obțină ajutor”, se arată în comunicatul asociației.

Ce informații pot găsi utilizatorii pe CentrulDeSanatate.info:

  • O secțiune explicativă a bolilor și afecțiunilor generale, boli cu transmitere sexuală, cancer, diabet, gripă etc.;
  • O colecție de articole pe înțelesul tuturor despre cum să ai grijă de sănătatea ta și a celor apropiați;
  • O secțiune pentru urgențe cu informații, îndrumări și acțiuni pe care le poți face în situația unor calamități - dezastre naturale, condiții meteorologice severe sau alte situații de urgență.

„Platforma este un pas către echilibrarea inegalităților geografice și un sprijin pentru asistența medicală primară, contribuind la reducerea riscului și la îmbunătățirea calității vieții pentru populație. CentrulDeSanatate.info este o altă soluție prin care ne aducem aportul pentru sănătatea publică în România și pe care o punem în mod gratuit la dispoziția cetățenilor", arată Olivia Vereha, cofondator și Director of Product Code for Romania.

„În calitate de organizație profesională națională, susținem accesul la informația medicală de specialitate, într-o formă care să sprijine atât eforturile de educare, de prevenire sau de gestiune a bolii în rândul populației, cât și comunicarea constructivă și relația de încredere între medic și pacient", precizează prof. univ. dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România.

Organizația amintește că aplicația lansată acum face parte din seria de soluții digitale „ce răspund la probleme actuale ale românilor, soluții create de Code for Romania într-o campanie fără precedent: 12 soluții în 12 săptămâni, lansate până la sfârșitul anului”.

Vezi și:

---

Sursă foto: Dreamstime.com