Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vrea să înființeze o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară și se acordă serviciile medicale, după ce Alexandra Ivanov a fost lăsată să moară cu zile de medici, care nu au intervenit. „Sacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, nu discutăm despre malpraxis, ci despre altceva”, a spus Rafila.

Protest pentru AlexandraFoto: AGERPRES
  • “Malpraxis înseamnă că tu ai făcut o activitate medicală care a fost necorespunzătoare. Dar dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, atunci nu discutăm despre malpraxis, discutăm despre altceva. Aşa cum v-am spus şi după incidentul de la Botoşani, tragic şi mă gândesc absolut terifiat la durerea acelei familii care a pierdut mama unor copii, căreia nu i s-a acordat asistenţă medicală, vreau să găsim o formulă în care să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale”, a declarat duminică, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

Cum ar urma să funcționeze această autoritate care verifică modul în care este acordată asistența medicală

  • “Această autoritate, din punctul meu de vedere, trebuie să cuprindă reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pârghiile legale pe care eu le-am găsit şi pe care le cunoaşteţi la Ministerul Sănătăţii, în ceea ce priveşte activitatea medicală, se rezumă la Inspecţia Sanitară de Stat, care verifică respectarea condiţiilor igienico-sanitare din spitale ori aici discutăm despre cu totul şi cu totul altceva. Şi atunci trebuie să găsim mecanismul legislativ care să permită acţiunea Ministerului Sănătăţii, care este perceput public şi este corectă până la urmă să fie aşa ca responsabil pentru modul în care se acordă asistenţa medicală, să facem parteneriat real cu Colegiul Medicilor şi cu colegiile judeţene în cadrul acestei autorităţi, cu Autoritatea Naţională pentru Calitate în Sănătate, pentru că am avut discuţii cu domnul preşedinte şi încercăm să schimbăm şi principiile de funcţionare împreună. Dânşii trebuie să le schimbe, sunt subordonaţi Secretariatului General al Guvernului, nu sunt subordonaţi Ministerului Sănătăţii. Noi trebuie să acredităm servicii medicale care se acordă în mod real. Nu trebuie să acredităm servicii medicale ipotetice. Şi bineînţeles cu plătitorul, plătitorul fiind Casa Naţională şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a precizat Alexandru Rafila.

El a mai adăugat că ministerul va veni în următoarea lună cu un asemenea proiect.


  • “Vă asigur că vom veni în următoarea lună cu un proiect consistent, care să genereze un corp, nu ştiu dacă se va numi autoritate sau se va numi în alt mod, nu contează cum se va numi, important este să dăm o pârghie care să poată să verifice efectiv modul de acordare a serviciilor medicale, să poată să acorde sancţiuni care pot să fie financiare sau de altă natură, celor care refuză să acorde servicii medicale populaţiei, sigur, într-un cadru de respect”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Ce spune Rafila despre agresarea fizică şi verbală a corpului medical

  • “Şi aici aş vrea să insist, pentru că de foarte multe ori corpul medical este agresat, este agresat verbal, este agresat fizic. Lucrurile astea trebuie să înceteze, pentru că, până la urmă, nu poate un medic sau asistentă medicală care lucrează într-o unitate de primiri urgenţe să acorde asistenţă medicală pacienţilor, dacă sunt agresaţi, dacă sunt urmăriţi, dacă sunt adresate invective sau ameninţări. Lucrurile astea trebuie să înceteze, pentru că altfel ne transformăm în altceva decât într-un sistem medical european. Pledăm pentru ambele aspecte ca să existe un echilibru. Nu putem să incriminăm la nesfârşit personalul medical şi să uităm că sunt foarte multe situaţii în care personalul medical este împiedicat în diverse moduri să îşi exercite activitatea”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Amintim că Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit pe 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital pe 17 august, în jurul orei 23,30, după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. A doua zi dimineaţă, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit considerabil, decedând în Secţia de anestezie - terapie intensivă.

Citește și:

Medicul suspect în cazul gravidei moarte de la Botoșani și-a mutat averea pe ascuns. Familia cere arestarea femeii