​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut, luni, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Sănătății, demisia de onoare sau demiterea managerului spitalului din Urziceni de către primărie - în subordinea căreia se află unitatea medicală - după cazul femeii care a născut pe trotuar, în fața spitalului, după ce personalul medical din spital a refuzat să îi acorde asistență medicală.

Alexandru RafilaFoto: Agerpres

„O demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unităţi medicale de către primarul din Urziceni cred că este şi morală şi potrivită”, spune ministrul Sănătății.

„Personalul care deservea compartimentul de primiri urgențe nu i-a acordat femeii de 24 de ani niciun fel de asistență medicală. Au sunat la 112, pretextând că nu există personal medical suficient care să o preia. Aș vrea să mulțumesc public pentru profesionalism și responsabilitate personalului medical de pe ambulanță, care a intervenit. Copilul și mama au fost transferați la Maternitatea din Slobozia și sunt în stare bună. Este un copil de 2,8 kilograme”, a declarat ministrul Sănătății.

Rafila mai spune despre acest caz că „este o imagine pe care sper să nu o mai revăd”.

„În 1985 eram student și am văzut o femeie care a născut în curtea spitalului. Nu îmi imaginam că după 38 de ani acest lucru se mai poate întâmpla în România. Principiul responsabilității și al empatiei ar trebui să guverneze tot personalul medical. E un principiu pe care nu îl putem impune, indiferent câte sancțiuni vom da”, a adăugat ministrul Sănătății.

O tânără de 24 de ani a născut pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni

O tânără de 24 de ani a născut luni pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni din județul Ialomița. Imagini cu femeia care a dat naștere unei fetițe sănătoase au apărut pe rețelele de socializare. O anchetă a fost declanșată la unitatea medicală, scrie Libertatea. Un ambulanțier care a sosit la fața locului povestește că femeia nu a fost primită la camera de gardă, deși travaliul se declanșase cu 15 minute înainte, iar personalul a sunat la 112 pentru a cere o ambulanță pentru a o transporta la o altă unitate medicală.

Cazul a fost semnalat de un ambulanțier, Marian Iordache, prezent la fața locului, care a criticat și reacția spitalului.

Și alți utilizatori de Facebook au publicat imagiini video din momentul în care tânăra era întinsă pe caldarâm, în curtea spitalului, fiind ajutată de un echipaj al Ambulanței. Clipul a fost distribuit de peste 2.700 de oameni în doar trei ore.

Întins pe trotuar, pe o pânză albastră, probabil sterilă, nou-născutul a fost curăţat de către cadrele medicale. La un moment dat, se aude cum fetița începe să plângă.

Citește și: